Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 24 Mar 2015, 10:37

Dupa ce am dat jos caturile, in dimineata urmatoare s-a format condens la intrare (singurul loc unde schimbul de aer are loc acum) :
Fişiere ataşate
d.jpg
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 24 Mar 2015, 10:37

La exact 5 luni de la impachetarea de iarna (22 Oct) am deschis cuiburile, chiar daca am luat teapa cu prognoza meteo, din nou). Nu stiu altii in zona mea cum stau, dar in comparatie cu ce am vazut primavara trecuta (mult mai calda) coloniile sunt mai slabe ca populatie si rame de puiet - au puiet pe 2-6 rame, de diferite marimi.
2 colonii au pierdut cam 2 intervale – cea care si-a pierdut regina in Septembrie dupa un tratament cu Varachet si roiul care spuneam acum 2 luni ca l-am gasit inghesuit pe 3 rame de Anul Nou. Alte 4-5 au pierdut cam 1 interval si restul sunt cam de aceeasi marime ca si la impachetarea din Octombrie, una din ele fiind chiar mai puternica. Aceasta ultima colonie era asezata chiar langa acel roi mai slab mentionat mai sus (cea mai slaba familie pe care o am) asa ca le-am schimbat locurile ca sa faca schimb de culegatoare. Chiar daca am lasat o ceapa in cuib o noapte intreaga (cea mai buna metoda de unificat din cate am vazut) tot au mai fost ceva lupte inre ele. Stau cu emotii pentru matci pana saptamana viitoare :
Fişiere ataşate
e.jpg
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 24 Mar 2015, 10:37

Am inceput tratamentul cu protofil si in weekend incepe sic el cu varachet (am asteptat sa vada ca matcile sunt OK) .

Voi mai face o ultima actualizare in Mai cand voi cunoaste daca familiile sunt pregatite de salcam si daca impachetarea a facut vreo diferenta.
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 24 Mar 2015, 11:15

Am uitat de miere - mai aveau miere destula. Ramele le-am lasat in Octombrie cam 80-90% pline de miere, din care minim jumatate era capacita, restul necapacita. Incepand cu sfarsitul lui Ianuarie le-am mai pus cate o punga de miere pe rame, pentru siguranta. Unele au tras acea miere altele nu (in total au luat intre 0.5 si 2kg). Ieri mai aveam cam jumatate (in total) din mierea capacita lasata in Octombrie si ceva miere necapacita, probabil trasa recent din pungi. Nu stiu daca e mult sau putin, dar eu sunt multumit.
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 23 Apr 2015, 20:32

23 Apr.

- stupii stau bine, cel mai slab are puiet pe 4 rame + o palma de puiet pe o a 5a. Restul au puiet pe 5-7 rame. Am mai bagat 1 sau 2 faguri artificiali, in functie de aglomeratie si puiet (nu mai ajung o vreme pe acolo) si acum am in stupi 7-10 rame. Familiile sunt cu 0-3 saptamani intarziere fata de anul trecut. Pana acum sunt super-multumit de iernare si de dezvoltarea de primavara - nu am vazut pumnii de albine moarte care spun unii ca sunt "normali iarna", nu am vazut familii iesite irecuperabil de slabe, nu am vazut matci moarte, nu am vazut o depopulare de primavara, etc. Nu stiu daca pregatirea de iernare sau stilul de impachetare are un rol mai mare, dar din ce am vazut pe internet stupii mei stau mai bine decat altii din zone unde ar fi trebuit ca familiile sa fie inaintea Transilvaniei. Vestea proasta e ca am tranzvazat familiile in lazi noi si am observat ca marea majoritate a lazilor in care au iernat aveau ceva mucegai fin in interiorul zonei unde au iernat. Deci umiditate tot a mai ramas in interiorul cuibului...
Sunt 100% multumit de calitatea iernarii d.p.d.v. al confortului albinelor dar nu sunt multumit de prezenta mucegaiului in interior. La anul probabil ca voi renunta la polistirenul din podisor si voi pune o a 2-a paturica pe podisor (care e de plasa total) ca sa se traga mai multa umezeala din cuib in cat.
Data viitoare fac poze cu familiile si cu lazile si ala cred ca va fi ultima actualizare a acestui experiment.

- toti au inceput sa traga cupe de botci, iar 3 stupi aveau si oua si larve in botci (probabil mai sunt si altii, m-am uitat la repezeala).

- au bagat nectar mult, mai ales cei puternici, probabil de la salcii, ca pomii anul asta sunt doar de decor.

- consuma apa prea multa (adapatorul de urdinis de 500ml se goleste in 2 zile) si nu mai pot tine pasul cu ele, asa ca de data viitoare renunt la adapatoarele de urdinis ca oricum se anunta vreme mai buna.
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 28 Apr 2015, 20:32

28 Apr.

- ieri seara cativa stupi erau cam lenesi, semn ca au ganduri de plecare. Cea mai puternica familie avea barba la urdinis.

- azi nu am reusit sa verific decat primii 2 stupi, ca a inceput ploaia. Stupul nr.2 a stat cam 2 luni fara matca vara trecuta - i-am omorat matca la salcam pentru ca nu aveam lazi destule pt.roi si mi se parea logic sa iasa din friguri daca raman fara matca. Bineinteles ca nu a iesit din friguri si a fost nevoie de vreo 4-5 incercari de a-si trage matca (botci, matci neimperecheate, rame cu oua, etc) pana sa am succes. Intr-un final i-am bagat cea mai buna matca din stupina si pe aia au acceptat-o : au lasat-o sa puna oua si si-au tras propria matca. Cele 2 au trait impreuna in stup pana in Septembrie. Exact la o zi dupa ce am omorat din greseala (strivita intre rame cred) matca stupului nr.1 (care si el a stat cam 1 luna fara matca in Mai-Iunie) am observat ca stupul nr.2 nu imi omorase campioana. A 2-a zi cand sa o iau sa o bag in stupul nr.1 saraca era fugarita intr-un colt. Cand am incercat sa o apuc a zburat. Dupa vreo jumatate de ora, cand sa plec, am trecut pe langa stup si am gasit-o pe lada, inconjurata de cateva albine, si am bagat-o la stupul nr.1.
Stupul nr.1 a iernat bine - nu a mai pontat din Septembrie si albinele s-au odihnit toata toamna si au iesit din iarna exact cum au intrat - pe 6 rame. Familia este o familie medie in comparatie cu celelalte. Saptamana trecuta a primit 2 faguri artificiali care azi erau construiti, ouati si cu nectar. Avea botci in toate stadiile, inclusiv una capacita dar nu prea multe - maxim 4-6/rama.
Stupul nr.2 a iernat mai prost - a pierdut un interval de albina si in Martie a trebuit sa ii mai scot o rama si sa-l las pe 5 rame. Familia este una mai slaba in comparatie cu celelalte. Saptamana trecuta a primit si el 2 faguri artificiali si azi erau construiti, alungiti si plini de miere necapacita si cu cate 1-2 palme de oua si larve in mijloc. Are cupe de botci dar nu erau ouate.

Tineti mouse-ul deasupra pozei 1 secunda ca sa-i vedeti numele.
Fişiere ataşate
nr.2.jpg
nr.1.jpg
Ultima oară modificat de Muntoiu.Radu pe 28 Apr 2015, 20:48, modificat de 5 ori în total.
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 28 Apr 2015, 20:34

Am facut si cateva poze cu 4 lazi reprezentative, cum am promis. Unele apartin familiilor care au pontat devreme, altele nu; unele apartin familiilor unde am avut paturica prea scurta, altele nu - cate una din fiecare (se vede dupa mucegai care cum a fost...). Inca nu am apucat sa le curat de mizerii :
Fişiere ataşate
DSCF1313.jpg
DSCF1312.jpg
Ultima oară modificat de Muntoiu.Radu pe 28 Apr 2015, 20:53, modificat de 3 ori în total.
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 28 Apr 2015, 20:38

Nu cred ca voi mai posta vreun reply. Familiile aveau 4-5 rame de puiet la 10 Aprilie (care vor fi culegatoarele de la 20 Mai), deci erau toate bune de salcam. M-a incurcat vremea de saptamana trecuta si ploile de acum sunt cireasa de pe tort si vor duce sigur la roirea unor familii si deci de acum inainte dezvoltarea familiilor nu mai are nimic de a face cu modul de iernare. Sa ia fiecare ce intelege din ce am postat pana acum.
Fişiere ataşate
DSCF1314.jpg
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Avram » 28 Apr 2015, 21:07

Domnu Radu...la ultima fotografie ,negreala aia din dreptul urdinisului nu indica un schimb de aer deficitar ?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avatar utilizator
Avram
 
Mesaje: 720
Membru din: 26 Mar 2011, 22:16
Localitate: Arad com.Semlac

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 28 Apr 2015, 21:51

Ultima este cea mai grav afectata de mucegai (este unul din cei 2 de care ziceam ca a avut puiet in timpul gerurilor de Anul Nou). Nu numai ca a inceput ponta devreme (probabil inca din Decembrie) dar a avut si paturica taiata prea scurt. Negreala aia e acolo probabil pentru ca aerul cald s-a racit si a condensat la iesirea pe urdinis. In cazul stupului respectiv stilul meu nu a facut fata, chiar daca catul a atras o parte din umiditate. Deci daca familiile au puiet pe temperaturi de sub -15 o perioada mai lunga stilul meu de impachetare nu elimina destula umiditate. In orice caz, important e ca albinele nu au fost afectate. La anul vreau sa inlocuiesc polistirenul extrudat cu ceva (probabil tot un covor/mocheta) care sa permita o absorbtie a umiditatii in cat mai rapida (dar nu asa rapida ca sa se faca curent stil "horn"), ca sa faca fata chiar si in timpul gerurilor. Nu stiu, ma mai gandesc...

Deci schimbul de aer a fost OK - atat cat sa nu fie albina afectata de umezeala sau curent, doar ca odata instalat mucegaiul (de Anul Nou), nu mai dispare. Daca mucegaiul ar fi aparut dupa geruri, pe perioade mai calde, ar fi fost intr-adevar o problema cu aerisirea. Dar nu am avut probleme cu umiditatea si mucegaiul decat in la Anul Nou si de atunci nici o schimbare - care a fost afectat atunci a ramas asa, restul sunt curati si azi.
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 31 Mai 2015, 10:03

Inainte sa incep cu evolutia de la salcam, vreau sa specific (in caz ca nu am facut-o inainte) ca familiile mele au iernat aproape integral pe zahar neinvertit. Albinele mele au facut in toamna cam 20-25kg de “miere” din sirop 1:2/1:3 neinvertit per familie (5-6 rame pline de familie + vreo 90kg de “miere” pe care am extras-o si le-am dat-o in primavara). Nu am avut nici un fel de mortalitate/uzura. Deci, la fel cum mi-au mai spus-o si altii, iernarea pe zahar neinvertit este OK, si invertirea siropului este inutila. Daca albinele mor peste iarna, nu mor din cauza siropului invertit.

Revenim la salcam, am avut pe cineva in spital toata luna Mai si nu m-am putut ocupa ca-lumea de ele… Cele mai puternice familii mi-au intrat in friguri in a 2a jumatate a lui Aprilie si nu au mai iesit, asa ca la inceput de Mai am facut din fiecare un roi cu rama de puiet pe care era matca lasata pe loc cu niste rame goale unde sa se adune culegatoarea. Am mai facut din fiecare cate un nucleu dintr-o rama de puiet, una de miere&pastura si o cana de albina scuturata. Restul le-am mutat in alta parte (7-8 rame) si le-am lasat toate botcile. Ideea era ca pana la salcam (mai erau 3 saptamani) sa isi traga matca, iar albina care era atunci tanara sa ajunga la salcam sa fie culegatoare. Cu cel mai puternic asa s-a si intamplat, si la salcam mi-a adunat un cat de miere plus cateva rame de cuib full. Un al 2lea astfel de roi a fost mai slab si nu a adunat decat in cuib. Cel de-al 3lea nu si-a distrus botcile asa cum au facut-o ceilalti (si cum au facut-o toti roii pe care i-am facut asa inainte) si a lasat toate botcile sa eclozeze si a roit pana au ramas 2 rame de albine pe care le-am unficat cu un nucleu. Pana acum nu mi s-a mai intamplat asta, de obicei albina tanara mutate in alt loc iesea instantaneu din friguri si isi distrugea botcile, lasand numai ce ii trebuia pentru a-si trage matca. In orice caz, asta va fi abordarea mea de acum inainte – familii puternice in iarna, roi cu matca la sfarsit de Aprilie / inceput de Mai. Asta mi se pare cea mai buna strategie pt zona mea, unde salcamul infloreste cum nu se poate mai prost – imediat dupa intrarea generala in friguri (daca le lasi).

Cum spuneam nu am putut merge la timp la stupi si toti stupii mi-au intrat in friguri inainte de salcam, din care 2 roi primary au si zburat. Am mai prins 4 roi secundari (m-am nimerit la fix). Singurul care nu a intrat in friguri a fost stupul “nr.2” pe care l-am fotografiat mai in spate, cel cu matca din schimb linistit-fortat. Asta a fost si stupul care mi-a adunat cel mai mult la salcam – un cat de 12 rame capacit plus 3 rame 1/1 pe care le-am scos ca sa il deblochez, deci peste 30kg de miere. Restul stupilor ori i-am divizat (am facut 20 de roi si nuclee din cei 15 stupi pe care i-am avut la iesirea din iarna) ori le-am rupt botcile cat am putut de mult, ca sa ajunga pana la salcam, si i-am divizat dup ace mi-au adunat ceva miere.

Salcamul de anul asta a fost FA-BU-LOS !!! Primele flori au inflorit pe un deal din apropiere la 13 Mai. Alaltaieri am facut extractia si ieri m-am uitat de largire la unii si ce sa vezi? Chiar si dupa aceste 2 zile friguroase salcamul (de jos din vale) inca mai da nectar si am gasit iar rame blocate cu nectar, la o zi dupa extractie. Nu numai durata (marti o sa faca 3 saptamani daca mai tine) ci si cantitatea de flori si nectar secretat a fost foarte mare. In prima parte, cand era inflorit doar cel de pe deal, numai familiile puternice au reusit sa adune ceva in cat (din cauza distantei). Dar cand a inflorit si salcamul din vale (vreo 20 de salcami buni, raspanditi prin sat) a venit explozia – toti stupii au bagat la greu. Pana si unul din nucleele facut la inceput de Mai mi-a construit o rama de figure artificial 1/1 si mi l-a umplut cu miere !! Am scos cam 240kg de miere de salcam adevarata, cum nu am mai vazut niciodata (eu credeam ca mierea de salcam e galbuie spre transparenta hahaha )) si daca va trebui sa mai deblochez saptamana viitoare cred ca voi ajunge undeva la 300kg. Mentionez ca de la fiecare stup am luat si cate 1-2-3 rame de cuib. Nu am avut caturi sa le pun si al 2lea cat si deci fiecare stup avea 3-6 rame marginase blocate de miere.

Cand au venit frigurile astea miercuri am zis ca salcamul e gata si am schimbat locul stupilor tari cu roiuri pentru a incerca sa-I mai scot din friguri si a imputernicii roii. Inca nu stiu cat de buna a fost idea, dar stiu ca ieri deja a trebuit sa pun caturi peste acei roi si saptmanaa viitoare probabil va trebui sa mai extrag – am subestimat mult cantitatea de culegatoare pe care stupii tari ii aveau…

Deci de la cei 15 stupi pe care i-am scos in iarna am tras in medie peste 15kg si probabil voi ajunge la o medie de aproape 20kg, plus 20 de roi/nuclee (pana acum rata de imperechere a matcilor este de 100%). Asta in conditiile in care la inceputul salcamului mai aveam doar 9 stupi nedivizati si numai unul singur neintrat in friguri. Cum anticipam in urma cu cateva luni pe forum, se pare ca 2015 chiar este un an apicol de legenda.

Aveam multe altele de scris despre ce am mai invatat in iarna si primavara asta dar nu imi mai amintesc acum, sunt prea entuziasmat de salcamul asta... Sper ca a mers la toata lumea la fel de bine cum a mers in zona mea.

Aceasta a fost ultima actualizare cu evolutia familiilor.
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde tudorascu » 31 Mai 2015, 21:47

Spune-ne si noua zona ta, asa, ca sa stim si noi.
tudorascu
 
Mesaje: 156
Membru din: 09 Dec 2014, 12:32

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde alin75 » 31 Mai 2015, 22:01

Muntoiu.Radu scrie:Inainte sa incep cu evolutia de la salcam, vreau sa specific (in caz ca nu am facut-o inainte) ca familiile mele au iernat aproape integral pe zahar neinvertit. Albinele mele au facut in toamna cam 20-25kg de “miere” din sirop 1:2/1:3 neinvertit per familie (5-6 rame pline de familie + vreo 90kg de “miere” pe care am extras-o si le-am dat-o in primavara). Nu am avut nici un fel de mortalitate/uzura. Deci, la fel cum mi-au mai spus-o si altii, iernarea pe zahar neinvertit este OK, si invertirea siropului este inutila. Daca albinele mor peste iarna, nu mor din cauza siropului invertit.

Revenim la salcam, ......... Cele mai puternice familii mi-au intrat in friguri in a 2a jumatate a lui Aprilie si nu au mai iesit, asa ca la inceput de Mai am facut din fiecare un roi cu rama de puiet pe care era matca lasata pe loc cu niste rame goale unde sa se adune culegatoarea. Am mai facut din fiecare cate un nucleu dintr-o rama de puiet, una de miere&pastura si o cana de albina scuturata. Restul le-am mutat in alta parte (7-8 rame) si le-am lasat toate botcile. Ideea era ca pana la salcam (mai erau 3 saptamani) sa isi traga matca, iar albina care era atunci tanara sa ajunga la salcam sa fie culegatoare. Cu cel mai puternic asa s-a si intamplat, si la salcam mi-a adunat un cat de miere plus cateva rame de cuib full. Un al 2lea astfel de roi a fost mai slab si nu a adunat decat in cuib. Cel de-al 3lea nu si-a distrus botcile asa cum au facut-o ceilalti (si cum au facut-o toti roii pe care i-am facut asa inainte) si a lasat toate botcile sa eclozeze si a roit pana au ramas 2 rame de albine pe care le-am unficat cu un nucleu. Pana acum nu mi s-a mai intamplat asta, de obicei albina tanara mutate in alt loc iesea instantaneu din friguri si isi distrugea botcile, lasand numai ce ii trebuia pentru a-si trage matca. In orice caz, asta va fi abordarea mea de acum inainte – familii puternice in iarna, roi cu matca la sfarsit de Aprilie / inceput de Mai. Asta mi se pare cea mai buna strategie pt zona mea, unde salcamul infloreste cum nu se poate mai prost – imediat dupa intrarea generala in friguri (daca le lasi).

Cum spuneam nu am putut merge la timp la stupi si toti stupii mi-au intrat in friguri inainte de salcam, din care 2 roi primary au si zburat. Am mai prins 4 roi secundari (m-am nimerit la fix). Singurul care nu a intrat in friguri a fost stupul “nr.2” pe care l-am fotografiat mai in spate, cel cu matca din schimb linistit-fortat. Asta a fost si stupul care mi-a adunat cel mai mult la salcam – un cat de 12 rame capacit plus 3 rame 1/1 pe care le-am scos ca sa il deblochez, deci peste 30kg de miere. Restul stupilor ori i-am divizat (am facut 20 de roi si nuclee din cei 15 stupi pe care i-am avut la iesirea din iarna) ori le-am rupt botcile cat am putut de mult, ca sa ajunga pana la salcam, si i-am divizat dup ace mi-au adunat ceva miere.

Salcamul de anul asta a fost FA-BU-LOS !!! Primele flori au inflorit pe un deal din apropiere la 13 Mai. Alaltaieri am facut extractia si ieri m-am uitat de largire la unii si ce sa vezi? Chiar si dupa aceste 2 zile friguroase salcamul (de jos din vale) inca mai da nectar si am gasit iar rame blocate cu nectar, la o zi dupa extractie. Nu numai durata (marti o sa faca 3 saptamani daca mai tine) ci si cantitatea de flori si nectar secretat a fost foarte mare. In prima parte, cand era inflorit doar cel de pe deal, numai familiile puternice au reusit sa adune ceva in cat (din cauza distantei). Dar cand a inflorit si salcamul din vale (vreo 20 de salcami buni, raspanditi prin sat) a venit explozia – toti stupii au bagat la greu. Pana si unul din nucleele facut la inceput de Mai mi-a construit o rama de figure artificial 1/1 si mi l-a umplut cu miere !! Am scos cam 240kg de miere de salcam adevarata, cum nu am mai vazut niciodata (eu credeam ca mierea de salcam e galbuie spre transparenta hahaha )) si daca va trebui sa mai deblochez saptamana viitoare cred ca voi ajunge undeva la 300kg. Mentionez ca de la fiecare stup am luat si cate 1-2-3 rame de cuib. Nu am avut caturi sa le pun si al 2lea cat si deci fiecare stup avea 3-6 rame marginase blocate de miere.

Cand au venit frigurile astea miercuri am zis ca salcamul e gata si am schimbat locul stupilor tari cu roiuri pentru a incerca sa-I mai scot din friguri si a imputernicii roii. Inca nu stiu cat de buna a fost idea, dar stiu ca ieri deja a trebuit sa pun caturi peste acei roi si saptmanaa viitoare probabil va trebui sa mai extrag – am subestimat mult cantitatea de culegatoare pe care stupii tari ii aveau…

Deci de la cei 15 stupi pe care i-am scos in iarna am tras in medie peste 15kg si probabil voi ajunge la o medie de aproape 20kg, plus 20 de roi/nuclee (pana acum rata de imperechere a matcilor este de 100%). Asta in conditiile in care la inceputul salcamului mai aveam doar 9 stupi nedivizati si numai unul singur neintrat in friguri. Cum anticipam in urma cu cateva luni pe forum, se pare ca 2015 chiar este un an apicol de legenda.

Aveam multe altele de scris despre ce am mai invatat in iarna si primavara asta dar nu imi mai amintesc acum, sunt prea entuziasmat de salcamul asta... Sper ca a mers la toata lumea la fel de bine cum a mers in zona mea.

Aceasta a fost ultima actualizare cu evolutia familiilor.


.... si marmota invelea ciocolata
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
Avatar utilizator
alin75
 
Mesaje: 1000
Membru din: 08 Mai 2011, 21:44

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Florin Dobre » 31 Mai 2015, 22:59

Muntoiu.Radu scrie:...fiecare stup avea 3-6 rame marginase blocate de miere.
...

Esti bun!
Si eu care credeam ca marginasele nu pot fi decat doua...stanga-dreapta. :?
Suntem pulbere de stele.
Avatar utilizator
Florin Dobre
 
Mesaje: 4653
Membru din: 09 Apr 2012, 22:57
Localitate: Stefanesti, Arges

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 01 Iun 2015, 08:41

tudorascu scrie:Spune-ne si noua zona ta, asa, ca sa stim si noi.


Zona Miercurea SIbiului.

@marmota - cand vrei sa-mi faci o vizita sa verifici spune-mi. In realitate am mai mult de 240 de kg, dar am dat o estimare conservativa (nu am cantarit. am convertit litri in kg - 180L). Au fost altii cu productii si mai mari. CIne nu a facut miere anul asta a fost exclusiv nepriceperea lui in a pregati familiile, din August si pana acum. Nimeni nu are nici o scuza, este unul din cei mai buni ani de Salcam din Istoria Romaniei.

@dobre - ai inteles la ce m-am referit.
Muntoiu.Radu
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Ian 2015, 16:34

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde dorindafi » 01 Iun 2015, 11:01

Florin Dobre scrie:
Muntoiu.Radu scrie:...fiecare stup avea 3-6 rame marginase blocate de miere.
...

Esti bun!
Si eu care credeam ca marginasele nu pot fi decat doua...stanga-dreapta. :?

se pare ca mai multe de-nvatat , nene florine :)
Avatar utilizator
dorindafi
 
Mesaje: 1560
Membru din: 08 Apr 2011, 20:29
Localitate: novaci-gorj 0763650092

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 86 vizitatori