Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Criterii selectie matci

Mesajde CristianBee » 28 Feb 2015, 11:27

Salut ,

Anul trecut am avut probleme cu matcile , in sensul ca atunci cand aveam nevoie nu avea vanzatorul si invers . Aul acesta doresc sa incep sa cresc matci din stupina mea pentru a avea oricand la indemana o matca cand am nevoie .
Intrebarea mea pentru cei care cresc matci spre vanzare sau pentru uz propriu este urmatoarea : ce criterii de selectie folositi ? .
Eu unul am ca si criterii urmatoarele :

1. Capacitatea de a ierna in conditii bune - daca nu ierneaza degeaba o selectionez pentru alte lucruri .
2. Rezistenta la boli si paraziti ( in special puiet văros ) - celelalte tipuri de boli AFB , EFB nu le-am intalnit pana acum.
3. Roirea
4. Productia de miere
5. Blandetea - trebuie sa aiba un comportament care sa te lase sa lucrezi chiar si cu oameni nefamiliarizati cu albina .

Cam acestea ar fi criteriile mele de nespecialist .
Inca un lucru : odata imperecheata o matca si lasata sa oua in nucleul de imperechere , in nuclee mai mari sau chiar in stupii de productie cand evaluati o matca dupa aspectul puietului va ghidati dupa cel al puietului capacit , necapacit sau al ambelor .
De ce intreb acest lucru , intreb deoarece o matca care are un simt igienic pronuntat odata ce te uiti la aspectul puietului capacit iti poate da senzatia de puiet imprastiat ( ca o ploaie de pietre ) . Cum evaluati o matca daca are probleme cu puietul ( varos , in sac ) sau are un caracter igienic pronuntat .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Criterii selectie matci

Mesajde cucubau » 28 Feb 2015, 13:00

In momentul in care te-ai decis sa-ti cresti singur matcile fara indoiala ca te-ai orientat spre cei mai buni stupi pe care ii ai.
Criteriile de selectie pentru baza genetica sunt in general aceleasi pentru marea majoritate a apicultorilor :
- harnicie ( stupi recordisti)
-Blandete,
- Instinct redus de roire, aici este interpretabil in sensul ca nu exista familie de albine neroitoare ,daca intrunesc conditiile toate roiesc . Se stie ca ori ce familie daca ajunge la nivel maxim de dezvoltare ( nivel care difera in functie de prolificitatea matcii ) roiesc . Astfel se aleg familii foarte mari ce in perioada propice roirii desii au avut un nivel mare de dezvoltare nu au roit .
- rezistenta la boli , familii de albine ce nu prezinta probleme legate de sanatate .
- Instinctul de curatenie , sunt preferate cele a caror famili cladesc foarte ordonat si mentin un grad ridicat de curatenie . Se poate discuta foarte mult pe aceasta tema , sunt mai multe metode de a pune in evidenta instinctul de curatenie .
- instinctul VSH , se poate discuta deasemeni foarte mult si pe aceasta tema ,ca prima observatie se poate tine cont de familiile care scot in fata urdinisului puiet de trantor inainte de eclozionare .
Selectia matcilor imperecheate se realizeaza prin evaluarea calitatii si cantitatii de puiet din nucleul de imperechere.
Celelalte criterii precum marimea si aspetul sunt si ele importante dar mai putin . Se intalnesc matci de marime mica sau medie si sa depaseasca performantele unor matci foarte mari si frumoase .
Nu toti crescatori pun accent pe aceleasi criterii .
Exista deasemeni multi crescatori ce folosesc ca baza genetica matci provenite din anumite surse ce sunt insotite de anumite certificate. Aici exista un mare semn de intrebare , intrucat se acorda o importanta mare documentelor in defavoarea selectiei individuale a reproducatorilor.
Se stie ca doar albina face miere ,si diploma nu tine loc de minte .
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: Criterii selectie matci

Mesajde mihaistupar » 28 Feb 2015, 13:21

Mai trebuie sa ai si din ce sa selectionezi. In aceasta munca eu zic ca nici macar nu trebuie sa ai in stupina matci cu rezistenta scazuta la boli.
ponta pestrita este cauzata de multe ori de nosema a sau c .plus probleme de dezvoltare a aparatului genital sau virusi.
Chiar si temperatura de eclozionare e hotaratoare in capacitatea de a-si pastra albinele-feromon. Niciodata sa nu selectezi calitatea dupa marime.

Etc. Ar fi multe
mihaistupar
 
Mesaje: 223
Membru din: 08 Mar 2011, 16:58
Localitate: sf gheorghe

Re: Criterii selectie matci

Mesajde thomas » 28 Feb 2015, 19:30

Selectia este facuta in ani buni. Daca esti la inceput alegi transvazarea simpla de la o familie recordista de anul trecut si care nu a dat peste cap cu roitul..
Se mai pot selecta si familiile care schimba linistit. Cine are..
Si nu uitati, degeaba selectam matca (oualele ei), pentru ca viitoare regina se imperecheaza cu trantori la loterie, si ii pot scadea mult caracteristucile.
Daca se izoleaza imperecherea, atunci da. Sau imperechere artificiala.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: Criterii selectie matci

Mesajde proapis13 » 28 Feb 2015, 20:29

Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Criterii selectie matci

Mesajde cobi » 12 Mar 2015, 11:29

cucubau scrie:....
Selectia matcilor imperecheate se realizeaza prin evaluarea calitatii si cantitatii de puiet din nucleul de imperechere.
.... .


La o cana de albine si 3 fagurasi iti spun ca oua bine orice matca tanara. Cum faci evaluarea?
cobi
 
Mesaje: 509
Membru din: 20 Sep 2011, 21:24
Localitate: Campulung, Arges

Re: Criterii selectie matci

Mesajde alt stupar » 12 Mar 2015, 13:28

proapis13 scrie: viewtopic.php?f=5&t=3159
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova


Înapoi la CRESTEREA MATCILOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori