Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde marius16 » 01 Iun 2015, 18:12

Deci o sa il gasesc in padure ca eu pana vineri sunt plecat. Multumesc pentru raspuns !
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde TDI » 01 Iun 2015, 18:48

Sunt sușe de matci care pleacă in a 2-a, a 3-a zi de la eclozionarea potirasului.
TDI

Mesajde DoarEu » 02 Iun 2015, 07:12

Nu mi s-a intamplat niciodata sa plece roiul dupa eclozionarea matcilor.Tot plecau imediat ce capaceau prima botca, si nu au fost putine la numar(roiurile)-asa inmulteam la inceput-
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde adisor8 » 02 Iun 2015, 13:39

Am gasit butoaie din plastic cu cerc ca acestea din urmatorul link http://magazin.orinev.ro/products/Butoaie-plastic.html - 60 litri 30 ron , 85 litri cu 33 ron etc.... Intrebarea este sunt bune pentru miere ? nu cred ca e plastic alimentar si sa nu dauneze mierii.....(butoaiele nu sunt de la acel link)
adisor8

Mesajde cosminclc » 02 Iun 2015, 14:50

Salut. numele meu este cosmin, si de doua zile sunt proaspatul posesor a doua roiuri, obtinute prin bunatatea unui prieten. roiurile sunt pe cinci rame. cutiile pe care le-am achizitionat sunt dadant pe 10 rame cu fundul mobil si plasa antivarroa, podisor jumatate plasa jumatate osb. in seara in care le-am mutat pe vatra mea am deschis urdinisul cam 5 cm, si am tras subarul aproape la jumatate. urmatoarea zi am mers sa verific daca sunt ok dupa transport si am constatat ca multa albina care iesise dimineata la zborul de recunoastere in loc sa intre in stup prin urdinis a intrat sub cutie intre subar si plasa antivarroa si sta agatata de plasa. ieri seara le-am dat jos usor cu peria iar de dimineta, ora 9 mai erau doar cateva. acum din nou s-au adunat acolo, desi am scos subarul de tot. va rog un raspuns daca este in regula sau nu sa se adune albina sub plasa antivarroa, si care ar putea fi o rezolvare la aceasta problema.mentionez ca roiurile sunt linistite, au cules de intretinere, pentru ca vin cu piciorusele cu saculeti, matcile sunt prezente in stup (verificate dupa transport).
multumesc mult pentru eventualele raspunsuri
cosminclc

Mesajde patricia » 02 Iun 2015, 15:51

am fost anuntati azi prin niste binevoitori ca se vor face stropiri in zona silistea snagov, tiganesti, ciolpani impotriva tantarilor. va rog sa-mi spuneti ce este de facut??

stropirea va fi la ora 23.00. mentionez ca am 14 stupi si suntem eu si sotul incepatori!

Multumesc pentru orice sfat!
am sunat la primarie (gruiu) mi s-a spus ca nu stie nimeni nimic dar sa incerc sa sun mai tarziu sa se intereseze. la primaria Ciolpani nu raspunde nimeni !
patricia

Mesajde DoarEu » 02 Iun 2015, 21:15

patricia scrie:am fost anuntati azi prin niste binevoitori ca se vor face stropiri in zona silistea snagov, tiganesti, ciolpani impotriva tantarilor. va rog sa-mi spuneti ce este de facut??

stropirea va fi la ora 23.00. mentionez ca am 14 stupi si suntem eu si sotul incepatori!

Multumesc pentru orice sfat!
am sunat la primarie (gruiu) mi s-a spus ca nu stie nimeni nimic dar sa incerc sa sun mai tarziu sa se intereseze. la primaria Ciolpani nu raspunde nimeni !

inchide stupii in noaptea asta(cu o plasa ceva la urdinis si cu plasa in podisor-ceva sa aiba aerisire-)
Daca stupii sunt aproape de camp si poate sa ii stropeasca si pe ei(desi nu cred) poti sa ii inchizi de tot , cu conditia sa aiba aerisire.(pus ceva sa nu stropeasca stupii,va descurcati dvs.)
Acuma depinde ce substanta este folosita,ce remanenta are.Oricum 1zi-2 puteti sa ii tineti inchisi cu apa in hranitor.
Multa sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde Avram » 02 Iun 2015, 22:33

patricia scrie:am fost anuntati azi prin niste binevoitori ca se vor face stropiri in zona silistea snagov, tiganesti, ciolpani impotriva tantarilor. va rog sa-mi spuneti ce este de facut??

Daca stropirea se face la ora 23 ... stati linistiti ,lasati stupii asa cum sunt nu este nevoie sa-i inchideti... un lucru as face totusi...schimbat apa la adapator , doar atat ...succes !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Avram » 02 Iun 2015, 22:42

DoarEu scrie:inchide stupii in noaptea asta(cu o plasa ceva la urdinis si cu plasa in podisor-ceva sa aiba aerisire-)
Daca stupii sunt aproape de camp si poate sa ii stropeasca si pe ei(desi nu cred) poti sa ii inchizi de tot , cu conditia sa aiba aerisire.(pus ceva sa nu stropeasca stupii,va descurcati dvs.)
Acuma depinde ce substanta este folosita,ce remanenta are.Oricum 1zi-2 puteti sa ii tineti inchisi cu apa in hranitor.
Multa sanatate!

Dumneata ai inchide cel putin 40.000 albine (populatia unui stup bunicel) pentru o zi ,doua la aprox . 30 grade ?
Avram

Mesajde popik50 » 02 Iun 2015, 22:44

Oricum 1zi-2 puteti sa ii tineti inchisi cu apa in hranitor...
:o Mai oameni buni, cum sa tii stupii 1-2 zile inchisi pe caldurile acestea, acum au cea mai multa populatie si riscul sa se sufoce este mare...Daca se stropeste impotriva tantarilor noaptea nu sunt probleme, riscul ar fi daca se stropeste direct pe stupi sau aproape de ei. In rest nu cred ca sunt probleme.
popik50

Mesajde mellis » 02 Iun 2015, 23:00

Un amic a cumpărat 2 stupi si i-a închis la o stropire anuntata .
Unul l-a cules mort cu fărașul, mai bine deschise, foarte cald, riscul de mortalitate e mult mai mare daca sunt închiși.
Mai ales fara plasa...
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde DoarEu » 02 Iun 2015, 23:24

Hai,ca nu-i bai.Am si precizat mai sus , in postare: CU PLASA LA URDINIS SI AERISIRE SUFICIENTA , FIE EA IN CAPAC SAU IN FUNDUL AV
Cu plasa peste tot si aerisire suficienta, plus hranitor cu apa la discretie, se pot tine inchisi fara nici cea mai mica problema.
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde nae » 02 Iun 2015, 23:37

DoarEu scrie:Cu plasa peste tot si aerisire suficienta, plus hranitor cu apa la discretie, se pot tine inchisi fara nici cea mai mica problema.
Sanatate!

Probabil ca da :evil:
Incearca d-ta :
-5 pasageri intr-un turism cu geamurile jos (aerisit :lol: ) si 2l de apa /cat recomanda dr = !?
Lasa pe stup /tabla dalta apicola in timpul amiezii si-o sa intelegi ca temp. anuntata la meteo este luata la 1.5 m inaltime si la umbra , temp. care la nivelul solului este TOTAL diferita = fierbe .
Sau :
-34-36* temperatura de crestere
-37* puietul ecluzionat este neviabil
-39* puietul e fiert .
Cu sita si dusi in beci /intunric merge ; sita in lumina =se ingramadesc ca oile si se SUFOCA (si noi avem instinctul de turma :( )
Morala :
-mierea e ''amara'' .
nae

Mesajde DoarEu » 02 Iun 2015, 23:45

nae scrie:
DoarEu scrie:Cu plasa peste tot si aerisire suficienta, plus hranitor cu apa la discretie, se pot tine inchisi fara nici cea mai mica problema.
Sanatate!

Probabil ca da :evil:
Incearca d-ta :
-5 pasageri intr-un turism cu geamurile jos (aerisit :lol: ) si 2l de apa /cat recomanda dr = !?
Lasa pe stup /tabla dalta apicola in timpul amiezii si-o sa intelegi ca temp. anuntata la meteo este luata la 1.5 m inaltime si la umbra , temp. care la nivelul solului este TOTAL diferita = fierbe .
Sau :
-34-36* temperatura de crestere
-37* puietul ecluzionat este neviabil
-39* puietul e fiert .
Cu sita si dusi in beci /intunric merge ; sita in lumina =se ingramadesc ca oile si se SUFOCA (si noi avem instinctul de turma :( )
Morala :
-mierea e ''amara'' .

Da,asa e....
Chiar nu mi-am dat seama de ingramadirea lor in sita.M-am gandit ca ventileaza prin sita si ca nu e nici o problema.Am mai tinut stupi inchisi destul de mult timp si n-am avut probleme(cu podisor total cu sita,fund av si sita la urdinis + apa din belsug in hranitor).De acum o sa fiu mai precaut cu tinutul lor inchisi.....
Multumesc mult pt raspuns si sanatate multa!
Le:Nu ma mai domniti atata....doar sunteti mai in varsta decat mine.
Ultima oară modificat de DoarEu pe 02 Iun 2015, 23:50, modificat 1 dată în total.
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde Avram » 02 Iun 2015, 23:47

DoarEu scrie:Hai,ca nu-i bai.Am si precizat mai sus , in postare: CU PLASA LA URDINIS SI AERISIRE SUFICIENTA , FIE EA IN CAPAC SAU IN FUNDUL AV
Cu plasa peste tot si aerisire suficienta, plus hranitor cu apa la discretie, se pot tine inchisi fara nici cea mai mica problema.
Sanatate!

Dragul meu , cand sfatuiesti pe cineva fa-o cu MAXIM SIMT DE RASPUNDERE - raspunsul la intrebarile altora trebuie sa fie exacte mai ales cand e vorba de viata familiei de albine(precum in acest caz ).
Sfaturile trebuie sa vina in urma experientei PRACTICE nu in urma unor PRESUPUNERI.

TE ROG sa nu te superi , dar asa vad eu lucrurile !
Te salut.
Avram

Mesajde DoarEu » 03 Iun 2015, 00:01

Avram scrie:
DoarEu scrie:Hai,ca nu-i bai.Am si precizat mai sus , in postare: CU PLASA LA URDINIS SI AERISIRE SUFICIENTA , FIE EA IN CAPAC SAU IN FUNDUL AV
Sanatate!

Dragul meu , cand sfatuiesti pe cineva fa-o cu MAXIM SIMT DE RASPUNDERE - raspunsul la intrebarile altora trebuie sa fie exacte mai ales cand e vorba de viata familiei de albine(precum in acest caz ).
Sfaturile trebuie sa vina in urma experientei PRACTICE nu in urma unor PRESUPUNERI.

TE ROG sa nu te superi , dar asa vad eu lucrurile !
Te salut.

Nah...cine se supara.....
Acuma am festelito :? ....se mai intampla.Tinand cont ca e 23:57 si eu tot pe forum sunt,dupa o zi plina de munca cred ca e omeneste sa mai gresim.Oricum nu cred eu ca am pus in pericol viata familiei de albine fiindca a avut cine sa ma corecreze acolo unde am gresit si sa indrume pe cel/cea ce a pus intrebarea.
Multumesc pe aceasta cale tuturor celor care au sarit sa imi deschida ochii si sa imi arate unde am gresit.
Sanatate multa!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR