Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde dantat » 21 Mar 2018, 19:46

2326280 elevi x 350 gr/luna = 9770 tone la 35.000 tone produse anual.
===================================
Ieri, Marți - 20.03.2018, în Plenul Senatului României, s-a votat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolarii și elevii din clasele primare din învățământul de stat și confesional. Această lege se va modifica și completa după cum urmează:
LEGE nr. 509 din 29 decembrie 2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional
Art. 1
(1)Se acordă gratuit pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional, miere polifloră, în limita unei cantităţi de 350 grame miere lunar.
(Alin.(2) abrogat)
(2)Drepturile prevăzute la alin. (1) se acordă începând cu anul şcolar 2007 - 2008, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, din capitolul special prevăzut în buget.
(3) Mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolarii și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare.
(31) Achiziționarea mierii poliflore, transportul și distribuția acesteia la unitățile de învățământ pot fi contractate și de către consiliile județene, respectiv de către consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului Bucuești, cu asistența direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.
(4)Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Art. 2
Produsul miere de albine se acordă numai preşcolarilor şi elevilor care frecventează cursurile.
Art. 3
Încălcarea şi/sau nerespectarea prevederilor prezentei legi atrag răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală, în funcţie de gravitatea faptei, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 4
(1) Resursele financiare necesare implementării prezentei legi, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
(2) Sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor celui pentru care s-a făcut repartizarea.
#miereînșcoli #suplimentnutritiv #Legea509/2006 #grup #JurnalulApicultorului #share #miere #apicultura
============================================
Concluzii personale si adaugari la prezenta lege:
Daca exista o lege speciala, se poate face si un cadru special de desfasurare.
1.Conform codexului alimentar, substantele de alta natura din borcanul de miere pot fi si de 40%. Pentru a valorifica pe deplin ideea de a trai sanatos si a fi in spiritul deplin al legii ce are in vedere borcanul cu capac verde, sustin ca mierea existenta in recipient sa fie 100% naturala, fara adaosuri suplimentare, nepasteurizata (pentru a avea un complet de vitamine, minerale si elementele specifice mierii crude). Da' nu mai bine se mareste alocatia ca sa cumpere babacii copilului miere din piata ?
Conditia 2: sa fie produs 100% romanesc. Fara importuri si alte mijmasuri.
Conditia 3: sa NU fie ambalat in plastic, ci recipient de sticla.
Conditia 4: Sa fie sigilat, depozitat si distribuit in conditii de maxima siguranta, existand si rauvoitori care pot "condimenta" mierea...in functie de tinta, ca are parul lung si tzatze mari, de obicei. Masuri speciale, legi speciale pentru rahati ordinari care nu stiu sa-si promoveze produsele sau sa se organizeze in grupuri de producatori si sa faca o reclama decenta pentru a creste consumul de miere. Multi ******* pe lume... Prezenta lege contravine normelor UE de organizare in grupuri de producatori si de a crea un cadru de desfasurare benefic pentru viitor. IAR POMANAGEALA SI TIGANISM.
Se invata populatia sa primeasca pe degeaba, cu gratuitatile lor idioate. Asa cresc, din scoli, invatandu-se cu miloaga. Ce cadru psihologic reuseste sistemul sa dezvolte ? Contravine total sistemului educational...si culmea, sunt alaturate - adica fix la scoli si copii se "predau cursurile de cersetorie"
Din punct de vedere economic, care ar fi efectele psihologice (ca la bursa, nene!) ale gratuitatii unui produs considerat de lux, atat la nivel de conceptie cat si practic ?!
Multi nu stiu beneficiile mierii si nici cum sa creasca sanatos. Insa, promovarea pe "gratuitati" ale mierii, duce la o scadere, crestere sau stagnare a pretului ? Cum este afectata psihologia din spatele deciziilor de cumparare cand consumatorul este dresat!! ca mierea este gratuita ?!
De ce nu avem organizare in grupuri de producatori si reclame agresive pe canalele media de consum al mierii ? Adica, in loc de pomanageala in scoli, statul ar putea subventiona strategiile de marketing. Exista prin fondurile structurale acces la asemenea posibilitati de finantare ? (Io, unu', nu fac reclama, baah, sa-ti creasca tie vanzarea...) :oops: :mrgreen:
Are cineva impresia cand se vorbeste de CAP-uri, ca zici grupuri de producatori? Eeei... la fel si unele asociatii de profil, ce le doare in paishpe de cum iti valorifici tu mierea...! Acum asociatia e un bussiness, in care tu platesti taxa si primesti NIMIC in schimb. Sa te saturi de gratuitati si nimicuri.

9770 tone reprezinta 35% din productia interna. Cu cat ar reusi reclamele si marketingul sa creasca aceste vanzari, ca strategie inlocuitoare a gratuitatilor ?
Care ar fi distribuirea venitului rezultat din vanzari , versus "afaceri cu statul" ? adica comerciantul versus grupul de lobbysti ce sustine prezenta lege ?
Ar fi fezabil sa fie pe termen scurt, prezenta lege ? Sa zicem 40 de ani...ca de-aia n-avem de nici unele, o fost termenul prea scurt in 30'j de ani de la revolution... :ugeek:
Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici ca sclavi staaaapaaani...
Avatar utilizator
dantat
 
Mesaje: 132
Membru din: 20 Mar 2015, 19:58
Localitate: Olt.


Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde Balian » 21 Noi 2018, 16:04

Momentan avem cât avem, consum de miere pe cap de locuitor. Să vedem în
ce direcție se va modifica consumul după aplicarea acestui ordin.
Oare va fi înclus și apicultorul de rând cu mierea lui în acest program :?: :shock:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2861
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde Neafiliatul » 21 Noi 2018, 16:09

Nu cred. Să așteptăm Normele Metodologice. Cel mai probabil,totul,sau aproape totul,se va face prin ACA.
Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde Balian » 21 Noi 2018, 16:36

Neafiliatul scrie:Nu cred. Să așteptăm Normele Metodologice. Cel mai probabil,totul,sau aproape totul,se va face prin ACA.


Evident. Vă dați seama ce oportunitate. Dacă ACA a avut inițiativa și a reușit, înseamnă că a făcut un pas uriaș, să vedem pentru cine :?: :o
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2861
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde bio » 21 Noi 2018, 16:51

dantat scrie:2326280 elevi x 350 gr/luna = 9770 tone la 35.000 tone produse anual.
===================================



9 770 tone ..??.ce reprezinta..?? ce ai calculat si cum..?
bio
 
Mesaje: 369
Membru din: 11 Oct 2011, 16:25
Localitate: Ialomita

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde peterneamt » 21 Noi 2018, 17:37

Deputaţii au adoptat legea privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru elevi
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, legea privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional. Banii vor proveni din bugetul Ministerului Agriculturii.



Imaginea articolului Deputaţii au adoptat legea privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru elevi
Deputaţii au adoptat legea privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru elevi
Deputaţii au adoptat proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.509/2006, în sensul modificării sursei de finanţare, precum şi al stabilirii unor reguli privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional.

Achiziţionarea mierii poliflore, transportul şi distribuţia acesteia la unităţile de învăţământ pot fi contractate şi de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu asistenţa direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, conform proiectului de lege.

De altfel, iniţiativa legislativă prevede că „resursele financiare necesare implementării prezentei legi se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale judeţelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucureşti, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.”

De asemenea, proiectul stipulează că „mierea polifloră destinată consumului pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, şi va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi achiziţionată din lanţul scurt de aprovizionare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program”

Proiectul de lege a fost adoptat pe 20 martie de Senat, în calitate de primă cameră decizională.
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde cristi_vidican » 21 Noi 2018, 17:37

Dacă ar fi implicați în această lege oamenii de bună credință, ar putea ieși ceva bun.
Dar, nu va fi așa cea în veci!

Ce se va întâmpla?
Prețul cel mai mic va prima.
Asta înseamnă că deja se umblă la calitate.
Rechinii cei mari vor mânca tot.
Asta înseamnă că cei mici nu vor ajunge nici prin preajmă.

Ar fi o ideea dacă se crează un minus de miere către procesatori, ceea ce ar putea pune presiune pe ei ca să ridice prețul sau să plătească mai repede.
Acesta ar fi singurul câștig al apicultorului de rând care are peste 50 de stupi și predă miere și la procesator.

Dar, cei mici vor înregistra un mare regres la vânzarea la borcan. Toate casele se vor umple de miere gratis și omul de rând nu va mai cumpăra miere la borcan.
Doar dacă miere va fi ca și cornul și laptele, adică necomestibile.

Așa că, aproape îmi doresc să fie o miere din F40, ca vânzarea la borcan să nu aibă de suferit.

Oricum, eu vând la borcan 90% salcâm, ceea ce nu mă va afecta foarte mult.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde bio » 21 Noi 2018, 21:11

cristi_vidican scrie:....
Dar, cei mici vor înregistra un mare regres la vânzarea la borcan. Toate casele se vor umple de miere gratis și omul de rând nu va mai cumpăra miere la borcan.
.....


99% asa se va intimpla.... va apare un geambas de miere China care va da la scoli..... casele se vor umple de miere si apicultorul de rind nu va mai avea cui sa vinda.
bio
 
Mesaje: 369
Membru din: 11 Oct 2011, 16:25
Localitate: Ialomita

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde jonny_it » 21 Noi 2018, 21:21

bio scrie:
cristi_vidican scrie:....
Dar, cei mici vor înregistra un mare regres la vânzarea la borcan. Toate casele se vor umple de miere gratis și omul de rând nu va mai cumpăra miere la borcan.
.....


99% asa se va intimpla.... va apare un geambas de miere China care va da la scoli..... casele se vor umple de miere si apicultorul de rind nu va mai avea cui sa vinda.


Clientii fideli o sa ramana aceeasi. Nu cred ca "dl Ixulescu" nu o sa mai cumpere cele 5- 10 kg de miere de la mine doar pentru ca aduce copilul un borcan cu miere in fiecare luna. In primult rand nu aduce de la scoala ce cumpara de la mine/voi .. noi ;)
Multi o sa dea de gustul mierii si o sa vrea mai multa :D
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde Neafiliatul » 21 Noi 2018, 23:03

https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/autoritatile-vor-da-16-milioane-anual-pentru-miere-in-scoli-reactia-apicultorilor.html

Pornind de la cele două cifre menționate în articol-16.ooo.ooo €/an și 1.400.000 copii- să se calculeze:
- cantitatea de miere necesară pe an
- prețul/borcan cu miere
Scăzând(ipotetic) prețul borcanului cu capac 0,50 lei,costul ambalării(cât considerați dvs.,eventual un cost real și al comisionului de distribuire la unitățile școlare 0,50 lei/borcan, care este prețul de achiziție al mierii/kg?
În situația când mierea nu este achiziționată de ambalator,se va adăuga și un cost al colectării și distribuirii către ambalator.
Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde calin bondaru » 22 Noi 2018, 02:52

calculele sunt simple
16,000,000 euro:1,400,000 elevi = 11,42 euro/an scolar(adica 10 luni)
11,42: 10=1,142 euro/luna respectiv / borcan de 350 g
1,142x4,6= 5,25 lei/ borcan
in functie de normele de aplicare va fi si viitorul apiculturii, o parere personala :D
calin bondaru
 
Mesaje: 176
Membru din: 24 Feb 2011, 15:17
Localitate: Dorohoi

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde Balian » 22 Noi 2018, 06:44

Deci dacă 5,25 lei/350g, asta înseamnă 5,25/0,35= 15 lei/kg de miere.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2861
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde Neafiliatul » 22 Noi 2018, 09:12

calin bondaru scrie:calculele sunt simple
16,000,000 euro:1,400,000 elevi = 11,42 euro/an scolar(adica 10 luni)
11,42: 10=1,142 euro/luna respectiv / borcan de 350 g
1,142x4,6= 5,25 lei/ borcan
in functie de normele de aplicare va fi si viitorul apiculturii, o parere personala :D


Până aici este bine,dar acum începe scăderea pentru:
- cost achiziție miere
- cheltuieli aprovizionare materiale(transport,prețul ambalajului -sticlă sau plastic- preț capac,etichete
- cheltuieli cu forța de muncă
- filtrarea mierii
- maturarea mierii
- îmbutelierea mierii
- pierderi tehnologice(miere rămasă pe ambalaje,diferențe plus/minus la borcan,etc.)
- cheltuieli ambalaje de transport(reciclabile sau nu)
- cheltuieli recuperare ambalaje sticlă (conform legii recuperării ambalajelor)
- cheltuieli distribuire miere la unitățile școlare
- alte cheltuieli
- profit
După ce scădeți toate acestea,rămâne prețul mierii achiziționate/kg. Suma de 16.000.000 € este pentru întreaga activitate,nu numai pentru achiziționarea mierii.
Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde kiloz » 22 Noi 2018, 09:22

Achizitionat la 8 Ron/kg , ar trebui sa ramane ceva banuti în buzunare.
Ramane de vazut factorul lobby "comerciantii".
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1945
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: Legea nr. 509/2006 - miere gratuita in scoala.

Mesajde Neafiliatul » 22 Noi 2018, 09:29

Balian scrie:Deci dacă 5,25 lei/350g, asta înseamnă 5,25/0,35= 15 lei/kg de miere.


15 lei/kg. nu reprezintă prețul de achiziție al mierii,el înglobează toate cheltuielile ocazionate de activitatea de achiziție a mierii,îmbuteliere,ambalare,transport, distribuire la unitățile școlare.În final se va ajunge la 7,5- 8 lei/kg miere
achiziționată. Cu cât ambalajele sunt mai mici,cu atât costurile sunt mai mari. O variantă ar fi fost îmbutelierea în borcane 720 ml.și acordarea unui borcan la 3 luni. Dacă mierea achiziționată va fi plătită cu cel mult 8 lei/kg,
pierderea pentru apicultori este evidentă. Un borcan cu 1 kg.miere vândut cu 15 lei pe piața liberă,din care scădem numai borcanul și eticheta 1,2 lei,tot rămâne un profit mai mare decât cel primit de la achizitori.
Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Următorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori