Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde vulpea » 23 Noi 2016, 21:49

ai deveni specialist si la opturi ? !
vulpea
 
Mesaje: 735
Membru din: 25 Iun 2014, 20:53

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde teinegru64 » 23 Noi 2016, 22:03

vulpea scrie:ai deveni specialist si la opturi ? !

Esti pe lista.... :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64
 
Mesaje: 2459
Membru din: 08 Mar 2011, 13:06
Localitate: Vaslui

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde SorinDaniel » 23 Noi 2016, 22:55

adrian.vintila scrie:
tinumaftei scrie:Ce am vrut sa spun este ca în aceleași condiții dadantii pe 12 rame parca au mai multa albina. Am câțiva 8 rame cu un adaptor dadant jos și ME sus și parca e mai bine.

Desi nu am lucrat pe ME ci numai pe 12R Dadant cu caturi de 1/2, sustin si eu acest lucru.
Cateva aspecte :
- Pe ME este obligatoriu de iernat pe 2 corpuri altfel primavara trebuie sa adaugam corpul 2 sub corpul 1 si eu consider ca matca are inertie in a cobori in corp, de aici in permanenta o dezvoltare mai mica decat la 12R D. Multi ma vor contrazice dar asta sustin eu. Pe doua corpuri matca trebuie sa strabata diferenta dintre corpuri + eventuala coronita din corpul 1.
- Nu vad de ce pe 12 R nu pot face unificari sau sa lucrez cu familie ajutatoare (o singura problema, fam. in pat cald - incerc in iernarea asta ...). As prefera sa fac eventualele unificari primavara pentru a nu pierde matcile toamna. Fam. slabe as vrea sa le iernez ca fam. ajutatoare in pat cald (nu stiu daca se poate). Primavara sa culeaga la rapita in acelasi cat si unificarea sa o fac dupa rapita (sau poate plec cu un roi daca matca este buna).
- Consider ca pe 12 R pana la completare corpului nu sunt multe interventii in cuib si este mai usor decat la 2 corpuri ME8 pana la aceeasi dezvoltare.
- Singurul dezavantaj care il vad la 12 R fata de ME8 este miscarea ghemului iarna care de multe ori presupune acele gauri in ramele Dadant.
Avatar utilizator
SorinDaniel
 
Mesaje: 297
Membru din: 27 Aug 2012, 08:54
Localitate: CRAIOVA

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde SorinDaniel » 23 Noi 2016, 23:56

Citatul de mai sus este de la "adrian.vintila", sa nu se inteleaga gresit.
Avatar utilizator
SorinDaniel
 
Mesaje: 297
Membru din: 27 Aug 2012, 08:54
Localitate: CRAIOVA

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde tinumaftei » 24 Noi 2016, 00:59

Daniel, nu putem decat sa comparam sistemele orizontal, vertical (in nenumarate variante) si ME. In realitate pentru iernare trebuie adapost de calitate (fara curenti de aer, fara umiditate), hrana suficienta bine amplasata si de calitate si albina suficienta si pregatita pentru iernare. Daca intr-o cosnita sunt toate acestea stupul va trece peste iarna. Diferenta intre aceste sisteme nu se face la iernare ci la dezvoltare, productie si randament miere/apicultor. La cativa stupi (pana pe la 50) randamentul este apropiat indiferent de sistemul folosit si logistica la dispozitie. Dupa numarul acesta tehnologia folosita incepe sa faca diferenta. Una este sa unifici adaugand un corp in care este familia ajutatoare si alta este sa te plimbi cu ramele prin stupina si sa scuturi albina ramasa trantind stupii pe jos. Una este sa folosesti izgonitor sau indepartare prin suflare de aer si alta este sa iei la mana si sa scuturi toate ramele. Una este sa faci roi artificiali la orizontali (si verticali) si sa cauti in 15-20 de rame matca (chiar marcata) si alta este sa faci roi la ME. Iernarea nu pune probleme deosebite nici unui tip de stupi, marea provocare este obtinerea unui randament bun per apicultor. Toata tehnica folosita trebuie sa ne dea apicultorului posibilitatea de a ingriji cat mai multi stupi si de a obtine cat mai multe beneficii de la stup in acelasi timp. Dau credit sistemului ME pentru ca orizontali si verticali am avut 30 de ani si cam stiu care este limita.
tinumaftei
 
Mesaje: 574
Membru din: 05 Dec 2015, 23:29

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde SorinDaniel » 24 Noi 2016, 02:41

tinumaftei scrie:Daniel, nu putem decat sa comparam sistemele orizontal, vertical (in nenumarate variante) si ME. In realitate pentru iernare trebuie adapost de calitate (fara curenti de aer, fara umiditate), hrana suficienta bine amplasata si de calitate si albina suficienta si pregatita pentru iernare. Daca intr-o cosnita sunt toate acestea stupul va trece peste iarna. Diferenta intre aceste sisteme nu se face la iernare ci la dezvoltare, productie si randament miere/apicultor. La cativa stupi (pana pe la 50) randamentul este apropiat indiferent de sistemul folosit si logistica la dispozitie. Dupa numarul acesta tehnologia folosita incepe sa faca diferenta. Una este sa unifici adaugand un corp in care este familia ajutatoare si alta este sa te plimbi cu ramele prin stupina si sa scuturi albina ramasa trantind stupii pe jos. Una este sa folosesti izgonitor sau indepartare prin suflare de aer si alta este sa iei la mana si sa scuturi toate ramele. Una este sa faci roi artificiali la orizontali (si verticali) si sa cauti in 15-20 de rame matca (chiar marcata) si alta este sa faci roi la ME. Iernarea nu pune probleme deosebite nici unui tip de stupi, marea provocare este obtinerea unui randament bun per apicultor. Toata tehnica folosita trebuie sa ne dea apicultorului posibilitatea de a ingriji cat mai multi stupi si de a obtine cat mai multe beneficii de la stup in acelasi timp. Dau credit sistemului ME pentru ca orizontali si verticali am avut 30 de ani si cam stiu care este limita.

Va stiu ca un apicultor cu mare experienta, v-am urmarit si pe Apiardealul. Aveti dreptate in tot ce spuneti si exact asta caut si eu chiar daca momentan sunt la nivelul celor 50 de stupi. O tehnologie bine aplicata pe o lada care sa nu necesite multe interventii in cuib.
De la cum iernez asa plec cu dezvoltarea, una este sa iernez in doua corpuri ME de 4 rame fiecare si alta sa iernez intr-un corp si in primavara sa fiu nevoit sa adaug un corp gol sus (eu l-as pune jos).
Manopera cea mai mica este at. cand iernati pe un corp si adaugati al doilea in primavara. Banuiesc ca veti merge pe varianta sub primul.
Cat despre unificari sau indreptari, metoda neamtului chiar este buna, indrept cu un roi in mijlocul cuibului. Da, iau rama cu rama. Daca la ME credeti ca nu ajugeti tot la a verifica ramele si lucrati cu catul atunci aveti castig de cauza. :)
Combat de multe ori pentru a da posibilitatea ca cel interesat sa poata alege varianta cea mai optima. Nu vreau sa se supere cei care lucreaza de ani buni pe ME, experienta conteaza.
Eu voi avea de la anul si cativa stupi pe ME. Am mai bine de 15 cutii si este pacat sa nu verific ce sustin cu macar cativa.
Daca voi constata ca m-am inselat, voi fi primul care recunoaste.
Avatar utilizator
SorinDaniel
 
Mesaje: 297
Membru din: 27 Aug 2012, 08:54
Localitate: CRAIOVA

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde tinumaftei » 24 Noi 2016, 09:15

@Daniel: Apicultura se face cu stupi, nu cu martoage! Multi dintre noi suntem in faza de inmultire permanenta, iar din faza aceasta nu se poate face performanta decat intamplator si cu ranament mic. In iarna 1988-1989 am vizitat o stupina la Moara Vlasiei, nu mai sunt sigur asupra numelui proprietarului care avea pe atunci vreo 80 de ani. Am mai povestit despre asta... Erau 40 de stupi care la mijlocul lui ianuarie aveau cuiburi intre 9 si 12 rame, toti cu matci din vara anului trecut.
La familii de asemenea dimensiune nu ai probleme nici cu iernarea nici cu aranjarea - rearanjarea ramelor in cuib primavara. Le trebuie doar hrana si stimulare primavara si cules timpuriu. Avem cules timpuriu, mai ales pentru cei ce fac pastoral, si rapita tinde sa devina unul prncipal. Insa aceste familii nu se pot obtine decat foarte rar din familii unice si chiar daca anul acesta ai ierna o familie pe 10-11 rame la iarna nu va mai fi la nivelul acesta, asa ca singura solutie sunt familiile ajutatoare. Aceata era si tehnica stuparului de care vorvesc. Avea 40 de stupi, facea 40 de roi si fara exceptie in toama unifica. Rezultatul: matca tanara, chinezi din belsug...
Insa 99% dintre noi atunci cand avem 40 de roi ne imaginam ca avem 40 de stupi si cu alti 40 de stupi deja trecem in alta liga, de credem ca vom avea 80... In realitate cei 80 de stupi nu vor produce atat cat ar produce 40 de stupi unificati (decat intamplator), iar ca manopera ne vor solicita cel putin de vreo patru ori mai mult!
Ori aceasta tehnica - folosirea de familii ajutatoare - poate fi folosita la orice tip de stup, orizontal, vertical, ME. Dar una este sa ai 40 de stupi alta este sa ai 200,300... Cred ca diferenta o poate face tipul de stupi, acela care permite o modulare mai diversa, acelasi tip de rama etc...
Ori atunci cand vorbim de stupi iernati pe 3-4 intervale nu putem vorbi de superioritatea unuia sau altuia din tipurile de stup, pentru ca rezultatele sunt comparabile adica cel mult mediocre!!
tinumaftei
 
Mesaje: 574
Membru din: 05 Dec 2015, 23:29

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde florinapi » 24 Noi 2016, 10:04

Familii ajutatoare!Familii ajutatoare!
Dar ati lucrat vreo data cu ele?Dar oare renteaza?
Una este sa ajuti o familie la un moment dat,cu un roi cu matca tanara si alta este sa ajuti 200.
Va-ti gandit ce volum de munca presupune aceasta manopera?Si oare v-a da rezultae de fiecare data?
Sa nu credeti ca vreau sa fiu contra asa,de dragul discutiei,pentru ca nu pierd si nu castig nimic de aici,dar imi place sa fiu realist.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi
 
Mesaje: 193
Membru din: 13 Noi 2011, 22:21
Localitate: Lugoj

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde SorinDaniel » 24 Noi 2016, 10:45

Foarte adevarat si eu caut exact acelasi lucru dar pentru mine eu gandesc ca se preteaza mai bine cutia de 12 R .
Eu incerc metoda cu 2 matci in stup pana dupa rapita; tot asa as vrea sa iernez. Dupa rapita despart sau unific. Daca vad ca nu merge unific in toamna si eu.
Ce varianta avem la ME ?
1. Corp jos cu o matca, gratie Haneman, peste care alt corp cu matca. Vom avea acelasi urdinis si albinele din corpul 2 trec prin cele din corpul 1.Altfel cu 2 urdinise, verticala este prea mica si se creeaza curenti periculosi . Corpurile de stransura se intercaleaza la mijloc si atunci cam mutam caturi des.
2. Unificam in toamna doua familii pe un corp si mai adaugam un corp cu ceva miere jos, peste fund daca nu au miere suficienta.
Mutam corpuri grele mereu si la batranete nu-i usor.
Avatar utilizator
SorinDaniel
 
Mesaje: 297
Membru din: 27 Aug 2012, 08:54
Localitate: CRAIOVA

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde tinumaftei » 24 Noi 2016, 10:46

@florinapi:Am lucrat la scara mica la stupii verticali (pe atunci corp 10D + 2 cat 1/2. In prezent marea majoritate a stupilor o am pe orizontali in pat cald (pavilion). Aici nu se poate folosi familii ajutatoare, pentru ca spatiul nu permite si totul se lucreaza rama cu rama.
In ce priveste stupul vertical cu care am lucrat (cu rama mari si rame mici) nu era foarte simplu sa faci roi. De fapt la nivelul cuibului nu se lucreaza diferit de stupul orizontal. De aici si sila pe care mi-o produc ramele de 1/2. De aici prima mea incercare pe rama unica Dadant 1/1 si jos si sus. Din pacate greutatea catului (pentru mine) complica lucrurile.
Asa cum am spus, am lucrat cu familii ajutatoare si in diverse variante: unificare primavara, unificare inainte de cules, unificare toamna. Dar, dupa mine, cel mai simplu este de unificat toamna, asta facea ca in stupii respectivi sa nu fie nevoie sa umblii in cuibul familiei in timpul sezonului.
De aici cautarile mele pentru un sistem care sa faca posibila o mai mare tehnicitate si care sa presupuna eliminarea interventiilor in cuib.
In ce priveste familiile ajutatoare intr-adevar este dificil sa le faci din orizontali dar si mai complicat este sa le faci din stupi verticali cu cuiburi cu rame diferite de ramele de magazie. Iei rame din cuib sa faci roiul, acolo ramane un spatiu... Nu totdeauna poti sa dai in loc doar faguri artificiali pentru ca nu creste bine 4 faguri odata. Si atunci ramane un spatiu gol. Alte interventii sa umplii spatiul acela progresiv cu rame. Daca uiti, va creste fagurasi, si tot asa. Si daca inmultesti asta cu 200 te apropii de dezastru. De aceea am trecut o mare parte pe orizontali, dar nici asa nu am trecut de pragul de 55 de roi facuti pe zi. Prin alte parti (si cu o logistica mai buna) se poate si mai mult....
Desigur, mai este de discutat si tipul de familie ajutatoare, randamentul de acceptare a matcilor. Dupa acceptarea matcilor nu le mai trebuie mare lucru: sirop si faguri. De aceea sunt pentru famiii ajutatoare facute pe 4 rame cu matca imperecheata, cu un randament de acceptare 85-90%. Daca matca nu este acceptata se asteapta pana eclozioneaza tot puietul si apoi se desfiinteaza/scutura. Dar asta este o alta discutie, poate exista un topic pe acest subiect..
tinumaftei
 
Mesaje: 574
Membru din: 05 Dec 2015, 23:29

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde tinumaftei » 24 Noi 2016, 11:02

SorinDaniel scrie:Foarte adevarat si eu caut exact acelasi lucru dar pentru mine eu gandesc ca se preteaza mai bine cutia de 12 R .
Eu incerc metoda cu 2 matci in stup pana dupa rapita; tot asa as vrea sa iernez. Dupa rapita despart sau unific. Daca vad ca nu merge unific in toamna si eu.
Ce varianta avem la ME ?
1. Corp jos cu o matca, gratie Haneman, peste care alt corp cu matca. Vom avea acelasi urdinis si albinele din corpul 2 trec prin cele din corpul 1.Altfel cu 2 urdinise, verticala este prea mica si se creeaza curenti periculosi . Corpurile de stransura se intercaleaza la mijloc si atunci cam mutam caturi des.
2. Unificam in toamna doua familii pe un corp si mai adaugam un corp cu ceva miere jos, peste fund daca nu au miere suficienta.
Mutam corpuri grele mereu si la batranete nu-i usor.

Nu sunt pentru varianta de lucru permanent cu familie ajutatoare pentru ca asta presupune, asa cum ati descris, sa o dai la o parte si sa o pui la loc la fiecare interventie (adaugare caturi, extractie..).
Sunt pentru unificare in toamna (sau primavara) pentru cresterea efectivului in familiile de productie si inlocuirea anuala a matcilor. Asta nu presupune decat adaugarea corpului cu FA peste stup (peste un podisor cu sita). Apoi indepartarea matcii batrane. Si mai este reorganizarea familie ca sa ierneze corect pe 2 corpuri, adica toata mierea sus. Apoi PA!! Ne vedem cu ea in mai cand facem familia ajutatoare pentru la toamna viitoare si apoi mai deschidem cuibul fix peste un an!! In cazul acesta manopera din cuibul familiilor de baza este foarte redusa.
De fapt, atunci cand lucrezi in cuib la stupul vertical iti complici viata, mai bine orizontali. Am avut intr-o vreme doar verticali. Daca la extras gaseam unul care a dat inapoi: "cruce cu negru"! Asta inseamna dat jos de pe pavilion si desfiintat. Munca cu inlocuirea matcii, randamentul slab de acceptare la un stup care a ramas fara matca face munca inutila. Am vazut ca 80% din timp il consum pentru 10-15% martoage si randamentul final este sub 50% redresare situatii. Asa ca mi-am botezat metoda "Darwin". Cine nu tine pasul trebuie inlocuit fara regrete. Cand stupii sunt putini ai timp berechet sa ii bibilesti, dar pe timpul acela aveam peste 300.
Fiecare isi adapteaza metode proprii, iar in situatia in care nu am nici o metoda pentru rezolvarea unei probleme mai trag cu ochiul si la altii!
tinumaftei
 
Mesaje: 574
Membru din: 05 Dec 2015, 23:29

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde SorinDaniel » 29 Noi 2016, 01:45

Uite asa am aflat si eu faimoasa metoda Darwin. Am cautat ceva pe net... :) Sunt absolut de acord cu metoda . ;)
Imi place cum motivati metoda pe care vreti sa o gasiti. Eficienta, deranj minim in cuib, productie cu familii puternice.
Dragos, de la ApiDonau, descrie interesant importanta modului de lucru intr-o stupina profesionista.
https://www.youtube.com/watch?v=NSNrBv8YahI&t=4266s, min. 46 ...
Avatar utilizator
SorinDaniel
 
Mesaje: 297
Membru din: 27 Aug 2012, 08:54
Localitate: CRAIOVA

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde tinumaftei » 01 Dec 2016, 19:37

Am urmărit cu greu expunerea lui Dragoș pentru că tot timpul era comentat si rascomentat. Plecasem la conferința lui Wagner însă nu am mai ajuns si îmi pare rău. Uneori ascultând 1000 de lucruri banale, prinzi doua vorbe de aur, ceva ce știai poate dar nu dădeai importanta cuvenita.
În 2005 m-am trezit dintr-o dată după salcâm cu mult peste 300 de familii si a trebuit să mă adaptez. Atunci a fost și un an bun si am văzut că metoda de care am vorbit este de randament. Doua lucruri îmi mănâncă mult timp: mutare stupilor si extractia. Pentru deplasare am rezolvat cumva cu sistemul pavilionar modular. Dar extracția în pavilion cere mai mult timp iar la orizontali adaptarea tehnicii este minimă. Provizoriu voi adapta iarna asta un sistem mixt la pavilionul astfel încât să pun un cât de 10 Dadant 1/1 peste stupul orizontal. Însă Me8 la care m-am oprit ar putea să depășească cu mult gradul de manevrabilitate si implicit randamentul. Visul meu este să extrag 2-300 de stupi/ zi în 2 persoane (cel puțin ridicarea ramelor/caturilor cu miere si înlocuirea lor cu unele goale). Dacă alții pot asta, voi putea si eu sa fac la fel..
tinumaftei
 
Mesaje: 574
Membru din: 05 Dec 2015, 23:29

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde danmirea » 03 Dec 2016, 00:19

Salutare,
Scuze de intervenție, sper sa nu fie cu supărare, dar trebuie sa va spun ca dupa ce iei 100 de caturi pline si pui alte 100 goale, metoda rama cu rama, poți sa mergi liniștit acasă si restul sa le faci in următoarele zile.
In cat timp extragi mierea din 100 de caturi?
Dupa 3 zile de-astea ești bun de pus la odihnit ca nu mai poți...
Nu vad cum ai lua 200-300 de caturi intr-o zi in 2 persoane....
Apoi sa vad in cat timp extragi? Unde depozitezi caturile sa nu se răcească?
Daca vrei linie de extracție ...se schimba treaba. dar oricum dupa o zi de luat 300 de caturi nu mai ești bun de munca.



Sănătate!
danmirea
 
Mesaje: 386
Membru din: 05 Feb 2014, 09:47
Localitate: Bucuresti

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde tinumaftei » 03 Dec 2016, 00:31

danmirea scrie:Salutare,
Scuze de intervenție, sper sa nu fie cu supărare, dar trebuie sa va spun ca dupa ce iei 100 de caturi pline si pui alte 100 goale, metoda rama cu rama, poți sa mergi liniștit acasă si restul sa le faci in următoarele zile.
In cat timp extragi mierea din 100 de caturi?
Dupa 3 zile de-astea ești bun de pus la odihnit ca nu mai poți...
Nu vad cum ai lua 200-300 de caturi intr-o zi in 2 persoane....
Apoi sa vad in cat timp extragi? Unde depozitezi caturile sa nu se răcească?
Daca vrei linie de extracție ...se schimba treaba. dar oricum dupa o zi de luat 300 de caturi nu mai ești bun de munca.



Sănătate!

Nu trebuie să fiu eu bun de muncă. Albinele trebuie să fie nu bune de muncă, pentru că dacă scot mierea in 3-4 zile înseamnă că albinele stau în acel timp. Ori tot anul zile de cules spectaculos nu sunt mai mult de 15. Dacă din astea 3-4 odată sau în două ocazii albinele somează, înseamnă că sezonul trece pe lângă mine.
tinumaftei
 
Mesaje: 574
Membru din: 05 Dec 2015, 23:29

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde MIHAI BALS » 03 Dec 2016, 00:36

tinumaftei scrie:
danmirea scrie:Salutare,
Scuze de intervenție, sper sa nu fie cu supărare, dar trebuie sa va spun ca dupa ce iei 100 de caturi pline si pui alte 100 goale, metoda rama cu rama, poți sa mergi liniștit acasă si restul sa le faci in următoarele zile.
In cat timp extragi mierea din 100 de caturi?
Dupa 3 zile de-astea ești bun de pus la odihnit ca nu mai poți...
Nu vad cum ai lua 200-300 de caturi intr-o zi in 2 persoane....
Apoi sa vad in cat timp extragi? Unde depozitezi caturile sa nu se răcească?
Daca vrei linie de extracție ...se schimba treaba. dar oricum dupa o zi de luat 300 de caturi nu mai ești bun de munca.



Sănătate!

Nu trebuie să fiu eu bun de muncă. Albinele trebuie să fie nu bune de muncă, pentru că dacă scot mierea in 3-4 zile înseamnă că albinele stau în acel timp. Ori tot anul zile de cules spectaculos nu sunt mai mult de 15. Dacă din astea 3-4 odată sau în două ocazii albinele somează, înseamnă că sezonul trece pe lângă mine.

de ce te EVAZEZI?
cine esti,de unde esti,cati balsi ai,unde dai mierea,hai ca nu e asa de greu,hai...de cine ti-e frica?
Avatar utilizator
MIHAI BALS
 
Mesaje: 3910
Membru din: 09 Feb 2012, 22:30
Localitate: Bals- Olt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 43 vizitatori