filip scrie:Depinde foarte mult si de sortimentul de miere.
Corect, deoarece fructoza este mult mai dulce decat gucoza. Astfel o miere de salcam, sortiment ce are aproape numai fructoza, va fi mai dulce decat mierea de rapita care are aproape numai glucoza. Cantitatea de zaharuri dintr-un kilogram de miere este de 0.8 kg zaharuri/kg miere, deci echivalentul a 0.8 kg de zahar, in conditiile in care zaharul este de fapt o molecula mai mare care contine legate intre ele o molecula de glucoza si una de zaharoza, iar in miere acestea sunt independente. Tocmai "ruperea" moleculei de zahar uzeaza organismul.
Una peste alta, aceeasi cantitate de miere, indiferent de sortiment, va fi mai dulce decat aceeasi cantitate de zahar.
Daca te intereseaza numai sa obtii un sirop la fel de dulce ca sa faci doar comparatii de economie, e mai greu. Nu exista raspuns exact. In schimb diferenta intre zahar si miere se regaseste in sanatate si savoare. Daca te intereseaza doar gustul dulce, exista indulcitori artificiali, dar lipseste consistenta si savoarea. Plus riscurile asupra sanatatii.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)