Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Concluzii personale

Mesajde Daniel Popovici » 07 Oct 2016, 09:58

cristi_vidican scrie:Concluzia după un sezon...
Regina (carnica insemniată cu caucasica) am primit-o anul trecut prin iulie.

...- nicio tendință de roire. Foarte, foarte puține poterașe (de jucărie).
Nu i-am luat nicio ramă cu puiet. Doar i-am dat spațiu și rame la clădit (la salcâm).
...
Am zis în mai că dacă toți stupii mi-ar fi așa, nici nu m-aș uiata la BK. :lol:


Pot spune ca am avut o experienta similara cu o combinatie din 2 regine de Carnica (mama de regine si bunica de trantori) in urma inseminarii artificiale. S-a facut o serie de peste 20 de regine surori cu trantori « frati » (in august 2015, personal mai am 3 din respectiva serie). Alte serii/combinatii n-au fost total fara roire.

In schimb o serie de regine surori cu respectivele inseminate si cu mamele trtantorilor, imperechiate liber au manifestat instinct de roire.
Din punct de vedere al agresivitatii, la cele inseminate am putut lucra la orice ora din zi sau noapte FARA FUM si fara protectie.
In schimb la seria de imperechiate liber doar la cateva – foarte putine si doar uneori.

Am pornit pe ideea de a gasi linii de Carnica fara instinct de roire. Si combinatia de care va vorbesc s-a comportat ca si « albina ideala » si « daca as reusi sa perpetuez caracterele ei, nu mi-ar mai trebui alte rase », dar inca nu stim in ce combinatii se poate perpetua si fixa acest comportament.
Tot initial mi-am propus ca in caz de esec pe « carnica fara roire » sa incerc sa caut in cadrul rasei Buckfast variante fara roire si cu o buna prezervare a rezervelor pe stationar alaturi de o buna iernare.

O prima concluzie a fost ca trantorii au o importanta covarsitoare in comportamentul albinelor.
Anul acesta am reusit sa improvizam o statiune de imperechere izolata la munte la peste 6,5 km de cea mai apropiata stupina. Personal am obtinut peste 30 de regine Carnica F0 cu o linii succesive de trantori in 2 serii si impresia este deosebit de buna pana acum (blande si unforme, bine organizate) – totala confirmare a acestei prime concluzii. Sper ca bunele impresii sa se pastreze si dupa culesul de salcam – poate o parte dintre ele vor ajunge mame F0 de regine in alte stupine.


Putinele familii de Buckfast pot spune ca mi-au desfiintat unele preconceptii. Nu e nici cea mai blanda, dar e mult mai blanda decat majoritatea localnicelor ; nu e nici cu « oua ca mitraliera », dar produce colonii « sanatoase ». N-am avut de la ele nici productii cu diferente spectaculoase fata de Carnica, dar au stat foarte bine cu productia. Desi au existat si cateva familii (sub 20% dintre ele) care au intrat in friguri, situatia este totusi mai mult decat multumitoare. In mare, impresia a fost foarte buna.

O alta constatare este ca albina din punct de vedere al vitalitatii adultelor (exceptand fenomenul trantorilor diploizi – puiet pestrit din consangvinizarile foarte intense), e foarte rezistenta la cosangvinizare, atat Carnica, cat mai ales Buckfast-ul.

Din punctul meu de vedere, atuul cel mai mare la rasa Buckfast este avansul genetic in munca de obtinere a unor albine cu rezistenta la Varroa. Pasii care i-au facut echipele care lucreaza la acest proiect sunt foarte mari si nu se poate aprecia importanta lor decat raportat la pagubele enorme pe care le face acest parazit si la capacitata lui de a deveni tot mai distructiv. – Sau vazand pe viu diferentele dintre o familie rezistenta si una « clasica » netratate.
Se pare ca acest aspect va face pe viitor o diferenta mare intre linii si intre rase din punct de vedere al succesului economic.

O mare nemultumire este lipsa de semnale din partea adeptilor albinei locale in privinta imperecherilor controlate, inseminarilor, testarilor, constituirii organizate de scheme de imperechere si de pedigree-uri, a comunicarii rezultatelor intr-un limbaj clar si fara falsuri. Actiunea de pastrare si ameliorare la ORICE rasa necesita implicare activa, nu pasivitate, defensiva, cautare de vinovati. Fara actiune bine condusa, orice rasa degenereaza si se salbaticeste.
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Concluzii personale

Mesajde ignatov andrei » 07 Oct 2016, 10:21

Daniel Popovici scrie: Fara actiune bine condusa, orice rasa degenereaza si se salbaticeste.[/b][/u]


Bine ai revenit, Daniel!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Concluzii personale

Mesajde mellis » 07 Oct 2016, 10:22

Multumim pentru concluzii, sunt binevenite.
Carcotasi sunt si vor fi mereu, oameni muncitori si doritori sa impartaseasca rezultatele muncii sunt putini.
Sanatate si puetere de munca va doresc!!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3505
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Concluzii personale

Mesajde cucubau » 07 Oct 2016, 10:27

Felicitari pentru rezultatel obtinute !
Ia cea ce priveste agresivitatea as dorii a va atentiona ca sunt anumite cauze care provoaca o stare de irascibilitate a albinelor si in continuare devin agresive cauze care nu depind de genetica.
Pe scurt : o familie perfect sanatoasa doar in cazuri deosebite devine agresiva in timp ce in situatie de boala cu cat este mai pronuntat instinctul de lupta impotriva bolii cu atat este mai agresiva.
Ca exemplu puteti lua agresivitatea familiilor de albine in perioada de iarna primavara cand nosema este la cote maxime in comparatie cu aceleasi familii in perioada toamna iarna cand nosema este la cote minime.
Personal am experimentat si am constatat ca agresivitatea difera de la familie la familie si in functie de starea de sanatate .
In situatiile sus mentionate familiile cu probleme la o periaoda de timp dupa tratamente isi schimba comportamentul si agresivitatea se diminueaza proportional cu starea de bine.
Din punctul meu de vedere, atuul cel mai mare la rasa Buckfast este avansul genetic in munca de obtinere a unor albine cu rezistenta la Varroa.

Rezultatele insa nu sunt pe masura eforturilor facute , statistic caucaziana este fruntasa in cea ce priveste VSH-ul , nu stiu sa existe si alt mijloc de aparare a albinelor impotriva varroua .
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: Concluzii personale

Mesajde ignatov andrei » 07 Oct 2016, 15:02

cucubau scrie:Pe scurt : o familie perfect sanatoasa doar in cazuri deosebite devine agresiva in timp ce in situatie de boala cu cat este mai pronuntat instinctul de lupta impotriva bolii cu atat este mai agresiva.

Personal am experimentat si am constatat ca agresivitatea difera de la familie la familie si in functie de starea de sanatate .


Putem spune si altfel:
- agresivitatea apare datorita unor factori(motive), numai ca, datorita acelorasi factori, apare si rezistenta scazuta la diferite boli...
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Concluzii personale

Mesajde Daniel Popovici » 08 Oct 2016, 07:37

cucubau scrie:Rezultatele insa nu sunt pe masura eforturilor facute , statistic caucaziana este fruntasa in cea ce priveste VSH-ul , nu stiu sa existe si alt mijloc de aparare a albinelor impotriva varroua .

Mijloace de aparare impotriva Varoroa, in afara de VSH (2 de care am auzit pana acum):
- Instinctul de curatire mecanica (grooming) prin care albinele scutura singure acarienii, dar mai ales se curata una pe cealalta cu mandibulele;
Acesta si VSH-ul sunt imposibil de fentat de catre Varroa.
- O mutatie genetica in structura feromonilor larvelor de albina care ii fac sa fie diferiti de ce stie acarianul si deci imperceptibili pentru al. Astfel pierde instinctul de orientare in respectivul stup. Acesta poate fi depasit daca in acarieni apare o mutatie prin care se adapteaza la aceasta modificare.

As fi curios unde in lume exista surse de caucaziana cu VSH.
Eu stiu pana acum de albinele din Primorski (Mellifica mellifica posibil cu amestec de caucaziene), de ce au facut americanii cu ele, de liniile de Buckfast SI... de albinele din Africa.
Poate rerusiti sa aduceti dumneavoastra pe acest topic detalii despre caucaziene si despre detinatorii lor.
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Concluzii personale

Mesajde Daniel Popovici » 08 Oct 2016, 07:43

Despre agresivitate stiu ca este exacerbata de stres (inclusiv boli, furnici, soareci, etc), de substante iritante din nectar si polen, de foame, de vant si fenomene meteo care fac ca albinele batrane (agresive) sa ramana in stup. Dar n-am vazut familie blanda sa devina mai agresiva decat una agresiva daca sunt supuse acelorasi factori.

In schimb am intalnit un fenomen curios: familii cu regine de Buckfast imperecheate liber si agresive atat din linia de tata a matcilor cat si din cauza trantorilor cu care s-au imperecheat, duse la rapita (si apoi la orice alt cules) au devenit foarte blande pe perioada culesului. Carnica si localnicele la rapita au devenit cel putin mai agitate, iar unele foarte agrresive.
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Concluzii personale

Mesajde feederman » 08 Oct 2016, 09:19

Informatiile mele in legatura cu albinele de Primorie, indica drept origine a lor, albinele din vestul marii Rusii, respectiv albinele ucrainiene, transportate in extremul orient inca din secolul XVIII ...si pe cale maritima. prin sudul Africii. In Ucraina s-a dezvoltat-conf. F Ruttner- un metis de carnica cu macedonica . Astazi ucrainienii pretind ca aceasta este o rasa distincta, pe care ca si noi, o numesc carpatina. Ea este la originea celebrei albine rusesti din continentul american. Deci se pare ca albina ruseasca se gaseste din belsug si la noi.
Sa nu uiti Darie!
feederman
 
Mesaje: 1027
Membru din: 06 Noi 2012, 12:34
Localitate: Selimber- Sibiu

Re: Concluzii personale

Mesajde Daniel Popovici » 09 Oct 2016, 00:04

Hm ... :) Exact Macedonica in amestec cu Carnica (in diverse proportii) mi se pare ca este pe teritoriul Romaniei. Buckfast-ul are procent mare de Macedonoica. In Banat am vazut si Carnica salbatica, dar si "altceva" - mai prolifice si mai irascibile, ceea ce cred ca provine din gene de la sudul Dunarii.
Albina mea locala, din punct de vedere al dinamicii si prolificitatii semana mai mult cu Buckfas-ul decat cu Carnica.
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: Concluzii personale

Mesajde ignatov andrei » 09 Oct 2016, 07:37

Daniel Popovici scrie:Hm ... :) Exact Macedonica in amestec cu Carnica (in diverse proportii) mi se pare ca este pe teritoriul Romaniei.


"Romania" are doar urmatoarele regiuni:
- O parte din Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, Maramures si Transilvania... :?:
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Concluzii personale

Mesajde Shrek » 09 Oct 2016, 20:12

Deci se pare ca albina ruseasca se gaseste din belsug si la noi.[/quote]
Ma miram io de ce albinele mele consumau turte de la sârbi iar la alea romanesti strâmbă din.... ac!? Alea sarbesti aveau prospectul in litere chirilice! Cre' ca d-aici concluzia cu albine rusesti.
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3304
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Concluzii personale

Mesajde yulian » 21 Aug 2017, 07:04

ignatov andrei scrie:"Romania" are doar urmatoarele regiuni:
- O parte din Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, Maramures si Transilvania... :?:


Da' Moldova si Bucovina unde le bagam?? La diverse??? :lol: :lol:
yulian
 
Mesaje: 473
Membru din: 27 Apr 2012, 13:25
Localitate: Hunedoara, Hunedoara

Re: Concluzii personale

Mesajde pvc » 21 Aug 2017, 11:39

yulian scrie:
ignatov andrei scrie:"Romania" are doar urmatoarele regiuni:
- O parte din Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, Maramures si Transilvania... :?:


Da' Moldova si Bucovina unde le bagam?? La diverse??? :lol: :lol:


Visul lui este sa le bagam la rusi. Si Romania a bagat-o intre ghilimele.
pvc
 
Mesaje: 329
Membru din: 15 Mai 2015, 08:30
Localitate: Bucuresti, stupina in Buzau


Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori