Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 15:34

Salut ,

Văzând toată aceasta "organizare" a apiculturii din România am stat si m-am tot gândit ce sa fac . Treaba asta cu albinele este si așa destul de grea ( condiții climatice , baza melifera , boli , paraziți , infracționalitate , condiții de piața si altele ) , de ce sa nu ne facem viața ( albinelor si a noastră ) mai ușoară . Eu practicand in ultimii doi ani pastoralul ( la distante de pana in 400 km ) stau in cumpăna acum trebuind sa decid asupra felului in care voi mai practica stupăritul : staționar , pastoral ( distante mari , medii , mici ) . "Problema" care îmi tot iese in cale este următoarea : LIPSA INFORMAȚIEI asupra bazei melifere si a poziționării stupilor pe teritoriul tării .

Știu ca pentru a lua subvenția pe teren fermierii m APIA trebuie sa identifice suprafețele solicitate la plata prin satelit . Dacă tot este posibil acest lucru ( identificarea suprafețelor ) de ce nu se poate permite accesul fermierilor
( respectiv apicultori ) la aceste date ( un fel de Google Earth al statului ) unde pentru fiecare suprafața identificată prin satelit sa fie prezentate date despre : suprafața parcelei , cultura , soi/hibrid , perioada de semănare , perioada estimata de înflorire , tratamente fito-sanitare efectuate si avertizări asupra efectuării acestora .

Lurul acesta s-ar putea face prin copierea intr-un anumit fel al aplicațiilor de hărți al celor de la Google , Apple sau alții unde este posibil sa plasezi repere .

Pe harta furnizata de APIA cu suprafețele identificate ( măsurate ) sa fie atașata o fisa a acelei suprafețe :

- trecută suprafața
- cultura si celelalte de mai sus , astfel încât un fermier înregistrat ( APIA , primărie ) sa poată avea acces la aceste date si sa poată știe pe ce baza melifera se poate baza intr-un anumit loc intr-o anumită perioada . Acest lucru este valabil si pentru suprafețele forestiere , livezi .

Ca fermier sa poți intra in aplicație , cauți parcela de care ești interesat si afli informațiile despre aceea suprafața .

Păreri de la cei din IT , pe partea de legislație , normative , ce anume ar putea fi adăugat acestei aplicații .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde daffid mihailov » 07 Feb 2016, 16:07

In softul pe care l-am dezvoltat eu este prevazuta aceasta Aplicație cu toata baza melifera din romania. Hărți in timp real, cultura, suprafața in ha, telefon de la pădurar si ocolul silvic sau fermier. Mai trebuie sa lucrez putin la ea. In o luna sper sa fie gata!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde Shrek » 07 Feb 2016, 16:13

In aplicatie ar fi bine sa se poata vizualiza, estimativ si incarcatura de stupi pe suprafata! Asa nu s-ar mai calca pe gioale "pastoralii"! Eventual sa fie publica si sa se inscrie fiecare cu ce are! La stupi ma refer!
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3304
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde daffid mihailov » 07 Feb 2016, 16:23

Aplicația cu baza melifera este gândită in așa fel încât oricine o poate actualiza. Despre încărcătura de stupi, asta e o idee buna. Ar putea fi implementată.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde MyBees » 07 Feb 2016, 17:28

Nu aplicatia este problema, in zilele noastre crearea unei asemenea aplicatii este la indemana unui programator entry-level. Dar cine iti furnizeaza datele din teritoriu(corecte, complete si la timp) pe baza carora aplicatia sa poata avea o utilitate? Fiecare ferma(de regula mai multe ferme intr-un areal vizat de o stupina) ar trebui sa opereze aceste informatii in aplicatie in timp ce ei nu anunta nici primaria in cazul stropirilor, de exemplu... :)
Cum finantezi un asemenea proiect? Ce te face sa crezi ca odata avand aceste informatii eu nu imi plantez stupii exact langa ai tai, ca si acum cand te vad cu ei acolo, la fata locului? Sau ca tu nu vei face acelasi lucru(e un exemplu, nu inseamna ca tu sau eu am face neaparat asta)

Nu existenta unei aplicatii este adevarata problema, sunt o multime altele...

In plus, fara a vrea sa va tai elanul, chiar daca fiecare dintre noi avem impresia ca avem dintr-o data o ideea care va revolutiona apicultura, lucrurile nu stau chiar asa... De exemplu la lucrurile astea s-au gandit deja altii acum vreo 8 ani :) Exista deja un proiect axat pe exact aceasta idee. Probabil insa ca intre timp a sucombat, din motivele de mai sus si altele... cautati informatii despre proiectul stupas, va ajuta prietenul nostru comun google.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1285
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 17:50

Daffid Mihailov : te felicit pentru inițiativa .

Ceea ce ar presupune utilizarea unei astfel de aplicație ar fi următoarei pași pentru un utilizator :

- te înregistrezi ca si fermier/exploatatie la primărie/APIA
- primesti un username si o parola = ai un cont de utilizator al aplicației pe baza numărului de înregistrare deoarece ești fermier/exploatatie apicola cu acte in regula ( nu vorbim de societăți comerciale sau mai știu eu ce , având caracter obligatoriu ci doar sa fii înregistrat si mai departe in funcție de situația ta mergi către pasul următor )
- intri in contul tău si te uiți pe harta in timp real si îți alegi un loc unde ai vrea sa îți pui stupii ( sa spunem Satu Nou )
- îmi aleg locul unde vreau eu sa am vatra si îmi înregistrez in aplicație ca in acel loc am eu vatra cu X număr de unități biologice ( familii de producție , roi , nuclee împerechere ) .
- dacă sunt la distanța de minim 3 km de orice alta stupida deja înregistrată aplicația îmi va permite sa aleg acel loc ca si VATRA a mea .
- aleg perioada pe care cred ca voi tine stupii acolo ( poate doar la rapița sau salcâm sau poate ii țin permanent )
- odată ce al am fost înregistrat cu acea VATRA in acel loc de pe harta ( pe raza primăriei Satu Nou ) , sa fie trimis automat o adresa către primăria in cauza in care aceasta sa fie înștiințată ca eu voi avea între data de .... si data de număr X de stupi , roiuri , nuclee împerechere .
- odată ce eu am fost înregistrat pe raza comunei cu acei stupi nimeni sa nu poată veni sa își înregistreze o VATRA astfel încât sa se suprapună cu acea raza de 3 km ai VETREI mele ci doar la o distanța care sa nu îmi afecteze suprafața atribuita VETREI mele .
- in cazul in care încărcătura pe hectar nu este depașită sa se permită înregistrarea unei alte vetre dar la minim 1 km de cea înregistrată anterior cu un număr de stupi care sa nu depășească încărcătura pe hectar pe acea raza .
- odată ce ești înregistrat cu acea VATRA , dacă se stropește pe o raza mai mică de 3 km de stupi sa fii anunțat autom de către aplicație când se va stropi ( fermierul sa completeze in aplicație ce parcela va stropi de pe acea raza , cu ce anume , când anume - completarea sa se facă cu minim 1 zi înainte de efectuarea tratamentului ) .
- după ce ți-a expirat perioada in care ai avut rezervarea pentru acea VATRA trebuie sa pleci cu stupii dacă nu îți faci o prelungire a rezervării înainte de expirarea acesteia .

Rezervările sa se facă in orice moment al anului fără : dacă nu este o alta rezervare intr-un anumit loc te pui si ți-ai rezervat locul pentru tine .
NU trebuie sa ai drept de "preempțiune" pentru rezervare dacă ai buletinul sau sa fii înregistrat ca fermier/exploatație pe raza acelei localități . Oricine își poate rezerva orice loc din orice punct al tării atât timp cât pe perioada aceea nu se depășește încărcătura pe HA pentru acea raza alocată VETREI rezervate .

Asta este valabil pentru suprafețele forestiere/livezi/culturi agricole aflate in proprietatea unei exploatații înregistrate .

Sa aibă acces doar cine este înregistrat ca fermier/exploatatie . Aceștia ( cei care au in exploatare suprafețe cu plante melifere ) sa fie obligați sa completeze aceste date in timp real ( cu excepția ca in cazul tratamentelor foto-sanitara completarea se va face cu minim 24 h pentru a putea fi anunțat ) .

POLIȚIA sa fie anunțată automat odată cu primăria ca vei avea stupi in acel loc pe perioada de x zile , luni al anului respectiv .

Orice transport de material biologic/produse apicole efectuat de către un fermier/exploatatie sa fie înregistrat ( de unde pleci , unde ajungi , numărul de înmatriculare al autovehiculului = un fel de RADAR al MIERII )

Sa poată fi reclamații cei care nu și-au rezervat o VATRA si au venit cu stupii ILEGAL in acel loc si sa poată fi reținuți arestați dacă nu părăsesc in decurs de 24 h acel perimetru .

In acel cont al utilizatorului ( chiar dacă ai 1 stup trebuie sa te înregistrezi ca sa poți tine stupii pe o anumită VATRA altfel ești amendat si trebuie sa pleci cu stupul de acolo ) sa poți înregistra mortalitaile pe care le-ai avut ( sa poți fi scutit de impozit la primărie ) , numărul de stupi pe care i-l ai in timp real ca sa nu plătești impozit dacă tu ai vândut stupii după data la care trebuie sa anunți primăria ca ai X stupi .

Degeaba facem o aplicație care sa aibă doar contribuția apicultorilor/ fermierilor sau silvicultorilor ( nu vor completa toți dacă nu sunt obligați sa o facă ) .

Degeaba punem plăcute pe stupi in mod individual ( stup cu stup ) dacă nu controlam per total numărul acestora ( mut plăcuta de pe un stup pe altul ) .

Sunt ~ 13,500 sate in RO . Daca ar fi un inspector apicol la 20 de sate plătiți de către stat/apicultori = 675 oameni , poate chiar si mai putini .
Eu as plăti si 500 lei anual ( pe lângă impozitul pe stup ) ca sa fie plătiți astfel de inspectori pentru a verifica perimetrele .

Totodata astfeli de inspectori apicoli sa verifice efectiv si starea de sănătate a stupilor fiecărei exploatații/fermier , sa ofere consultanta tehnica .

Eu as propune o plata de 10 lei/stup ( 50-50 % cu statul , 10 lei eu , 10 lei statul ) pentru întreținerea sistemului , plata inspectorilor si alte cheltuieli pe lângă impozitul la primărie pentru a fi implementat un astfel de sistem .

Întrebați-l pe Angellyli cum este cu inspecția si consultanta in Canada .

Dacă nu organizam stupăritul odată si odată , lucrurile vor merge din rău in mai rău . Si așa sunt destule probleme cu clima si toate cele , de ce sa nu ne facem viața mai ușoară .

Lumea nu se înscrie in asociații apicole deoarece vede ca nu are de primit înapoi . Dacă ar fi exploatata mai bine baza melifera s-ar strânge poate mai multe miere si alte produse . Lucrul asta nu se poate face fără o privire de ansamblu asupra situației .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde daffid mihailov » 07 Feb 2016, 17:56

Am înțeles. Dar aplicația mea nu are un caracter legal, legiuitorul poate face asta, ci pur informativ. Sa fiu sincer, fara o recunoaștere in teren nu se poate face nici o repartizare.

De ce sa complicat lucrurile birocratic. Orice Aplicație de genu asta trebuie sa simplifice. E suficient sa vezi intenția a 100 de Stupari care vor sa ocupe 100ha. Cauti alt loc. E vorba si de mica înțelegere.


PS. Nu raționalizarea e răspunsul, ci reimpadurirea cu arbori melifera. Ca altfel ajungem sa raționalizarea ultimul salcâm. Veți vedea in softul apicol ce diferența mare e între ha declarate si hârtiile din teren.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 18:02

MyBees scrie:Nu aplicatia este problema, in zilele noastre crearea unei asemenea aplicatii este la indemana unui programator entry-level. Dar cine iti furnizeaza datele din teritoriu(corecte, complete si la timp) pe baza carora aplicatia sa poata avea o utilitate? Fiecare ferma(de regula mai multe ferme intr-un areal vizat de o stupina) ar trebui sa opereze aceste informatii in aplicatie in timp ce ei nu anunta nici primaria in cazul stropirilor, de exemplu... :)
Cum finantezi un asemenea proiect? Ce te face sa crezi ca odata avand aceste informatii eu nu imi plantez stupii exact langa ai tai, ca si acum cand te vad cu ei acolo, la fata locului? Sau ca tu nu vei face acelasi lucru(e un exemplu, nu inseamna ca tu sau eu am face neaparat asta)

Nu existenta unei aplicatii este adevarata problema, sunt o multime altele...

In plus, fara a vrea sa va tai elanul, chiar daca fiecare dintre noi avem impresia ca avem dintr-o data o ideea care va revolutiona apicultura, lucrurile nu stau chiar asa... De exemplu la lucrurile astea s-au gandit deja altii acum vreo 8 ani :) Exista deja un proiect axat pe exact aceasta idee. Probabil insa ca intre timp a sucombat, din motivele de mai sus si altele... cautati informatii despre proiectul stupas, va ajuta prietenul nostru comun google.



Ca sa ia subvenția fermierul este condiționat . Se poate face asta si in cazul completării in cadrul aplicației a datelor in timp real . Dacă nu amenzi , rețineri unde este cazul . Dacă de vorba buna nu se poate apelam si la metode mai neortodoxe enumerate mai sus .
Nu a completat in aplicație si nu a anunțat primăria ca vrea sa stropească parcela X de pe raza unde am eu stupii si nu m-a anunțat telefonic in caz ca nu merge in acel moment aplicația => amenda , dosar penal si despăgubiri dacă se dovedește ca parcela aceea a fost stropita .

Nu trebuie eu sa stau sa alerg ca nebunul pe câmp sa urmăresc unde se stropește la rapița când am poate 10 fermieri diferiți . Ce fac , ii sun pe toți zilnic sa văd când stropesc si cu ce stropesc ? Am văzut in aplicație ca vrea sa stropească pe data de X cu X produs apoi văd ce măsuri iau eu ca si apicultor nu sa stau toată ziua pe la primărie sa mă uit după afișe pe geamuri sa văd stropește , nu stropește .

Suntem de rasul curcilor . Cum sa nu se poată ? Nu exista așa ceva ! Nu se dorește mai bine spus ca .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde daffid mihailov » 07 Feb 2016, 18:04

Nu sunt de acord pentru ca in practica altfel stau lucrurile. Decizia de a muta se ia de la ora la ora. Nu mai dați vina pe aglomeratie pt insuccese, ci mai bine sa aveți populație in stupi.

Ma face sa cred ca mulți se duc in excursie si nu inteleg ca daca vine o ploaie a căzut salcâmul. Sezonul e scurt. Nu stau sa umblu la primarii. In schimb verific aplicația informativ. Sa stiu unde fac recunoaștere.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 18:09

daffid mihailov scrie:Am înțeles. Dar aplicația mea nu are un caracter legal, legiuitorul poate face asta, ci pur informativ. Sa fiu sincer, fara o recunoaștere in teren nu se poate face nici o repartizare.

De ce sa complicat lucrurile birocratic. Orice Aplicație de genu asta trebuie sa simplifice. E suficient sa vezi intenția a 100 de Stupari care vor sa ocupe 100ha. Cauti alt loc. E vorba si de mica înțelegere.


PS. Nu raționalizarea e răspunsul, ci reimpadurirea cu arbori melifera. Ca altfel ajungem sa raționalizarea ultimul salcâm. Veți vedea in softul apicol ce diferența mare e între ha declarate si hârtiile din teren.



Fără o "raționalizare" prin cunoașterea exactă a situației din teren nu se avansează . Situația din teren se poate verifica de inspectorii apicoli si "actualiza" in caz de neconcordanta cu datele de la APIA .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde daffid mihailov » 07 Feb 2016, 18:12

Sa vezi atunci șpăgi pentru un loc in fata. Sa nu ne complicat viata. Am dezvoltat acest soft sa o simplifice. E nevoie de bun simt, nu de reglementări peste reglementări. Intr-o luna sper sa il dau spre utilizare.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 18:25

daffid mihailov scrie:Nu sunt de acord pentru ca in practica altfel stau lucrurile. Decizia de a muta se ia de la ora la ora. Nu mai dați vina pe aglomeratie pt insuccese, ci mai bine sa aveți populație in stupi.

Ma face sa cred ca mulți se duc in excursie si nu inteleg ca daca vine o ploaie a căzut salcâmul. Sezonul e scurt. Nu stau sa umblu la primarii. In schimb verific aplicația informativ. Sa stiu unde fac recunoaștere.


Pai sa îți rezervi o vatra se face in câteva minute dar sa nu poți sa o faci dacă se depășește încărcătura la hectar .
Hai sa îți dau ca exemplu celebra Canada : baza melifera este buna in general si se fac producții bune DAR !!! Sa spunem ca ar tine in loc de 40 - 50 pe vatra 150 sau 200 . Ar mai face ei producții de 100 - 300 kg pe stup ?

Dacă baza melifera nu este gestionata bine si se aglomerează stupii pe o anumită suprafața nici populații nu o sa aibe stupii decât daca oamenii ar hrăni astfel încât stupii sa aibă tot ce le trebuie sa nu sufere .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 18:29

daffid mihailov scrie:Sa vezi atunci șpăgi pentru un loc in fata. Sa nu ne complicat viata. Am dezvoltat acest soft sa o simplifice. E nevoie de bun simt, nu de reglementări peste reglementări. Intr-o luna sper sa il dau spre utilizare.


Pentru ce șpagă daca ca găsești locul liber îți faci rezervare daca nu ! NU . Totul este online deci nu ai ca filtru o persoana căreia sa ii dai o șpagă ! .


Eu doresc sa vorbim despre o aplicație a statului sau ceva întreținut de asociații cu date de la APIA si cu obligația tuturor sa completeze datele si nu de cea pe care o dezvolți tu . Te felicit oricum , aștept sa văd rezultatul .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde daffid mihailov » 07 Feb 2016, 18:35

E posibil sa ai dreptate si sa funcționeze. Cu o condiție. Sa avem net in câmp ca sa putem muta in tim util. Fara drum la primărie. Atunci sunt de acord si se poate face. Clar, o Aplicație cum vrei tu trebuie reglementată de lege! E o idee!


Iată si softul. Trebuie sa ii mai adaug baza melifera.
https://m.youtube.com/watch?v=cW_mdcdGej4
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 18:51

daffid mihailov scrie:E posibil sa ai dreptate si sa funcționeze. Cu o condiție. Sa avem net in câmp ca sa putem muta in tim util. Fara drum la primărie. Atunci sunt de acord si se poate face. Clar, o Aplicație cum vrei tu trebuie reglementată de lege! E o idee!


Iată si softul. Trebuie sa ii mai adaug baza melifera.
https://m.youtube.com/watch?v=cW_mdcdGej4


Am văzut video-ul tău si îmi place ce văd .

In caz in care nu ai semnal de date intr-un anumit loc se poate face si offline iar când dai de semnal de date se încarcă automat . De preferat sa faci acea rezervare dintr-un loc unde ai semnal de date ca sa nu existe acea intârziere între completarea datelor si înregistrarea lor in aplicație .
CristianBee
 
Mesaje: 680
Membru din: 01 Sep 2013, 19:08
Localitate: Satu Nou , Tulcea

Re: Aplicație baza melifera si de gestionare a stuparitului

Mesajde proapis13 » 07 Feb 2016, 19:11

Citesc numai S.F. - uri....pe aici... :shock:
Va dau un exemplu tehnicienilor si va rog sa-l transpuneti in schemele voastre si sa scrieti un raspuns....echidistant...
Pe raza comunei unde am amplasata stupina in fiecare an pe vatra de iernare sunt ln jur de 2000 fam de albine...
De la ultima stupina si pana in baza padurii de salcam si tei sunt sub 1km...
Anul asta pe distanta asta si pe directia de zbor au fost amplasate 5 autostupine cu nr de TM...
Intre aceste autostupine si buza padurii si pe liziera acesteia erau amplasati peste 1500 de stupi...
Cum gestionam LEGAL situatia asta din spatele calculatorului ????
Si inca ceva,la tei,am fost doar doua persoane care am depus instintare la primarie
si am solicitat semnarea Ord. de deplasare in pastoral... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Următorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori