de stefanmadalin » 28 Mar 2017, 20:31
Subcarpatii sunt incalziti mult mai usor primvara decat zonele de campie, unde mai avem si perioade cetoase.
Eu doar ce-am mai scos o rama, i-am mai strans, acum se schimba generatiile.
Au halit cam jumatate din turta proteica, sa vedem peste 2 saptamani cum sunt. Atunci ma gandesc sa incep la largit.
E greu fara polen, de aceea insist pe colectarea de polen si administrarea lui in turte atunci cand e nevoie. E primul an cand pun turta proteica cu polen. Am cam intarziat cu ea in asteptarea vremii mai calde, dat fiind faptul ca am avut si ceva pete de diarie la iesirea din iarna. Am zis sa nu le stresez prea mult.
Din pacate, eu nu am flora care sa infloreasca devreme, gen alun, salcie, plop, corn etc. La mine, prima sursa de polen ar fi teoretic, florile timpurii de primavara, lamiaceae, viorele, papadie, banisori. Am si o padure de salcam in zona, din pacate oaile stau in ea aproape tot sezonul rece.
Asa ca sansele ca aceste plante sa ajunga la maturitate si sa infloreasca sunt foarte mici, cel putin, acum, primavara devreme. Am foarte multe oi in zona, poate parea ca ma repet si caut scuze, dar asta am observat pana acum. Islazul si pasunea unde pasc oile, care odata erau surse polenifere si nectarifere, sunt acum supra populate si plantele nu-si mai refac ciclul de viata. Asta e, urmeaza in 3-4 saptamani o explozie de polen, sansa sa adun si eu cu colectoarele si sa le pregatesc pestru zile mai negre.
Mai este cineva din zona Calarasi/campie, care a avut astfel de probleme cu flora timpurie?
Mai sunt baieti la mine in sat, cu stupi mai multi ca mine, experienta mai multa, si la fel e situatia si la ei.
Am un vecin cioban cu 200 oi, am magazia cu grane gard in gard cu saivanul lui de oi. In 6 ani de zile nu a cumparat un kg de grana (de la mine sau de la altii). Prefera sa plece iarna cu ele pe camp decat sa le hraneasca acasa. Bineinteles ca mieii nu sunt foarte dezvoltati, alora le trebuie si ceva proteina sa creasca... Apoi cand vin samsarii sa le cumpere mieii si vad ca sunt mai mult oase si blana decat carne, le ofera preturi de nimic, si tot ei fac gura.
Ne adaptam, nu avem ce face.
Se intrevad in planuri indepartate, daca situatia continua, o schimbare de locatie, undeva pe langa Bucuresti.