Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 27 Apr 2015, 22:28

Metoda de lucru e importanta si este simplu, sistem multietajat [caturi de acelasi fel fara numar :) ] sau o cutie cu albine + cat de miere mai mic(daca cutia cu albine e prea mica trebuie tinut cont de potenta matcii). In sistem me lucrezi cu catul in al doilea sistem cu ramele.
Ce ai descris tu mai sus seamana cu un sistem me doar ca, daca tot jos-sus-jos-sus corpuri de albine, vrei nu vrei, ajungi sa umblii la rame. Aici e buba. De ce ai face asta? E un cerc vicios. Ma opresc aici.

- Daca se ierneaza pe 1C in primavara doar ai pune caturi .
- Daca se ierneaza pe 2C , cuibul fiind organizat in C2 in toamna , tarziu in iarna ai scoate doar corpul gol de sub
( C1 care este un fost cat de recolta ) si iar il ai pe 1C deci doar un o operatiune in care ridici un corp in rest doar caturi cu miere si lucrul specific primaverii cu rama .

- la ME ai 2C unde este pus polenul , nectarul si puietul . Cand vine polenul ( predominant fata de nectar ) de afara cuibul este fortat catre partea superioara , cand vine nectarul ( predominant fata de polen ) cuibul trece catre C1 , presat de catre acesta . Cand prinzi culesuri intense ( kg bune si nu 1 kg pe zi / cateva zile ) nectarul va fi pus in caturi ( cum am prins eu la FS anul trecut ) dar cand culesurile sunt modeste nectarul o sa fie pus in preajma puietului restrangand zona puietului .
Daca ar fi culesuri de 1-2 kg/ zi timp de cateva saptamani atunci chiar daca zona puietului ar sta numai in corpul unu iar corpul doi ar fi plin tot arpune in caturi .

- eu din ceea ce gandesc am ajuns la ideea ca in realitate se obtine mai putin spatiu pentru puiet atunci cand cuibul este in mai multe decat ca in situatia cand cuibul este doar intr-o cutie .
De ce cred cred asta ? eu stiu din manual ca matca are un tipar atunci cand oua si anume ou dupa ou , unul dupa altul toate urmand un anume tipar pe rama . Ea schimba ramele urmand o forma circulara pe rama dar cred ca vazut in ansamblu ea oua sub forma unei spirale .

Daca am avea conditiile ideale aceasta oua cat poate sa oua intr-un ciclu de 21 de zile . Dupa astea 21 de zile ea se intoarce inapoi la celula in care a ouat in urma cu acele 21 de zile pentru ca din acea cella a iesit o albina . Dupa asta albinele curata celula , matca va oua si ciclul se reia .

Daca cuibul este extins pe langa ce poate acoperi matca in aceste 21 de zile puietul este imprastiat pe mai multe rame si se intampla ca matca sa fie ocupata in alta parte asa incat atunci cand aceasta se intoarce la acea celula ouata in urma cu 21 de zile ( matca nu a venit la timp in a 21 zi ci mai tarziu ) aceasta sa fie ocupaca cu nectar sau polen . Cum albina detesta celulele libere acestea o sa fie umplute daca matca nu vine sa oua la timp si uite asa se obtine un cuib intins .

Daca cuibul este intins atunci si albina tanara va fi imprastiata . In felul asta cuibul o sa primeasca mai putin caldura respectiv si mai putina ingrijire de la albina . Plus ca un cuib compact produce multa caldura care matureaza miere mai repede .

P.S. Ca tot a ajuns MER-ul in discutie, posibil sa ma indrept usor catre MER dar unele lucruri inca nu-mi sunt clare acolo plus ca nu am material deloc...mai vedem ce o sa fie.

Numa' bine ![/quote]
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 27 Apr 2015, 22:33

Dar de ce o iei tu pe Mărie si-i pui alta pălărie? Crezi ca roata poate fi altcumva decât rotunda?
A si, apropo, sunt matci care oua pana 3500, 4000 de oua pe zi. M-a stârnit Ignatov Andrei si am monitorizat cele mai bune matci.[/quote ]

Pe media de 21 de zile a unui ciclu sunt astea 3500 , 4000 de oua sau cateva zile si apoi mai usor . Cum ai monitorizat asta ? ( daca poti detalia ) .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde asd » 29 Iul 2015, 09:15

In stationar si pe o vatra de faneata unde nu sunt culesuri spectacuoase si doar constante subscriu la aceasta metoda. De fapt aproape toti stupii au stocat miere la greu in corpul 2 fara a avea o gratie despartitoare intre corpuri. Am avut si familii care au crescut puiet mult in corpul 2. De extras am extras si din corpul 2 ramele pline de miere in iunie. Acum is iara pline insa le las pentru iarna.
Voi ramane la varianta fara gratie totusi ca e mai ieftin si mai simplu.

Ca si concluzie ME-ul nu prea se preteaza (in stationar) la culesurile pe care le avem in Romania mai ales in conditiile in care oieritul prospera pretutindeni. :) Eventual ME cu caturi de 1/2 sau MER. MER-ul nu imi place ca sunt prea multe rame si corpuri iar la Dadant nu imi plac ramele ca is prea mari.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde tuturicius » 04 Aug 2015, 01:38

paul scrie:Detaliaza te rog cum i-ai rigidizat pe cei pe doua corpuri?
Is mai greu de cap ! :(

Chinga de 25 mm cu clichet folosesc eu. Mi-a cazut unul din duba pe jos si s-a deschis de un deget intre doua corpuri. Atat. Stup zdravan, pe trei corpuri. Apoi mi-am dat seama ca puteam strange chinga si mai tare. Eram obisnuit cu chingile mai mari cu care ancorez paletii pe care ii transport.
Chinga strange mai tare decat iti vine a crede!
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde tuturicius » 04 Aug 2015, 01:54

asd scrie:Ca si concluzie ME-ul nu prea se preteaza (in stationar) la culesurile pe care le avem in Romania mai ales in conditiile in care oieritul prospera pretutindeni. :) Eventual ME cu caturi de 1/2 sau MER. MER-ul nu imi place ca sunt prea multe rame si corpuri iar la Dadant nu imi plac ramele ca is prea mari.

Este un apicultor mare in Statele Unite - Mike Palmer, la care am vazut corpuri de 3/4 amestecate cu corpuri de 1/2 intr-o veselie. Nu am avut timp, la iarna o sa studiez, dar ce m-a frapat a fost ca am vazut un cuib de iernare in configuratia C1 - 3/4, C2 - 1/2, C3 - 3/4 :))))
Si mie imi fac cu ochiul magazii de 1/2, dar deocamdata ma inmultesc si am nevoie de rame 3/4 pentru roiuri. Dar la anul, de curios, tot fac la cativa corpuri de 1/2.
MER nu ma atrage nici pe mine, desi am impresia ca merge bine la noi, dar abia ce m-am dumirit cu ME, sunt multumit, nu am nervi sa o iau de la 0 cu alt tip de lada, care sunt convins ca are si ea chichitele ei. Imi mai fuge gandul la MER cand mi se mai bulbuca ochii cu cate un corp plin cu miere mai ales ... dar ma gandesc - daca lucram pe un santier? :lol: Oricum mi-am renovat singur casa si am construit apoi alta de la zero, cu tot cu un etaj. Pe vremea aia sacul de ciment avea 50 de kg. Acum are 40, greutatea care se considera ca poate sa o manipuleze un om normal. Apoi 40 de kile chiar nu are un corp de ME ...
Avatar utilizator
tuturicius
 
Mesaje: 1044
Membru din: 09 Mar 2014, 23:10
Localitate: Siria, jud. Arad

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde asd » 04 Aug 2015, 07:58

Un singur tip de rama peste tot(si folosesc 3/4). Asta e deviza mea.
Tratamente fac doar cu solutie de acid oxalic odata pe an asa ca nu ma doare capul de miere/ceara contaminata. Vreau sa incerc putin si warre clasic sa vedem cum ma descurc. S-ar putea sa fie o revelatie. Cine stie. Lucru cu rama ma enerveaza la culme dar la cutiile astea mai mari e necesar.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde CristianBee » 05 Aug 2015, 22:11

De ce te-ar enerva lucrul cu rama ? cand vrei sa tii un numar mare de stupi fara rama esti ... mort si ingropat . Daca prin modul de lucru rezolvi neplacerile pe care le ai atunci cand folosesti rama .. esti happy si vrei si mai multi stupi , daca nu ..nu . ME este dupa mine prea mult pentru ce culesuri avem ( ex : stup 2C - cuib = 1 cat cu miere recoltat vs stup 1C - cuib = 2 caturi cu miere recoltate => avantaj stup 1C ) . Aceiasi albina a strans mai multa miere marfa . Dezavatajul vine la iernarea pe doar 1C . Concluzia : stupi cu spatiul dedicat cuibului mai mic = warre , delon , MEA si ce-o mai fi si caturi in functie de necesitatile de moment ale stupilor . Mierea se strange primavara + vara + toamna = caturi . De roit roieste si din aia mare si din aia mica ( cutie ) cand nu este cules daca albina nu este cat mai cu gandul la munca si nu la craca ca daca nu poti sa ai ce cutie vrei . Cutii mai mici = mai usori de manevrat = mai multi la un transport = mai usor de lucrat , ridicat , manevrat . Ramele mai mici te ajuta si la extractie plus ca spatiul este repartizat uniform si in concordanta cu necesitatile albine ( cat mai aproape de cum s-ar organiza ea in natura ) => munca mai usoara pentru aceiasi cantitate de miere plus satisfactii mai mari . Pe mine ma atrage warre ( cu dimensiule = spatiul si nu neaparat modul de lucru ) dar de folosit stupi pe 1C de 3/4 am fost nevoit sa folosesc pentru a produce ceva produse apicole chiar daca anul nu este in "norme" . Deci migrez catre warre mai greu sau mai usor .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde asd » 06 Aug 2015, 08:30

Poti sa migrezi spre ce vrei atata timp cat ai cu ce :). Si pe mine ma atrage warre.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde B.K » 07 Aug 2015, 21:05

Discuti despre avantaje si dezavantaje la tipul de cutie vor exista mereu.
Este clar ca nu exista cutia perfecta , de aceea fiecare se indreapta catre tipul de cutie care crede ca il avantajaza. Cert este ca munca se face la toate tipurile de cutie , evident ca volumul de munca tine si de experienta .Aici mai intervin si alte aspecte , cum ar fi : ce vrei sa faci din apicultura , cate familii vrei sa cresti , vrei sa faci pastoral , ce job ai ( daca ai ).....si tot asa.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
Avatar utilizator
B.K
 
Mesaje: 852
Membru din: 09 Mai 2013, 21:11
Localitate: Bucuresti-Calarasi

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde florinapi » 15 Aug 2015, 09:44

Pentru conditiile de cules de la mine,si albina pe care o am,doua corpuri de Me.pentru cuib este prea mult.Nu este avantajos,stupi foarte grei,inalti,mult inventar.Din motive practice am renuntat la doua corpuri pentru cuib,zic cuib limitat cu gratie.
In doi ani de incercari pe unnumar de 100 fam.,am fost foarte multumit de sistemul de intretinere pe un singur corp la cuib.
Prinurmare de la anul viitor toti stupii o sa-i tin restransi la un corp,gratie,plus magazii mici in sus.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi
 
Mesaje: 193
Membru din: 13 Noi 2011, 22:21
Localitate: Lugoj

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde paul » 15 Aug 2015, 11:38

florinapi scrie:Prinurmare de la anul viitor toti stupii o sa-i tin restransi la un corp

Ii iernezi tot pe un corp ???
Intreb pentru ca am niste roi facuti pe ME si n-au albina de 2 corpuri !Chiar, te rog, da-mi un sfat cum sa procedez cu acestia !
Multumesc ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde asd » 15 Aug 2015, 11:47

Chestia asta ca iti trebuie familii puternice pentru ME e ridicola. Pai daca am pornit un roi cum ajunge in primul an pe doua corpuri in conditiile in care o familie care a fost pe 3 corpuri regreseaza numeric la un corp si mai putin. La mine nucleele pornite pe o rama de puiet in iunie ajung undeva la 6-7 rame de albina acum in August.
Se poate pune un corp gol dedesubt pentru cine nu are curaj sa le lase asa cum sunt. Eu le las pe un corp si chiar nu vad o problema in asta.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde paul » 15 Aug 2015, 11:52

asd scrie: Eu le las pe un corp si chiar nu vad o problema in asta.

Asa ma gandeam eu sa fac, sa le blindez cu hrana, tratamente cate trebuie si ... saye ! Unii spun ca n-ar fi tocmai in regula iernarea asta pe un singur corp, de aceea eram curios sa aflu de la cei care-au procedat asa !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde asd » 15 Aug 2015, 12:08

Eu zic ca ierneaza mai bine pe un corp plin cu rezerve decat pe doua corpuri avand corpul de sus plin de miere si cuibul gol dedesupt. Nu am facut inversari iar cuibul a fost si e in principal jos. Iarna asta o sa iernez in toate variantele posibile ca asa s-a nimerit. Nu mai imi bat capul sa le schimb.
Totusi la cele cu rame partial cladite si rezerve insuficiente sus cel mai optim ar fi o inversare si descapacire. Deci fara inversari cuibul ramane jos cu mult polen, puiet si prea putina miere. Asa e la mine.
In orice caz nu strica si cateva kile de sirop in septembrie pentru a avea rezerve dechise in exact in zona ghemului. Acestea vor fi consumate pana la aparitia puietului.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde florinapi » 15 Aug 2015, 13:35

Sunt in zona la noi stupari care au stupi de doua corpuri ME de12 rame,un corp cuibul,un corp magazie.De ani de zile ierneaza numai pe un corp.Deci se poate,cel putin in partea de vest.Si eu am iernat stupi pe un corp,si nu am vazut probleme mai mari ca pe doua.Dar eu nu sunt in masura sa dau sfaturi la nimeni,doar zic ce am facut.
Cine vrea sa incerce poate sa incerce si dupa aceea trage singur concluziile.
Dau si un exemplu:iarna trecuta un stup iernat peun corp a consumat de la 20 noiembrie pana la inceput de martie aproximativ 3kg miere,deci...
Exista rase de albine,cum ar fi Carnica,care nu se preteaza bine la un cuib de doua corpuri ME,este prea mult.
Poate ca sunt unele motive pentru care stupul ME in varianta clasica nu prea a prins la noi.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi
 
Mesaje: 193
Membru din: 13 Noi 2011, 22:21
Localitate: Lugoj

Re: intretinere stup pe 1 corp de 3/4

Mesajde asd » 15 Aug 2015, 14:21

E bine oricum atata timp cat se tine cont de principii. S-a tot vorbit ca albina nu trece in corpul 2. Nu trece ca e slaba si e paduchioasa. O familie slaba neaparat iernata in corpul de sus plin cu rezerve.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 37 vizitatori