Înțeleg că citatul de mai sus este a unei voci autorizate. Cu toate astea nu da nici un argument contra ME8. Faptul că ACA i-a retras îmi vine să cred că a fost din cauza instabilității lor pe teren. Aproape toate stupinele din acea perioadă erau cu stupi "vărsați", dar acesta nu este un argument tehnologic ci factual. Ori, pe mine forma m-ar ajuta in varianta pavilionara.
Al doilea motiv ar fi roirea. Am folosit si folosesc încă stup vertical cu cuib de 10 rame DB. În ce privește roirea nu este nici o diferență între acesta și celălalt stup pe care îl folosesc, orizontal pe 18-19 rame. Roirea se tine sub control prin tehnologie, nu prin lada stupului..
Chiar nu am înțeles ce legătură aveau avioanele, prețul petrolului și ME!?
De asemeni nu am înțeles ce legătură are ME8 cu practica de optimizare a profitului folosită de americani și canadieni. Foarte bine ar fi putut să îi omoare si daca erau în orizontali.
În fapt citatul de mai sus este dintr-o discuție referitoare la lucrul cu rama la ME. Eu am văzut pe aici puține stupine cu ME. Am un fost coleg din liceu -bun apicultor- care are ME, dar în fapt nu folosește tehnologia ME ci tot lucrul cu rama, un stil derivat din tehnologia de la stupul vertical.
Cu un lucru sunt foarte de acord! La ME îți trebuie stupi foarte buni ca să poți aplica tehnologia ME.
Ce mă fac eu, că nu am flora să pot tine stupii tot timpul la foarte buni?