E adevarat ca multa lume, vechi apicultori, intra in panica cand cate un novice se apuca de albinarit. Am sesizat astfel de comportament in toate domeniile, unde li se pare ca nu e suficient loc.
Insa, ca bussiness, apicultura e cea mai dificila. Exista mai multe variabile decat in agricultura (unde o mai reglai cu un irigat). Asadar, chiar daca apele au fost stricate cu oameni ce incearca marea cu destiu', crezand ca albina face toata treaba, facandu-le inima rea multora ce stiu ce inseamna albina - ba locuri ocupate, ba albine netratate, etc etc, ba miere cu sirop, exista ca in orice domeniu o plafonare a idiotilor. Vor realiza ca apicultura nu e de ei.
Dar, in contrast asta nu inseamna ca cei cu state vechi nu trebuie decat sa "supravietuiasca" si sa astepte, ci sa fie cu un ochi pe noile trenduri (alea cam de 30'j de ani de prin alte parti). E clar ca un domeniu puternic acaparat de stat in trecut, unii ar fi trebuit inca sa-l considere strategic, are o strategie lasata la indemana si priceperea privatului. E la fel de clar ca in momentul in care devii nerentabil, nu poti scoate bani din bussinesul asta, inchizi sandramaua si te-apuci de altceva. Asta o sa se reflecte inclusiv la nivel de importuri de miere (exemplu: la ajutoarele sociale se importa miere din Bulgaria, probabil ca a castigat licitatia, fiind mai convenabili).
Esti privat, stii ca ai un produs bun, de lux, il vinzi ca atare, dupa ce-i faci o leaca de publicitate.
Pentru cine nu stie: nu poti privi apicultura ca un side bussiness (o modalitate de completare a veniturilor). Ca asa, side bussiness ar fi si gainile de prin curte, si porcul ce se mai intinde intre paie de craciun, si rosia ce o uzi din cand in cand. Ori te tii cap coada ca de orice afacere, ori nu...ca in apicultura iti zboara banii una doua cand ti se pare ca fondurile europene au miros de miere
Ma apuc si eu de o afacere de succes si la cheie. Da' habar n-am ce si cum. Mi se pare mie ca e usor: pui gaina in cotet si face oua. E simplu. Dai de mancare la capra si face lapte. Iar e simplu. Pui albina in cutie si face miere. Dai cu sapa si creste porumbul. Iti deschizi bucatarie si trimiti mancare la catering. Pui doua tuici pe rafturi si-ti deschizi bar. Inchiriezi o locatie si vinzi toale. Peste tot e simplu...da' te pricepi ?? ha ?
Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici ca sclavi staaaapaaani...