Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui tuturicius

Mesajde tuturicius » 11 Dec 2015, 02:18

vevidadra scrie:Salut ! Tuturicius eu tot am stupi ME cu rama de 3/4 fabricați de mine. Dar, consider că pentru o apicultură industrială de sute de familii cel mai potrivit în condițiile noastre este MER-ul. Oricum mult timp va trebui să producem singuri reginele. Și într-o prisacă unde este un singur model de ramă se poate face minuni. Totodată nu mai este nevoie de nuclee aparte.
Dacă te hotărăști să rămîi la stupii ME cu rama de 3/4 ai nevoie de apilift :
https://youtu.be/3DjrBoaffcA
Să știi că durelile de spate este o boală profesională și nu este de glumit. Am și eu așa ceva. Acasă folosesc des bara :

Am apiliftul in plan deja. Un apilift si o roaba apicola mai usoara neaparat vreau sa-mi fac pentru anul viitor :)
tuturicius

Mesajde mellis » 11 Dec 2015, 02:37

Salut,
Vezi ca amicul de drumeții - Lucian - este expert in "roabe"..
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tuturicius » 11 Dec 2015, 02:44

mellis scrie:Salut,
Vezi ca amicul de drumeții - Lucian - este expert in "roabe"..
Sanatate

Ceau!
chiar la el m-am gandit sa merg sa iau masurile :P
tuturicius

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 13:39

Am impachetat o parte din stupi in extrudat verde de 2mm si folie stretch neagra peste.
Temperaturi sub podisor, masurate prin urdinsul superior:
Impachetati - 9,3 9,1 6,9 7,4 8,6 - media 8,26 grade
Neimpachetati - 7,6 8,5 4,6 5,9 6,5 - media 6,62 grade.
Temperatura afara 1,2 grade. Vremea inchisa, ceata usoara.
O sa masor si intr-o zi cu soare pt. ca folia neagra va face treaba.
Fişiere ataşate
001 (Copy).jpg
tuturicius

Mesajde mellis » 15 Dec 2015, 15:08

Salut,
Nu ai probleme cu sorecii cu "urdinisul" micsorat?
Sanatate.
mellis

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 15:22

Ceau!
La mine solutia completa este sa pun peste reductorul ala de polistiren un reductor de platbanda exact la fel croit, dar nu le-am facut inca pe toate, a venit intre timp iarna ... Nu cred ca mai circula acum soarecii si oricum cred ca nu pot sa ajunga la urdinis pt ca grinzile pe care tin stupii le tin mai apropiate. Pana la alea sa zic ca ar mai ajunge. Dar de pe ele sa sara pana pe scandurica de zbor nu cred ca pot. Am avut pana de curand bureti pe post de reductoare si nu am avut nici un soarece.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 15:25

Sau nu pot sa se catere pe caramizile alea porotherm .... nu stiu, dar anul trecut am avut 6 stupi, acuma am 33 si nu am avut nici un soarece. Si nici anul trecut nu le-am pus chiar la timp reductoare antisoareci.
Urdinisul are 6 mm inaltime, nu incape soarecul prin el.
tuturicius

Mesajde mellis » 15 Dec 2015, 15:33

Soareci nu dar chitcani?
http://www.eukarya.ro/enciclopedie/regnul-animalia/crocidura-leucodon-chitcan-de-camp
Eu am gasit in stup intr-un an si mi-a parut rau ca nu am pus la timp..munca de o vara in burduf de chitzcan..Pe de alta parte ai si urdinis superior - eu soun sa nu-i subestimezi..
Sanatate..
mellis

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 15:46

Am si chitcani. Stiu asta ca mai prind matzele si nu-i mananca. Nule plac. Mai prind cate unul si cu cursa in casa. La 6 mm nu incap nici aia. Dar daca ar ajunge pe la urdinisul de sus sigur ar incapea. Nah ... ramane de vazut ce o mai fi in viitor.
tuturicius

Mesajde BUNKA » 15 Dec 2015, 16:15

Confirm...la 6-7 mm nu intra șoareci.
BUNKA

Mesajde mellis » 15 Dec 2015, 17:27

Comparat cu modelul canadian si cel folosit de Bunka - urdinisul superior este la jumatatea corpului 2.
La tine vad ca este sus de tot.
Cum afecteaza acest urdinis familia - ce observatii ai referitor la acest urdinis superior iarna?
Unde este pozitionat ghemul (daca iti poti da seama fara sa deschizi).
Multumesc..
mellis

Mesajde tuturicius » 15 Dec 2015, 17:55

Ghemul este pozitionat pe la toate inaltimile, cel mai jos intre corpuri, cel mai sus incepand din podisor. Si azi o parte aveau ghemul sus in tavan.
Nu am condens si iarna trecuta au iesit foarte ok, le-am mai dat 500 ml sirop si in prima zi de rapita le-am pus C3 doar cu foita si s-au apucat sa bage. Deci clar au iernat bine.
In rest alte comentarii nu prea mai am pt ca nici nu am probat altceva. Daca e sa fac legatura cu ce citeam zilele astea in cartea lui CC Miller, care considera ca mai mult lipsa de aerisire decat cea de spatiu impionge la roit, atunci ma gandesc la rusi cu urdinisele lor in fiecare corp ... or fi stiind ei ce or fi stiind...
tuturicius

Mesajde vevidadra » 20 Dec 2015, 22:28

Noroc ! Tuturici aseară întrebai de distanța între rame pe verticală la stupii ME. Ea este între 8-10 mm. Dacă este mai mică de 8mm albinele pot să le prindă cu ceară și propolis. Mai mare de 10 mm cresc punți de ceară și faguri. După spusele unui stupar de la noi care folosește ME din 1974 distanța optimă este de 8mm.
Noi folosim înbinarea la cat în falți, însă îl încleem cu clei german foarte rezistent la apă apoi înșurubăm.
vevidadra

Mesajde mausica » 20 Dec 2015, 23:06

vevidadra scrie: însă îl încleem cu clei german foarte rezistent la apă apoi înșurubăm.

Si pe aici aceasi metoda se foloseste ;)
Adezivul e... D3 sau D4
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde tuturicius » 08 Feb 2016, 01:02

In 2 februarie am avut primul zbor de anul acesta. Le-am si verificat sumar. Puiet aveau jumatate din ei sau poate un pic mai mult decat jumatate.
Scuze pentru reclama care apare peste film. E de la editorul pe care l-am folosit. Gratuit, dar .... Nu m-am gandit ca va fi asa de mare. Doar cand am terminat mi-a aparut si ... asa l-am lasat.
tuturicius

Mesajde daffid mihailov » 08 Feb 2016, 19:33

Vad ca nu zice nimeni nimic. Daca va mureau una doua familii erați putin urecheat. Dar așa ca aveți niște stupi excepționali nu prea îndrăznește nimeni. Felicitări!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?