Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albine africane ("ucigase")

Mesajde alt stupar » 03 Mar 2011, 21:46

beehaver




jimmAm vazut recent de disovery, parca, un serial despre albinele africanizate, am intele ca sunt rezistente la varroa, matca iese din botca mai devreme cu 1 zi decat cea europeana drept pt care stupul se africanizeaza rapid.
Interesant, cunoasteti detalii?
Se poate adapta la clima noastra?
De ce nu am importat'o pana acum?
Sau poate o importam o data cu venirea lui mr Andrei!!!?


gicaAu importat-o polonezii prin anii '60 pentru experiente si nu a mers.Nu traieste decat max. 3 luni.Nu face corp gras.Ce-i in America sunt niste corcituri care mai au urme vagi de Adansoni.
Stati linistiti,la noi nu are sanse.



alt stuparM-a vizitat un bun prieten, plecat in State (Sacramento). Am stuparit o vreme impreuna.
In suburbiile orasului, acolo in America, a vazut o multime de stupine-hobby.
Curiozitatea l-a manat in apropierea lor. Nici vorba de Adansoni, albina cu comportament absolut normal.
Apropos: mi-a confirmat bogatia ofertei melifere a vegetatiei de acolo, cam ce am vazut si la you tube


jimmNu vroiam nicidecum sa glumesc.
Numai ca vroiam sa stiu de la persoane cu multa experienta de ce nu s-au obtinut prin modificari genetice, in lumea noastra guvernata de stiinta, o albina care sa combine plusurile europenei cu plusurile africanizatei ex un exemplar rezintent la varroa.
Romania are un astfel de institut de cercetari si dezvoltare genetica pe albine?


gica
Domnule jimm,
unai ameliorarea albinei si alta-i modificarea genetica.Cu asta de pe urma nu-i de gluma totusi.Ca ne trezim cu albine cu barba care vor musai cules din lanul de cocotieri
O mica precizare totusi,Adansoni este o rasa de albine care traieste in sudul Africii iar 'albina africana'este un hibrid intre Adansoni si melifera aparut in America de Sud dintr-o greseala.In timp prin incrucisari succesive cu melifera caracterul agresiv s-a mai diminuat mult.


Dani Popovici
http://ro.wikipedia.org/wiki/Albina_africanizat%C4%83 si inca vreo 4-5 surse spun:
" Albinele africanizate (cunoscute în limbaj colocvial sub denumirea de "killer bees", "albine ucigaşe" ) sunt hibrizi ai albinei melifere africane, Apis mellifera scutellata (NU A. m. adamsonii; vezi Collet et al., 2006), cu diferite albine europene, cum ar fi albinele italiene (Apis mellifera ligustica) şi Apis mellifera iberiensis. "

Deci nu adansoni ci scutellata.

http://www.sms.si.edu/IRLspec/A_m_scutellata.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Apis_ ... 355021.jpg
http://www.thefreedictionary.com/Apis+m ... scutellata
Cateva site-uri care contin si imagini.


Din toate cercetările rezultă că albina locala e cea mai rezistenta. Daca o muti dintr-un loc in altul nu mai e locala. Rezistenta vine din adaptare la conditiile locale.
Cei care au selectionat "pur sange" au avut la dispozitie mii sau zeci de mii de exemplare din care au păstrat doar ce le-a placut, dar au actionat local, nu si-au mutat cortul de pe un continent pe altul, nici de la campie la munte si viceversa.
Munca de selectie e o chestie " de aur", dar e de durata.
[si ce e mai tragic e ca "daca arunca un prost piatra in apa, 15 destpti n-o mai pot scoate" ! Adica daca o distrugi - si o faci foarte usor prin lichidarea genelor valoroase sau prin înbinarea lor cu gene din "import", nu ai alta cale decat sa o iei de la 0 - alti [zeci de] ani, alti bani (daca vreti), alta distractie...]

Pacatul romanilor a fost ca nu au rabdare. Altii selectioneaza generatii din tata in fiu, noi "luam de-a gata" munca lor - e bine, dar e cu riscuri - de neadaptare. Romanii n-au fost in stare sa aiba nici macar o rasa a lor la nici o specie. Au taiat toate surele de stepa (Ungurii au), au distrus mangalita (ungurii au), ungurii au omologat "gat golas de Transilvania" si "copoi ardelenesc", noi ne certam si nu suntem in stare sa omologam "ciobanesc romanesc".
Am distrus porcul alb de banat, negru de Strei, Bazna, Albina Banateana, chiar si Carpatina e pe cale. In loc sa ne punem frumusel pe tinut evidente, pe înmultit în stupina proprie ce ne place si pe eliminat ce nu ne place ... . Un singur lucru se cere - sa ne crestem fiecare matci, ca doara daca cresti le cresti din ce ai mai bun - logic. (nu suntem nici asta in stare, mai buni is "din pom" sau "de-a valma" )

lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Albine africane ("ucigase")

Mesajde alt stupar » 03 Mar 2011, 22:23

lucky5strikeApis mellifera scutellata este o specie de albine cu areal de raspandire in partea centrala si sudica a Africii. Comparativ cu rasele europene nu prezinta caracteristici comparabile de selectionare. Actualmente este amenintata cu o primejdie mai putin obisnuita, cea a albinei semiparazite sud-africane.

Aceasta specie de albine a dobandit atentie internationala din anii 1956-1957, cand un cercetator, dr. Kerr, a adus cateva asemenea matci in Brazilia pentru unele experimente. Dorind sa gaseasca o alternativa la albinele europene care aici nu dadeau randament bun, Kerr a incrucisat aceste matci cu trantori din rase europene, in principal Ligustica.

Apoi, cativa roi cu matci africane, scapand atentiei cercetatorilor, au migrat catre jungla braziliana. In scurt timp, s-au amestecat cu rasa locala de europene, rezultand un hibrid productiv, dar considerabil mai agresiv: "albinele asasine" cunoscute in general ca Africanized Honey Bees/Killer Bees, abreviat AHB. Ele s-au raspandit cu o iuteala de sute de km pe an; curios ca, cel putin in California, se considera ca au aparut datorita unui roi adapostit intr-un burlan, pe un vapor columbian sosit in portul San Diego. Cea mai notorie actiune de stopare a lor se pare ca a fost un "cordon viu" de stupine de albine selectionate, in cadrul carora sa se stinga aceasta rasa; de asemenea, anual se practica schimbarea reginelor.

Din fericire, se pare ca sunt predispuse la vietuire in climat cald, fie uscat, fie umed.

Caracteristici:
- foarte roitoare: ~ 6-7 roi pe an
- agresivitate ridicata (urmaresc victima cu tenacitate, ataca in grupuri), dar nu de factura in care a fost popularizata de massmedia.
- nepretentioase in privinta adapostului (in pamant, pe crengi, etc)
- foarte bune polenizatoare; nu stocheaza foarte multa miere.
- regine cu abdomen foarte subtire.

Am considerat util un mic istoric inainte sa vorbim despre "albinele africanizate". Ca sa nu incurcam, am sa specific intai ca poza postata de mine era pentru Apis mellifera scutellata si poza postata de tine era pentru AHB, hibridul care o intrece in agresivitate, scutellata fiind ea insasi cu porniri similare...

Spuneai ca "este clasificata pentru prima data de etimologul francez Michel Lepaletier, in anul 1836, dupa o expeditie in Etiopia pentru studierea faunei si florei..." banuiesc ca se refera la A.M. Scutellata, nu? Interesant ca in acea zona, ca Etiopia e langa Kenya, coexista probabil cu A.M. Monticola. Ambele sunt rezistente la Varroa, dar deosebirea e ca monticola sunt albine blande, care haladuiesc in zona de munte, la altitudini apreciabile, de obicei la 2000 m. Bineinteles, acolo, la o asemenea altitudine sunt conditii diferite fata de zona de la poalele muntelui, deoarece se intalneste vegetatia corespunzatoare etajelor climatice.
Ca fapt divers, mi-a placut americanul care in camasa asista la pulverizarea unui roi cu insecticid sau cam asa ceva...

Apis Mellifera Scutellata este una din rasele africane de albine, iar Africanized Honey Bees - AHB, sunt un hibrid rezultat in urma imperecherii matcilor africane cu trantori europeni, in principal din rasa italiana. Nu am la cunostinta daca au facut-o in puncte controlate sau folosind inseminare artificiala, cred ca ultima varianta este mai probabila, dar cert este ca aceste "killer bees" nu mai sunt nici scutellata, nici ligustica, ci o amestecatura ce exceleaza in roire si agresivitate, cum s-a exprimat pe scurt si Viorel mai sus. Am inteles ca unii localnici brazilieni chiar au adus la ei in stupina roi proveniti din contigentul evadat, deoarece pareau ca au rezultate mai bune... Acest lucru nu poate decat sa ne arate cat de atenti trebuie sa fim cand facem selectie. Eu consider ca sunt distincte, deoarece AHB se trag din matci scutellata imperecheate cu trantori italieni; este doar parerea mea, nu trebuie sa fie si altcuiva...

Oricum, de remarcat la ce s-a ajuns datorita unei intamplari nefericite si relativ surprinzatoare. Mai ales daca stam sa ne gandim ca, in cazul Buckfast sau Elgon, au fost de asemenea folosite cu succes incrucisarile cu albinele africane. Am mai inteles, dintr-o discutie purtata pe un forum strain, ca in America unele colonii Buckfast ameninta sa se manifesta asemanator cu aceste AHB. Cu toate ca matcile Buckfast nu sunt pe acolo la fel de populare ca dincoace in Europa. Inclin sa cred ca este vorba doar de cazuri izolate, in zonele unde acest hibridul african a patruns.

Mi-am dorit sa realizam un fel de mic documentar care sa poata fi accesat de de oricine se afla in necunostinta de cauza, iar la finalul parcurgerii acestor postari sa poata avea formata o parere fara a prinde de pe ici de pe colo. Ma declar foarte multumit de cum merg lucrurile.

Fişiere ataşate
ok_19510.jpg
ok_19509.jpg
ok_19515.jpg
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Albine africane ("ucigase")

Mesajde alt stupar » 03 Mar 2011, 22:26

[lulache
[/size]Teoretic si practic asa evolueaza lucrurile, exemplu sta incrucisarea de absortie facuta in Israel pentru ameliorarea rasei locale cu Apis mellifera scutellata.
In cazul nostru lucrurile stau putin altfel. De ce? Intreg fenomenul “Africanized Honeybee” are la baza doar 26 matci. Acestea in ~ 35 ani ocupa arealul de pe 15 mil Kmp (fara zonele extreme sudice), referindu-ma la America de sud. In SUA ati vazut cat s-au extins in 16 ani (cu tot cu masuri luate pentru limitarea lor).
Toate aceste datorita unor caracteristici, de rasa, foarte bine pastrate cu fiecare roi natural format. Mai mult cu fiecare roi natural se facea o autoselectie maturala pentru pastrarea albinei Apis mellifera scutellata.
Caracteristicile de care vorbeam sunt:
- matca eclozeaza la 14 zile;
- numarul mare de roi 7 – 10 pe an;
- ponta ridicata a matcii 2500 – 3000 oua/zi.
Intr-un roi primele matci care eclozeaza sunt cele de apis mellifera scuttelata, celelalte nu au nici o sansa pentru ca eclozeaza la 16 zile (de aici autoselectia)
Forta mare de extindere vine de la numarul mare de roi pe an.
Etimilogii au evitat o clasificare a acestui hibrid pentru ca seamana foarte mult cu Apis mellifera scutellata, adoptand numele de African honey bee (vehiculat deja)

Deci Africanized Honey Bees/Killer Bees, abreviat AHB este denumirea populara (ex: in Mexic anul 2003 sunt semnalate 3000 de atacuri din care 300 mortale), fiind mult mai vehiculat decat denumirea stiintifica.
Biologul Warwick Kerr importa 63 de matci din Africa, 48 mor pe drum. Din supravetuitoare prin insamantare artificiala obtine 29 hibrizi. Stupii aveau gratii pt. a nu permite iesirea matcilor. In 1957 un apicultor local scoate gratiile (necunoscand programul genetic al lui Kerr) permitand iesirea a 26 matci.
Acestea se raspandesc cu o viteza de 150-300 Km/an.
Americanii fac chiar si un plan national pentru combaterea expansiunii scutellatei (hibridului).
In Africa Apis mellifera scutellata se gaseste intre 500 - 2400 maltitudine.
Ciclul de viata si agresivitatea este transmisa hibridului numai ca impactul mai mare il are in America. Agresivitatea este accentuata de un feromon ce duce la o reactie rapida si in masa a albinelor.
Apis mellifera scutellata se invecineaza cu mai multe subspecii : jemenitica, bandasii, monticola...(fara relevanta)

Fişiere ataşate
ok_19634.jpg
ok_19592.jpg
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Albine africane ("ucigase")

Mesajde proapis13 » 16 Mai 2016, 19:34

TEROARE ÎN CALIFORNIA! UN ROI DE ALBINE UCIGAȘE A ATACAT ORAȘUL CONCORD
http://ro.blastingnews.com/internationa ... 22599.html
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin


Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 26 vizitatori