Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Roi formati pe o rama de puiet

Mesajde teinegru64 » 21 Noi 2015, 19:59

Cu propolis sau fara ?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde alt stupar » 21 Noi 2015, 22:43

Cu proteina sau fara ? :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde asd » 22 Noi 2015, 17:11

Nici cu una nici cu alta, doar cu vaselina :lol:
asd

Mesajde asd » 22 Noi 2015, 17:14

Voi nu intelegeti un lucru elementar: e badaran de simplu sa iernezi familii de albine insa ARTA consta in iernarea slabaturilor.
asd

Mesajde Mircea_63 » 22 Noi 2015, 17:35

asd scrie:Voi nu intelegeti un lucru elementar: e badaran de simplu sa iernezi familii de albine insa ARTA consta in iernarea slabaturilor.

Si atunci... nu e mai simplu sa fim stupari, nu artisti?
In rarele cazuri cand totusi vrei sa fii artist, o faci pentru matci. E un avantaj sa ai in primavara niste matci in plus sau de rezerva.

Revenind on-topic, sa formezi roi pe o rama de puiet, nu e greu de facut. Sa ii dezvolti pana la un stadiu potrivit pentru o buna iernare si sa faci productie cu ei anul urmator, iarasi nu e mare lucru. Insa sa-i formezi pe o rama si in acelasi an sa iti mai dea si un cat doua de miere pe langa rezervele lor... asta fara sa ajuti cu alte rame cu puiet, fara unificari... mai rar.

Plecand de la cate o rama de o parte si de alta a despartitorului, ca apoi dupa dezvoltare sa lasi doar o matca, doar da impresia ca ai facut roi plecand de la o rama de puiet. De fapt pleci cu doua rame de puiet si doua matci. Insa daca tii neaparat (nu d-ta ASD-ule, ci la modul general) sa-ti furi caciula, poti face si astfel de artificii de calcul.

Dezavantajul major la formarea roilor pe minim de rame (albina) consta in faptul ca nu valorifici potentialul matcii. Doar ca exemplu, sa zicem ca matca ar fi capabila de o ponta de 1800/zi, iar doicile din stup sunt capabile sa sustina o ponta de 800-900. Matca va ponta cat ii permit albinele, adica 800-900, diferenta fiind o pierdere virtuala.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde stoican.catalin » 22 Noi 2015, 18:08

Sa imi dau si eu cu parerea :)

La un astfel de roi, format pe o rama de puiet si in modul descris, nu se urmareste sa se creasca cat mai multa culegatoare, de aceea nici nu este stimulat.
Scopul lui este sa formeze cat mai multa albina tanara si puiet compact pe 4-5 rame majoritatea capacit.
La floarea soarelui se uneste cu un stup de productie. Familia de productie singura ar fi adus 2-3 caturi de miere, dar uniti, datorita cuibului plin de puiet, mult capacit, cantitatea de albina culegatoare + albina tanara care sa aduca + sa primeasca nectarul adus de afara poate sa umple 4-5 caturi de miere. Cu un plus de 1-2 caturi datorat faptului ca s-au unit, datorat roiului.

Daca culega singur aducea miere pentru el.
Daca se uneste cu roiul vecin aduce jumatate sau poate un cat intreg.
Daca se uneste cu o familie de productie e posibil sa aduca mai mult de un cat de miere.

Sa fie asa? :)
stoican.catalin

Mesajde Mircea_63 » 22 Noi 2015, 18:30

Nu contest existenta unui artificiu, insa contest varianta simpla. Roi format pe o rama de puiet, iar acesta -fara alte ajutoare sau unificari- sa produca unu, doua caturi peste rezervele de iernare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ioan Guist » 22 Noi 2015, 19:15

stoican.catalin scrie:Sa imi dau si eu cu parerea :)

La un astfel de roi, format pe o rama de puiet si in modul descris,

1 nu se urmareste sa se creasca cat mai multa culegatoare, de aceea nici nu este stimulat.
2 Scopul lui este sa formeze cat mai multa albina tanara si puiet compact pe 4-5 rame majoritatea capacit.
3 Familia de productie singura ar fi adus 2-3 caturi de miere, dar uniti, datorita cuibului plin de puiet, mult capacit, cantitatea de albina culegatoare + albina tanara care sa aduca + sa primeasca nectarul adus de afara poate sa umple 4-5 caturi de miere. Cu un plus de 1-2 caturi datorat faptului ca s-au unit, datorat roiului.

Nu , nu e asa.
1 Cand stimulam nu urmarim sa crestem nr de culegatoare.
2 4-5 rame de puiet capacit majoritar, plecat de la o rama de albina cu puiet si matca este un scop ...nobil.Cum ajungem la asta si in cat timp e intrebarea.
3 la familia de productie , inaintea culesului de FS,putem sa-i mai dam o rama poate.Deci familia ce am dezvoltat-o de la o rama, trebuie sa intre in iarna si e bine.

Cum s-a mai scris.O rama de puiet si o matca pot constituii o familie la un moment dat.Despre profit de pe ea, mai la anul.
Ultima oară modificat de Ioan Guist pe 22 Noi 2015, 19:41, modificat 1 dată în total.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2015, 19:18

Asedica, promiti mult, dom'le, chiar daca iti bati capul cu "slabaturile"... :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alin75 » 22 Noi 2015, 20:00

Roi formati pe o rama de puiet....... visul fiecarui incepator :lol: dezbatut pe 10 pagini cu mai bine de 3mii de vizualizari..... cu mai bine de 150 de mesaje. Daca si nea' Pupe spune
Ioan Guist scrie:....
Cum s-a mai scris.O rama de puiet si o matca pot constituii o familie la un moment dat.Despre profit de pe ea, mai la anul.
nea' Andrei....... prind curaj si nu pot sa-ti urmez sfatul.........
ignatov andrei scrie:.....
Alin, fara suparare... apuca-te de altceva, Lasa apicultura pentru cei care stiu...
:lol: :lol: :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde stoican.catalin » 22 Noi 2015, 20:53

Ioan Guist scrie:
stoican.catalin scrie:Sa imi dau si eu cu parerea :)

La un astfel de roi, format pe o rama de puiet si in modul descris,

1 nu se urmareste sa se creasca cat mai multa culegatoare, de aceea nici nu este stimulat.
2 Scopul lui este sa formeze cat mai multa albina tanara si puiet compact pe 4-5 rame majoritatea capacit.
3 Familia de productie singura ar fi adus 2-3 caturi de miere, dar uniti, datorita cuibului plin de puiet, mult capacit, cantitatea de albina culegatoare + albina tanara care sa aduca + sa primeasca nectarul adus de afara poate sa umple 4-5 caturi de miere. Cu un plus de 1-2 caturi datorat faptului ca s-au unit, datorat roiului.

Nu , nu e asa.
1 Cand stimulam nu urmarim sa crestem nr de culegatoare.
2 4-5 rame de puiet capacit majoritar, plecat de la o rama de albina cu puiet si matca este un scop ...nobil.Cum ajungem la asta si in cat timp e intrebarea.
3 la familia de productie , inaintea culesului de FS,putem sa-i mai dam o rama poate.Deci familia ce am dezvoltat-o de la o rama, trebuie sa intre in iarna si e bine.

Domnilor, multumesc pentru raspunsuri si incurajari. :)

Astept insa si raspunsul domnului Ignatov, pana la urma de la dansul a plecat " problema" :)
stoican.catalin

Mesajde pvc » 23 Noi 2015, 21:36

ignatov andrei scrie:Paulishto, hai sa zic una mica, asa repede!

Se ia una lada cu doua compartimente, sa zicem ... pe zece rame, adica incap lejer 4 rame /compartiment.
Langa diafragma despartitoare se pun (dreapta, stanga) cate una rama puiet capacit fara albina.
Se scutura albina de pe doua rame cu larve.
Se adauga cate o rama plina cu hrana (miere si pastura) cu albina de pe ele. Se aplica cate una diafragma. Se aplica cate una pernuta papura.
Se "administreaza" cate una matca imperecheata.
Cand apar primele larve tinere, apar si primele inceputuri de fagurasi dupa diafragma.
Se introduce rama cu FA la cladit, in locul diafragmei. Se scot pernele de papura. Cand FA este aproape cladita, se adauga cate una rama buna de ouat, intre rama cu hrana si rama cu puiet. Cand rama introdusa este luata in lucru (mai ales daca are si oua), se introbaga rama cu FA intre rama cu puiet si rama introdusa.
Retine... nu trebuie stimulat!
Cand cele trei rame sunt pline cu puiet....
S-a... infundat din nou!
Pe alta data!

Mai tarziu dl Ignatov a zis:
Mesaj de ignatov andrei » 06 Noi 2015, 15:17

"Mellis, cea mai mare greseala este stimulatul. Daca citeai cu atentie ce am spus eu, ai fi vazut ca am subliniat faptul ca nu se stimuleaza. De ce?
Pune mana pe o carte de antomia albinei si invata cum e cu glandele. Daca nici dupa ce le vei sti dumnezeieste, nu vei intelege de ce stimulatul strica, atunci..."

Stimularea pe care dl Ignatov trebuie facuta doar cu apa. Recomandarile astea sunt facute pentru fazani. Adica pentru fanii care-i are pe aici.
Ca dovada ca-si bate joc de fani o sa va pun alte citate din opera domniei sale.
pvc

Mesajde cristian bh » 23 Noi 2015, 22:09

Daca tot consideri (peveceu),ca cineva bate campii,....ce te tot agati de el pe unde scrie,? :shock:
Nu te pune nimeni sa-i urmezi sfatul,....de fapt, tu ai universalul,.... orizontal(doi),..cate rame cu puiet scoti din ei, tot pe septe rame raman!S-ar chema stupii Doi Feti Frumosi! ;)
Ce de miere ai face si tu de n-ai avea targhetu ala de a reusi sa populezi alea lazi goale,...ca le espira termenul de garantie !
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde pvc » 23 Noi 2015, 22:27

cristian bh scrie:Daca tot consideri (peveceu),ca cineva bate campii,....ce te tot agati de el pe unde scrie,? :shock:
Nu te pune nimeni sa-i urmezi sfatul,....de fapt, tu ai universalul,.... orizontal(doi),..cate rame cu puiet scoti din ei, tot pe septe rame raman!S-ar chema stupii Doi Feti Frumosi! ;)
Ce de miere ai face si tu de n-ai avea targhetu ala de a reusi sa populezi alea lazi goale,...ca le espira termenul de garantie !

Unde intru dau de el. Si tot cu scandal.
pvc

Mesajde pvc » 23 Noi 2015, 22:35

pvc scrie:
ignatov andrei scrie:Paulishto, hai sa zic una mica, asa repede!

Se ia una lada cu doua compartimente, sa zicem ... pe zece rame, adica incap lejer 4 rame /compartiment.
Langa diafragma despartitoare se pun (dreapta, stanga) cate una rama puiet capacit fara albina.
Se scutura albina de pe doua rame cu larve.
Se adauga cate o rama plina cu hrana (miere si pastura) cu albina de pe ele. Se aplica cate una diafragma. Se aplica cate una pernuta papura.
Se "administreaza" cate una matca imperecheata.
Cand apar primele larve tinere, apar si primele inceputuri de fagurasi dupa diafragma.
Se introduce rama cu FA la cladit, in locul diafragmei. Se scot pernele de papura. Cand FA este aproape cladita, se adauga cate una rama buna de ouat, intre rama cu hrana si rama cu puiet. Cand rama introdusa este luata in lucru (mai ales daca are si oua), se introbaga rama cu FA intre rama cu puiet si rama introdusa.
Retine... nu trebuie stimulat!
Cand cele trei rame sunt pline cu puiet....
S-a... infundat din nou!
Pe alta data!

Mai tarziu dl Ignatov a zis:
Mesaj de ignatov andrei » 06 Noi 2015, 15:17

"Mellis, cea mai mare greseala este stimulatul. Daca citeai cu atentie ce am spus eu, ai fi vazut ca am subliniat faptul ca nu se stimuleaza. De ce?
Pune mana pe o carte de antomia albinei si invata cum e cu glandele. Daca nici dupa ce le vei sti dumnezeieste, nu vei intelege de ce stimulatul strica, atunci..."

Stimularea pe care dl Ignatov trebuie facuta doar cu apa. Recomandarile astea sunt facute pentru fazani. Adica pentru fanii care-i are pe aici.
Ca dovada ca-si bate joc de fani o sa va pun alte citate din opera domniei sale.

Roiuri pe o rama face domnul Ignatov de cand sa apucat de apicultura (se poate.si eu am facut, dar i-am ajutat dupa):

"Re: Ignatov Andrei
Mesajde ignatov andrei » 02 Dec 2013, 13:08

delorin I scrie:
Si totusi cum ati evoluat in acei 2 ani? De la cat? Cati ati cumparat?

Trei familii de albine cu 10 rame, pline doar cu puiet capacit (toate cele 10 rame), proaspat de eclozionare!
A treia zi aveam 30 de roi cu cate 1 rama de puiet capacit! Dupa 50 de zile aveam 60 de roi.
Sezonul urmator am divizat de doua ori:
- 60 *2 = 120;
- 120*2 = 240.
Urmatorul sezon... 170 familii deplasate la salcam, 37 ramase acasa pentru selectie, nuclee etc."

Diferenta este la stimulare. Dumnealui ii stimuleaza cu zahar:

"Re: Ignatov Andrei
Mesajde ignatov andrei » 02 Dec 2013, 14:10

jenica67 scrie:
Dar ai primit sprijin matcile. Ca altfel nu aveai cum sa le multiplici. Si cum te-ai descurcat cu mancarea pentru atatia roi, ca acolo a fost nevoie de investitie si in primul an, dar mai ales in al doile-a ? Si pe timpul ala chiar era o problema atata zahar, ca banuiesc ca s-a intamplat inainte de revolutie.

Pai, anii '84-'85... Prima data am cumparat de la ACA 100 de stupi cu magazin. Apoi am cumparat 120 pachete de faguri si 4500 rame, tot de la ACA! Pe vremea aia (daca ai fi urmarit toate postarile mele) aveam si o nota de transfer, semnata de Malaiu, ca sa vin la ICPA, Statia Poieni! Asa ca nu s-a pus problema "achizitionarii" celor 5000 kg zahar! De matci, nu poate fi vorba! Mi-am recoltat din nucleele statiei, ceea ce stiam eu! Erau matci crescute de mine (sau am participat la "cresterea" lor)!"

Pe fazani ii invata sa nu stimuleze decat cu apa si papura.Sa puna mana pe anatomie si sa invete biologia albinei.In schimb el stimuleaza cu tone de zahar!
pvc

Mesajde pvc » 23 Noi 2015, 22:37

Din ce am inteles eu pana acum dl Ignatov vrea sa-si faca reclama si sa vanda material genetic. Vrea sa fie un al 2-lea Ursu. Ursu isi face reclama cu lada iar Ignatov cu rama de puiet cu care culege 2 caturi.
pvc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE