Apicultura bio sau apicultură la voia întâmplării.
, bio nu înseamnă decât bani mai multi.
Tremot Dobre si Fiii
18 aprilie la 15:40
Stimate apicultoare, stimati apicultori,
Apreciez ca pentru acest sezon, daca bineinteles nu stiati, se ridica urmatoarele probleme pe linia productiei si valorificarii produselor apicole, astfel:
1. Vor fi luate in discutii 3 categorii de produse: produse conventionale, Bio si premium. Ultimele produse premium fac parte din categoria Bio, dar executate conform unor norme aparte si care le confera posibilitatea obtinerii unor preturi net superioare fata de produsele Bio.
2. Pentru obtinerea celor de mai sus, apicultorii trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
a) Exista o cerere foarte mica pentru mierea poliflora, in special avand ca baza floarea soarelui. Cauza este cumpararea unor cantitati foarte mari din alte tari europene si non europene. In special vorbim despre Ungaria, Moldova, China, India, Indonezia, Argentina, Brazilia, Mexic, Chile etc, si unde pretul acestora ofertat de producatorii zonelor mentionate sunt mult mai mici ca cele care dorim noi sa fie obtinute.
b) Se va pune accent foarte mare pe mierea ce nu va contine atat la conventional cat in special la Bio, indeosebi rapita si floarea soarelui.
Ca urmare, recomandam sa va abtineti in special de la deplasarile spre rapita si bineinteles floarea soarelui. Bineinteles productiile vor fi mai mici insa cu desfacere mult mai sigura si incadrarea la cerintele actuale ale pietii.
c) Va fi o cerere importanta de sortimente superioare, in ordine: miere de prun, de cais, de salcie, sulfina, lavanda, zmeura, maracine, albastrele, amorfa, dar bineinteles nu amestecate cu sirop sau cu prezenta de polen de la plantele de cultura in special cele mentionate mai sus.
d) Foarte mare atentie la mierea ce va contine substante precursoare de stupefiante (pirolizidine).
e) Mare cautare va avea mierea de mana, in special cea de brad si la mare pret cea care nu va contine polen peste normele privitoare la incadrarea stricta in categoria miere de mana.
3. Legat de polen, propolis si alte sub produse ale stupului – foarte multi apicultori, in special cei noi, care au accesat fonduri europene, cred ca mierea vine singura in stup sau de la familii neingrijite si pe care le deplaseaza in cantitate mare in pastoral cu cheltuieli deasemeni foarte costisitoare.
In ultimii 2-3 ani au aparut frecvent problema depistarii de antibiotice si/sau insecticide , mai ales la produsele Bio, si in mod deosebit la polen unde s-au refuzat cantitati importante ce puteau face obiectul unui comert infloritor.
Pentru cine nu cunoaste cererea de polen, si in special polen Bio, este mare insa nu dupa modelul pe care incearca sa-l promoveze in special apicultori din zona Ardealului si unde oxiteramicina si alte antibiotice sunt la ele acasa.
La aceeasi categorie putem vobi si de polenul de salcie, dar intradevar este cam tarziu insa se cauta in stare congelata.
4. Un interes crescut este si pentru mierea in faguri. Vorbim aici despre mierea de salcam in mod deosebit insa cu precizarea: pe suport din faguri naturali, nu ca cei care se folosesc la ora actuala cumparati din diferite surse, nu de la profesionisti, ci de la unii al caror nume incepe tot cu p, de la potlogari, si care realizeaza fagurii din orice in afara de ceara si cu specificatia uuc (usoare urme de ceara), continand parafina, stearina, smoala, grasimi animale in special de la animale gen, ovine, bovine,etc.
Facem o paranteza: exista o foarte atenta verificare pe care unii poate ati simtit-o, legat de continutul cerii de albine. A inceput foarte mult sa se faca determinari asupra continutului real al fagurilor in special de la mierea declarata Bio si nu numai. Va recomand deci o mare atentie de la cine cumparati asa ceva.
In concluzie pentru mierea in faguri, salcamul trebuie sa fie salcam, ceara sa fie naturala, ramele noi si sarma din inox, nu zincata sau de cupru.
Au fost cazuri cand au fost prezentate rame cu miere in faguri, concret sirop si aici facem o mentiune foarte importanta, asupra sursei de procurare a siropului, deoarece s-a constatat (cred ca multi o stiu deja) ca anumite sortimente de sirop cristalizeaza in cristale mari , translucide si de culoare alba si pe care nici albina nu le mai poate curata din rame.
Acolo unde dvs, cu ocazia descapacirii necesare hranei albinelor pana la inceperea culesului, veti constata ca, in rama descapacita apar celule cu un continut alb, iar unele cu produs coloidal cu aspect de miere, sa stiti ca de regula, acele rame sunt compromise si chiar recomandam sa le dati urgent afara din stup, pentru ca zaharul/indulcitorul neprotejat corespunzator la umiditate si temperaturi de cca. 30 grade cat exista in stup, faciliteaza apartitia unei bacterii arhicunoscute pentru produsele zaharoase si care poate distruge familii intregi.
5. Exista o cerere din ce in ce mai mare pentru livrari spre zone noi, sau putin cunoscute. Culmea este ca mierea oferita pentru comercializare in UE, nu poate fi comercializata in alte zone ale lumii , acolo unde, in familiile de albine, sunt prezente boli infecto contagioase.
Credem ca apicultorii care vor sa obtina rezultate in continuare si mai ales garantia livrarii produselor obtinute, ar trebui sa procedeze la o verificare proprie, bineinteles prin laboratoare agreate pe plan mondial, daca nu cumva in stupinele proprii exista asemenea boli, vorbim despre loca americana, europeana, nosemoza, in principal, etc, si care nu pot face obiectul comercializarii in terte zone, dar care prezinta un avantaj deosebit in comercializare. Pe aceasta linie, sper ca ati auzit ca, au fost refuzuri foarte mari, atat la noi cat si la alte state.
6. Legat strict de mierea Bio – unii apicultori se pare ca se joaca cu notiunea de Bio. Nu dezvolt subiectul, dar ar fi bine ca, in special cei lacomi (pentru ei trag semnalul), sa se gandeasca foarte bine inainte de a proceda neconform cu normele Bio.
Vorbesc atat despre tratamente, hraniri cu substante dulci, plasarea stupilor in zone interzise pentru apicultura Bio, dar in special incercarea de a vinde produse declarate Bio la categoria monoflora si cand , desi polenul trece de 20-25% este depasit la salcam de polenul de rapita, in mod deosebit, si la tei de cel de floarea soarelui.
Recomand in special apicultorilor care se grabesc sa plece de la tei, sa aiba in vedere ca, procedurile destul de vechi legate de scara zilnica a productiei, ar trebui corelate cu capacitatea reala a familiei de albine si care la culesuri de 4-6 kg/zi si mai mult nu poate fi in nici un caz pus in valoare de un stup pe 10R DB si 10R ½ , in total o capacitate de cca. 15 rame, avand si 7-8 rame de puiet.
Parerea personala este ca, in acest an cu multitudinea de polen prezent in natura, iar acum pe 2-3-4 rame din familii de albine, va determina o dezvoltare exploziva a familiilor si acolo unde nu exista spatiu roirea va fi la ea acasa, bineinteles in familiile care au regine corect produse.
Strict pentru cele 2 categorii, salcam si tei, nematurarea corecta a mierii si incercarea de predare la un continut de apa de peste 19-20%, la o temperatura de 28-30 grade, mai ales pentru cantitati pastrate la pavilioane, sau direct in teren si neumbrite, provoaca rapid instalarea fazei de intrare in alterare, ceea ce inseamna in traducere miere industriala, prin dezvoltarea HMF (hidrometilfulfurol).
In special noii apicultori sa lase la o parte mandria prost inteleasca si sa se sfatuiasca cu apicultori batrani, cu experienta si care stiu ce sa faca pentru a obtine o miere buna.
7. Se folosesc la ora actuala fel de fel de regine recomandate cu mare caldura , dar care (multi au constat-o deja) sunt un mare fas. Insa ca efect in perspectiva, distrug blanda albina romaneasca , productie, putin roitoare si care este cea mai bine adaptata conditiilor de mediu din Romania.
8. Sunt nevoit sa va supun deasemeni atentiei, cum trebuie folosit siropul, intrucat din analiza ad-hoc a unor pseudo apicultori si de ce nu inclusiv o alta categorie de implicati in sistem, cantitatile de sirop utilizate in hrana albinelor au ajuns la cote alarmante, mai ales in ultimii 6-7 ani.
Poate intradevar vigilenta unor firme externe, dar in special legat de comertul intern, aparent se trece cu vederea, deoarece inca nu este instalata o politica , mai ales din partea statului roman, privind verificarea unor asemenea produse si in conditia in care, din pacate, tara noastra nu detine laboratoare performante la nivelul cerintelor existente la ora actuala, privind produsul miere.
Tuturor le recomand sa tina cont de un lucru foarte important: ca nu poti sa-ti bati joc de seamnul tau, dar in special de copii, batrani si bolnavi pentru ca exista o rasplata pe masura procedeelor folosite de cei care, nesocotesc aceste lucruri de baza.
Chiar daca aparent ai avut 1-2-3 succesuri, ca in orice infractiune, pentru ca intradevar este o infractiune, ulciorul nu merge intotdeauna la apa, fara sa se sparga, iar cand se sparge ajungi de unde ai plecat si de regula, ce platesti in dreapta si stanga te duce la sapa de lemn.
Pentru incheiere va prezint sortimentele unde exista mare interes in cumparare, pe cele 3 categorii, conventional, Bio, Bio premium:
-Miere de salcam, tei, poliflora de faneata, amorfa, zmeura, coriandru, mana, maracine, albastrica, lavanda, menta, prun, leurda, salcie, paducel, dar bineinteles avand caracter propriu incadrarii in sortimentul declarat.
- Se cauta deasemeni mierea in faguri, in special de salcam, mai putin de poliflora, mai ales vorbind de floarea soarelui.
-Propolis, dar nu obtinut in familii tratate cu tratamente de genul varachet, clartan, mavrirol, etc, neadmise pentru apicultura Bio.
- Deasemeni laptisor de matca, larve de trantori congelate, capaceala, etc.
Precizare: atat in UE si nu numai, incep sa prezinte interes din ce in ce mai mult sortimentele superioare , dupa care salcamul, teiul, dar din ce in ce mai putin rapita si floarea soarelui, mai ales vorbind despre culturile unde exista derogare asupra tratamentelor la plantele de cultura, cu fel de fel insecticide, pesticide, fungicide, etc.
9. Nu va deplasati la floarea soarelui sau rapita, pentru dvs care sunteti la Bio, fara ca sa aveti certitudinea ca lanurile atacate sunt intradevar Bio. In aceasta iarna , atat la familiile conventionale cat si Bio, in multe zone ale tarii au avut loc mortalitati masive, chiar si de 100%, pe de o parte din cauza deplasarii in zone cu plante tratate cu substante periculoase albinei, dar atentie inclusiv omului, iar pe de alta parte folosirii de indulcitori toxici pentru albine, sau dupa o metoda nou folosita in ultimii ani extragerea mierii adevarate, indiferent de care si umplerea pentru iernat cu asemenea siropuri, care mai de care mai trambitate, avand calitati prezentate ca exceptioanle, dar in fond killeri adevarati pentru familiile dvs.
Speram sincer ca, cele de mai sus va vor fi neceaare si facem precizarea ca, o continuare la mesajul nostru din data 11.04.2018. Incepand din acest an, societatea noastra, la cerere va procesa miere pentru grupari de apicultori care ulterior poate fi valorificata indiferent unde, in depline conditii de siguranta.
PRETURILE DE ACHIZITIE VOR FI COMUNICATE IN JURUL DATEI DE 10 MAI.
Vom reveni.
Multa sanatate dvs si albinelor si o productie pe masura.