Closcutz scrie:Introduceți spirala în maturator atunci când turnați mierea fluida sau merge sa decristalizezi cu spirala si miere puternic cristalizata(tare ca piatra)?
Depinde de mărimea maruratorului. Sunt mai multe feluri de spirale, dar de 500W
este cel mai uzual. Dacă camera nu este caldă și maturatorul are 200-300 kg
nu ajunge o spirală. La decristalizare mai rău.
Eu așa fac: storc mierea în cameră cu temp. 28-30*C. Pompezi sau golesc gălețile
în maturator de 300kg care are un melc de omogenizare. Țin o spirală în maturator
pentru încălzire. O noapte las melcul și spirala pornită. Dimineața opresc melcul
dar las încălzirea cel puțin o zi pentru limpezirea mierii. După care iau spuma
și golesc mierea omogenizată în bidoane de 40kg. Le depozitez în pivniță la cca. 15*C.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.