Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Legea APICULTURII

Mesajde Shrek » 12 Feb 2019, 12:10

daffid mihailov scrie:Cata prostie. Si de o parte si de alta numai legi absurde, ........Sa nu poti sa vinzi roi din propia stupina. Si daca ii dai la schimb sub forma de troc? Cat de jos e nivelul unora... si...Sa nu amplasesi stupina la marginea padurii, chiar daca sunt 1000 de hectare ca la un km in sat are unu 14 stupi in ograda. ................Ce tampenii!!! .......

Vezi dumneata, d-aia n-are ursu' coada! Cum ar fi sa stai in pastoral la răpită cu două pavilioane si pe la dois' pe sa vina nenea fermieru' si ,fara sa te anunțe cu o zi înainte, sa înceapă să " parfumeze" lanurile?! S-apoi sa zică: ce legi absurde!? Cum sa fiu obligat sa-l anunt pe stupar ca dau cu otravă? Eu trebe sa scot doaj' de mii de euro din acest lan, mi se rupe de pavilioane lui de cinci sute de eu!
Cum spuneam , lipsa de cultură sau mentalitate de cocalar!
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3304
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Legea APICULTURII

Mesajde daffid mihailov » 12 Feb 2019, 16:12

O analogie total nefericita. Eu ma refeream strict la punctele de sus. Nu la lipsa oricarei legiferari. Am specificat. Sa nu poti vinde ?? Distante de un km? Si de unde stiu eu ce culoar de zbor alege albina? Daca azi infloreste in dreapta padurea si maine isi schimba directia spre stanga?

Analogia falsa e un sofism, un pseudoargument si un dialog al surzilor. Un alt sofism. Ai plecst de la o premisa buna ca sa sustii o concluzie dintr-o alta propozitie. De aceea nu am sa te conving de nimic.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Legea APICULTURII

Mesajde kiloz » 13 Feb 2019, 05:45

Dragi colegi,

Toată ziua am avut sufletul și mintea încărcate de o serie de gânduri, prin prisma cărora, măcar din punct de vedere al moralității, al încrederii și a speranței pe care v-ați pus-o în noi (echipa care a mers la consultări), am considerat că vă suntem datori cu câteva explicații/lămuriri/informări referitoare la consultările pe care le-am avut ieri, la subcomisia de apicultură din Parlamentul României (Camera Deputaților), dat fiind faptul că, foarte multe asociații apicole, cooperative apicole, însumând un număr de câteva mii de apicultori, la care se adaugă cele câteva sute de mandate de împuternicire/reprezentare semnate online, ale apicultorilor simplii, neafiliați, ne-ați oferit acele “CEC-uri în alb ale încrederii dvs.” de reprezentare a intereselor, pentru care, cuvântul “mulțumesc” îl găsesc a fi mult prea sărăcăcios, încât să exprime adevărata și întreaga recunoștință pe care o avem și o purtăm față de gestul vostru…
acela de a ne acorda:

ONOAREA ȘI BUCURIA DE A VĂ REPREZENTA!

Mai departe, vă vorbesc/scriu în nume personal, așa cum am trăit/simțit eu, întâlnirea cu toți cei prezenți.
La intrarea în sală, era așa..., cum să vă spun, o atmosferă de “care pe care”; era așa…ca o ultimă respirație: a lor sau a noastră.
Deși, poate o parte din colegii pe care i-am însoțit, nu vor recunoaște asta, vă mărturisesc că se simțea o încordare în ambele tabere, disperate să scape: ei de tăvălugul nostru, de tăvălugul adevărului, iar noi de minciuna și interesele lor, care au dominat acest sector în ultimii cel puțin 20 de ani.
Era așa… o încrâncenare nevăzută dar simțită, ca cea dinaintea furtunii…

N-au avut timp să pregătească chiar tot, n-au reușit să dezbine chiar tot, au apărut din ce în ce mai mulți nemulțumiți, au apărut din cel în ce mai mulți oameni care s-au prins de șmecheriile lor, de mizeriile lor, de monopolul pe care îl dețin, de legăturile dintre ei, oamenii încă se mai zvârcolesc și asta nu le place. N-au reușit să le cumpere gura la toți, n-au reușit să găsească ceva cu care să ne șantajeze pe toți, iar imprevizibilitatea asta a noastră, îi făcea să fiarbă! Mai mult ca orice!

Apropo, vă scriu de pe această pagină de facebook, deoarece contul meu - Stuparul Oltean - a fost raportat și închis pentru a treia oară. Exact în ziua în care am fost la consultări.

Ar închide facebook, ar închide zecile de grupuri apicole online, ar închide gurile ziariștilor curajoși care au fost cu noi în toată această perioadă, ar cumpăra toată presa, ar interzice orice fel de punct de vedere contrar, ne-ar călca în picioare, dar nu este chiar tot de vânzare pe lumea asta!!! Nu s-au pregătit pentru toate. Nu încă...

Mi-au închis trei conturi de facebook pe care le-am deschis pe rând (toate purtând același nume – (Marian) Stuparul Oltean , fiind obligat să fac asta, deoarece mi-au fost raportate și închise unul câte unul, pentru că m-am încăpățânat și am dorit să rămân un anonim, un oarecare #StuparulOltean, spunându-le de fiecare dată când am deschis un cont nou, că o voi lua de la 0, ori de câte ori e nevoie, de 1000 de ori dacă trebuie, că eu nu am nevoie de faimă, nu am nevoie de renume, nu am nevoie de popularitate, pentru că marea majoritate a oamenilor din lumea asta a apicultorilor, cei care doreau cu tot dinadinsul să afle cine sunt, să-mi știe numele, au avut ocazia să afle, de la filmările/stenogramele video din Parlament, unde m-am prezentat de fiecare dată cu numele meu. Eu n-am vrut să fac asta oameni buni, întocmai pentru a nu da ocazia să folosească acest instrument, numit manipulare, zicându-le oamenilor că fac toate astea pentru a acumula capital de imagine, ori este fundamental greșit! Să nu mă înțelegeți greșit, nu îmi este rușine cu numele meu, nu-mi este rușine de mine, de activitatea mea, cu absolut nimic, ba dimpotrivă, am cu ce mă mândri, dar, în aceași măsură, am și acest drept de a rămâne un oarecare, un anonim, un om simplu, un simplu apicultor și nimic mai mult!

La intrarea în sală, i-am găsit asezați pe scaune, departea celaltă a mesei, în dreapta prezidiului, în ordinea pe care v-o prezint acum:
- Lelior Iacob – Directorul Agenției Naționale de Zootehnie;
- Maria Gheorghiță - Director Direcția Patrimoniu Genetic şi Patrimoniu Zoopastoral din cadrul ANZ;
- Ioan Fetea – Președinte ACA (Asociația Crescătorilor de Albine) ;
- Răzvan Coman – Director Tehnic ACA;
- Bogdan Poncea Andronescu – Medic Veterinar ICDA;
- Eliza Căuia – Director de comunicare ICDA (Institutul de Cercetare și Dezvoltare Apicolă SA) ;
- Gabriel Ciorobea – reprezentantul SAR (Sindicatul Apicultorilor din România) ;
Componența prezidiului, în primă fază, a fost următoarea:
- Deputatul Alexandru Stănescu - Președintele Comisiei de Agricultură, Sivicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice a Camerei Deputaților;
- Claudiu Sorin Roșu Mareș – Ministru Secretar de Stat în cadrul MADR
- Deputatul Dănuț Păle – Vicepreședinte Comisia de Agricultură din Camera Deputaților;
- Deputatul Adrian Oros – Vicepreședinte Comisia de Agricultură din Camera Deputaților;
- Deputatul Sebestyen Csaba-István – membrul al Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților;
La rândul de mese, în partea opusă celor prezentați mai sus, am stat noi, în ordinea următoare:
- Cristian Bratu – Apicultor și reprezentant al mai multor asociații/cooperative apicole;
- Părintele Moise – Apicultor și reprezentant al mai multor asociații/cooperative apicole;
- Ioan Vintilă - O persoană pe care doresc să v-o prezint separat, la sfârșitul acestei enumerări;
- Eu – Apicultor și reprezentant al mai multor asociații/cooperative apicole;
- Radu Guțescu – Apicultor și reprezentant al mai multor asociații/cooperative apicole;
- Constantin Dobrescu – Vicepreședinte Romapis
- Înca o persoană care l-a însoțit pe domnul Dobrescu, dar căruia, nu-i știu numele, însă n-a suflat nicio vorbă la această întâlnire.

Bun, acum, pentru că responsabilitatea asta de a elabora, de a propune o serie de amendamente, de a corija această lege veche a apiculturii este una uriașă și, pe de altă parte, pentru a avea o oarecare garanție că toate propunerile noastre, toate ideile noastre aduc un plus valoare sectorului și nu un minus, de asemenea, prin noua lege, se dorește din partea noastră îndreaptarea problemelor pe care le au apicultorii, am ținut cu tot dinadinsul, ca la această rundă de consultări, să avem prezent și un om de știință, un om cu o vastă expertiza în domeniu. De aceea, am sugerat președintelui și am adus la întâlnire pe Prof. dr. ing. academician Ioan Vintilă.

Vă descriu aici o mică prezentare a activității dumnealui:
- Unul din cei 9 membri activi ai Academiei de Științe Agricole și Silvice București;
- De două ori laureat al Premiului Academiei Române;
- Membru al Comitetului Internațional de Nomenclatură Genetică la animale (Franța);
- Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România;
- 25 de ani decan al Facultății de Științe Agricole și Medicină Veterinară – Banat – Timișoara;
- Prorector;
- Profesorul de genetică și ameliorare al actualului director știintific al ICDA – Adrian Siceanu.

Discuțiile au debutat cu consultarea președintelui comisiei, care ne-a întrebat pe toți cei prezenți, dacă dorim o stenogramă audio/video a ședinței, sau dacă, ne dorim discuții libere, fără întocmirea unei stenograme (proces verbal) a discuțiilor.
Pentru că la întâlnirea precedentă, ni s-a arătat deschidere și înțelegere a punctelor noastre de vedere și pentru că, în naivitatea noastră, mergând pe prezumția de bună credință, în sensul în care, în opinia noastră, am crezut că toată lumea prezentă își dorește cu adevărat o lege favorabilă tuturor apicultorilor, am spus că nu e nevoie de stenogramă audio/video.

MARE GREȘEALĂ AM FĂCUT! ULTERIOR, AM REGRETAT ENORM CĂ NU AM FOST MAI INSPIRAȚI, ÎN SENSUL DE A INSISTA PENTRU A AVEA O ÎNREGISTRARE AUDIO/VIDEO A DISCUȚIILOR/CONSULTĂRILOR!
MĂCAR PENTRU O BUNĂ INFORMARE A TUTUROR APICULTORILOR!

Probabil, sub presiunea camerelor de luat vederi, unii din cei prezenți, nu ar mai fi declarat ceea ce au susținut cu tărie și ardoare la subcomisie.

Dar haideți s-o luăm pe rând:
Vă mărturisesc că am venit la subcomisie bine pregătiți, documentați, cu temele făcute în detaliu, cu propuneri de articole de lege, amendamente bine fundamentate și am propus președintelui să discutăm aplicat, pe draftul proiectului de lege propus de către comisie, discutând articol cu articol, în parte.

O primă intervenție am avut-o la Art.3 propus de Comisie, care avea următorul text:
„Art. 3. - Apicultorii organizaţi în forme asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naţionale sau europene destinate acestui sector.”

Am amendat acest articol ca fiind neconstituțional, deoarece obligă și totodată condiționează apicultorii care doresc să beneficieze de sprijin financiar pentru înființarea, dezvoltarea și modernizarea stupinelor, prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naționale sau europene, să facă parte dintr-o formă asociativă. Am invocat art. 40 din Constituția României din care rezultă foarte clar că asocierea este un drept și nu o obligație!

Am propus reformularea articolului, după cum urmează:
“Apicultorii, în mod individual sau organizaţi în forme asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naţionale sau europene destinate acestui sector.”

De asemenea, pentru a stimula asocierea apicultorilor și pentru a-i ajuta și a ajuta totodată aceste asociații, am propus un alineat în cadrul art.3 cu următorul text:

„Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesională, organizări de conferințe, schimburi de experiență și activități didactice.”

Tot la propunerea comisiei, în cadrul aceluiași art.3, s-a dorit introducerea următoarelor două alineate:
“ (2) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recunoaște asociațiile profesionale apicole, legal constituite, ca partener de discuție în elaborarea politicilor apicole.”
“(3) Procedura de recunoaștere este stabilită prin Ordin al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.”

Aici, ne-am opus vehement acestor propuneri, invocând faptul că, în fața autorităților statului, toate asociațiile înființate legal au dreptul de reprezentare și participare ca partener de discuție la elaborarea politicilor apicole iar prin această procedură (un Ordin de ministru) există riscul ca procedura de recunoaștere să fie tendețioasa/subiectivă. Cu alte cuvinte, un Ordin de ministru pot fi schimbat oricând, iar ministerul poate hotărî ce asociații pot participa la aceste consultări, creând în felul acesta un subiectivism. Am cerut obligativitatea ca TOATE asociațiile de profil, legal constituite (conform legii) să fie invitate, iar cei care nu doresc să participe, pur și simplu să n-o facă, însă, repet, cu toții să fie informați și chemați la consultări.

Aici, ca să fiu un om corect, trebuie să menționez faptul că atât deputatul Dănuț Păle, vicepreședinte al comisiei, cât și președintele comisiei, domnul deputat Alexandru Stănescu, ne-au dat dreptate.

Punctul cel mai sensibil, în care am discutat aproximativ două ore a fost articolul 5, unde de altfel s-au și blocat discuțiile, urmând să continuăm dezbtarile într-o viitoare ședință, asta deorece comisia avea la dispoziție un timp limitat, restrâns în ziua respectivă, fiind și ședința de buget a comisiei.

În cadrul art. 5, am cerut modificarea definiției APICULTURII din legea actuală:
“ apicultură - ramură agricolă din sectorul zootehnic ce cuprinde activitatea de creştere, exploatare, înmulţire şi ameliorare a albinelor melifere; ştiinţa care se ocupă cu creşterea şi îngrijirea raţională a albinelor, în scopul obţinerii şi folosirii produselor apicole şi polenizării florei entomofile;”

fundamentându-ne motivul schimbării definiției deoarece se impune definirea clară a termenilor, întrucât terminologia este extrem de largă în interpretări.

Am propus următorul text:
“a) Apicultura – activitatea economică de creștere, exploatare, înmulțire, ameliorare și valorificare a materialului biologic apicol; știința care se ocupă cu creșterea și îngrijirea rațională a albinelor în scopul obținerii, folosirii și comercializării produselor apicole și polenizării florei entomofile.”

Cu alte cuvinte, am solicitat introducerea cuvântului economică în articolul de lege, deoarece, conform codului CAEN – 1049, activitatea de “Creștere a altor animale” unde este încadrată activitatea de creștere a albinelor este pe lângă cea de producție, creștere, exploatare, înmulțire, valorificare a materialului biologic apicol și o activitate economică.

Aici a început și o discuție aprinsă privind eliminarea din definiție a înșiruirii de cuvinte “ramură agricolă din sectorul zootehnic”, unde am invocat faptul că albina a fost scoasă din Legea Zootehniei, la auzul căreia, deputatul de Buzău Dănuț Păle, care este și vicepreședinte al Comisiei de Agricultură a sărit ca ars, într-o demagogie greu de povestit în cuvinte, el fiind unul din cei care a votat legea, dar cum să vă spun, cu un aer din acela de om infatuat și ca un reproș, așa, voalat, la adresa președintelui comisiei, în sensul ca el s-ar fi simțit înșelat și păcălit oarecum, în fond, în opinia dânsului, făcându-se o mare greșeală și că albina trebuie reintrodusă în Legea Zootehniei și vezi Doamne, el se va zbate și o va băga înapoi. A avut grijă să-i dea președintele comisiei peste degete (la figurat) și să-i spună să stea jos că spune numai prostii. (ceva de genul: Stai jos, nota 3! N-ai învățat nimic!).

Întrebat de mine, frontal, dacă a citit Regulamentul UE 1012/2016, cel care recomandă tratarea diferențiată a albinei printr-o lege a ei, o lege specifică, întocmai pentru că albina, spre deosebire de celelalte specii zootehnice, este ceva diferit, prin felul ei de a se împerechea (împerecherea poliandrică) și ce prejudicii i-au fost aduse albinei prin scoaterea ei din legea zootehniei, mi-a zis decât atat: mari. I-am cerut să-mi dea măcar un exemplu, ceva care avantaja albina ca fiind în legea zootehniei, iar noi, prin eliminarea ei din lege, am dezavantajat-o, mai mult de atât, nu am putea introduce în legea apiculturii pe care o discutăm, iar în felul acesta, rezultă dezavantajarea ei.
Bineînțeles că n-a putut să argumenteze, pe dânsul interesându-l doar circul.

Cu alte cuvinte, pentru Deputatul Păle, era doar o chestiune de orgoliu, de încăpățânare!

Vizibil iritat de atitudinea președintelui, și oarecum încins de discuție, deputatul Păle n-a mai rezistat mult în sală, iar tot în cadrul aceluiași articol 5, unde erau definite: Stupinele de Elită și de Multiplicare, am solicitat introducerea unei noi categorii: Stupina de Producție, definită cu următorul text:

“t’) Stupina de producție – Stupina autorizată de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care poate fi amplasată pe o singură vatră sau mai multe vetre, care desfășoară activitatea de producere, valorificare și comercializare a produselor apicole și a materialului biologic apicol.”
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1945
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: Legea APICULTURII

Mesajde Neafiliatul » 13 Feb 2019, 10:02

timp în care, la auzul definiției, deputatul Pale a explodat efectiv. Parcă i-aș fi pus în pericol propria afacere, atât de iritat era. Îmi tot făceam în minte fel și fel de scenarii, auzindu-l ce prostii spunea și gândul mă ducea la afirmațiile publice ale liderului SAR, dom’ Puișoru, cel care se lăuda că dom’deputat e prietenul dânsului, fiind amândoi din același județ/ aceeași zonă și este de notorietate deja că acest dom’ Puișoru are o Fermă de Multiplicare autorizată și tânjește după autorizația de a deveni Stupină de Elită. (Fapt confirmat de altfel și în timpul ședinței, de către doamna Gheorghiță de la ANZ, pe care am întrebat-o pur și simplu de ce nu acordă autorizație unei alte stupine de elită – exemplificând cu cazul Puișoru și mi-a răspuns sec, încât ne-a bufnit râsul pe toți, că nu poate da autorizare pentru o stupină de elită pentru albine cu program de selecție și amelioare făcut pentru vacă/taur ? )
Nici dacă ar fi fost așa, deputatul Păle nu s-ar fi luptat cu atâta ardoare, încât să susțină inepțiile pe care le-a zis în cadrul ședinței, domnul profesor doctor Vintilă,aflându-se în dreapta mea, îl vedeam făcându-și cruce de câteva ori, la auzul celor spuse de domnul Păle.
Și nu a fost singurul, aici, domnul vicepreședinte, fiind acompaniat de corul de bocitoare, vorbind/cântând la unison: Ministrul secretar de Stat, cât și Președintele ACA – Ioan Fetea (care în loc să fie de partea apicultorilor, pentru că le erau lezate interesele majorității apicultorilor, acest Fetea își vedea mai aproape maieul decât cămașa, în sensul că îi erau afectate interesele sale economice, fiind de notorietate faptul ca ACA este acționarul majoritar al ICDA-ului (Institutul fiind de fapt o societate comercială pe acțiuni, cu capital privat).
Dar să revenim la acest deputat Păle. Întrebat fiind, ce-l deranjează prin definirea și introducerea în lege a denumirii/definiției Stupinei de Producție, acesta îmi spune că o stupină de producție nu poate face decât miere și poate vinde doar miere și polen. (sic!)
Bine, bine, dar i-am zis că în România, există doar o stupină de elită, 356 de stupine de multiplicare, legate ombilical de această stupină de elită și restul de 25.000 de stupine, sunt de producție. Cu alte cuvinte, l-am întrebat direct, frontal, zicându-i exact asa:
Deci, domnule deputat, care sunteti si vicepreședinte al acestei comisii, dumneavoastră sustineti că un număr de 25.000 de apicultori din România, iată, marea majoritate a apicultorilor, cei care NU au o stupina de elită sau de multiplicare, ci doar de producție, nu pot să vândă material biologic (însemnând roiuri, familii de albine). Așa este?
Răspunsul a fost: NU! Categoric, NU!
Am încercat cumva să-mi explic refuzul lor și m-am gândit pentru câteva momente că poate ei au în minte, că în felul acesta, li se ia stupinelor de elita/multiplicare din sacul subvențiilor, adică din “butoiul cu miere” și le-am zis mai nuanțat că acest comerț să fie acceptat, fără a fi subvenționat prin PNA (Programul National Apicol). Am primit același răspuns categoric: NU!
M-am gândit că poate nu suntem bine înțeleși și am reformulat, folosind un exemplu mai concret, în felul următor:
Nea Costel din județul Dolj, Comuna Maglavit, satul Hunia, are 25 de stupi. Fiind om în vârstă, lăsându-l puterile, dar rămânând îndrăgostit de albină, decide să mai păstreze totuși 10 familii de albine, iar restul de 15 familii să le vândă. Cum poate face asta legal, pentru în acest moment (în legea actuală) cât și prin acest refuz categoric al deputatului Păle, prin care se opune ca stupinele de producție să vândă familii de albine, îl expune pe nea Costel la o situație fără o altă ieșire, în sensul de a încălca legea, făcând evaziune. Ori omul vrea să fie legal, să doarmă liniștit, să nu vină mâine, poimâine unul care-l reclamă ca a vândut o familie de albine și că nu i-a dat factură. Cum procedează în acest caz?
Vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, acest deputat Dănuț Păle, mi-a spus sec: NU POATE!
Bine, bine, atunci i-am zis: deci mai bine să încalce legea, nu? L-am rugat apoi să-mi spună un motiv pentru care se opune. Îmi spune: doar stupinele de elita și multiplicare să poată vinde, adică stupinele autorizate. (adică doar cei din categoria dom’ Puișoru’, nu?).
Cred că în momentul acela ne-am sincronizat aproape toți cei de la masă, făcându-ne cruce așa, într-un sincron perfect. Atunci m-am enervat, e drept că am ridicat tonul și i-am spus că voi publica peste tot, cât mă vor ține pe mine balamalele, că acest deputat de Buzău – Păle Dănuț este împotriva majorității apicultorilor din România, prin opunerea vânzarii de material bilogic (adică a roiurilor, a familiilor de albine), a stupinelor de producție. Văzând că nici președintele comisiei nu este de acord cu el, pentru că și-a dat seama că este una din cele mai mari aberații pe care le putea spune acest deputat Păle, acesta, printr-un gest infantil, și-a luat coada între picioare, jucăriile, rucsacul și a ieșit din sala de ședințe. Misiunea lui se încheiase. Asta era tot ce-l interesa. Ce tu pastoral? Ce tu probleme de etichetare a mierii? Ce tu falsificare a mierii? Ce tu cupajare?
Ei oameni buni, de aici a escaladat conflictul. Au fost o serie de alte discuții pe care le voi dezvolta în cursul acestei săptămâni.
Imediat a intervenit, cine credeți? Președintele ACA, Ioan Fetea.
Nu vă imaginați ce dialog am avut cu acest individ, acuzându-l că prin acțiunile sale este împotriva apicultorilor și nicidecum în sprijinul lor. I-am spus că înafară de a schimba statutul asociației, prin care s-a asigurat să nu mai fie limitate mandatele de președinte, asigurându-se astfel că poate să fie președinte pe viață, “cumpărând” gura unora, oferindu-le acele magazine sub închiriere, la preturi modice, fiind vorba de magazinele APICULTORILOR!!!, să căpușeje această frumoasă rețea și să-și bată joc de toată truda, toată munca marelui om Viaceslav Harnaj, nu a făcut absolut nimic!
Mă uitam la el, cu milă, vă spun sincer, în ce situație penibilă era, venit la subcomisie, bătând câmpii pe subiecte care nu le stăpânea absolut deloc. Am avut grijă să-i în față că habar nu are câte picioare are albina, paradoxal, fiind președinte ACA, iar el nefiind nici măcar apicultor (fiind un om căruia îi este frică de albine), dar a venit să facă legea albinei. Îl vedeam așa, extrem de agitat și de iritat, cotropit de duhuri rele, pentru că deh, aici, la subcomisie nu mai era încojurat de tot felul de slugi și “ÿes man’s” precum Razvan Coman și Doctorul Poncea, care mai aveau puțin și-i periau haina: “șefu, știți, aici pe umăr, cred că trebuia să aveți o scamă”, ci erau unii care aveau tupeul să-i spună toate astea în față!
Domnule Fetea, sunt convins că ce vă scriu acum va ajunge la urechile dumitale (sluga Razvan Coman ti le va servi pe masă, odata cu cafeaua de dimineață), cum la fel de bine am scris toate astea și despre acest deputat Păle, fiind la fel de convins că și slugile lui vor avea grijă ca toate cele scrise, să ajungă la urechile șefului.
Să țineți minte ce vă spun:
Pe mine nu mă puteți șantaja, pe mine nu mă aveți la mâna cu nimic, mie nu mi-e frică de amenințările voastre, de presiunile voastre, de controalele voastre, de sucurismele voastre.
Ați făcut doar o schemă, activându-vă acele 356 de tentacule despre care am scris, care adaugă comentarii de nivel de grădiniță pe unde postez eu și se etichetează unii pe alții, ca să pară mai mulți. Dacă voi credeți că pe mine mă sperie asta, vă înselați amarnic!
Voi gura mea și degetele mele nu le veți putea opri niciodată, sub nicio formă!
Puteți să ordonați raportarea contului meu de 1000 de ori, a doua zi îmi voi face altul și tot voi scrie! Mie nu-mi este frică de voi! Sub nicio formă!
Să țineti minte ce vă spun: Instituțiile adevărate se creează greu, în timp și cu câștiguri doar pe termen lung. Eu nu alerg după câștiguri cu disperarea cu care alergați voi! Altfel, am tot ce-mi trebuie. Îmi trebuie puțin, acesta este secretul.
De aceea baieții ăștia sunt șocați: nu am nevoie de nimic, nu am nimic de ascuns, nu sunt nici șantajabil, nici de vânzare! E o problemă pentru ei!
În viață totul ține de ce îți propui. Eu mi-am propus să construiesc, nu să dau tunuri!
Nu îmi este frică decât de Dumnezeu, să vă intre bine asta în cap! Doar el îmi stabilește limita! Ori asta să vă pună pe gânduri...
Share ca să se audă, nu am nimic de ascuns, dimpotrivă. Ei au televiziuni, au ziare, noi ne avem unii pe alții. Și chiar suntem mulți!
Iar eu rămân același OM,
Marian Stuparul Oltean
Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Re: Legea APICULTURII

Mesajde peterneamt » 13 Feb 2019, 10:24

Respectele mele ! ;)
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Legea APICULTURII

Mesajde Closcutz » 13 Feb 2019, 12:19

Domnule Marian Stuparul si Domnule Neafiliat este imperativ necesar ca tuturor stupinelor ,,de productie" sa le fie permisa vanzarea de material biologic( mai ales roiuri si familii de albine)! Este o mare tampenie ca un apicultor onest care are Intreprindere individuala sau PFA si care plateste impozite, face polenizare, se zbate sa supravietuiasca sa nu poata vinde intr-un an slab melifer macar roiuri sau familii de albine! Bineinteles ca exista o MAFIE care nici in ruptul capului nu ar admite asa ceva, de teama sa nu piarda monopolul!
Closcutz
 
Mesaje: 1580
Membru din: 03 Ian 2012, 13:21
Localitate: Oltina, Judetul Constanta

Re: Legea APICULTURII

Mesajde peterneamt » 13 Feb 2019, 12:34

Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Legea APICULTURII

Mesajde Neafiliatul » 13 Feb 2019, 14:53

[quote="Closcutz"]
Deși am spus că nu voi mai comenta pe legea apiculturii,cu multe din propuneri nu sunt de acord și le-am intuit din timp,sunt totuși nevoit să vă spun că părerile dvs.coincid în multe cazuri cu ale mele. Aș adăuga aici,
că orice apicultor,nu numai PFA,II,SRL,etc.să poată vinde material biologic,lucru care se face de zeci de ani. De la apicultori neînregimentați,neautorizați,s-au cumpărat roiuri și familii de albine mult mai productive și bune
dpdv calitativ decât de la ACA sau apis....Așa cum spunea și Marian,ce se va întâmpla cu un apicultor neautorizat care are 300 familii albine și vrea să lichideze stupina? Le va da foc? Nu,va face o ilegalitate și le va vinde cu
acte de la autorizatul apis...să mănânce și gura lui,doar și el a dat altora . Dar,părerile noastre nu contează,doar interesele...știți dvs.cui. Am tot respectul pentru dvs.
Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Re: Legea APICULTURII

Mesajde feederman » 13 Feb 2019, 15:27

Este admirabila atitudinea celor prezenti la aceste discutii. Dar se observa limitele generate de relativa izolare sau singuratate a lor. O analiza fara fisura, impune o solidarizare si participare ampla, generatoare de idei multe care sa conduca la solutia optima. De aceea observ ca in privinta argumentelor antimonopol, in ceea ce priveste vanzarea familiilor de albine, lipseste argumentul suprem, raspunsul la intrebarea:-
- ce se intampla cu albinele in cazul decesului apicultorului.? Or stuparii nu mor?!
Cred ca tov Pale, Fetea ,Gheorghita & co ar fi sugerat inmormantarea stuparului cu cal, arme si stupi cu remorca cu tot. Eventual aruncat in sulite, de pe Babele Bucegilor, pentru mai multa siguranta. Sau in cazul acesta se da o derogare de la Anarz? Nu se poate ca s-ar duce de rapa albina carpatina. Si unde-i lege nu-i tocmeala.



De asemenea cred ca o lege perfecta ar trebui sa interzica roirea stupilor si imperecherea aleatorie a matcilor. De acest din urma aspect ar putea sa se ocupe baietii de la ANARZ si ICDA si sa le **** ei prin rotatie, acolo unde le prind, inclusiv in stupi .
In cazul unei legi anti democratice mai ramane Avocatul poporului si CCR . Dupa astia numai Bunul Dumnezeu.
Sa nu uiti Darie!
feederman
 
Mesaje: 1027
Membru din: 06 Noi 2012, 12:34
Localitate: Selimber- Sibiu

Re: Legea APICULTURII

Mesajde daffid mihailov » 13 Feb 2019, 17:46

Data viitoare lasati stenograma si inregistrarile. Cum sa spuneti ca nu e nevoie? Vrem sa vedem tot, transpqrenta maxima. Altfel vor iesi interpretari.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Legea APICULTURII

Mesajde Balian » 13 Feb 2019, 18:39

feederman scrie:..... observ ca in privinta argumentelor antimonopol, in ceea ce priveste vanzarea familiilor de albine, lipseste argumentul suprem, raspunsul la intrebarea:-
- ce se intampla cu albinele in cazul decesului apicultorului.? Or stuparii nu mor?!
Cred ca tov Pale, Fetea ,Gheorghita & co ar fi sugerat inmormantarea stuparului cu cal, arme si stupi cu remorca cu tot. Eventual aruncat in sulite, de pe Babele Bucegilor, pentru mai multa siguranta. Sau in cazul acesta se da o derogare de la Anarz? Nu se poate ca s-ar duce de rapa albina carpatina. Si unde-i lege nu-i tocmeala.

De asemenea cred ca o lege perfecta ar trebui sa interzica roirea stupilor si imperecherea aleatorie a matcilor. De acest din urma aspect ar putea sa se ocupe baietii de la ANARZ si ICDA si sa le **** ei prin rotatie, acolo unde le prind, inclusiv in stupi .
In cazul unei legi anti democratice mai ramane Avocatul poporului si CCR . Dupa astia numai Bunul Dumnezeu.


O lege este bună dacă reglementează și la extreme. Demonstrează felul cum este pusă problema în citatul de ami sus sau în apropierea lui.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2861
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Legea APICULTURII

Mesajde peterneamt » 13 Feb 2019, 20:14

Dacă tot susțin că apără rasa locală să o și definească ( caracterizeze = dimensiuni biometrice ) fiindcă ea e sublimă dar lipsește cu desăvârșire....... :roll:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Legea APICULTURII

Mesajde jonny_it » 13 Feb 2019, 20:34

peterneamt scrie:Dacă tot susțin că apără rasa locală să o și definească ( caracterizeze = dimensiuni biometrice ) fiindcă ea e sublimă dar lipsește cu desăvârșire....... :roll:


Dimensiuni biometrice exista ... dar nu in lege.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Legea APICULTURII

Mesajde peterneamt » 13 Feb 2019, 20:48

jonny_it scrie:
peterneamt scrie:Dacă tot susțin că apără rasa locală să o și definească ( caracterizeze = dimensiuni biometrice ) fiindcă ea e sublimă dar lipsește cu desăvârșire....... :roll:


Dimensiuni biometrice exista ... dar nu in lege.

Există ....ale Ucrainienilor, findcă ei au omologat apis mellifera carpatica . Noi avem o așa marje.... că ne încadrăm la mai multe rase ( – lungimea trompei cuprinsa între 6.02 mm și 6,64 mm, lungimea aripei anterioare 9,4-9,6 mm, indicele cubital (clase) 2,12-3,70 și indicele tarsian (procente) 54,97-58,56. )
http://www.dave-cushman.net/bee/morphometry.html sau https://beeworks.com/morphometry/
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Legea APICULTURII

Mesajde jonny_it » 13 Feb 2019, 22:08

peterneamt scrie:Dimensiuni biometrice exista ... dar nu in lege.

Există ....ale Ucrainienilor, findcă ei au omologat apis mellifera carpatica . Noi avem o așa marje.... că ne încadrăm la mai multe rase ( – lungimea trompei cuprinsa între 6.02 mm și 6,64 mm, lungimea aripei anterioare 9,4-9,6 mm, indicele cubital (clase) 2,12-3,70 și indicele tarsian (procente) 54,97-58,56. )
http://www.dave-cushman.net/bee/morphometry.html sau https://beeworks.com/morphometry/[/quote]

Pai daca in Ardeal este carnica si in restul tarii cecropia au luat minimele si maximele. ;)
(Si in Ardeal si in restul tarii exista si hibrizi intre ele + alte rase)
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Legea APICULTURII

Mesajde cucubau » 14 Feb 2019, 10:03

Se dorește de fapt monopolizarea fondurilor destinate PNA. Nu există o viziune clară asupra selecției și conservării, există o poftă nebună de a acapara toate fodurile destinate apiculturii. Așa zisă lege vrea de fapt să fie o piedică în calea apicultorilor români de a beneficia de fondurile destinate apiculturii.
Sunt înregistrate aproximativ 350 stupini de multiplicare...(a hârtiilor). Majoritatea exploatărilor apicole acreditate ca stupini de multiplicare, multiplică hârtiile și încasează cea mai mare parte din banii PNA. Adevărații multiplicatori sunt puțini și mulți dintre ei ....FĂRĂ ACREDITARE.
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori