duma scrie:Despre "zidurile " tale nu știu ce sa zic .......sincer mie numi plac si nu le înțeleg avantajul . Daca maine este frumos afara si ies la zbor si tu nu esti sa le dai jos ....ce se întâmpla cand ies afara si găsesc un obstacol in fata urdinisului ? După o saptamana iar vine vremea rea iar le pui ?
Salutari Duma,
Din poza nu se vede bine, lemnele nu blocheaza urdinisul, sunt puse in fata lui cam la 10 cm si lateral ca asa batea vantul. Astfel vantul nu bate direct in urdinis. Majoritatea au fund AV deschis partial, au aerisire buna, nu este mucegai, folie deasupra. Din cate am citit in Stuparitul de Hristea, el folosea la urdinis o bucata de scandura pusa oblic - pentru curenti aer si sa opreasca soarele sa pacaleasca albinele sa iasa iarna afara

.
Am incercat sa fac un balcon de fapt, am un stup cu balcon - acolo urdinisul este protejat de vantul lateral dar nu si de cel din fata unde am pus o bucata de caprior.
Pe noua vatra vantul este destul de puternic, am pus folii pe gard in careu dar sunt zile cand bate foarte tare, le mai rupe, schimba directia..
Lemnele au stat asa toata iarna, albinele ies la zbor pe lange ele - nu le deranjeaza. Cand este soare si trec pe la ele le intorc in jos - prelungesc scandura de zbor..
O alta observatie de anul acesta este orientarea stupilor. Initial la schimbarea vetrei i-am pus spre nord, asa au stat anul trecut, in primavara cei intorsi spre sud (DB) au inceput ponta mai devreme. MEurile au ramas cu fata spre Nord si nu s-au grabit cu ponta. Au ramas linistiti, consum mai mic, zbor mai timid, iar acum i-am intors de ceva vreme - si-au dat drumul si ei, evitand astfel uzura timpurie si puiet mult in perioadele cu nopti foarte reci.
Nu zic ca este bine sau rau - asa am simtit eu sa le protejez

Sanatace..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...