de cristi_vidican » 17 Feb 2017, 10:36
Dan Mărgărit
Buna
Va scriu acest email pentru ca doresc sa fac in primul rand o rectificare pentru care imi cer scuze dar am crescut si invatat in sistem metric si acum trebuie sa folosesc sistemul imperial de masurare,si uneori le mai incurc, deci referitor la bucatile de panglici am scris 1 cm dar corect este 1 inch deci in centrimetri vine 2.54 cm.
Voi raspunde si celor care au avut intrebari;
1. Aceste teste de regula le facem pe 5 famili pe locatie, deci 5 din 40 si acea locatie este aleasa din randul celor in care apar ceva suspiciuni ca ceva nu merge cum trebuie. Aceste teste se repeta de 2 - 3 ori pe an si cu siguranta inainte de inceperea tratamentului aplicat in anul respective. Deci un test necesita 5 borcane pentru 5 famili diferite si aflate pe paleti diferiti.
2.In ceea ce priveste intrebarea lui nicu68 aici motivele pot fi multiple si nu ma hazardez sa dau un raspuns categoric pentru ca nu am vazut exact despre ce este vorba. Dar trebuie stiut ca de exemplu daca varroa ar fi cauza, cei mai multi paduchi vor fi tot timpul in familiile mari pentru ca acolo gasesc conditii propice de viata, adica au albine multe, caldura, puiet la discretie deci intr-un cuvant exact ce le trebuie, ca ulterior acea familie este distrusa de varroa asta este alta poveste. Cu siguranta pot fi cazuri in care o familie ca cea descrisa sa fie cauzata de varroa, mai ales daca mai vine la pachet si cu ceva virusi.
O alta situatie in care nu mai gasesti nimic in lada este in cazul CCD dar aici depopularile se produc intr-un interval de timp relativ scurt, doua saptamani, iar cauzele aici sunt foarte complexe. Am vazut familii in plina vara, ca cele pe care le-am prezentat in filme, ridicate in 8 si 9 caturi pline de albine si care in doua saptamani erau lazi goale si asta nu la o familie doua ci la nivel de intreaga locatie.
Lazi goale pot aparea si din cauza lui Acarapis woodi sau Nosema pot fi multiple cauze deci imi este greu sa dau un verdict anume. Trebuie sa luati monstre si sa trimiteti la un laborator si vedeti ce va spun.
Este foarte important ca lumea sa inteleaga ca o diagnosticare exacta poate fi facuta doar in urma unor teste de laborator.
Vad ca incepe sa se foloseasca de tot mai multi apicultori Fumagilin B pentru nosema, imi pare rau sa va spun ca poate sunt multi care toaca bani degeaba, pentru ca nu fac teste sa vada daca au sau nu nosema si foarte, foarte important DE CARE
La nosema exista doua specii si anume Apis si Ceranae, iar Fumagilin-ul este bun in cazul lui Apis si nu grozav in cazul lui Ceranae. In cazul lui Ceranae tratamentul trebuie repetat de mai multe ori.
PS. V-as ruga sa intelegeti ca sunt foarte ocupat si nu voi putea sa raspund poate cum ar vrea uni dintre dumneavoastra. Am intervenit cu aceste explicatii pentru ca am vazut ca sunt destul de multi care s-au ars in ultima vreme si am zis ca poate ajuta pe careva.
Dan
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a