Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde tuturicius » 06 Apr 2015, 09:18

livas scrie:Am folosit si eu anu asta aceste evaporatoare .......

Buna ziua!
Sunteti printre putinii care au aprofundat tratamentul cu AF. Ce concluzii ati mai tras? Sunt foarte hotarat sa il folosesc si eu. Suna bine pentru mine si pentru faptul ca rezistenta la AF nu prea vad cum sa apara, il asimilez aproape cu un dezinfectant. Si daca mai mor si unu-doi-zece urati de prin celulele capacite suna si mai bine.
Matcile care opresc ponta cam dupa cat timp o reiau?
Din ce am citit suna foarte ok tratamentul de scurta durata cu laveta. Care este dinamica evaporarii? Grosul se evapora in primele ore, ceva gen doza soc?
Am gasit si retete despre material absorbant inchis in punga de nylon in care se practica orificii care aveau dimensiuni precis recomandate ca suprafata, vaporizator homemade practic. Ce parere aveti?
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde TDI » 06 Apr 2015, 10:37

Dupa ce am stat de vorba cu livas, am ajuns la concluzia ca nu o sa tratez cu acid formic. "Nu" e eficient pentru acarianul din puietul capacit si chiar daca e nu poate opri reinfestarea.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde tuturicius » 06 Apr 2015, 22:07

Nu omorarea acarienilor de sub capaceala m-a facut sa ma indrept catre AF. De aceea am si scris "daca mai mor si unu -doi -zece e si mai bine".
M-a indreptat catre AF ideea de a folosi un tratament alternativ, sau ajutator daca vreti, si in timpul sezonului, pana la Varachetul din toamna, pe langa rama claditoare, pe care am folosit-o si anul trecut si am sa o folosesc si anul acesta. Dan Margarit, daca tin bine minte, am vazut ca l-a folosit intr-o toamna ca tratament de baza. Ma rog, din ce am studiat un pic am vaut ca produsul lui este o formulare care elibereaza treptat acidul.
Ce ma atrage cel mai tare este ideea de a insuma mai multe zile de eliberare constanta de substanta activa in perioada cu puiet capacit, fara pretentia de a omori toti acarienii. Dar daca as scapa de 60-70%% din ei as fi deja multumit.
Ma atrage de asemenea eficacitatea fata de acarianul traheal. Nu sunt convins, cel putin pana acum, ca la noi acesta ar lipsi cu desavarsire.
Matcile le am pe toate de anul trecut.
Am vazut pe net cateva filme cu apicultori care afirmau ca folosesc AF de mai multi ani, cu aplicatoare homemade, cu rezultate multumitoare. De aceea ma gandesc ca nu o fi dreacul chiar atat de negru.
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde CristianBee » 06 Apr 2015, 22:51

TDI scrie:Dupa ce am stat de vorba cu livas, am ajuns la concluzia ca nu o sa tratez cu acid formic. "Nu" e eficient pentru acarianul din puietul capacit si chiar daca e nu poate opri reinfestarea.


Nu omoara din puietul capacit ? inseamna ca multi il folosesc degeaba in alte tari ?
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 07 Apr 2015, 08:05

E un tratament dificil, dependent de prea multi factori. Eu am lasat-o balta.
hntrnth@mailinator.com
 
Mesaje: 145
Membru din: 18 Sep 2014, 09:17
Localitate: Sibiu

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde tuturicius » 07 Apr 2015, 09:09

Eu primul pas l-am facut - am formicul acasa :mrgreen:
Noroc ca am citit pe aici ce a scris livas, ca eram croit sa-mi comand si vaporizatoare de la Stuparul. Mi s-a parut si mie ca e cam mica suprafata de evaporare, dar m-am gandit ca nah ... o fi stiut ala care le-a facut ce face ...
Pana vin temperaturi mai mari si trantorii mai am timp sa studiez.
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde livas » 07 Apr 2015, 13:26

TDI scrie:Dupa ce am stat de vorba cu livas, am ajuns la concluzia ca nu o sa tratez cu acid formic. "Nu" ........


....Turbodizeluleee ...nu speria baietii, nu e panica man!!! :lol:
Intradevar e un trat. dificil si cam scump, da nu e un trat. rau !!!
Asa cum spune si htrhtr@ ..manglitor... :lol: , esti dependent de anumiti factori, nu asa de multi cum spune el !!
Dupa mine, care-l folosesc de 5 ani, esti dependent 70% de temperatura si 30% de suportul pe care il folosesti pt evaporarea acidului .
In anii din urma am facut trat.la +25*C chiar si la 30*C a ajuns temp. fara sa cer eu :lol: , si afost bine . A m pierdut cateva matci, dar trat. a fost bun.
De fapt am vazut ca la 15*C cum am citit prin unele prospecte, faci trat. doar de rarit varozii, ca nu mor toti, mai ales cei din celule !!
Am facut trat. din nou cand temp a ajuns la 25*C si sau inrosit fudurile si foarte multi erau albi la culoare, asta inseamna ca a omorat si in celula. Dar, daca nu faci in aug. ca ti-e frica sa nu omori matci si sa ramai fara puiet si faci la sfarsitu lu sept. s-ar putea sa o iei in freza !! Albina de iarna e deja tocata !!
Asta sumar despre temp.!! despre disp. alea va asigur ca sunt un c*cat, laveta sau buretele umed sunt sfinte . Amfacut un trat. cu disp. din alea ca m-a pus deaq, doamne iarta-ma si am cumparat, si au cazut 20 de varozi. Am pus apoi pe laveta la aceeasi stupi si m-am crucit .Deci cum scrie Nae :lol: , disp.= rahat (nu turcesc)
Cat despre opritul ouatului, din cate am vazut eu, parerea mea e alta!!
Pai daca din cauza vaporilor mi-au ruginit plasele si tablele de la fund, tabla de la scaunul pe care stau ramele, gratiile de la urdinis, de ou si de larva aia care stau in pielea goala ( ca deh, e criza :lol: ) in celula , ce sa mai zicem ? Inmoaie vaporii aia si partea chitinoasa de pe greaban la albine , dapoi la puietul deschis , cred ca tot ce e afectat de vapori, e bagat la ...malaxor, de asta cred ca apare stagnarea de puiet !!
Hai ca m-am cam lalait , asa ca mai graim !!











8
Avatar utilizator
livas
 
Mesaje: 140
Membru din: 09 Mai 2011, 21:37
Localitate: Tg-Frumos, Iasi

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde tuturicius » 07 Apr 2015, 13:57

Aaaa ... mai lalaie! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pana mai graim, multumesc!
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde livas » 07 Apr 2015, 14:29

livas scrie: Cat despre opritul ouatului, din cate am vazut eu, parerea mea e alta ...........8


Ce tare sunt, m-am citat singur !! :lol: ....si vaz ca mi-am pus si nota in josul paginei !!!!!
Am vrut sa zic ca matcile tot oua,cei drept mai putin, dar nu opresc ouatul ca am scos rame si m-am uitat dupa tratamente, da puietul capacit era tot in scadere, elipsele de puiet erau mai degraba.....eclipse !!!!! :lol: :lol:
Cred ca oul este mai sensibil poate, ca larve scoase pe fundul stupului nu am vazut . Am vazut mai degraba segmente albe de nimfa , picioare , torace, capuri, da larve nu !!
poate ca matcile oua tot atat cat ouau, da ouale raman tot mai putine !!
Avatar utilizator
livas
 
Mesaje: 140
Membru din: 09 Mai 2011, 21:37
Localitate: Tg-Frumos, Iasi

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde tuturicius » 07 Apr 2015, 14:45

Sunt convins ca e asa cum zici. Daca stau sa ma gandesc, cred ca e mai bine daca isi fac si ele o ciorba de burta (burti nu ai zis ca ai fi vazut), iar matca oua in continuare, poate ca nu o afecteaza chiar asa de tare.
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde tuturicius » 07 Apr 2015, 14:47

trebuie sa mai acumulez experienta pentru ca si eu vreau sa ma citez singur :mrgreen:
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde Raiderbeeman » 11 Apr 2015, 16:36

Salut , a incercat careva sa foloseasca tratarea cu AF la stupii care au oclul cu aerisire si subar din tabla ? . Ce variante de aplicare sunt ( bureti , lavete , MAQS ) , cum se aplica pe burete/laveta , doza ( familie ME , roi ) , perioada de aplicare .
Raiderbeeman
 
Mesaje: 2
Membru din: 10 Apr 2015, 21:41
Localitate: Constanta

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde Hans » 15 Apr 2015, 22:47

Buna ziua la toata lumea,
am mai scris pe alt topic citeva rinduri referitoare la tratamentul cu AF. In Germania AF. este principala substanta cu care se combate varroa. Substanta ca mijloc de combatere a acarianului a fost descoperita intimplator : s-a observat in natura cum o ciocanitoare se "imbaia" intr-un cuib de furnici ceea ce a stirnit curiozitatea constatindu-se in final ca pasarea scapa in acest Mod de paraziti.....
Eu scris aceste rinduri numai pentru a va informa ca eu nu cunosc nici un apicultor in Germania care sa nu foloseasca AF in tratamentul antivarroa ( cu vaporizator de diferite tipuri s-au laveta) si pina in prezent, daca tratamentul se face corect da rezultate multumitoare. Eu folosesc laveta si nu am de gind sa folosesc vreodata vaporizator.
Referitor la tratamentul cu acid oxalic rog pe toata lumea sa se informeze foarte bine inainte de a-l folosi, de asemenea acidul lactic...
Multumesc pt. rabdare!
Hans
 
Mesaje: 38
Membru din: 10 Mar 2011, 20:01

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde Hans » 15 Apr 2015, 23:24

Continuare la cele scrise de mine anterior:
tratamentul cu AF dureaza la mine max. 30 Sekunde/stup. Nu stiu cit costa 1 litru de AF in Romania, aici costa cca. 8€/litru , folosind max. 50ml./stup , nu cred ca este Mai scump decit varachetul!
Eu recomand sa incercati tratamentul macar pe 1-2 stupi si sa obsevati rezultatul , apoi puteti sa hotariti cum actionati in continuare.
Mult succes!
Hans
 
Mesaje: 38
Membru din: 10 Mar 2011, 20:01

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde livas » 16 Apr 2015, 08:49

Hans scrie:Buna ziua la toata lumea,
am mai scris pe alt topic citeva rinduri referitoare la tratamentul cu AF. In Germania AF. este principala substanta .........., daca tratamentul se face corect da rezultate multumitoare.
Multumesc pt. rabdare!

Nene Hans i-mi place ca sunteti un om corect si a-ti scris adevarul ( rezultate multumitoare ) ...nu superextraordinare :D cum se anunta mai ..ani inapoi !!!
Oricum, dv a-ti scris mai in urma ca sunt multe substante interzise in Germany , sau ca nici nu se gasesc , de asta probabil toti nemtii :D folosesc AF ...in lipsa de orice ..!!!
Cat despre pret , trat. este scump zic eu . Am gasit AF de la 32-36 lei in magazinele apicole, la 20 lei la producator , dar producatorul nu vinde la pers. fizice, asa ca fac o medie si i-mi iese la 100 de stupi un cost de 150 lei la un singur trat. .La trei trat. iasa 450 Ron , asta fara suport (lavete) , ei....cum suna asta in buzunarul meu de roman ???? Daca era suficient un singur trat. cum se povesteste cu omoratul in celula era super, da asa ......!!!
Da trat. este f bun ca poti sa-l dai tot sezonul activ, ceea ce eu nu am facut pana anu asta. Anu asta sunt hotarat sa il dau dupa fiecare cules !! Ori la bal , ori la infirmerie !!!!!!
Ultima oară modificat de livas pe 16 Apr 2015, 08:56, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
livas
 
Mesaje: 140
Membru din: 09 Mai 2011, 21:37
Localitate: Tg-Frumos, Iasi

Re: Tratament Acid Formic

Mesajde calin bondaru » 16 Apr 2015, 08:56

Domnule Hans care este modul de administrare sau mai exact prezentatine ce metode sunt pe acolo ca nu prea avem solutii pe aici!
De ex. eu am imbibat benzile de mavrirol in AF si am asezat cate o banda deasupra ghemului dar nu cred ca ii suficient!
Solutii...multumim?
calin bondaru
 
Mesaje: 176
Membru din: 24 Feb 2011, 15:17
Localitate: Dorohoi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori