Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde PiatraDinLemn » 03 Aug 2016, 13:29

ILISANU scrie:Poate va e dor de incepatori...

Pe masura ce trece timpul devenim tot mai rigizi, cel putin asa mi se pare la mine desi la cartile sfinte scrie sa invatam constant si mereu sa ne imbunatatim mestesugul.

Am facut precum am zis, cu o diferenta ca n-am luat 3 familii ci doua. In Aprilie, tot pe la Pastele de anul trecut, ne-am imbogatit viata cu doua familii. Precum am scris in alte pagini, una metisa si una carpatina...asa le-am ales din stupina omului din cele 26 cate avea. Au roit ambele de m-au zapacit, cel putin 1 data fiecare. Raman la ideea ca doar o data pt ca am mai avut albina pe 5 rame. Ce sa faci, mi-au spus socrii pe telefon ca roiesc, era luni, eram la birou si calculam cat as face pana la ele ca sa intervin cumva. M-au ajutat socrii, consultati de mine nepriceputul prin telefon. Primul roi s-a dus in voia Naturii. Dupa o saptamana cand am ajuns la ele, sotia a gasit un roi mare, cu siguranta Primar pe o rachita ca si stalp de gard. Greu de tot, am reusit sa-l bagam in cutie dupa 2,5 ore de "travaliu". Familia carpatina care-a roit prima, a scos multime de matci. Din ele, nu m-am indurat si am pus de-o parte 7, tinute in bigudiuri aproape 2 zile in cuib pana am facut eu o cutie mare, orizontala, in care dupa mintea mea de atunci am reusit sa fac doar 3 nuclee de imperechere pentru ca nu m-am indurat sa sscot mai mult puiet din familia metisa - doar 3 rame ca sa raman cu 3 in familia donatoare si sa nu o afectez prea mult. Am gresit bineinteles ca am bagat matcile neimperecheate la 2 ore dupa ce am "orfanizat" cele 3 rame dar am anut noroc. Puiet in 2 nuclee din 3 dupa 20 de zile. Al 3-lea l-am unificat cu cel mai slab care astazi "bubuie" in comparatie cu celalalt.

Salcamul a fost dezastru, ploi constante timp de 3 saptamani, am ramas cu flora spontana in lipsa de tei, acum 3 saptamani am gasit un lan de "rasarita" aka a Soarelui, la max 3 km de noi. Mergand pe sfatul stuparului de la care am luat familiile, am inceput deja cu sirop din a 2 saptamana din Iunie, doze mici de 300/400 grame pe zi in functie de puterea familiile. Sa clarific: pt cele 2 familii de la care am plecat + 1 roi (care-i infloritor astazi si merge mai bine decat familiile initiale). La nuclee le dau miere si sirop dupa cat reusesc ele sa consume.: 30/50 grame la 2 zile ca-s populatiile mici. Devreme cu siropul pentru a uza cat mai putin tomnateca cu care as ierna. Continui asa pana cand o sa am si caturile pline dupa care ma gandesc sa ma opresc, iar in septembrie sa le dau caturile la "lins" pentru a contribui la rezerva cuibului desi pare bine pt moment (circa 3 rame de miere 1/1 din cele 10 din cuib). Ponta continua asa ca le tin in priza...

Sfaturi / corectii?

Spor si sanatate!


Salut, sunt si eu incepator dar am niste intrebari: este musai sa faci stimulari acuma? Eu cred ca albinele isi pot face rezerve chiar si in lipsa culesului masiv cu conditia sa nu fie in zona prea multe familii de albine.
Avatar utilizator
PiatraDinLemn
 
Mesaje: 6
Membru din: 29 Iul 2016, 14:47
Localitate: Iasi, Rasboieni

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde un OM » 03 Aug 2016, 14:24

Stimularile, completarile, depind in primul rand de zona melifera, numarul, puterea familiilor si nu in ultimul rand ceva cantar, ce trebuie sa-ti arate intrarile, iesirile :D .
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde ILISANU » 03 Aug 2016, 17:17

PiatraDinLemn scrie:
ILISANU scrie:Poate va e dor de incepatori...



Salut, sunt si eu incepator dar am niste intrebari: este musai sa faci stimulari acuma? Eu cred ca albinele isi pot face rezerve chiar si in lipsa culesului masiv cu conditia sa nu fie in zona prea multe familii de albine.


Salutare! Eu am urmat sfatul apicultorului de la care am luat familiile, in legatura cu hranirea inceputa din Iunie. Exact cum spune si un mare OM, depinde de multi factori. Justificarea acestei hraniri timpurii, e pentru a nu uza albina cu care vom ierna (ca in cazul hranirilor de stimulare si completare din August, Septembrie ...). Vom vedea rezultatele la anul, in Primavara. Succes confrate de inceput de drum!
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
Avatar utilizator
ILISANU
 
Mesaje: 61
Membru din: 21 Apr 2015, 17:30
Localitate: Bucuresti - Sat Fagetu, Prahova

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 17 vizitatori