Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: roi artificiali

Mesajde ignatov andrei » 03 Iul 2014, 22:39

thomas scrie:Am urmatoarea situatie la un roi si poate aveti ceva idei:

Roi de inceput de iunie, dupa salcam, facut pe 4R, dat botca din transvazare. Regina super ok, s-a fecundat si a inceput sa oua. Asta duminica trecuta cand am umblat ultima data la el. Ieri, era plin de botci de salvare. M-a uimit. Nu inteleg ce s-a putut intampla cu regina. Am lasat 2 botci, cele mai mari si frumoase, inca necapacite fiindca deocamdata nu vreau nici sa-l unesc, nici matca imperechiata n-am, il tin de experiment. Restul botcilor erau mai mici si toate capacite.
Ideea e ca nu se poate considera omorarea accidentala a matcii, doarece cand am inchis stupul, chiar am urmarit sa asez cu grije ramele mai ales cea pe care era regina respectiva, urmarind-o ff atent cand am apropiat ramele. De batut/furtisag, n-a fost vorba. Ce motive ar avea sa sucombeze asa subit? Mai ales ca nu avea nici un defect vizibil, iar albinele daca vroiau s-o schimbe, ar fi facut botci de SL, nu-i asa?
Singura chestie pozitiva e ca intr-o saptamana are toate ramele pline de miere, iar ceilalti de-abia au cativa stropi.. Nici asa nu-mi explic.. Daca aveti ceva idei din experienta, astept parerea voastra! Ms!


Te duci si-ti faci o encefalograma, ca sa vezi cate milioane de poze ai facut cu "matca aia"!
Asa se intampla cand... "te mananca"!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: roi artificiali

Mesajde yulian » 04 Iul 2014, 13:37

Anul acesta cel putin din 5 stupi mi-au disparut matcile :shock:. Ultimul este un roi pe 6 rame cu 4 de puiet pe care l-am descoperit saptamana trecuta. Nici urma de matca..deja a ajuns sa ma dispere situatia...dar mergem mai departe. Unificari, alea - alea. Cei mai puternici supravietuiesc...sa speram ca vor fi si cei mai harnici :D
yulian
 
Mesaje: 473
Membru din: 27 Apr 2012, 13:25
Localitate: Hunedoara, Hunedoara

Re: roi atificiali

Mesajde EN_ » 27 Mai 2015, 16:44

jenica67 scrie:... Mai bune ca astea, erau matci de roire, se aducea un stup in conditii de roire, spatiu mic, aport de rame cu puiet capacit doua bucati si dupa o saptamana inca una, in paralel cu scoaterea puietului necapacit, astfel doicile neavand ce face cu laptisorul de matca, se apuca si cresc botci. Botcile de roire sunt net superioare, doar ca riscati anul urmator sa va roiasca...

Si eu practic metoda asta de ani buni,dar la modul simplu:o familie puternica,am luat catul,am "inghesuit" albina in corp si cu asta basta.Metoda de sus este mai elaborata si cred ca rezultatele vor fi bune. Am familii care dau in clocot :D si parca nu as vrea sa ma catar prin pomi ca anii trecuti cand n-am vrut sa-i inmultesc,dar ei au vrut.Cu toate ca botcile le-am rupt...Asta de sus,mi se pare o metoda simpla,ce e drept neprofesionala din punctul de vedere al productivitatii,dar ieftina si la indemana oricui.Maine deja trebuie sa strang o familie, pentru ca din total, pe vreo douazeci le suspectez ca vor sa intre in frigurile roitului, la ritmul de dezvoltare pe care il au. O sa-mi ajunga oare botcile pentru douazeci de familii tinand cont ca nu toate sunt de calitate? Poate mai bine ar fi sa bag doua...
EN_
 
Mesaje: 41
Membru din: 24 Feb 2011, 10:48
Localitate: Craiova

Re: roi artificiali

Mesajde jenica67 » 27 Mai 2015, 19:06

Metoda ce am rezumat-o, era o metoda rapida de roire, dar ea se gaseste in literatura de specializatate intr-o forma mai elaborata cu denumirea : "Schimbarea linistita dupa metoda Liviu Padurean" si rezulta matci de foarte buna calitate si este (era) o metoda foarte folosita de incepatori.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: roi artificiali

Mesajde maximotgv » 27 Mai 2015, 20:41

Asta ar fi metoda Liviu Padurean cu care se obtin matci de schimb linistit.
https://ionelnistor.wordpress.com/2013/ ... -padurean/
Avatar utilizator
maximotgv
 
Mesaje: 158
Membru din: 06 Aug 2011, 08:41
Localitate: Pietrari, jud Dambovita

Re: roi artificiali

Mesajde EN_ » 27 Mai 2015, 21:45

Cred ca voi folosi varianta simplificata expusa de @jenica67,care se apropie de cea folosta de mine ani de-a randul.Imi pare rau ca nu am stiut de aceasta metoda a lui Liviu Padureanu;as fi aplicat-o cu cateva saptamani in urma.Acum as vrea sa fortez nota pentru a putea profita de culesul de la floarea soarelui...daca am sa reusesc.Astazi a fost frig;maine le iau catul,le ridic ramele cu puiet necapacit,le bag rame cu puiet gata de eclozionare si le las sa lucreze...inghesuite. :D
EN_
 
Mesaje: 41
Membru din: 24 Feb 2011, 10:48
Localitate: Craiova

Re: roi artificiali

Mesajde OIM » 29 Mai 2016, 17:33

Va salut!
Ma numesc Ionut si sunt incepator intr-ale apiculturii.Acum o luna(aproximativ...nu mi-am notat) aveam familiile in friguri.Bun...am facut roi(1 din fiecare familie)
Am luat matca batrana +2 rame cu puiet capacit si albina acoperitoare+2 rame cu provizii+scuturat 1 rama cu larvar peste.
In stupul de baza am lasat o botca(cea care mi s-a parut cea mai frumoasa)+tot restul de puiet(si capacit si necapacit).
La ambele le-am pus hranitor si le-am stimulat in fiecare seara.
No problem,matcile au eclozionat,pe parcurs s-au imperecheat,la un control am vazut ca au depus destul de bine.Acum 3 saptamani am facut inca un roi din alta familie intrata in friguri.Am lasat lafel 1 botca in familia de baza.De data asta necapacita ca mai ajungeam abia peste o saptamana si pana atunci era in pom cu batrana.Dupa cum am aproximat eu peste vreo 1-2 zile trebuia sa fie capacita.N-am mai deranjat vreo saptamana.La un control ulterior am vazut botca eclozionata(capacelul ros) dar pe 2 rame de puiet am vazut multe multe botci de salvare.Le-am lasat ca am crezut ca le va roade matca iesita.Dupa inca ceva timp cand am ridicat podisorul am auzit o matca cum canta :shock:
M-am uitat si am vazut o matca dintr-o botca de salvare cum a eclozionat.Am rupt usor cu un cutit varful botcilor si am scos vreo 4 matci in bigudiuri.Nu aveam ce face cu ele(fiind si de salvare) si le-am omorat.Ieri m-am uitat iara si tot se auzea cantand o matca.M-am uitat bine pe toate ramele si am mai gasit 3 botci gata sa iasa.Le-am prins si pe astea in bigudiuri si uneia i-am dat drumu' pe urdinis fiindca era cea mai frumoasa,nestiind ce rapciuga de matca e aia de canta.Joi am prins de la un vecin un roi...sa fii fost de la mine? Sa fie matca din roi prima matca(aia de roire) pe care am lasat-o?
Roiul e de vreo 4-5 rame si nu prea cred(dar nu sunt 100% sigur) ca e de la mine din stup... :? diferenta de albina nu e decat foarte putin...ma gandesc ca a mai si murit din ea nemaifiind puiet care sa inlocuie...(mai am si alte stupine deci nu e exclus sa nu fie de la mine)
Nu am mai cautat in stupul ala...o sa mai caut peste cateva zile sa vad cate matci mai gasesc...eu sper ca doar 1... :(
Deci...poate o matca de roire odata ce a eclozionat sa plece cu un roi lasand in urma botci de salvare?
Botcile de salvare odata eclozionate...vor mai roi...ca niste roi tertiari ??
Sau se vor omora intre ele ramanand doar 1?
Daca nu se omoara...pot sa le roiesc eu cumva ca sa ramana doar o matca?(Ma gandesc la Taranov...si matcile ramase sa se omoare asa cum ar fii facut un roi secundar cu mai multe matci...)
Help!!!
OIM
 
Mesaje: 3
Membru din: 29 Mai 2016, 15:39

Re: roi artificiali

Mesajde Shrek » 29 Mai 2016, 17:45

Io nu stiu la ce țăran te gândesti matale (Taranov) da' zic sa mai faci câteva roiuri ori sa-l " prelucrezi" putin stupul, ca altfel o sa tot roiasca pana când rămâi cu o matca stearpa', doi-trei trantori ipotenti, câteva doici betive si o mâna de curgătoare hoate. Combinația ideală la un stup de producție.
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3304
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: roi artificiali

Mesajde Mircea_63 » 29 Mai 2016, 18:06

Toata treaba asta e logica si simpla.
Daca ai mai multe matci in stup, fie se porneste batalia pana ramane o singura sclava sexuala, fie se apuca de roit. Tu vrei lupte si pariuri, nu evadari. Pentru asta inchizi cusca pentru lupte.
Concret si pe scurt: asigura-i hrana si apa (siropel in hranitor), stupul sa aibe aerisire cu sita la fund, il inchizi si il duci intr-un loc racoros (pivnita). Dupa cateva zile il aduci inapoi pe aceeasi pozitie si il deschizi. Intre timp matcile si-au reglat conturile si tu ramai cu matca invingatoare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: roi artificiali

Mesajde OIM » 29 Mai 2016, 18:42

Mircea_63 scrie:Toata treaba asta e logica si simpla.
Daca ai mai multe matci in stup, fie se porneste batalia pana ramane o singura sclava sexuala, fie se apuca de roit. Tu vrei lupte si pariuri, nu evadari. Pentru asta inchizi cusca pentru lupte.
Concret si pe scurt: asigura-i hrana si apa (siropel in hranitor), stupul sa aibe aerisire cu sita la fund, il inchizi si il duci intr-un loc racoros (pivnita). Dupa cateva zile il aduci inapoi pe aceeasi pozitie si il deschizi. Intre timp matcile si-au reglat conturile si tu ramai cu matca invingatoare.

Stupul e cu fund plin,dar are podisor cu sita.Pot sa-i pun plasa la urdinis si sa-i las podisorul descoperit.Pivnita nu am dar am o camera racoroasa unde pot sa-l tin.Tinand cont ca in camera mea e mai cald decat intr-o pivnita,cam cate zile sa-l las?
Daca-l duc asta seara si-l inchid,albinele ce vor ramane pe camp si vor veni maine dimineata,vor intra in ceilalti stupi?
Nu voi avea probleme cu matcile la ceilalti?
Multumesc anticipat!
OIM
 
Mesaje: 3
Membru din: 29 Mai 2016, 15:39

Re: roi artificiali

Mesajde Mircea_63 » 29 Mai 2016, 18:53

Sita in podisor nu e la fel de sigura ca si cea din fundul stupului. Exista riscul sa se agate multa albina de sita din tavan si sa impiedice aerisirea. Personal nu am incercat sa tin un stup inchis mai multa vreme cu aerisire in podisor. Nu stiu ce sa te sfatuiesc.

OIM scrie:Daca-l duc asta seara si-l inchid,albinele ce vor ramane pe camp si vor veni maine dimineata,vor intra in ceilalti stupi?


Albinele nu raman peste noapte pe camp... Stupul il inchizi pe inserat, cand nu mai zboara albina. Daca totusi vreo albina de-a ta se intoarce dimineata de la munca campului, nu va fi nicio problema.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: roi artificiali

Mesajde OIM » 29 Mai 2016, 19:03

Poate daca pun plasa in loc de podisor(adica o prind in niste cuisoare pe marginea stupului)?
Stupul nu e mare,zic eu,are cam 6 rame de albina...si puiet deloc...
OIM
 
Mesaje: 3
Membru din: 29 Mai 2016, 15:39

Re: roi artificiali

Mesajde Mircea_63 » 29 Mai 2016, 22:28

Important e sa nu se sufoce daca il tii vreo trei zile inchis....
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: roi artificiali

Mesajde Neafiliatul » 01 Aug 2018, 18:41

Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Re: roi artificiali

Mesajde Neafiliatul » 29 Aug 2018, 12:16

Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Re: roi artificiali

Mesajde Neafiliatul » 10 Sep 2018, 01:28

Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 31 vizitatori