Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 11:34

octavi scrie: dupa cum am spus as unifica intr=o camera incalzita dar imi si frica sa nu mai pierd o matca daca au ajuns bezmetice :?

Eu as baga la cald, sau daca vor fi zile calduroase fara vant, si as verifica rama daca albina a depus ou din toamna - se vede bine...
iarna este delicat, nu se poate scutura albina departe de stupina dar daca vine vreme mai calda - 15 grade se poate incerca pe un cearceaf... frigul (beciul) de obicei uneste albinele si in perioadele de inactivitate posibil ca matca noua sa fie acceptata...
a reusit cineva cu bezmeticul iarna? stiu ca se recomanda distrugerea lui, dar sunt cazuri in care se reuseste salvarea - dar cu riscurile de rigoare...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ignatov andrei » 10 Feb 2015, 13:26

octavi scrie:este evident ca este orfan pentru ca la o simpla ridicare a cartonului de pe rame se vede agitatia, bataile din aripi plus ca sar la tine,circula ca disperatele prin stup si mananca tot ce a fost, unde nu sunt probleme chiar daca as aruca o privire nici nu ma baga in seama stau frumos in ghem si cu turta deasupra lor nici macar nu se ating de ea, dupa cum am spus as unifica intr=o camera incalzita dar imi si frica sa nu mai pierd o matca daca au ajuns bezmetice :?

Pentru ce ai nevoie de camera incalzita, cand afirmi ca albinele umbla agitate prin stup?!?
Scoate ramele care sunt in plus, in primul rand cele care au puiet de trantor(daca e bezmetic) si lasa-l sa se adune pe doua trei rame cu mai multa hrana.
Cand s-au adunat, te duci la o familie mai slaba, indepartezi ultima (ultimele rame) de langa ghem si introduci ramele cu albina, sau, daca ghemul este pe toate ramele, pur si simplu alaturi ramele de la familia orfana! Sa iei ramele toate odata, nu pe rand.
Poti face acest lucru - fara probleme - la sfarsitul saptamanii (se anunta mai cald in zona ta)!
ignatov andrei

Mesajde octavi » 10 Feb 2015, 17:33

eu ma gandeam in felul urmator duc stupul la caldura si verific ramele de oua de albine daca este bezmetic il las asa nu fac nimic cu el o fi ce o fi cu el ii dau mancare si daca traieste il scutur la primavara, daca nu are inca oua mai aduc unul care este mai slabut si asta la caldurica matca din acesta o pun in cutiuta, pun ramele orfanului langa cel primitor si le las asa 24 de ore in casa in ideea sa nu fie matca la frig ea fiind in cusca si nefiind in ghem, desfac a doua zi vad care e miscarea si dau drumul la matca. e ideea mea , oricum e prima iarna in care am albine am intrat cu 25 sau 26 nu mai stiu exact dar aseara la un consult cu stetoscopul :!: erau prezente toate printre care amaratul acesta. unde gresesc de asta cer o parere de la experimentati sa ma corecteze
octavi

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 17:49

octavi scrie:daca traieste il scutur la primavara,

Eu as urma sfaturile d-nului Ignatov, la primavara vei avea surpriza cand vei numara albinele (lipsa) din el..vei gasi doar o mana de albine in cel mai bun caz...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde nae » 10 Feb 2015, 18:06

State scrie:Am gasit niste gratii Hanemann dintr-un material gen PET dar mai subtire. Sunt asemanatoare filmelor de radiografie.
Sunt bune in stupina? A folosit cineva?

Sunt BUNE ; daca le folosesti pt capcanarea matcii din finisor /o rama = acesta e scopul lor , DA sunt bune .
Daca le folosesti ,eronat, in alte scopuri sunt ''naspa'' .
(au dimensiunea ramei ? ;) )
nae

Mesajde nae » 10 Feb 2015, 21:02

nae scrie:Sunt BUNE ; daca le folosesti pt capcanarea matcii din finisor /o rama

Le-am cam umplut de sange :lol:
Trebuia sa zic :
- capcanarea matcii /rama de prelevare a larvei pt transvazare,
-protejarea ramei portbotci .
:D
nae

Mesajde duma » 11 Feb 2015, 00:55

Octavi a-și merge pe mana lu Domnul Andrei dar si metoda spusa de Mellis cu ziarul este foarte simpla dar si eficace , anul trecut in apropierea toamnei am unificat si de necesitate dar si de dragul unificarilor cu ziarul si am avut randament 100% .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde ignatov andrei » 11 Feb 2015, 01:01

duma scrie:Octavi a-și merge pe mana lu Domnul Andrei dar si metoda spusa de Mellis cu ziarul este foarte simpla dar si eficace , anul trecut in apropierea toamnei am unificat si de necesitate dar si de dragul unificarilor cu ziarul si am avut randament 100% .

Duma, dragule, februarie nu este "in apropierea toamnei"...!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde duma » 11 Feb 2015, 01:08

ignatov andrei scrie:
duma scrie:Octavi a-și merge pe mana lu Domnul Andrei dar si metoda spusa de Mellis cu ziarul este foarte simpla dar si eficace , anul trecut in apropierea toamnei am unificat si de necesitate dar si de dragul unificarilor cu ziarul si am avut randament 100% .

Duma, dragule, februarie nu este "in apropierea toamnei"...!!! :lol:

Imi cer scuze ........... Am recitit si iar recitit si am inteles acum de ce metoda cu ziarul pică :oops:
..... Rectific Octavi .....a-și merge doar pe mana lui Domnul Andrei . ;) Varianta ziarul pică la albine si eventual i-l citești tu sa mai vezi cum sta traba cu UDREA si DNA-ul si restul știrilor mondene . 8-) :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde ignatov andrei » 11 Feb 2015, 01:23

:lol: :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde octavi » 11 Feb 2015, 02:02

da deci sunt hotarat pe moment :lol: pana ajung acolo mai vedem :lol: daca nu sunt deja bezmetice le unesc, daca sau bezmeticit imi pare rau dar asa raman nu mai risc o familie
octavi

Mesajde Radu Constanta » 13 Feb 2015, 14:04

Sunt si eu incepator si intreb. Sper ca am nimerit unde trebuie cu problema mea.

Am trei stupi, iernati pe 6 rame.
La ultima verificare a stupilor, dupa ce i-am ascultat (zumzaie uniform toti), am scos albinele moarte de pe fundul stupilor cu ajutorul unei sarme.
Nu erau multe victime, totul ok. Asta la doi dintre ei.
Problema care e, la unul din stupi cand am dat sa bag sarma sa curat au iesit albinele pe mine. Temperatura de afara: 4 grade. Asta in secunda doi de la introducerea sarmei. L-am ascultat cu paharul pe partea opusa urdinisului dupa ceva timp, se auzea ca si ceilalti stupi.

Cu o saptamana inainte le-am administrat o turta de 1 kg la fiecare stup.

Am citit peste tot, nu gasesc explicatia. Sa nu mai aiba matca?
Radu Constanta

Mesajde Florin Dobre » 13 Feb 2015, 14:10

Nu-i vorba de matca. Pur si simplu au avut ghemul pozitionat jos si le-ai zgandarit cu sarma. Mi s-a intamplat si mie.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde duma » 13 Feb 2015, 14:19

Asemenea am patit si eu acum 2 saptamani si este unicul stup pe care imediat l-am si deschis ....dupa ce am ridicat podisorul si am vazut ca sunt jos tare m-am gandit ca sarma a fost factorul care le-au deranjat.
duma

Mesajde Radu Constanta » 13 Feb 2015, 14:57

m-am linistit :)
multumesc de raspuns. Practic daca e jos inseamna ca are hrana suficient, nu zumzaie tare si lung cand bat in cutie....
In continuare ar trebuit totusi sa il tin sub observatie, sa fiu atent la ceva anume?
Radu Constanta

Mesajde duma » 13 Feb 2015, 15:21

Radu Constanta scrie:m-am linistit :)
multumesc de raspuns. Practic daca e jos inseamna ca are hrana suficient, nu zumzaie tare si lung cand bat in cutie....
In continuare ar trebuit totusi sa il tin sub observatie, sa fiu atent la ceva anume?

....practic si teoretic , acum tu sti ce rezerva de hrana le-ai administrat in toamna si ce fel de hrana ....normal din punctul meu de vedere este ca poti sa stai linistit momentan pana la o zi cu soare , fara vand si peste 13-14 grade cand poti sa arunci si un ochi inauntru si daca nu poti sa-ti vari ochii , poti cate o turta sa le dai pe la sfarsitul lunii sa fi si mai linistit .
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR