Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 23 Apr 2015, 22:58

DoarEu scrie:Ca sa faci cele spuse mai sus iti trebuie asa:
Cate 1 corp cu rame crescute,sau nu(in functie de cules si de cata miere vrei sa scoti.)
Matci iernate.

- in orice situatie acestea ar trebuii sa existe , nu numai in acest caz .

2 gratii pt fiecare stup( pt fiecare roi divizat)

- asta in cazul in care alegi sa divizezi si nu sa iei rame cu puiet . Daca divizezi , alegi sa inmultesti .

Sa stimulezi in lipsa de cules

- pot fi lasate rame cu miere peste gratie sau se poate hrani ca la orice alt stup care nu are cules
Manopera: ia catu, pune catu, egalizeaza, ia gratia, pune gratia, stimuleaza, samd.

- am detaliat ma jos operatiunile ce trebuiesc facute si toate legat de corp .

E foarte multa manopera si multe cheltuieli .

- cheltuielile sunt corelate cu ce vrei sa scoti

Plus ca toamna trebuie sa unesti familiile respective daca nu se dezvolta suficient.

- cand ai din 10R , 7-8R cu puiet daca ii scoti gratia dupa FS si ii lasi in al doilea corp rame cu miere in care o fost puiet , populatia va fi suficienta dupa mine .

Am mai spus-o si ma repet: ceea ce vrei sa faci e un dadant cu cat cu gratie intre cuib si cat si nu un me/mer care cer populatie multa si nu roisori.......
Sanatate!


Degeaba ai populatie multa la momentul nepotrivit , la noi culesurile sunt devreme in momente cand o familie creste .
Roi ? nu cred ca poate fi considerat . Daca numeri celulele ocupate cu puiet dintr-un ME pe 2C din ce am vazut , citit si vorbit cu altii numarul ar fi cam acelasi ( sau aproximativ ) doar ca pe 2C este mai imprastiat iar pe 1C ramele sunt leat la leat . Hrana poate fi lasata penu cazurile in care nu au cules peste gratie acolo unde matca nu are acces .
Populatia poate fi ca la un dadant pentru ca la dadant ai si coroana cu miere iar suprafata de puiet nu este cat este o rama .
Daca matca ar sta doar pe 1C de la iesirea in primavara pana la salcam atunci ar fi cazul roilor .
Dupa mine daca tinem cuibul deschis atunci cand stupul creste , plus matci care sa nu duca la situatii de roire la primul semn de inactivitate , caturi destule ( cladite + foita ) care sa le dea senzatia de spatiu .

Daca poti sa punctezi chestiile care crezi ca nu ar merge , in legatura cu dezvoltarea familiilor ( logistica se poate rezolva si imbunatati ) m-ar ajuta . Te salut .






Solutia la stupii iesiti puternici din iarna ar fi ca sa fie divizati iar cu acei roi care au fost facuti pe 1C sa poti culege la tei , FS sau poate chiar la salcam iar mai apoi sa ii bagi in iarna pe 2C .
Pentru stupii medii care au iernat pe 2C ( in primavara sunt in corpul 2 ) , ar putea fi scos primul corp
( gol sau aproape ) si lasat doar pe cel de al doilea care este cu albine si lasat asa pana cand va fi plin cu puiet ( destul de repede ar trebuii ) si mai apoi adaugat peste primul corp care a fost scos mai devreme in primavara iar astfel matca va urca obligata de faptul ca primul corp este plin . Odata ce si al doilea corp este plin , cu 3 saptamani inainte de culesul vizat va fi pusa gratia peste corpul 1 asa incat matca care va fi in primul corp va avea spatiul lasat liber de puietul eclozat .
Corpul de peste gratie va fi umplut cu miere ce va fi extrasa .

Sistemul ar fi :

- iernat 2C
- lasat pe 1C in primavara devreme
- pus al doilea corp in primavara
- pusa gratia peste corpul 1
- adaugat imediat cat/caturi .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 23 Apr 2015, 23:08

Paul : o matca ce a stat la inceput de primavara pe 1C il va umple pana cand nu va mai avea spatiu . Aici intervine al doilea corp pus peste asa incat matca va urca sa oua pentru ca jos va avea puietul depus pana in acel moment . Dupa ce este ouat si acesta vine gratia care face ca puietul care eclozeaza din corpul 2 sa treaca la cules daca este . 1C este suficient unei matci ( 3000 oua / zi x 21 zile = 63000 oua / ciclu , de unde 7000 celule pe 1R 3/4 => 9R dar mai scazi ceva ca mai este si ceva miere si polen ) .

Daca dai senzatia albinelor ca peste gratie este un spatiu gol gata pentru matca ( ea nu are acces acolo ) ele il,vor pregati pentru aceasta deci roitul este intarziat pana dupa perioada critica . Senzatia acelui spatiu le face sa creada ca trebuie sa tot creasca ( sa mareasca suprafata ocupata cu puiet ) desi nu pot face asta . Cand un stup roieste eu am vazut ca primul semn este reducerea suprafetelor cu puiet .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 23 Apr 2015, 23:10

cornelioandanciu scrie:Omule, nu te supara, uita-te ce scrie Paul. Poate te ajuta ce spune el acolo. Oricum, se vede dupa cum pui problema ca ai ceva experienta in albinarit. De cat timp te ocupi de albine?

De sa ma supar ? :) cine se supara ii taiem nasul :D .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 24 Apr 2015, 07:52

Toate bune si frumoase insa nu imi place ideea de a forma stupi "puternici" slabindu-i pe altii.
Daca o matca nu ii in stare sa umple 2 corpuri de albina pana in toamna la o parte cu ea. E si multa manopera la treaba asta si un oarecare risc de a transmite boli (un stup slab e slab din anume cauze). Noi ne tot cramponam de sisteme de lazi insa marii stupari au zis si zic: nu conteaza lada, conteaza ce ai in lada. In momentul in care ai matci prolifice poti linistit lucra numai cu corpul.

Din ce am vazut eu la sistemul de cuib pe 2 corpuri exista si mult spatiu irosit asa incat poti in toamna linistit sa ai rame partial cladite, partial umplute rezultand intr-o distributie neeficienta a resurselor. Cred ca sistemul asta cu gratia e bun si o sa-l testez si eu pe un stup sezonul asta. Ce ma enerveaza e ca sunt scumpe si gratiile astea.

Inca o chestie: va trebui si urdinis superior... pentru trantori.
hntrnth@mailinator.com
 
Mesaje: 145
Membru din: 18 Sep 2014, 09:17
Localitate: Sibiu

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde paul » 24 Apr 2015, 08:05

CristianBee scrie:
Daca dai senzatia albinelor ca peste gratie este un spatiu gol gata pentru matca ( ea nu are acces acolo ) ele il,vor pregati pentru aceasta deci roitul este intarziat pana dupa perioada critica . Senzatia acelui spatiu le face sa creada ca trebuie sa tot creasca ( sa mareasca suprafata ocupata cu puiet ) desi nu pot face asta . Cand un stup roieste eu am vazut ca primul semn este reducerea suprafetelor cu puiet .

Cristi, o regina care se simte ingradita in ouat (spatiu insuficient) automat da alarma de roire. Cu cat are mai mult spatiu la discretie si cu cat volumul cutiei este mai generos, cu atat mai mult va intarzia intrarea in friguri. Daca vorbim de ME, datorita generozitatii spatiului de cuib (2 caturi), intrarea in friguri se va face mult mai tarziu decat la un dadant pe 10 rame. Parerea mea ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde TDI » 24 Apr 2015, 08:26

Si la Dadant poti întârzia roirea, urci in cat ramele cu miere si pastura si completezi cu rame goale.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde hateganul » 24 Apr 2015, 09:10

Incerc sa inteleg...

CristianBee scrie:Dupa mine de preferat ar fi ca iernarea sa fie pe 2C iar in primavara sa fie divizat dupa ce cele 2C sunt pline cu o matca iernata din anul precedent . Mai apoi celor doi stupi sa fie pus al doilea corp si dupa ce matca la umplut sa fie pusa gratia intre cele doua corpuri iar apoi caturi . La 1 singur corp sunt de verificat mai putine rame , de ridicat un corp in minus si de transportat la fel .
Atunci cand ar fi divizat acel stup iesit din iarna pe 2C s-ar lucra in marea majoritate cu corpul doar daca ii egalizam mai umblam cu ramele . Dupa ce au fost divizati mai primesc un corp in care matca sa faca ce stie mai bine si inainte de cules pusa gratia .


Adica, iernam pe 2 corpuri, iar primavara dam un corp jos. Il dam jos cand avem 2 corpuri pline cu albina ce a iernat. Adica si daca, sa zicem ca ar fi pline cu albina de 6 luni, cam in ce perioada ar trebui dat jos? Si daca alea 2 corpuri sunt pline cu babe cum il organizam pe un corp? Si daca naroada a inceput ponta in ambele corpuri cum procedam?
Iar dupa ce il dam jos, il punem inapoi. Cand il punem inapoi ? Si de ce sa il punem daca l-am dat jos? Oare te referi la inversare? Caz in care, oare nu e mai bine sa inversezi si pace? Daca te referi la inversare, cand o facem?
Apoi, vorbesti de divizare... inteleg din context ca te referi la divizarea corp 1 de corp 2 dar, poate gasim alt termen ca divizare inseama altceva.

CristianBee scrie:
Dezavantajul mentinerii doar pe 1C este ca atunci cand nu este cules trebuie hranit odata ce mierea o fost recoltata din caturi sau lasate cateva rame cu miere in corpul al doilea ( peste gratie ) la dispozitia lor pentru ca in primul corp va fi 1 maxim 2 R cu miere ( 8-9 puiet plus polen ) .

Ori e un corp ori sunt doua ?!

Ca sa nu fie neclaritati, sunt direct interesat de intretinerea stupilor in sitem ME pe STATIONAR, sunt incepator, postez rar, am un stil direct si incerc sa invat intelegand.
Tin sa precizez asta pentru ca internetul deformeaza tonul discutiilor.

Numa' bine !
Avatar utilizator
hateganul
 
Mesaje: 25
Membru din: 20 Aug 2013, 21:37
Localitate: Timisoara

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde TDI » 24 Apr 2015, 10:22

Nu cred ca exista prea multe zone STATIONARE care sa permită iernarea pe 20 rame ME, asta daca exista. Si daca nu iernezi corpurile pline... restul discuției devine futila.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde hateganul » 24 Apr 2015, 10:47

TDI scrie:Nu cred ca exista prea multe zone STATIONARE care sa permită iernarea pe 20 rame ME, asta daca exista.....


OK, sa luam cazul asta. In zona slaba cum procedezi cu ME in STATIONAR ?
Avatar utilizator
hateganul
 
Mesaje: 25
Membru din: 20 Aug 2013, 21:37
Localitate: Timisoara

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde TDI » 24 Apr 2015, 11:06

hateganul scrie:
TDI scrie:Nu cred ca exista prea multe zone STATIONARE care sa permită iernarea pe 20 rame ME, asta daca exista.....

OK, sa luam cazul asta. In zona slaba cum procedezi cu ME in STATIONAR ?

Ori pe un singur corp si procedezi la fel ca la Dadant, ori pe 2 corpuri cate 4-5-6 rame in fiecare, eventual mai puțin cu una in corpul de jos. Mierea jos, cuibul si miere doar pentru prima parte a iernii - pana-n geruri jos, in momentul in care au început gerurile cuibul sa muste puternic din C2.
Fără echivalentul a 10 rame Dadant /13,5 ME la iernat - tot ce înseamnă tehnologia ME nu mai are sens. La mine media multianuala e la jumătate, tot stationar, momentan.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde proapis13 » 24 Apr 2015, 12:59

CristianBee scrie:Paul : o matca ce a stat la inceput de primavara pe 1C il va umple pana cand nu va mai avea spatiu . Aici intervine al doilea corp pus peste asa incat matca va urca sa oua pentru ca jos va avea puietul depus pana in acel moment .

Helauuuuu....NICODATA matca aia NU o sa faca ce scrii tu mai sus...e impotriva legilor naturii si ale apiculturii...
Pana la urma,despre ce vorbim aici despre intretinere stup pe 1 corp de 3/4
sau despre intretinerea si dezvoltarea fam de albine in Srupul ME....?????
In cazul asta discutiile ar trebui mutate/continuate la topicul dedicat acestui tip de stup..AVETI 49 DE PAGINI ACOLO...
Fan Club MER....viewtopic.php?f=4&t=2697&hilit=mer+versus#p75324
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde hateganul » 24 Apr 2015, 14:53

TDI scrie:
hateganul scrie:
TDI scrie:Nu cred ca exista prea multe zone STATIONARE care sa permită iernarea pe 20 rame ME, asta daca exista.....

OK, sa luam cazul asta. In zona slaba cum procedezi cu ME in STATIONAR ?

Ori pe un singur corp si procedezi la fel ca la Dadant, ori pe 2 corpuri cate 4-5-6 rame in fiecare, eventual mai puțin cu una in corpul de jos. Mierea jos, cuibul si miere doar pentru prima parte a iernii - pana-n geruri jos, in momentul in care au început gerurile cuibul sa muste puternic din C2.
Fără echivalentul a 10 rame Dadant /13,5 ME la iernat - tot ce înseamnă tehnologia ME nu mai are sens. La mine media multianuala e la jumătate, tot stationar, momentan.


Merci pentru info de iernare dar, primavara:
- Cand punem C2 cu rame cladite si unde, deasupra sau dedesubt?
- Daca am iernat pe 2 corpuri, facem inversare?
- Coboara printesa sau urca ? :)
Multumesc.

@proapis13 , vrei sa spui ca, in stationar, decat sa ne chinuim cu jumatati de ME mai bine MER pe 2 corpuri + cat de miere in primavara ? :)
Avatar utilizator
hateganul
 
Mesaje: 25
Membru din: 20 Aug 2013, 21:37
Localitate: Timisoara

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde florinapi » 25 Apr 2015, 00:24

Fantastica apicultura asta,asa cum si-o imagineaza unii,cica dupa ce umple matca corpul unu,pui corpul doi si il umple si pe asta,da ...cu ce mancare?

O familie care are pentru iarna in jur de 25-30kg de miere poate ajunge pana la salcam cu 12 rame bune de puiet.
Daca mierea asta lipseste,poti sa sufli cu trei paie in el sa-l umfli si tot deageaba.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi
 
Mesaje: 193
Membru din: 13 Noi 2011, 22:21
Localitate: Lugoj

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 25 Apr 2015, 08:15

Cristi, o regina care se simte ingradita in ouat (spatiu insuficient) automat da alarma de roire. Cu cat are mai mult spatiu la discretie si cu cat volumul cutiei este mai generos, cu atat mai mult va intarzia intrarea in friguri. Daca vorbim de ME, datorita generozitatii spatiului de cuib (2 caturi), intrarea in friguri se va face mult mai tarziu decat la un dadant pe 10 rame. Parerea mea ...[/quote]

O regina se va simti inghesuita atunci cand are cuibul blocat cu nectar venit si care nu are unde sa fie depozitat si atunci cand polenul la fel o constrange . Nectarul are prioritate in fata matcii , aceasta nu prea are de spus multe in pregatirea roirii ( nu ea da tonul , spunand ca gata hai sa roim ci ea vine doar cu predispozitia genetica ) asa ca daca albina este multumita cu ce are ( spatiu , hrana ) nu trage la roit decat cand se supraaglomeraza .
Albinei , ca sa nu roiasca trebuie sa ii dai de lucru inainte ca sa apuce ea sa se gandeasca la asta . Daca , ii dai caturi destule , adaugate cu mult timp inainte de cules ii dai senzatia de spatiu pe care ea nu la umplut deci nu este pregatita de roit pentru ca stupul din care pleaca nu este pregatit nici el . La un ME ai si mult spatiu irosit ( daca spun ca anulntrecut la salcam am avut 16R cu puiet , multi ar spune oau dar daca as fi concentrat-o pe rame compacte mai mult de 7 nu cred ca erau deci imprastiat tare si n rest miere cat cuprinde .

Intrarea in friguri vine la fel de simplu la orice cutie daca albuna nu are spatiu pentru nectar si polenul adus destul .
Ex : cules S1 - 20 kg = 1 corp 3/4 , trebuie puse minim doua corpuri si nu asteptat pana ii capaceste pe acela plin .

La DM el ierna stupii cate 4 lipiti deci avea si ghemul in primavara inspre centru iar mierea ce ramanea in exterior . Acolo unde era ghemul in primavara ( puietul ) nu prea avea miere pentru ca mierea era pe ramele marginase fapt care face ca odata ce culesul a inceput albina sa vrea sa puna nectarul in caturile puse ( al treilea corp ) in contact cu puietul din ramele dinspre centru paletului .

Poate ma insel grav dar asa gandesc ,.
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 25 Apr 2015, 08:47

hateganul scrie:Incerc sa inteleg...

CristianBee scrie:Dupa mine de preferat ar fi ca iernarea sa fie pe 2C iar in primavara sa fie divizat dupa ce cele 2C sunt pline cu o matca iernata din anul precedent . Mai apoi celor doi stupi sa fie pus al doilea corp si dupa ce matca la umplut sa fie pusa gratia intre cele doua corpuri iar apoi caturi . La 1 singur corp sunt de verificat mai putine rame , de ridicat un corp in minus si de transportat la fel .
Atunci cand ar fi divizat acel stup iesit din iarna pe 2C s-ar lucra in marea majoritate cu corpul doar daca ii egalizam mai umblam cu ramele . Dupa ce au fost divizati mai primesc un corp in care matca sa faca ce stie mai bine si inainte de cules pusa gratia .


Adica, iernam pe 2 corpuri, iar primavara dam un corp jos. Il dam jos cand avem 2 corpuri pline cu albina ce a iernat. Adica si daca, sa zicem ca ar fi pline cu albina de 6 luni, cam in ce perioada ar trebui dat jos? Si daca alea 2 corpuri sunt pline cu babe cum il organizam pe un corp? Si daca naroada a inceput ponta in ambele corpuri cum procedam?
Iar dupa ce il dam jos, il punem inapoi. Cand il punem inapoi ? Si de ce sa il punem daca l-am dat jos? Oare te referi la inversare? Caz in care, oare nu e mai bine sa inversezi si pace? Daca te referi la inversare, cand o facem?
Apoi, vorbesti de divizare... inteleg din context ca te referi la divizarea corp 1 de corp 2 dar, poate gasim alt termen ca divizare inseama altceva.

- iernam pe 2C si in primavara ori le lasam pe 1C ( unde este albina ) ori le lasam pe 2C , deci cum dorim .
- eu am anul asta stupi care in primavara au iesit pe 5 intervale , le-am dat corpul de jos afara si au ramas pe 1C . Acum dupa ce am adaugat al doilea corp ( cu rame cu miere pe margine si rame cladite spre centru ) au ajuns pe 2C . Matca a urcat sus pentru ca sus era caldura iar jos puietul era din leat in leat ( la 1C spatiul este mai mic , caldura este pastrata mai bine iar matca a muncit cum trebuie ) . In corpul de jos cand am pus al 2C erau 7R cu puiet 1R miere , 1R polen .
- la mine la jum lui Feb albina toata este sus cu miere pana la 1 Aprilie , deci atunci eu am scos primul corp ( sa vad ce rame trebuie topite si sa le las pe 1C ) .
- daca albina in oerioada aia este asa de multa de ocupa ambele corpuri , atunci le lasam pe 2C si pace .
- nu babele hotarasc roire ci albina nemultumita de ce are . Babele doar stabilesc limitele de la care incepe asta . Daca roiesc la 5R de puiet inseamna ca ori nu au avut spatiu pentru nectar si polen ( asta se poate observa ) ori predispozitia la roit data de matca prin gene este mare , deci nu vrem asa ceva .
- dupa ce il dam jos il punem inapoi cand temp permit asta si primul corp este plin de albina tanara si puiet . Il punem sus daca temperaturile permit sau jos daca nu . La mine in perioada cand l-am pus au fost temp bune an de an .
- inversarea se face atunci cand tinem 2C pentru matca in permanenta si nu doar pentru anumite perioade , eu lasandule doar un corp restrangem volumul avut la un moment dat pentru a pastra caldura mai bine .
- lace se refera divizarea daca nu la impartirea unui stup in doua ? lu-am corpul 1 si il separam de corpul 2 si vedem care are matca si daca sunt egali . Cine nu are matca primeste una .

CristianBee scrie:
Dezavantajul mentinerii doar pe 1C este ca atunci cand nu este cules trebuie hranit odata ce mierea o fost recoltata din caturi sau lasate cateva rame cu miere in corpul al doilea ( peste gratie ) la dispozitia lor pentru ca in primul corp va fi 1 maxim 2 R cu miere ( 8-9 puiet plus polen ) .

Ori e un corp ori sunt doua ?!

- 2C pentru iernare
- 1C primavara devreme
- 2C cand incep sa se dezvolte in primavara
- 1C inainte de un cules cu 3 sapt pentru ca albina din corpul doi sa eclozioneze si sa treaca la cules .
- 2C pentru toamna in cu gandul la iernare .

Sau daca vreiiernezi pe 1C .

Ca sa nu fie neclaritati, sunt direct interesat de intretinerea stupilor in sitem ME pe STATIONAR, sunt incepator, postez rar, am un stil direct si incerc sa invat intelegand.
Tin sa precizez asta pentru ca internetul deformeaza tonul discutiilor.

Eu nu ma supar deloc , subiecte ca acestea nasc ...pasiuni . da-mi cu intrebarie in nas , daca sunt altii care au experimentat sau stiu sa raspunda . E mai bine sa fie spuse lucrurile direct decat asa " cotit " si sa se inteleaga
altceva . Te salut .
Numa' bine !
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 25 Apr 2015, 09:04

proapis13 scrie:
CristianBee scrie:Paul : o matca ce a stat la inceput de primavara pe 1C il va umple pana cand nu va mai avea spatiu . Aici intervine al doilea corp pus peste asa incat matca va urca sa oua pentru ca jos va avea puietul depus pana in acel moment .

Helauuuuu....NICODATA matca aia NU o sa faca ce scrii tu mai sus...e impotriva legilor naturii si ale apiculturii...
Pana la urma,despre ce vorbim aici despre intretinere stup pe 1 corp de 3/4
sau despre intretinerea si dezvoltarea fam de albine in Srupul ME....?????
In cazul asta discutiile ar trebui mutate/continuate la topicul dedicat acestui tip de stup..AVETI 49 DE PAGINI ACOLO...
Fan Club MER....http://forum.stuparitul.com/viewtopic.p ... sus#p75324


Daca tinem un stup pe 1C atunci matca va ouat celulele pe care le poate oua ( pana la 63000 / 21 zile ) deci in 21 de zile aceasta va oua aproape 1C ( 1-2R miere , 1-2R polen maxim si restul puiet ) iar pe masura ce ea oua alte celule ouate ( in urma cu 21 de zile ) se elibereaza si ciclul se reia . Cand puneam corpul 2 ( rame cu miere si cladite din corpul de jos scos , rame care in trecut au fost ouate ) matca va urca cu puietul la caldura sus plus ca va tine puietul in stransa legatura cu mierea pe care o are in acele rame puse .

Este o perceptienca stupii se dezvolta primavara de sus in jos . La ME ( eu nu discut in topic despre ME ci despre intretinerea pe un corp de 3/4 pe durata sezonului activ ceea ce nu este ME ) odata consumata mierea in iarna din C2 albina o ia cu puietul tot in sus in contact cu mierea din coronita deci ea nu merge in jos ( coboara matca ) . Matca va cobora aunci cand nectarul o forteaza sa faca asta si temperaturile permit . Matca daca ar avea sus 8R cu puiet ( in toate stadiile ) , nu vine nectar si nici polen peste ce consuma ea va sta acolo pana cand acest lucru se va produce plus temperaturi care sa ii convina albinei ( albina dicteaza unde oua matca si nu invers ) pentru ca albina acopera acel puiet de aceea .

Fara pasiuni ...la obiect .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 33 vizitatori