E peroada cind se incepe prepararea hidromelului,ce mai asteptam???
salve
trantor scrie:Eu astazi 23.09.2011 trimit masina la Buzau pentru 700 kg Merlot.
O sa incerc anul asta o varianta combinata struguri, miere si vedem ce-mi mai trece prin cap dupa ce recitesc tot topicul salvat pe hartie.
Va tin la curent cu poze, rezultate, spovedania sotiei , marturiile prietenilor, si de ce nu prezenta la concurs (dupa ce vedem premiul ).
gica scrie:Am inceput sa caut faimoasa reteta a unui stupar roman dar mai trebuie insistat.
Respectivul stupar a luat locul 1 la nu mai stiu ce concurs organizat la un congres al Apimondiei.
Mai insist.
Am gasit insa ceva scris de regretatul C.Antonescu.Fac mai jos un rezumat sa vedeti ca sunt ceva probleme ca sa obtii un hidromel clasa intai.
Vinul de miere sau hidromelul (bautura fermentata alcoolic din apa si miere sau apa +must de struguri si miere) este cunoscut demult.
Retete folosite de romani si de fapt de toata Europa antica:
Se preparau doua feluri de hidromel din miere (demisec si sec)
Masurile erau volumetrice:
hidromel sec - doua masuri de apa fiarta si racita si o masura de miere (o masura = 0,55 litri)
hidromel demisec - o masura de miere si 315 ml de apa.
Vasul se tinea la soare (sigur acoperit) 40 de zile apoi se tragea in vas curat si se trecea la umbra la invechit.
Se gaseste totul in scrierile lui Pliniu,Columella si Paladiu.
Un alt sortiment de hidromel cu must de struguri:
Se prepara un must bun de struguri (atentie,sa nu fie struguri de HPD ),se adauga cam a cincea parte miere (nu specifica daca volumetric sau masic),se lasa la fermentat cam 40 de zile,se tragea in vas curat si se punea la invechit.
Gata cu antichitatea,urmeaza secolul XX.Aici gasim date mai complete.
Ca idee,dupa fermentare hidromelul se trage in vas curat si se tine la invechit 3 ani dupa care se trage la sticle,se dopuieste,se ceruieste si dupa 4 ani e bun de baut.E vorba de un hidromel de calitate nu de cine stie ce posirca.
Daca mai sunt amatori care doresc sa prepare hihromel ii rog sa anunte si voi continua.
Cand am zis ca e mai cu schepsis si ca va rog sa veniti cu retete nu am glumit.
Înapoi la TRATAMENTE NATURISTE PENTRU ALBINE SI STUPARI
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori