Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde Alexandru.Chisinau » 14 Feb 2015, 05:19

Vă salut.
Doresc să vă prezint o variantă de stupi de care mulți dintre voi nu ați auzit și nu ați văzut. După cum deja ați înțeles merge vorba despre stupi din frigidere de mâna a doua. Mai jos vedeți și o poză. Înainte să încep a crește albinele eu am fost nevoit să-mi inventez niște stupi cât mai ieftini. Deoarece treceam printr-o perioadă mai dificilă din viață și nu prea aveam bani mi-am făcut stupi din frigidere. De ce din frigidere? Tatăl meu este inginer și se îndeletnicește cu reparația frigiderelor și noi dispuneam de ele din plin. Și din cauză că frigiderele se vedeau din drum cum stau grămadă la noi în ogradă într-o zi ne-a cerut un apicultor să-i dăm niște frigidere (ne la trimis Dumnezeu). Noi ne-am interesat pentru ce lui ele îi trebuiesc și el ne-a zis că face stupi din ele și că în ele foarte bine iernează albinele lui. Nu-mi mai amintesc exact cum a fost toată istoria în detalii (și nici nu contează) dar dacă în două cuvinte: noi l-am rugat pe acel apicultor să facem împreună câțiva stupi în ograda noastră ca să ne învățăm și noi a face stupi din frigidere iar ca mulțumire îi vom da lui frigiderele ce și le va alege. Și cam așa a pornit mica afacere Eu am căutat informație prin internet în diverse limbi privitor la stupi din frigidere și spre marea mea dezamăgire nu am găsit nimic util, doar vreo două cuvinte și niște poze ne reușite. Poate cineva la fel e într-o situație mai dificilă din punct de vedere financiar sau pur și simplu cineva are un frigider uzat în casă care trebuie dat afară, stimați apicultori, doresc să vă zic că puteți să vă faceți ușurel, ieftin și repede locuință pentru albinele voastre pe care le-ați procurat sau prins. Mai jos vă voi arăta în imagini pas cu pas, încetul cu încetul cum stau lucrurile în caz că voi vedea interes din partea voastră.

Multă sănătate!

Cu apreciare,
Alexandru
Fişiere ataşate
stup.din.frigider1.jpg
Doi stupi făcuți dintr-un frigider cu două uși
stup.din.frigider1.jpg (38.97 KiB) Vizualizat de 17692 ori
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Avatar utilizator
Alexandru.Chisinau
 
Mesaje: 430
Membru din: 14 Feb 2012, 01:17
Localitate: Chisinau

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde bmdna » 14 Feb 2015, 06:31

Eu sint interesat de acest subiect!
bmdna
 
Mesaje: 74
Membru din: 02 Oct 2014, 12:34
Localitate: Piatra Neamt

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde Lucian63 » 14 Feb 2015, 07:44

:idea: :!:
Lucian63
 
Mesaje: 91
Membru din: 08 Mai 2013, 22:07
Localitate: Focsani jud. Vrancea

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde jenica67 » 14 Feb 2015, 09:45

Eu am mai citit pe un forum despre aceasta ideie. Ba mai mult, uni si-au facut, din lazi frigorifice de plastic. Cred ca pe forumul vechi, daca nu ma insel.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde Florin Dobre » 14 Feb 2015, 11:14

Am gasit ceva. Dar stiu sigur ca era un subiect cu familii gazduite in ditamai frigiderele. :?
http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/5 ... l_de_stup/
Suntem pulbere de stele.
Avatar utilizator
Florin Dobre
 
Mesaje: 4653
Membru din: 09 Apr 2012, 22:57
Localitate: Stefanesti, Arges

Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde Alexandru.Chisinau » 14 Feb 2015, 18:07

Vă salut mult stimați apicultori.

bmdna scrie:Eu sint interesat de acest subiect!


Mă bucur că pe unii din voi va interesat acest subiect. Sunt sigur că pe parcurs vă va fi tot mai interesant și mai interesant. :) Nu de alta: dar cine nu ar dori să mai economisească o sumă de bani sau un car de timp. Eu spre exemplu nu am avut ocazia să cumpăr îndată câțiva stupi de lemn și am început cu câțiva stupi din frigidere. Mi-a fost puțin mai ușor fiindcă am fost 3 albinari care am pornit cu astfel de stupi. A fost ușor de-i convins fiindcă erau începători și cel mai important: fără bani. :) Îmi pare rău că pe atunci nu știam cum se prind roiurile, de altfel începeam afacerea cu niște investiții și mai mici.
Vă rog să fiți înțelegători, nici acum nu am prea mulți bani, mi-au rămas ultimii 15mb și nu pot prea multe (poze) să vă încarc pe forum și nici regulamentul nu permite (nu am nimic contra lui). Puneți-mi cât mai multe întrebări, scrieți pe cine și ce îl interesează, cine și ce frigider are în gospodărie pe care la ochit pentru un viitor stup, cine și la ce stadiu sa oprit în facerea stupului din frigider. Eu acum am puțin timp iar mâine și mai puțin, nu promit răspuns la toate întrebările, mai ales la timp dar voi face ce-mi va sta în putere. Știți cum, după posibilitate, doar toată treaba aceasta e ca o asistență socială pe gratis, sau ca un voluntariat.

Voi începe cu cel mai greu mesaj și anume cu minusurile în tată afacerea aceasta cu stupii din frigider:
1. Albina totuși iubește ceea ce a creat Dumnezeu: lemnul, și de aceea nu se va simți așa de bine ca într-un stup de lemn și posibil va căuta să roiască mai degrabă într-un astfel de stup decât în cel făcut din lemn. Dar oricum doresc să menționez că se poate stăpâni albina, contează ce așteptări, cerințe, planuri, strategii ai. Dorești miere mai multă sau dorești să crești albine.
2. Prin frigider se pare că trece radiația solară mai tare decât prin stupii de lemn și posibil că va pătrunde în fagurii de miere, de ce zic posibil: de aceea că nu am studiat subiectul dat și nimeni nu se vă găsi dornic să o facă (pe gratis). Oricum vedem că multe roiuri își fac cuiburile chiar pe crengile unui copac și treabă nu au cu radiația. Unii apicultori acoperă stupii cu tablă de aluminiu (pare mi-se) sau le vopsesc cu lac amestecat cu pulbere de aluminiu că să reflecte razele ultraviolete ale soarelui radioactiv. Apropo, unii afirmă că radiația electro magnetică se descarcă din stupii din frigider (ce sunt acoperiți la exterior de obicei cu tablă din fier) în pământ (dacă îi asiguri contact cu pământul).
3. Albinele dacă sau dezvoltat bine și nu mai au ce face (fie din cauză că nu le dăm de lucru) știți ce fac? Da, rod frigiderul pe din interior. Dar și aici de la caz la caz, unele frigidere merg fix în fix cu mărimea ramei sau simplu unii apicultori pot face ramele după mărimea frigiderului și atunci plasticul (alimentar) nu va fi nevoie de-l tăiat și respectiv nu vor avea albinele contact cu polistirenul (sau ce o fi în frigiderul în cauză). Știu albinari care au pus scândură subțire ce nu e chiar scumpă și au rezolvat problema astfel. Dar oricum sunt mereu plusuri și minusuri.
4. Cu stupii din frigider e dificil să mergi în pastorală, în special pe cei cu două uși, aici îți trebuie o adevărată macara :!: D/e: eu și cu un prieten abia am reușit să carăm un stup cu două uși plin cu faguri de miere, puiet, albină, păstură. Și oricum există ieșiri din situație, ca d/e: eu scot doar ramele cu miere sau albină și le mut unde îmi trebuie iar stupii se mut când sunt mai goi puțin sau de tot.
5. Stupii din frigider se aprind mult mai ușor ca cei din lemn. Slavă Domnului nu am auzit de așa cazuri dar e ceva real. Dar și aici dacă ești veghetor și ai un afumător bun sau super bun (din cela pe gaz) nu prea văd ce poți păți în stupii din frigider.
6. Stupii din frigider nu se pot dezinfecta cu para focului cum practică unii stupari. Dar și aici există ieșire din situație, spre exemplu se poate de folosit oțetul, apa în amestec cu soluții chimice ș.a.
7. Stupii din frigidere pot atrage batjocurile celor batjocoritori. Această problemă cred că este cea mai sensibilă și peste care unii nu pot trece deoarece îi interesează părerea batjocoritorilor ceea ce în orice afacere nu e constructiv, înțelept, logic. Eu în grădina mea nu i-am întâlnit dar deoarece am ieșit online se pare că voi da și de ei. :? Dar nu trebuie să mă doară prostia lor care doar pe ei îi lovește. :roll:
Cam astea mi-au trecut prin cap. Ne mai auzim.

Multă sănătate!

P.S. Mai jos vedeți doi stupi fără tabla exterioară. I-am scos tabla că să-i facem mai ușori și ne-a reușit ideea. Ei sunt buni de utilizat și până în ziua de azi. I-am făcut în primăvara anului 2012 dacă nu mă greșesc.
Fişiere ataşate
2StupiDinFrigidere.jpg
De pe acești stupi din frigidere am scos tabla și ei au devenit super ușori.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Avatar utilizator
Alexandru.Chisinau
 
Mesaje: 430
Membru din: 14 Feb 2012, 01:17
Localitate: Chisinau

Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde Alexandru.Chisinau » 14 Feb 2015, 19:52

8. Dacă pătrunde un șoarice atunci e problemă. Dar și aceasta se poate preveni: la urdeniș gratii antișoarice și în rest nu ar trebui să aveți probleme dacă nu aveți găuri în stup. La fiecare stup din frigider aparte se prevede sistem antișoarici.

P.S. mai jos o imagine cu un stup din frigider cu 2-ă uși scos la pastorală (floarea soarelui).
Fişiere ataşate
3.jpg
stup din frigider cu 2-ă uși
3.jpg (54.65 KiB) Vizualizat de 17542 ori
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Avatar utilizator
Alexandru.Chisinau
 
Mesaje: 430
Membru din: 14 Feb 2012, 01:17
Localitate: Chisinau

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde bmdna » 14 Feb 2015, 20:25

Cum se face aerisirea la un astfel de stup? Usile originale se mai pastreaza?
bmdna
 
Mesaje: 74
Membru din: 02 Oct 2014, 12:34
Localitate: Piatra Neamt

Aerisirea

Mesajde Alexandru.Chisinau » 14 Feb 2015, 23:31

bmdna scrie:Cum se face aerisirea la un astfel de stup? Usile originale se mai pastreaza?

Da, ușile originale se păstrează. La ele nu se modifică nimic. De dorit să fie bune și să se închidă etanș. Unele uși ale frigiderelor erau așa de uzate că nu le mai puteai închide ca pe ușă ci deveneau capac. Dar nu e comod să ridici ușa și să o pui alături și din nou o ridici să o pui înapoi și până o așezi trece timp.

Aerisirea o făceam în diferite feluri (de la stup la stup) dar cea mai reușită aerisire (la iernat) a fost cea făcută la fund. Făceam o ferestruică (gaură, tăitură) la fund de aprox 10 x 15cm și o acopeream cu sită de fier cu găuri mici de 0,2x0,2cm. Urdenișele de sus serveau la fel ca aerisire + prin cele de jos desigur că tot pătrundea aer. Deasupra podișoarelor tot făceam aerisire dar nu era suficientă în special la iernat. Acești stupi necesită o aerisire serioasă se altfel se adună condens. La stupii ce nu aveau aerisire la fund scurgeam pernuțele de apă și le spălam de mucegai iar la stupii cu aerisire la fund totul era minunat.
Mai jos două imagini ce vorbesc mai mult decât o mie de cuvinte. Acum le-am prelucrat pentru a le publica. Nu sunt cele mai reușite dar cu timpul poate mai public dacă va fi nevoie.
Sănăate!
Fişiere ataşate
AerisireaStupFrigider001.jpg
Aerisirea
CapapulDeLaStupulDinFr.jpg
Usa de la frigider cam așa și rămâne
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Avatar utilizator
Alexandru.Chisinau
 
Mesaje: 430
Membru din: 14 Feb 2012, 01:17
Localitate: Chisinau

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde nae » 15 Feb 2015, 12:57

Sper sa nu DERANJEZ rau .
Putem face stupi din caramida , din teracota-soba dezafectata , din beton , din PAIANTA (am vazut pe net )...

Pt mine STUP inseamna :
1-locuinta pt ele; mentinerea usoara a microclimatului ,volum ajustabil .
2-manevrare cat mai facila pt mine .
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde Alexandru.Chisinau » 05 Mar 2015, 03:53

Vă salut.

Doresc să scriu de ce stupii făcuți din frigidere sunt buni.

Ieftini (avantajos, convenabil). Frigiderul dacă-l ai prin ogradă nu te costă aproape nimic să faci din el un stup bun, iar dacă-l procuri te costă foarte puțin.
Țin foarte bine căldura iarna. Niciodată nu am avut vreo pierdere de familie în stupii din frigider. Albinele bătrâne își păstrează viața și puterile pentru activitățile grele din primăvară.
Stupul din frigider (de regulă de culoare albă) menține răcoarea vara ce e un lucru foarte important. Apropo, se știe că albinele devin în 2 zile trântorițe dacă nu au destul oxigen (asfixiinduse de căldură).
Albina nu consumă multă hrană și nu bea multă apă (tot zburând după ea) pentru a încălzi sau răcori stupul.
Stupii din frigidere pot fi de o singură folosință. Dacă apare loca americană (ferească Dumnezeu) îi dai foc stupilor fără mari regrete.
Radiația, electromagnetică se descarcă în pământ (dacă îi este asigurat contactul cu el).
Nu sunt atractivi pentru a fi furați și e o adevărată provocare să furi astfel de stupi pentru că sunt greu de transportat și dificil de ascuns de ochii lumii (poliției).
Dacă lucrezi fără acte statul niciodată nu ți-i va confisca. Ce-o să facă apoi cu ei? Scoată la licitație? :)
Stupul din frigider este făcut din polistirol și plastic alimentar, deci nu dăunează sănătății albinelor și calității mierii.
Tabla cu care este acoperit frigiderul este un bun anti-șoaric, anti-ciocănitoare ș.a. Des v-au pătruns șoarecii în frigiderul vostru? Tot atât de des vor pătrunde în stupul din frigider.
Stupul din frigider este ușor transportabil când e gol.
Sunt rezistenți.
Nu pătrunde apa în stupii din frigider (prin capac/ușă ce e închis/ă etanș).
Nu-l rostogolește ursul cum dorește.
Unii au roticele ce ar putea ușura în unele momente (pe asfalt, beton...) transportarea stupului din frigider. :)
Dacă dorești să mănânci un fagure sau să servești pe cineva ușor ai deschis stupul din frigider și ți-ai luat fagurul proaspăt.

Sunt sigur că sunt încă multe altele avantaje la un stup din frigider dar cam acestea ar fi de bază.


Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru
Fişiere ataşate
Stupii.din.frigidere 1.JPG
Stupi din frigidere 2015
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Avatar utilizator
Alexandru.Chisinau
 
Mesaje: 430
Membru din: 14 Feb 2012, 01:17
Localitate: Chisinau

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde pustu » 05 Mar 2015, 14:55

Alexandru.Chisinau scrie:...Apropo, se știe că albinele devin în 2 zile trântorițe dacă nu au destul oxigen (asfixiinduse de căldură)...

Albinutele dupa ce s-au axfisiat de caldura 2 zile devin trantorite ? Ma scuzati da sunt incepator si nu stiu . Eu am probat la mine cu axfisierea si albinutele mor direct . Si asta chiar din prima zi .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
Avatar utilizator
pustu
 
Mesaje: 2010
Membru din: 12 Ian 2012, 03:59
Localitate: targoviste , stupina in cuza voda

Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde Alexandru.Chisinau » 05 Mar 2015, 15:51

pustu scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:...Apropo, se știe că albinele devin în 2 zile trântorițe dacă nu au destul oxigen (asfixiinduse de căldură)...

Albinutele dupa ce s-au axfisiat de caldura 2 zile devin trantorite ? Ma scuzati da sunt incepator si nu stiu . Eu am probat la mine cu axfisierea si albinutele mor direct . Si asta chiar din prima zi .


Mă gândeam eu că aici poate interveni cineva cu comentarii. :) Poate mă ajutați să mă exprim coerent dacă am greșit. O zic mai pe larg cu speranța să fie simplu și clar: albinele au nevoie de aer curat și proaspăt, dacă respiră cu bioxid de carbon mai mult decât trebuie ele devin trântorițe în (vreo) două zile. Apropo, în familia noastră, noi folosim încă expresia: mă înădușesc (asfixiez) de căldură.
Cred că cine are de înțeles a înțeles foarte bine despre ce este vorba. Eu nu mă supăr pe nimeni și chem la pace și liniște sufletească pe toți.

Sănătate!

Florin Dobre scrie:Am gasit ceva. Dar stiu sigur ca era un subiect cu familii gazduite in ditamai frigiderele. :?
http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/5 ... l_de_stup/


Da, am știut și eu de acest topic dar e pe un forum închis și nu chiar e subiectul pe care l-am pornit în acest forum. Dar e interesantă și invenția cu frigiderul cela mic doar că nu-i așa de necesar zic eu.
Fişiere ataşate
ok_89660.jpg
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Avatar utilizator
Alexandru.Chisinau
 
Mesaje: 430
Membru din: 14 Feb 2012, 01:17
Localitate: Chisinau

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde nae » 05 Mar 2015, 16:23

La 37* puietul se naste neviabil , la 39* moare ; albina adulta arata ca scoasa din sauna =uda si neagra .
Pace sau razboi dar caldura omoara si atat.(la ovulatie femela mamifer,la balena nu stiu,are o temperatura mai mare = ''e-n calduri '' ; la insecte pas )

In lipsa feromonului juvenil(si dupa disparitia matcii ) albina consuma laptisor si devine trantorita/ouatoare = in cate zile nu stiu
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde Alexandru.Chisinau » 06 Mar 2015, 01:26

nae scrie:La 37* puietul se naste neviabil , la 39* moare ; albina adulta arata ca scoasa din sauna =uda si neagra .
Pace sau razboi dar caldura omoara si atat.(la ovulatie femela mamifer,la balena nu stiu,are o temperatura mai mare = ''e-n calduri '' ; la insecte pas )

In lipsa feromonului juvenil(si dupa disparitia matcii ) albina consuma laptisor si devine trantorita/ouatoare = in cate zile nu stiu


Mulțumim de informație.

jenica67 scrie:Eu am mai citit pe un forum despre aceasta ideie. Ba mai mult, uni si-au facut, din lazi frigorifice de plastic. Cred ca pe forumul vechi, daca nu ma insel.

Vă salut.
Chiar mi-i interesant dacă pe acest forum mai sunt apicultori care și-au făcut stupi din frigidere. Care și-a făcut stupi din frigidere vă rog frumos dați-mi de știre. Eu ași avea multe de discutat cu cei ce au încercat să facă stupi din frigidere uzate.

Sănătate!
Fişiere ataşate
forum.JPG
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Avatar utilizator
Alexandru.Chisinau
 
Mesaje: 430
Membru din: 14 Feb 2012, 01:17
Localitate: Chisinau

Re: Stupi din frigidere de mâna a doua (second hand)

Mesajde ionut iasi » 07 Mar 2015, 01:08

Salutari Alexandru,poti pune te rog poze mai detaliate cu interiorul?De exemplu as vrea sa stiu cum ai facut faltul pe care sta umerasul ramei si din ce materiale?Ma gandesc eu ca ar prinde bine la iernat roiuri in el...Sanatate
Avatar utilizator
ionut iasi
 
Mesaje: 304
Membru din: 16 Feb 2014, 20:07
Localitate: Iasi

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 24 vizitatori