Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde buzz » 25 Sep 2015, 22:03

CDA_1984... Nae hai sa iti spun care ii treaba, nu vreau sa va dau nici o informatie, nu vreau sa va spun cum fac incrucisarile pentru transmiterea efectului de heterozis, nu va spun cat lichid seminal injectez, nu va spun tratamentul post si pre inseminare, nu va spun de cate ori inseminez aceeasi matca, nu va dau tehnica mea de inregistare, nu va spun cum verific heritabilitatea, nu va spun cum calculez varsta trantorilor, nu va spun linia de unde transvazez, nu va spun metoda mea de ameliorare genetica pe un caracter vizat, nu va spun in ce conditii se faciliteaza migrarea spermei in spermateca, nu va spun cum se obtine vigoarea genetica, nu va spun cum fac selectia, nu va spun cum se previne atacul albielor asupra matcii la introducere, etc, etc, etc... nu va spun nimic
WTF-mai nene ,nu cunosc decat o singura persoana cu asemenea cunostinte.Ce ai spus mai sus inseamna ani de cautari de om nebun in toate cartile in care speri sa prinzi o fraza cu ceva ce nu se repeta in majoritatea.Ori matalica esti un norocos al soartei si domeniul tau de calificare te ajuta foarte mult, ori norocos ca te-ai impedicat de informatie ACCESIBILA. Oricum ar fi nu vreau informatie gratuita ,dar macar spune nene cum pot sa am parte de asemenea informatie ca sincer esti o comoara la usa omului.

A... si da ,uitasem.Un ....., care va devenii un apicultor cu drept de a se bate cu pumnu in pept ca doar el detine matca perfecta, vede lucrurile cam asa: Vreau matca buna.....ups....carpatina distrusa de lipsa selectiei si nea Florica tepuitorul cu peptul tocit....asta ca sa nu dezvolt mai mult.Crescatorii renumiti dar care stau ascunsi .Crescatori foarte buni care nu vand.Crescatori care vand dar fara a-mi prezenta calitatile liniei si rezultate de selectie imbunatatite . Macar pe un caiet ....sa nu zic de stupina.Daca vreau o matca selectionata si a nu se confunda obtinuta din familii selectionate ....????Carpatina este descrisa identic cu Buckfastul singura diferenta la roit .Hopa.....cumpar Buckfast , de unde??? Piata mare si diversificata,calitati prezentate pe linii,o vinde un nordic deci nu este Florica.Singura buba :pretul piperat.Daca tot vreau sa fac din pasiune o afacere de ce sa nu o fac .....mai profesional.Sunt prea sarac sa-mi permit Carpatina.

-intrebarea mea ptr crescatori care cresc albine doar din dragoste: de ce aveti stup sistematic si nu buduroi? buduroi=ieftin=de pe meleagurile noaste dacice. De ce ati aruncat cu ochiul in curtea vecinilor cum cresc ei si nu ati pastrat traditiile stramosesti?Acum de ce condamnati acelasi lucru care sa\se face de ani si ani?
Amatorul iubeste albina,profesionistul o si intelege!
buzz
 
Mesaje: 25
Membru din: 28 Feb 2013, 10:22
Localitate: Constanta

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde andrei_calinescu » 25 Sep 2015, 22:09

"intrebarea mea ptr crescatori care cresc albine doar din dragoste: de ce aveti stup sistematic si nu buduroi?"

Hm, simplu, pentru ca vor sa castige bani, dar nu vor s-o recunoasca.
Tipic , pentru o gandire mica.
Caci altfel nimeni nu asudeaza ca boul in jug doar "din dragoste". Altfel inseamna ca altcineva iti finanteaza "dragostea".
Si-apoi dragoste can d ai de la 50 in sus... sa fim seriosi.
andrei_calinescu
 
Mesaje: 1886
Membru din: 10 Mai 2011, 00:31

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde andrei_calinescu » 25 Sep 2015, 22:12

"Ce rase folosim? Pentru miere, pentru polen, pentru propolis, pentru material biologic?"

Pentru un singur produs pe rand, sau toate la un loc?
Cred ca raspunsul il stii, daca discutam de toate la un loc.
andrei_calinescu
 
Mesaje: 1886
Membru din: 10 Mai 2011, 00:31

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde lucky5strike » 25 Sep 2015, 22:21

kiloz scrie:Oare sa legalizat importurile de matci?Inseamna ca am ajuns intro situatie ridicola.Toata lumea incearca sa protejeze si sa amelioreze rasa autohtona ,noi dam cu piciorul in el.

http://www.apiscarpatin.ro/?matca,8


Dar ce vad pe acolo, vad bine? Matca "lingustica"... Valeu, cata atentie la detalii! Din ce tratat or fi luat astia "lingustica" ?? :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde lucky5strike » 25 Sep 2015, 22:23

Forme, fara fond... "hartia nu roseste..." (plecaciune antecesorilor!) :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6248
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde kiloz » 26 Sep 2015, 19:34

* Importam Matci imperecheate pe insula / pretul 1 500 Lei
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1945
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Bambucha » 26 Sep 2015, 20:52

Probabil ca se importa si se va importa, cu toate ca nu orice "insula" e buna. Asta-i viata, nu prea ai cum sa te opui globalizarii.
Daca ar fi seriozitate, transparenta si mai ales performanta, lumea ar plati cu placere acelasi pret si pe plaiurile noastre... dar deocamdata jucam turca.
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde buzz » 28 Sep 2015, 22:00

Bambucha scrie:Probabil ca se importa si se va importa, cu toate ca nu orice "insula" e buna. Asta-i viata, nu prea ai cum sa te opui globalizarii.
Daca ar fi seriozitate, transparenta si mai ales performanta, lumea ar plati cu placere acelasi pret si pe plaiurile noastre... dar deocamdata jucam turca.

Asta este durere mare si ii auzi pe multi cum țipa, dintr-un motiv sau altu.Unii joaca turca si au doar pretentii.... vs crescatori care stiu cu ce se mananca o selectie dar din pacate si acestia nu au mers pe selectii calitative ,sa mentina un ritm continuu si 98% s-au multumit sa produca ptr vanzare cu selectii ocazionale.
Restul de 2% se chinuie sa se detaseze de cei cu durere........sau... nu vand .
Asa ca tot importul il vad ca solutie :idea:
Amatorul iubeste albina,profesionistul o si intelege!
buzz
 
Mesaje: 25
Membru din: 28 Feb 2013, 10:22
Localitate: Constanta

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Trantorul@ » 12 Noi 2015, 20:47

Ca mi-o adus aminte din nou un articol de chestia urmatoare citez :


Albina carpatina este bine adaptata conditiilor pedoclimatice in care s-a format. In prezent se aplica in tara noastra un sistem de ameliorare in rasa curata, diferentiat in functie de principalele zone climatice. Incercarile de acest gen si incrucisarile realizate cu populatiile locale nu au dus la efectele economice pe care s-a scontat. Poluarea albinei autohtone ar avea efecte dezastroase, putandu-se ajunge la slabirea rezistentei la boli si daunatori. Obtinerea unor metisi nedoriti si neadaptati la conditiile de mediu din tara noastra pot periclita fondul apicol autohton (Apis mellifera carpatica). In multe tari din lume sa ajuns in situatia in care nu mai regasesc albina de bastina.

Care va dati pe forumul asta si cititi cele de mai sus incercati sa constientizati si sa trageti/faceti ceva cu albina aia care o aveti si sa nu aduceti alt rahat !!!

Se "lauda" deja lumea pe la iernarea albinelor ca deja unii or ramas deja de ceva timp fara un nr. de familii de albine am mai scris-o si o scriu din nou ce rasa sau METISI de albine aveau persoanele respective ??? ( nu o scris nimeni nimic cu siguranta ca nici acum nu o sa scrie sau sa recunoasca) ... DA SE ADUC "RAHATURI" imperecheate pe insule .... si se trezeste meseriasu ca peste cativa ani se uita la cateva sute de lazi goale ... unii probabil or patit-o da tac MALC!!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@
 
Mesaje: 717
Membru din: 04 Mar 2012, 19:23
Localitate: Hunedoara

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Daniel Popovici » 15 Noi 2015, 23:29

Primele "rahaturi" pe care le-am vazut ca de fapt nu mai sunt (adica primele disparitii integrale de familii din stupi) au fost "rahaturi" pur-autohtone.
Cauza principala nu e doar genetica, ci este de agent patogen (virusuri transmise de Varroa si Nosema Cerane) favorizat de conditii externe (toxine, monoculturi, goluri de cules, timp nefavorabil).

Am pe aceasta tema destula informatie si sper s-o "scot la lumina" la primavala la Blaj intr-o forma "digerabila" si de catre omul de rand.

Primele familii rezistente la Varroa si care sunt capabile sa se deparaziteze singure au fost niste "rahaturi" din rasa Buckfast de provenienta luxemburgheza.

Toata lumea isi da cu parerea despre rase! Nu-mi pot imagina de unde izvorasc aceste pareri decat niste mituri, legende si zvonuri debitate de "formatori de opinie".

N-AM VAZUT NICI UN STUDIU REAL SI NICI MACAR VRE-UNUL MICINOS CARE SA COMUNICE CEVA COMPARATIV DESPRE ADAPTAREA, REZULTATELE, DEGENERARILE, PERFORMANTELE SAU ALTE DETALII ALE:
- UNOR RASE SAU LINII IMPORTATE IN ROMANIA
- UNOR HIBRIZI (NU DOAR F1, CI SI F2-F4) INTRE RASELE AUTOHTONE SI ALTE RASE EUROPENE


In schimb toata lumea detine concluzii si actioneaza ca si cand ar fi "fumat" un astfel de studiu an de an de la Cuza incoace. - Structuri fara fundament!

Eu nu indraznesc sa spun definitiv ca o rasa e mai buna sau alta, ci doar ca:
- "Rasa pura si hibrizii de Carnica sunt mai rentabili decat populatia autohtona pe care am avut-o si ameliorat-o in regim propriu pana acum." si
- "Toate achizitiile de "Carpatina", cu sau fara acte, de la ICDA sau de la altii au fost mai proaste decat populatia autohtona pe care am avut-o si ameliorat-o in regim propriu pana acum, nu si cele de Carnica" -> ATAT .

Am in plan o comparatie intre Carnica (care a "scos din schema" intereselor mele "Carpatina"), Bukfast, hibrizi ai lor si o presupusa "Albina Banateana" (LA MINE IN ZONA).
Dar pana nu vad rezultate concludente NU-MI PERMIT SA-MI DAU PARERI si nici sa ma conduc dupa mituri si superstitii SCRISE PRIN ZIARE SI REVISTE.
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Daniel Popovici » 16 Noi 2015, 01:01

Daniel Popovici scrie:...

Primele familii rezistente la Varroa si care sunt capabile sa se deparaziteze singure au fost niste "rahaturi" din rasa Buckfast de provenienta luxemburgheza.

...

Primele pe care le-am vazut personal la noi in tara, nicidecum primele din lume si nici neaparat primele din Romania.

Astept o oferta similara din partea specialistilor romani, ca sa fim si noi in rand cu lumea si la rezultate, nu doar la pretentii!
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde cucubau » 16 Noi 2015, 22:31

Daniel Popovici scrie:Am in plan o comparatie intre Carnica (care a "scos din schema" intereselor mele "Carpatina"), Bukfast, hibrizi ai lor si o presupusa "Albina Banateana" (LA MINE IN ZONA).
Dar pana nu vad rezultate concludente NU-MI PERMIT SA-MI DAU PARERI si nici sa ma conduc dupa mituri si superstitii SCRISE PRIN ZIARE SI REVISTE.

Instinctul VSH exista si la noi .Exista anumite familii , putine la numar la care dupa efectuarea de tratamente antivarroua, cad un numar mic de paraziti aproape nesemnificativ ,In timp ce la altii se pot lua cu lungurita.
Din ce-am observat rasa respectiva tinde spre caucasica.
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde peterneamt » 17 Noi 2015, 09:34

Din când în când, apicultorul, uită că varooa devine din ce în ce mai rezistent la tratamentele clasice și asta datorită numărului mare de generații .. mai ignoră și monoculturile și pesticidele și seceta și canicula și...combinat cu delăsare și auto-suficiență ......are loc o selecție drastică, cu o reducere a efectivelor de peste 50%........și astfel natura este cel mai bun genetician din câți am cunoscut.......chiar dacă această selecție nu ține cont de productivitate (producția de miere )
ține cont ........de supraviețuire ! :roll:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde peterneamt » 17 Noi 2015, 12:00

Ce se spune......
Un hibrid rezultat in urma unor experiente stiintifice este pe punctul de a distruge fondul genetic al albinei romanesti. Hibridul Buckfast, adoptat si de maghiari, se gaseste la mai putin de 5 kilometri de granita de vest a tarii noastre. O eventuala imperechere in masa intre cele doua rase ar putea avea efecte economice dezastruoase asupra apiculturii romanesti.

Cercetatorii romani considera ca rolul aducerii acestui hibrid in tara noastra nu este altul decat strict economic. Aceasta este metoda clasica prin care apicultorul roman va deveni dependent de importul de matci din Germania, tara de origine a hibridului. Mai mult decat atat, ei sustin ca distrugerea fondului genetic al albinei carpatine va fi iminenta. Toate acestea in conditiile in care Uniunea Europeana acorda programe de subventionare pentru conservarea raselor locale de animale. Albina carpatina ar intra si ea in categoria prevazuta pentru subventionare de catre Uniune.

INCRANCENARE. In ciuda tuturor eforturilor si explicatiilor stiintifice ale cercetatorilor romani, Federatia Asociatiilor Apicole din Romania, cu sediul la Zalau, a cerut Institutului Apicol infiintarea primului centru de crestere a matcilor Buckfast. Iosif Oros, presedintele Asociatiei Apicole Salaj, sustine ca hibridul Buckfast ar fi o revelatie pentru apicultura romaneasca. El este si semnatarul cererii de infiintare a crescatoriei de Buckfast. De altfel, avantul pro-Buckfast se datoreaza in mare parte si faptului ca vecinii maghiari l-au importat. La mai putin de 5 kilometri de granita vestica a Romaniei, un grup de apicultori maghiari are stupine Buckfast. Daca pentru unii acesta este un motiv de teama, pericolul unor imperecheri cu albia carpatina fiind destul de ridicat, pentru altii stupinele Buckfast din Ungaria sunt o motivatie in plus pentru adoptarea lor si in tara noastra. "Buckfastul este de patru ori mai productiv decat albina carpatina. Am vazut asta in Ungaria. Un stup de Buckfast produce pana la 80 de kilograme de miere, pe cand un stup de carpatine produce 30-32 de kilograme de miere. Mai mult decat atat, albinele Buckfast nu roiesc si sunt mai rezistente la boli. Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Apicultura nu doreste insa introducerea albinei Buckfast in Romania", explica Iosif Oros.

BUCKFAST VS CARPATINA. Institutul sustine ca infiintarea crescatoriei de matci din rasa de albine Buckfast contravine legislatiei in vigoare. In Ordinul Ministerului Agriculturii 309/23.04.2003 se specifica: "In prezent, cat si pe viitor se urmareste aplicarea unui sistem de ameliorare de rasa curata…". Conducerea Institutului mai precizeaza: "Nu se preconizeaza incrucisarea cu alte rase, deoarece sistemul poate fi scapat de sub control si poate duce la producerea unor metisi nedoriti si neadaptati la conditiile de mediu din tara noastra". Apicultorii romani sunt impotriva alterarii fondului genetic al albinei romanesti. Ei sustin ca aceasta are recunoastere internationala si a fost medaliata de trei ori cu aur la Congresele Internationale ale Apimondia. Principala teama a apicultorilor este faptul ca, prin adoptarea hibridului Buckfast, crescatorii care il vor prelua vor deveni dependenti de matcile hibride importate. O singura matca Buckfast costa 22 de euro. "Scopul celor care promoveaza acest hibrid nu este altul decat pur comercial, finalul actiunii fiind crearea unei piete de desfacere si inlocuirea albinei romanesti. Vorbim de un hibrid interrasial care nu isi pastreaza caracterele in descendenta. Sa nu mai discutam de faptul ca, in toate dezbaterile, Buckfastul a fost prezentat ca extrema pozitiva a albinei romanesti", sustine Adrian Siceanu, cercetator stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Apicola. Principala problema a apicultorilor romani este capacitatea de adaptare a hibridului la conditiile locale. O eventuala crestere a variatiei genetice generand ineficienta economica. Mai mult decat atat, din imperecherea matcilor hibride cu trantori hibrizi poate rezulta o albina slab productiva, heterogena si neadaptata la conditiile de clima si flora locala.

PERICOLE. O incrucisare interrasiala poate avea efecte nedorite. Condrea Draganescu, coordonator national pentru managementul resurselor genetice, sustine ca "o incrucisare intre hibridul Buckfast si albina carpatina ar putea avea efecte nedorite". Rusia a trecut printr-un fenomen asemanator in urma cu ani buni. Astfel, dupa 50 de ani de cercetare si incrucisari interrasiale, ce au dat la inceput rezultate bune, s-a format o masa de albine pestrita cu productivitate scazuta. Cercetatorii romani sustin ca si Romania s-ar putea trezi in fata unui fenomen asemanator. "Introducerea unei rase straine in aria albinei carpatine este o cale aproape sigura de a o distruge pe ea sau poate pe amandoua, ajungand la rezultate sesizate in Rusia", mai precizeaza Draganescu. Cea mai mare problema o constituie insa neadaptarea hibridului la conditiile locale. Asta pentru ca o data cu transferul unei asemenea rase se "transfera" si mediul ei, sistemul ei de exploatare in caz contrar, rasa dispare. "Din cele 34 de rase disparute in ultimul secol din Romania, multe, peste 21 de rase, erau importate. Cauza disparitiei a constituit-o tocmai neputinta de a crea conditiile de viata in care ele s-au format", argumenteaza profesorul.

MODIFICAREA LEGISLATIEI
PREMIANTA. Albina romaneasca a castigat trei medalii de aur la competitiile de specialitate
In ideea unei mai bune protejari a fondului genetic al albinei romanesti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura a cerut modificarea legislatiei. In adresa trimisa Ministerului Agriculturii, Adrian Siceanu cerea interzicerea "importului de material biologic apartinand altor rase de albine, precum si a hibrizilor interrasiali, deoarece prin specificul imperecherii la albina melifera, sistemul poate fi scapt de sub control si se poate ajunge la obtinerea unor metisi nedoriti si neadaptati la conditiile de mediu din tara noastra". Ministerul a respins insa propunerea Institutului, pe motivul incalcarii legislatiei europene. O data cu aderarea, noul act normativ nu ar mai avea aplicabilitatea, pentru ca apicultorilor romani li se vor deschide portile pastoritului in alte tari europene. Raspunsul mai precizeaza ca "singurele masuri de protectie eficienta sunt cele aplicate de asociatiile crescatorilor de albine, care pot informa apicultorii despre efectele nefavorabile ale importului diferitelor rase de albine". :roll:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde daffid mihailov » 17 Noi 2015, 12:14

Parerea mea strict personala.

1 Bukfastul cand il cumperi (cu acte) este verificat cel putin un sezon. Nu o sa primesti niciodata random.
Asadar, daca voi cauta sa-ti vand cea mai buna regina din stupina mea, sa nu dai vina pe rasa...

2. Dupa doua-trei generatii rasa se deterioreaza. Nu a fost stabilizata.

3. Cand se trag regine din f1,f2, un procent destul de mare sunt ragalii. Ca in toate stupinele.
Deci selectia o face pana la urma tot "ruptul capului".
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde Trantorul@ » 17 Noi 2015, 12:53

Aveam doua intrebari m-am abtinut sa le pun da le pun acu :

1.Exista metisi ?

2.Ce sunt acestia ?

Pe urma sa strigam in gura mare FORMATORI DE OPINIE!!!

ZIcea cineva ca vazuse un documentar facut de rusi care erau disperati si cautau prin muntii Siberiei prin pesterile/padurile de pe acolo sa mai gaseasca macar o FAMILIE IN RASA PURA DE CAUCAZIANA si nu prea gaseau !!! Oare de prosti cautau aia asa ceva si or facut si documentar ??? sau erau niste formatori de opinie ?
Da vad ca se sustine vehement si agresiv cum ca s-ar face mai mult bine decat DISTRUGEREA TOTALA !!! Se face bine pentru un timp ( cativa ani ) pana cand vor ramane doar metisi si atunci vor incepe sa apara problemele , asta nu se spune, se omite .... prosti rusii , francezii .... care zic sa tina altii de ce au ... FORMATORI DE OPINIE!!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@
 
Mesaje: 717
Membru din: 04 Mar 2012, 19:23
Localitate: Hunedoara

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori