Prima pagină STUPARITUL - ANUNTURI FORUM NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI

In aceasta sectiune gasesti tutoriale referitoare la navigarea pe forum, instructiuni pentru introducerea pozelor si clipurilor youtube
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 26 Dec 2019, 16:11

Problemele care rezulta in urma culesului de mana pot fi gestionate fara a se ajunge la distrugerea familiilor. Probabil mai e si altceva in afara de culesul de mana.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Stupăritul

Mesajde paul » 26 Dec 2019, 20:04

Vasile_Bucovineanu scrie:Problemele care rezulta in urma culesului de mana pot fi gestionate fara a se ajunge la distrugerea familiilor. Probabil mai e si altceva in afara de culesul de mana.

Eu nu contest ca problemele rezultate in urma culesului de mana nu pot fi gestionate ! Am spus mai sus ... nu ma pricep eu ! In anii in care acest cules e unul slab, nu pot extrage sau daca as extrage tot, ar fi daraua mai mare decat ocaua . ;) Ar mai fi solutia sa administrez sirop din zahar pentru a mai dilua mana, dar, de regula in acea perioada sunt ocupat cu altele si mi-e peste mana sa ma duc periodic si mai ales sa fac permutari de rame. ;) Ar mai fi solutia sa le mut din acel loc in timp real ( inainte de inceperea culesului de mana ), dar ... nu ma prea indur, e loc sigur, asigura oaresce cules . ;) Este vorba de mana de stejar, e mult stejaris acolo.
Legat de acel altceva care ar putea fi inafara de mierea de mana, eu nu l-am identificat pe acel ... altceva. Tratamentele le-am facut in acelasi timp la toate familiile si la cele de la floare si la cele de la padure,acelasi tratament, daca am facut ceva hraniri de stimulare am dat la toate familiile la fel, bineinteles functie de putere, le-am impachetat la fel ... ;)
Totusi, sa nu divagam de la subiect, colegul Yuon a propus o tema generoasa, asteptam ... continuarea ! :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 26 Dec 2019, 21:09

eu am zis sa spunem in gand ...voi repede cu voce tare :lol:

vad ca lafel ca si mine pe langa stuparit ...mai avem si alte treburi ...cel putin in cazul meu pe langa alte treburi ...nu ma las de stuparit nici mort...

la mine in stupina nu mai am depopulari ....daca la sfarsit de septembrie sunt 7 rame full ....si acum tot 7 rame sunt....
de ce si cum eu am mai scris ..dar asta nu inseamna ca mam facut inteles ..posibil chiar din vina mea ca nustiu sa explic...

mana nu am avut .eu pun accent pe uzura albinei ..si anume lipsa ei face minuni....ma asigur ca in august au tot ce le trebuie ..hrana naturala , caldura ..liniste....si in felul asta raman cu toate albinele peste iarna.... ;)
yuonyuon
 
Mesaje: 2842
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 26 Dec 2019, 21:55

paul scrie:
yuonyuon scrie:acolo nu imi convine mie cand ai dat vina pe mierea de mana ...pare ceva suspect..... :lol: (ai zis prea cu pofta)
pe multi poate i ai convins dar pe mine nu....(prea)

Ca sa nu ramana in coada de peste, am mai povestit ... anul trecut am impartit stupii in doua loturi, un lot l-am deplasat la floarea soarelui si un lot a ramas la munte. Din lotul deplasat la floare mi-au fost furati 20 de stupi. Am ramas cu ... 10. La munte aveam vreo 34. Dupa ce i-am adus pe vatra de iernare am facut ceva unificari, mai ales intre unitatile biologice de la munte, si intre doi de la floare. Am ramas cu 8 intacti, asa cum i-am adus de la floare.
In primavara ... cei 8 erau tipla, dezvoltare armonioasa, iar ceilalti, cei de la munte si cei unificati cu cei de la munte erau ... praf. La mijlocul lui aprilie ramasese regina si o mana de albine.
Precizez ca atunci cand am facut unificarile am descapacit si rame cu miere si era o miere culoarea petrolului brut ( negru verzui).
Oare care sa fi fost cauza ? ;)
In urma cu vreo doi ani am patit aproape la fel. Norocul de atunci s-a numit ... zbor de curatire in decembrie. Am avut stupii in aceeasi locatie la munte.
In urma cu vreo 4 ani a fost cules abundent la mana in acea zona si am extras-o la finalul lui august, in rest nu a fost cules suficient pentru a extrage, dar a fost mai mult decat suficient cat sa-mi distruga familiile.
Anul asta nu am mai deplasat stupii deloc. M-am axat pe refacerea efectivului si i-am lasat pe vatra de iernare. Sunt curios cum vor iesi in primavara ! ;)

Relativ simplu puteți determina dacă mierea ce o aveți în stupi este bună pentru iernare.
Sunt două metode:
- diluați mierea luată din rame pentru analiză 1 la 1 cu apă distilată și adăugați alcool 96% în egală cantitate cu diluția. Dacă apare precipitație în lichid, mierea nu este bună pentru iernare
- adăugați două unități apă de var (apa limpezită după stingerea varului bulgăre) la o unitate de miere și o fierbeți. Tot așa dacă va fi lichidul tulbure cu precipitații, mierea nu este potrivită pentru iernat
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2882
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 26 Dec 2019, 22:10

la 1 august lanez "operatiunea cresterea albinei de iarna" ca sa o lamurim paia cu "fara mortalitati peste iarna"
pentru a ierna in conditii normale avem nevoie de doua lucruri foarte importante:
1. hrana de calitate pentru iarna, 6 rame pline de fiecare stup
2. albina care sa treaca iarna sanatoasa .sa acopere foarte bine intre 5-7 intervale

1. eu opresc rame cu miere si raman in cat pana la 1 octombrie ..sau am la rezerva ,posibil si sirop dat in timpul veri care este deja capacit...deci am deunde....in caz ca ma apuca iarna si ma prinde pa neveu :o ...dupa aceia sunt obligat sa dau turte si alte traznai ...NU EXISTA...!!!
cand formez cuibu de iarna (noiembrie) completez cu rame pline si mai dau si cate una dupa diafragma descapacite ..i fac bomba de miere...
in toamna asta nu am dat un gram de sirop am avut sute de rame la rezerva.....si asta de la 60 de stupi de productie ..in total am 90..

2.la 1 august se grupeaza cuibu ..compact ..puietu capacit compact si rame la ouat in marginea cuibului(SPATIU LA OUAT ABLIGATORIU, CORONITELE PREA MARI SUNT O PROBLEMA GRAVA!!!)...cuibul ramane pe 6-7 rame ca volum.....o sarja de puiet din ramele alea, e arhisuficient .....albina ecluzionata nu trebuie sa faca nimik....NIMIK!!!....doar sa consume polen si sa stea straturi pe rame ...cand te uiti la ea parca e moarta, nu misca ,nu zboara, nu face nimic.....nici la urdinis nu tre sa mai iasa...
dar daca se da sirop la sfarsit de august si turte etc albina aia este pusa la munca ..stupul se agita ..se intinde cu puietul si se mai toaca un 30 % aiurea....mai ales daca nu se strange cuibul si mult puiet sufera (raceste) ..mai pierzi 30% peste iarna ...30 % si cu 30 % e exact punu de albine din primavara
odata cu racitu cuibului apar si cei doi monstrii ...nosema si varooa.....deci efect domino...-30 % :o

asta a fost ca o parantez la ce fac eu ...tema era alta... ;)
yuonyuon
 
Mesaje: 2842
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 26 Dec 2019, 22:56

Cum este vremea pe acolo?
Cum stați cu puietul?
Nu cum ar trebui, ci cum este în front?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2882
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 26 Dec 2019, 23:05

Balian scrie:Cum este vremea pe acolo?
Cum stați cu puietul?
Nu cum ar trebui, ci cum este în front?
nu mai e puiet din septembrie...
cald ca vara....15 grade...zboruri ..etc....halal iarna....
si asta de 3 saptamani...in continuu....debia au inceput sa cada frunzele la salcie.....asa de rau e
yuonyuon
 
Mesaje: 2842
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 26 Dec 2019, 23:18

Deci e rău și pe acolo. Pentru albine.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2882
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Stupăritul

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 26 Dec 2019, 23:38

paul scrie:Ar mai fi solutia sa administrez sirop din zahar pentru a mai dilua mana, dar, de regula in acea perioada sunt ocupat cu altele si mi-e peste mana sa ma duc periodic si mai ales sa fac permutari de rame. ;) Ar mai fi solutia sa le mut din acel loc in timp real ( inainte de inceperea culesului de mana ), dar ... nu ma prea indur, e loc sigur, asigura oaresce cules . ;) Este vorba de mana de stejar, e mult stejaris acolo.
)

Eu am o vorba: Daca nu te tii de albine, se lasa ele de tine. Si inca ceva: La albine trebuie sa mergi atunci cand trebuie, nu cand ai timp.
Daca exista cules de mana, lucru care se poate afla asa cum a zis cineva mai sus, la sfarsitul lui august inceputul lui septembrie se extrage cat mai mult posibil si se inlocuieste cu sirop din zahar 2/1. E foarte simplu.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Stupăritul

Mesajde paul » 27 Dec 2019, 00:34

Vasile_Bucovineanu scrie:Eu am o vorba: Daca nu te tii de albine, se lasa ele de tine. Si inca ceva: La albine trebuie sa mergi atunci cand trebuie, nu cand ai timp.
Daca exista cules de mana, lucru care se poate afla asa cum a zis cineva mai sus, la sfarsitul lui august inceputul lui septembrie se extrage cat mai mult posibil si se inlocuieste cu sirop din zahar 2/1. E foarte simplu.

Domnule Vasile, lucrurile ar fi foarte simple daca n-ar fi asa ... complicate ! ;)
Stiu prea bine vorba, doar ca ... eu ma duc cand pot . Daca ar fi dupa mine as sta numai la albine ! Intelegeti ?
Parca siropul administrat in septembrie uzeaza albina de iarna, sau, nu-i adevarat ? ;)
N-are rost sa fac niciun fel de experiment chimic, stiu sigur ca-i miere de mana.
Oricum, solutia problemei din punctul meu de vedere este simpla ... nu mai duc albinele acolo. Gasesc eu alta varianta.
Multumesc pentru sfaturi !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Stupăritul

Mesajde paul » 27 Dec 2019, 00:40

yuonyuon scrie:la 1 august lanez "operatiunea cresterea albinei de iarna" ca sa o lamurim paia cu "fara mortalitati peste iarna"
pentru a ierna in conditii normale avem nevoie de doua lucruri foarte importante:
1. hrana de calitate pentru iarna, 6 rame pline de fiecare stup
2. albina care sa treaca iarna sanatoasa .sa acopere foarte bine intre 5-7 intervale

1. eu opresc rame cu miere si raman in cat pana la 1 octombrie ..sau am la rezerva ,posibil si sirop dat in timpul veri care este deja capacit...deci am deunde....in caz ca ma apuca iarna si ma prinde pa neveu :o ...dupa aceia sunt obligat sa dau turte si alte traznai ...NU EXISTA...!!!
cand formez cuibu de iarna (noiembrie) completez cu rame pline si mai dau si cate una dupa diafragma descapacite ..i fac bomba de miere...
in toamna asta nu am dat un gram de sirop am avut sute de rame la rezerva.....si asta de la 60 de stupi de productie ..in total am 90..

2.la 1 august se grupeaza cuibu ..compact ..puietu capacit compact si rame la ouat in marginea cuibului(SPATIU LA OUAT ABLIGATORIU, CORONITELE PREA MARI SUNT O PROBLEMA GRAVA!!!)...cuibul ramane pe 6-7 rame ca volum.....o sarja de puiet din ramele alea, e arhisuficient .....albina ecluzionata nu trebuie sa faca nimik....NIMIK!!!....doar sa consume polen si sa stea straturi pe rame ...cand te uiti la ea parca e moarta, nu misca ,nu zboara, nu face nimic.....nici la urdinis nu tre sa mai iasa...
dar daca se da sirop la sfarsit de august si turte etc albina aia este pusa la munca ..stupul se agita ..se intinde cu puietul si se mai toaca un 30 % aiurea....mai ales daca nu se strange cuibul si mult puiet sufera (raceste) ..mai pierzi 30% peste iarna ...30 % si cu 30 % e exact punu de albine din primavara
odata cu racitu cuibului apar si cei doi monstrii ...nosema si varooa.....deci efect domino...-30 % :o

asta a fost ca o parantez la ce fac eu ...tema era alta... ;)

Tocmai asta era tema !
Ce facem incorect? Ce facem corect ? Cum ar trebui sa facem ?
Youane apreciez faptul ca esti generos si impartasesti si cu altii din experienta ta si din metodele tale de lucru ! Respectul meu !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Stupăritul

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 27 Dec 2019, 08:56

paul scrie:Parca siropul administrat in septembrie uzeaza albina de iarna, sau, nu-i adevarat ? ;)
N-are rost sa fac niciun fel de experiment chimic, stiu sigur ca-i miere de mana.
Oricum, solutia problemei din punctul meu de vedere este simpla ... nu mai duc albinele acolo. Gasesc eu alta varianta.
Multumesc pentru sfaturi !

Faptul ca siropul dat in septembrie uzeaza albina e doar poveste. Eu asa procedez de cand am albine si daca era adevarata, demult ar fi trebuit sa nu mai am albine. Ori la mine daca o familie intra la iernat pe 8 rame, tot pe 8 rame va iesi in primavara. Rare cazuri cand trebuie sa retrag vreo rama de la o familie in primavara. Nu trebuie renuntat la culesul de mana. Mierea de mana este o miere de calitate superioara pentru consumul uman, deoarece contine multe saruri minerale asimilabile in corpul omului si pretul e pe masura. Ori tocmai acest lucru o face rea pentru iernarea albinelor deoarece ele nu pot digera sarurile minerale. O problema greu de depasit in legatura cu mierea de mana este atunci cand aceasta e produsa de molid sau pin. E vorba de asazisa "miere beton". Aceasta apare de obicei spre sfarsitul sezonului apicol, la sfarsit de august inceput de septembrie si este atat de vascoasa incat foarte,foarte greu poate fi extrasa, mai ales daca mai trece o perioada pana la extractie. In acesta situatie cel mai simplu e sa retragem ramele ce contin astfel de miere, sa le lasam la rezerva si sa le inlocuim cu alte rame, dupa care sa completam cu sirop. Ramele cu miere de mana pot fi date albinelor descapacite in primavara facand astfel stimulare.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 27 Dec 2019, 10:55

cu datu siropului in septembrie e cam controversat....uzeaza sau nu?....asta depinde numai de ce fel de albina ai in stup la data respectiva...
ideal e cand dai sirop sa ai inca albina de vara ca sa poata fi invertit ....dar daca ai numa albina de iarna ..faci o greseala dand sirop ..pentru ca siropu va fi mutat in ramae neinvertit.....lucru nasol pe la jumatea iernii...acelas lucru se intampla si cu turtele date in februarie ..sunt luate si mutate in cuib sub forma de sirop ...mai apoi consumate ....

eu daca am dat sirop in luna august nu e tot una cu luna august din nordu moldovei ,pentru ca eu mai am 2 luni de caldura...in plus....
yuonyuon
 
Mesaje: 2842
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Stupăritul

Mesajde Shrek » 27 Dec 2019, 11:12

yuonyuon scrie:......in toamna asta nu am dat un gram de sirop am avut sute de rame la rezerva.....si asta de la 60 de stupi de productie ..in total am 90............
asta a fost ca o parantez la ce fac eu ...tema era alta... ;)

Deci, ca sa inteleaga tat natu.....producțiile acelea record, de 40 kile si peste, pe stup, per cules, sunt de fapt calculate in asa fel incat sa dea bine! Asadar , la doi stupi intrati la...."socoteală" mai este încă un stup, care produce ! Eu zic ca sunt chiar doi. Sa nu începeți să spuneti ca ceilalți nu produc nimic, pentru că orice ragalie ...costeliva, in cules abundent își strânge 2-3-5 rame de miere. Poate nu extragi acea miere, dar scutesti cheltuielile cu sirop. Ba unii storc chiar ramele cu puiet din stupii de producție pe care le înlocuiesc cu puiet din...ragalii! Zac bine domnu' Yon? Deci, daca am 20 de stupi ( de toti) si fac 300kile de miere de salcam, pot spune ca am o producție de 30 kile pe stup ( 10 de productie) cand de fapt sunt fo cin'spe kile!? Doar nu ma doare gura si nici nu-mi tremura condeiu'!
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3315
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Stupăritul

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 27 Dec 2019, 11:57

yuonyuon scrie:cu datu siropului in septembrie e cam controversat....uzeaza sau nu?....asta depinde numai de ce fel de albina ai in stup la data respectiva...
ideal e cand dai sirop sa ai inca albina de vara ca sa poata fi invertit ....dar daca ai numa albina de iarna ..faci o greseala dand sirop ..pentru ca siropu va fi mutat in ramae neinvertit.....lucru nasol pe la jumatea iernii...acelas lucru se intampla si cu turtele date in februarie ..sunt luate si mutate in cuib sub forma de sirop ...mai apoi consumate ....

eu daca am dat sirop in luna august nu e tot una cu luna august din nordu moldovei ,pentru ca eu mai am 2 luni de caldura...in plus....

Eu cand am spus ca se poate da sirop in septembrie nu am spus ca as fi auzit de la cineva. Am spus ca asa procedez de vreo 40 de ani si nu am observat depopulari din aceasta cauza. Daca as face hranirea in august se poate intampla ca dupa hranire sa apara un cules de mana, iar acea mana va fi consumata prima in iarna si problemele vor fi grave, desi in stup exista si hrana potrivita pentru iernare. Deasemenea daca odata cu hranirea albinele au de unde sa aduca si suficient polen vor transforma hrana data in puiet si la intrarea in iarna ne vom trezi ca nu au suficienta mancare. Pentru a inverti siropul albinele nu au nevoie de 2 luni. Il invertesc mult mai repede, mai ales ca in ultimii ani iarna vine tot mai tarziu. Asa procedam si cu 35-40 de ani in urma cand erau ierni adevarate. Probleme apareau daca nu era inlocuita mierea de mana. Nu incep hranirea mai devreme de 10 septembrie dar dau numai sirop 2/1.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 27 Dec 2019, 13:13

ce fel de albina aveti in stup la momentu cand faceti completare? si la ce perioada fata de ultimul cules?

si inca una... in ce zona a tarii aveti stupina....?
yuonyuon
 
Mesaje: 2842
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori