Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan Club ME

Mesajde feederman » 16 Feb 2015, 18:08

mellis scrie:Foloseste cineva rotatia corpului 180 grade prezentata de marele Gica?
"...Lucrez cu M.E.Cei care nu au 7 intervale in octombrie se desfinteaza.Hrana 8-9 rame aproape pline cu miere(10-15 kg.).In octombrie inceput de noiembrie execut un tratament cu acid oxalic.Ma asigur ca ghemul este majoritar in corpul de sus.Dupa formarea ghemului execut o rotatie de 180 de grade cu corpul superior.Ghemul format in partea din fata si jos va veni acum in partea din spate.Pe masura ce cunsuma din rezerve ghemul urca in susul ramei,ajunge sus la sfarsirul lunii ianuarie si o ia in lungul ramei.La inceputul lunii martie mai are cca. 10 cm. de miere in lungul ramei,suficienta pentru inca 20-25 de zile.Asta Va multumesc...

O asemenea familie poate fi considerata buna sau foarte buna. La acest nivel, ele pot asigura acoperirea optima a ramelor si deplasarea ghemului de-a lungul rezervelor de miere, fara interventia stuparului. Nu vad utilitatea unei rotiri a corpului superior. Avantajul acestui tip de stup este tocmai faptul ca isi realizeaza singur organizarea.
Sa nu uiti Darie!
feederman
 
Mesaje: 1027
Membru din: 06 Noi 2012, 12:34
Localitate: Selimber- Sibiu

Re: Fan Club ME

Mesajde mellis » 16 Feb 2015, 18:58

[/quote]
O asemenea familie poate fi considerata buna sau foarte buna. La acest nivel, ele pot asigura acoperirea optima a ramelor si deplasarea ghemului de-a lungul rezervelor de miere, fara interventia stuparului. Nu vad utilitatea unei rotiri a corpului superior. Avantajul acestui tip de stup este tocmai faptul ca isi realizeaza singur organizarea.[/quote]

Haide-ti va rog sa ne intoarcem la MEuri...
Va multumesc de raspuns,
Ca si principiu, ghemul de obicei se face in fata urdinisului unde aerul curat este mai sanatos.
In momentul cresterii temperaturii - ghemul se dilata si acopera partea din spate a ramelor, se deplaseaza incet si pe orizontala?
Din oglinga subarului - ghemul este pozitionat usor in stanga, centru (vedere din spate)..
Urca doar pe verticala sau acopera si ramele laterale?
Va multumesc...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3505
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Fan Club ME

Mesajde florinapi » 17 Feb 2015, 08:51

Normalitatea la un ME,este atunci cand isi face ghemul pe mijloc,nu in fata,nu in spate sau langa un perete lateral.Tot asa si consuma,pe mijlocul ramelor, nu pornesc din fata catre spate sau invers.
Stupii care formeaza ghemul pe fata sau lateral,cer inpachetare.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi
 
Mesaje: 193
Membru din: 13 Noi 2011, 22:21
Localitate: Lugoj

Re: Fan Club ME

Mesajde feederman » 17 Feb 2015, 09:14

Normalitatea inseamna o familie puternica sau foarte puternica. De multe ori se pregatesc pentru iernare si familii cu mai putin de 6 intervale. In general toate familiile identifica un perete mai cald, langa care isi fac ghemul.In acest caz gerurile timpurii din octombrie, pot cauza moartea prin inghetare a albinelor de pe fata exterioara a ultimei rame si de aceea este necesara interventia stuparului pentru organizarea cuibului. Deplasarea ghemului este asa cum ai spus,in prima etapa a iernii pe verticala, iar in a doua etapa, ghemul se desface, cautand acces la rezervele laterale si cele neutilizate de pe ramele centrale. Dar atentie! Desi stupilor ME si MER, li se atribuie calitati deosebite, intrucat in stupina exista multe familii de nivel mediu, este mai bine ca toamna sa intervenim in organizare.
Sa nu uiti Darie!
feederman
 
Mesaje: 1027
Membru din: 06 Noi 2012, 12:34
Localitate: Selimber- Sibiu

Re: Fan Club ME

Mesajde mellis » 17 Feb 2015, 10:49

Buna ziua si multumesc pentru raspunsuri...
Din oglinda stupului se vad doar 5 intervale. Imi amintesc ca la unul din controalelede anul trecut, spre toamna, cuibul era aproape blocat, am observat o regresie a familiei, doar cateva rame cu puiet, am intervenit sa fac loc dar cred ca nu suficient de repede - posibil ca albina de iarna sa fi fost redusa din aceasta cauza; De asemenea am observat o oarecare lipsa polen - trebuia sa fi intervenit in toamana cu turta proteica - sau ajutor de la alte familii..am gresit..voi fi mult mai atent anul acesta...
Mii de multumiri..
Spor in toate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3505
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Fan Club ME

Mesajde feederman » 17 Feb 2015, 11:33

mellis scrie:Buna ziua si multumesc pentru raspunsuri...
. Imi amintesc ca la unul din controalelede anul trecut, spre toamna, cuibul era aproape blocat, am observat o regresie a familiei, doar cateva rame cu puiet, am intervenit sa fac loc dar cred ca nu suficient de repede - posibil ca albina de iarna sa fi fost redusa din aceasta cauza..

Ceva nu se potriveste aici. Stupul ME presupune existenta permanenta a minim 2 corpuri. Intr-o asemenea alcatuire nu poate functiona notiunea de blocare a cuibului, deoarece aceasta ar insemna cca 40 kg de miere in faguri, adica un record. Aici blocajul este imposibil datorita faptului ca puietul este impins in jos. Practic este loc si pentru puiet si pentru miere. Poate alta este situatia? Un singur corp? Si ce intelegi prin < spre toamna>? Ce luna , care parte a lunii?
Sa nu uiti Darie!
feederman
 
Mesaje: 1027
Membru din: 06 Noi 2012, 12:34
Localitate: Selimber- Sibiu

Re: Fan Club ME

Mesajde mellis » 17 Feb 2015, 12:54

Am sa ma uit in caiet sa vad date exacte. Din cate imi amintesc a fost primavara la pomi si am simtit diferenta de greutate la mutare si dezvoltarea familiei - mult polen, puiet bunicel, albina...
L-am mutat la salcam, urmand sa vizez teiul in aceeasi locatie. Salcam mai nimic..
C1 a stat o perioada destul de lunga aproape gol, C2 cu matca, puiet si rame full miere care le-am tot mutat sus in C3, pus la tei cred.
Nu ar fi trebuit sa pun C3, si atunci s-ar fi umplut C2 si matca ar fi coborat in C1.
Am lucrat cu el ca si DB din pacate, am tot luat rame din cuib (C2), le-am urcat in C3, pus rame la cladit cu foita sau deja cladite pentru a mari cuibul. Matca a ramas in C2 o buna perioada.
Cules a fost serios, am stors peste 15 KG din C3 - ramele ce le-am tot urcat manual, au fost capacite, si C2 aproape plin. Pe la sfarsitul lui Iulie,august parca am observat ca matca a coborat in C1, C2 aproape plin, putin puiet. Am observat ca oarecum colonia a dat inapoi - m-am gandit ca din cauza uzurii puternice la cules.
La verificare - si C1 m-am trezit cu multe rame cu miere - si cuibul pe cateva rame.
Am organizat cuibul in C1, am umplut C2 cu rame si restul le-am dat la roi.
Cred ca am lasat totusi ca multa miere in C1, ca a urcat destul de tarziu in C2 (nu sunt sigur ca a urcat total - ar trebui sa-l verific)...
Multumesc de critici (constructive) ;)
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3505
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Fan Club ME

Mesajde feederman » 17 Feb 2015, 14:32

Nu este nici urma de critica. Doar imi spun parerea, cu speranta ca va ajuta. Faptul ca ai scos 15 kg si ai avut si pentru pregatirea de iernare un cat plin, este o situatie rar intalnita anul trecut, cand in toata tara a fost dezastru pe linia productiei. A fost cumva Banatul sau alte zone, ocolit de calamitare? Sau situatia din stupina mea a fost una izolata? Faptul ca ai constatat slabirea familiilor se poate datora urmatoarelor cauze: lipsa cules- lipsa dezvoltare albine- reducere populatie. In acelasi timp varooa si-au urmat cursul firesc de dezvoltare, numarul de paduchi nu a scazut, insa au parazitat un numar mai mic de albine si puiet. Rezultatul a fost slabirea si mai accentuata a familiilor.
Sa nu uiti Darie!
feederman
 
Mesaje: 1027
Membru din: 06 Noi 2012, 12:34
Localitate: Selimber- Sibiu

Re: Fan Club ME

Mesajde mellis » 17 Feb 2015, 15:36

Anul trecut am cumparat un ME bunicel incantat de cum au mers MEurile colegului de albinarit...
Inspirat de pozele frantuzesti cu stupi pe cladiri in oras, m-am decis, l-am adus in oras, neavand prea mult timp de pastoral (bebe mic).
Initial pe langa Timisoara (Mosnita) unde sunt cateva livezi, apoi la inflorirea salcamului si a teiului - a ramas in oras. Tei a fost suficient, daca aveam peste zece familii sau mai multe - cred ca ar fi cules la fel.
Nu am de ce sa infloresc rezultatele, nu am cantarit dar inca au miere destula, am fost si eu surprins...
Nu este mierea ca si cea de la padure dar o tin pentru mine - nu o vand, eu sunt multumit.
Orasul este mai cald, florile incep cu o saptamana/doua inainde de zona de deal unde aveam stupina.
MEul va ramane in oras, trebuie polenizati si pomii de aici ;), si ii mai aduc cateva ajutoare...
Un link cu un fotograf indragostit de albine care mi-a inspirat decizia, probabil il stiti:
http://www.thehoneygatherers.com/html/photolibrary21.html
SI varianta pitoreasca:
http://www.thehoneygatherers.com/html/photolibrary15.html
Daca se taie padurile in acelasi ritm - vom face pastoral in oras...
Spor la toate..
Fişiere ataşate
ME.JPG
MEulInAprilie2014
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3505
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Fan Club ME

Mesajde Molluc » 22 Feb 2015, 21:22

Salut pe toti cei ce scriu si invata pe alti din experienta. Citesc acest forum de mult... intru acum si va intreb cum ati face trecerea de pe dadant pe ME. Nu ma trimiteti sa citesc am citit tot. Astept pareri idei mentionez ca am 4 fam. Pe dadant vreau sa trec pe me dar primi stupi adica dadant sa ramana in continuare, sunt primi mei stupi.
Molluc
 
Mesaje: 130
Membru din: 03 Ian 2014, 11:50
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Fan Club ME

Mesajde CristianBee » 22 Feb 2015, 21:32

1. Cati stupi ai ?
2. Cati vrei sa mai ramana din ei ?
3. Cand vrei sa faci asta , acum primavara sau pe parcursul anului ?
4. Ai matci de unde lua sa ale tale ?
5. Ai cutii pentru nuclee/roiuri , cutii de 3/4 ? .

imi raspunzi la cele de mai sus si apoi iti zic cum as face eu .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Fan Club ME

Mesajde Molluc » 22 Feb 2015, 21:38

CristianBee scrie:1. Cati stupi ai ?
2. Cati vrei sa mai ramana din ei ?
3. Cand vrei sa faci asta , acum primavara sau pe parcursul anului ?
4. Ai matci de unde lua sa ale tale ?
5. Ai cutii pentru nuclee/roiuri , cutii de 3/4 ? .

imi raspunzi la cele de mai sus si apoi iti zic cum as face eu .

Am 4 fam. Dadant .
Toti patru.
Primavara.
Nu am matci .
Am lazi Me.
In plus as avea ceva rame de 1/1, si o sa tai din ele.
Molluc
 
Mesaje: 130
Membru din: 03 Ian 2014, 11:50
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Fan Club ME

Mesajde paul » 22 Feb 2015, 21:47

Molluc scrie:Salut pe toti cei ce scriu si invata pe alti din experienta. Citesc acest forum de mult... intru acum si va intreb cum ati face trecerea de pe dadant pe ME. Nu ma trimiteti sa citesc am citit tot. Astept pareri idei mentionez ca am 4 fam. Pe dadant vreau sa trec pe me dar primi stupi adica dadant sa ramana in continuare, sunt primi mei stupi.

Cum am procedat eu ... avand stupii ME am dat comanda la tamplar sa-mi faca niste niste cadre din lemn cu tot cu faltzul pentru rame, inalte de 10 cm, ca si cum ar fi niste caturi mai mici. Am facut roi artificiali punand in aceste corpuri (corpul ME si corpul mic) rame de la Dadant (2 cu puiet si 2 cu miere si pastura) si in completarea corpului de stup ME, sub cadrul mic din lemn am completat cu rame ME. Dupa ce s-au imperecheat reginele si au inceput sa oua, am eliminat pe rand ramele de Dadant si am scos cadrul din lemn. E un pic de mosmondeala dar ... trece ! :lol:
LE ... nu taia ramele dadant. Mai bine fa cadre din lemn cum ti-am spus mai sus ! Le poti folosi si ca hranitoare !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Fan Club ME

Mesajde jenica67 » 22 Feb 2015, 21:52

Paul omul nu vrea sa renunte la dadanti care ii are, vrea numai roi sa ii faca pe ME, nu cred ca s-a inteles, ca s-a experimat el mai filozofic. :lol:
Punele magaziile de ME si faci apoi roii din ele. Totul sa iti faci ME cu fund detasabil.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Fan Club ME

Mesajde paul » 22 Feb 2015, 21:58

jenica67 scrie:Paul omul nu vrea sa renunte la dadanti care ii are, vrea numai roi sa ii faca pe ME, nu cred ca s-a inteles, ca s-a experimat el mai filozofic. :lol:
Punele magaziile de ME si faci apoi roii din ele. Totul sa iti faci ME cu fund detasabil.

Jenica, cred ca eu m-am exprimat mai ... filosofic! :lol: Eu i-am spus cum am preocedat eu fara sa fiu nevoit sa tai ramele de dadant , sa poata sa-si faca roii pe ME cu rame intregi de Dadant.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Fan Club ME

Mesajde Molluc » 22 Feb 2015, 22:04

paul scrie:
Molluc scrie:Salut pe toti cei ce scriu si invata pe alti din experienta. Citesc acest forum de mult... intru acum si va intreb cum ati face trecerea de pe dadant pe ME. Nu ma trimiteti sa citesc am citit tot. Astept pareri idei mentionez ca am 4 fam. Pe dadant vreau sa trec pe me dar primi stupi adica dadant sa ramana in continuare, sunt primi mei stupi.

Cum am procedat eu ... avand stupii ME am dat comanda la tamplar sa-mi faca niste niste cadre din lemn cu tot cu faltzul pentru rame, inalte de 10 cm, ca si cum ar fi niste caturi mai mici. Am facut roi artificiali punand in aceste corpuri (corpul ME si corpul mic) rame de la Dadant (2 cu puiet si 2 cu miere si pastura) si in completarea corpului de stup ME, sub cadrul mic din lemn am completat cu rame ME. Dupa ce s-au imperecheat reginele si au inceput sa oua, am eliminat pe rand ramele de Dadant si am scos cadrul din lemn. E un pic de mosmondeala dar ... trece ! :lol:
LE ... nu taia ramele dadant. Mai bine fa cadre din lemn cum ti-am spus mai sus ! Le poti folosi si ca hranitoare !

Paul multumesc mult dar mi se pare complicat. Am lazile de ME. Ma gandesc la varianta zisa de domnul Gica Romanescu dumnezeu sa-l odihneasca nu am avut prilejul sa-l cunosc. Cred ca stii despre asta.
Molluc
 
Mesaje: 130
Membru din: 03 Ian 2014, 11:50
Localitate: Cluj-Napoca

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori