Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde mausica » 09 Ian 2025, 23:44

cristi_vidican scrie:Vestul țării (cel puțin), zbor foarte bun de curățire ieri și azi (6-7 ian).

Si azi a fost zbor bun
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 16 Ian 2025, 09:08

mausica scrie:Si azi a fost zbor bun

Unde au mai rămas albine :lol: :o
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 16 Ian 2025, 09:56

Nu fi trist domnu' Cristi! Vezi partea plina a paharului( cu venin): nu se va produce miere pe stoc, anul acesta! Poate va creste pretul!
Glumesc!
Totuși,în afara de vinovații eterni - stuparul și varooa, oare care sa fie cauza reduceri drastice a efectivelor de albine?!
Am observat ca exista o ciclitate de cam 10 ani, la care apare o mortalitate foarte mare la albine pe timpul iernii. La ultima se spunea ca vremea rea, gerul persistent, iarna lunga, etc, ar fi fost cauza. Între timp, hobist-ii au evoluat în " începători experimentati", dar cei " profi", au și ei pierderi comparabile. Sa fie oare o teapa generalizata a substanțelor folosite pentru tratamente apicole? Sa fie un cumul de factori meteo sanitari, inclusiv tratamente " ilegale și nedeclarate " cu pesticide în agricultura ( pentru cei din zona de pusta)? Sa fie oare rezultatul folosirii " după ureche" a unor tipuri de albine " minune"?
Dumnezeu stie!
Shrek

Mesajde mausica » 16 Ian 2025, 22:26

Pai mai trebe din cand in cand sa se mai schimbe nr de stupi.Asa in anu urmator revii cu forte proaspete :shock:
mausica

Mesajde Donbazil » 18 Ian 2025, 22:42

Salutare!

Monstrulețule, uite d-aia te simpatizez io.... Scurt, clar și concis....Nu prin bălării și prin ideologii voke cu încălziri globale...Sănătate! :idea:

”Sa fie oare o teapa generalizata a substanțelor folosite pentru tratamente apicole? Sa fie un cumul de factori meteo sanitari, inclusiv tratamente " ilegale și nedeclarate " cu pesticide în agricultura ( pentru cei din zona de pusta)? Sa fie oare rezultatul folosirii " după ureche" a unor tipuri de albine " minune"?”....
Donbazil

Mesajde yuonyuon » 19 Ian 2025, 09:45

mausica scrie:Pai mai trebe din cand in cand sa se mai schimbe nr de stupi.Asa in anu urmator revii cu forte proaspete :shock:
anul acesta se vand cutiile sau roiurile??? :lol: :lol:

eu deja numar banii... :twisted: :twisted:
yuonyuon

Mesajde mausica » 19 Ian 2025, 12:25

yuonyuon scrie:
mausica scrie:Pai mai trebe din cand in cand sa se mai schimbe nr de stupi.Asa in anu urmator revii cu forte proaspete :shock:
anul acesta se vand cutiile sau roiurile???

eu deja numar banii... :twisted: :twisted:

Cum si-au asternut asa dorm 8-)
Se vand cutiile impreuna cu pavilioanele :lol:
mausica

Mesajde Balian » 22 Ian 2025, 09:14

Dacă acceptăm că pentru valul de pierderi de familii de albine în țară sunt vinovați în primul rând apicultorii,
să nu perdem din vedere situația catastrofală a sectorului. Au apărut și apar tot mai multe stupine abandonate
sau stupine cu proprietari care din cauza gradului tot mai scăzut de rentabilitate, au pierdut cu o oarecare
măsură elanul de îngrijire a propriilor stupine. Vrem nu vrem în prima fază va apărea un anturaj cât se poate
de periculos, din punct de vedere medical și pentru apicultorii care îngrijesc în continuare ”obsesiv” albinele.
Dacă noi care am mai rămas activi, alimentăm gândirea cu teorii conspiraționiste și spunemm că gama de
medicamente la care putem avea acces, este pură derutare, atunci chiar merităm situația apărută. Va
urma selecția naturală. Păcat că și pentru cei care iubesc albinele. :cry:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 22 Ian 2025, 10:41

Eu nu vad lucrurile atât de tragic! În primul rand , stupinele abandonate în mod real, nu pot constitui o amenințare pentru ceilalți stupari pentru ca familiile de albine dispar destul de repede dacă nu sunt îngrijite. Intr-un sezon , poate și mai rapid . Nici stupinele pentru care , proprietarii, au adoptat " ordonanțe trenulet" de a nu mai cheltui bani mulți pe tratamente, nu vor avea o viata mai lunga de un sezon. Deci nu vad cum ar putea influenta în rau stuparii care încă mai " tin" albine din pasiune.
Dar, asa cum am spus și cu alta ocazie, este posibil sa scadă stocurile la mici producători de miere sau pur și simplu sa nu mai vândă " la galeata" având în vedere lipsa unor previziuni clare despre producția de miere din acest an. Primii afectați, for fi " producatorii" ce vând la borcan, miere cumpărată cu 10 lei kg.
Sau poate chiar acest zvon de pierderi masive de albine sa fie doar o găselniță comerciala de a ridica prețul la miere?! În afara de forum, în cercul meu de prieteni, nimeni nu se " lauda" ca a pierdut familiei de albine!
O zi faina tuturor!
Shrek

Mesajde Balian » 22 Ian 2025, 10:58

În jurul meu masiv au pierderi. Ieșirea din uz nu va produce brusc. A început o perioadă
de agoniseală care va dura mulți ani până se stabilește un echilibru. Dacă se va stabili.
Până atunci (mulți ani) vom fi sub pericol. Dacă întro zonă azi relativ este relaxare, va
urma la rând. Momentan am stoc și chiar ieri am făcut inventar, a trecut destul de bine,
conform graficului, dar cu prețul meu de cost 16lei/kg mie este super o alimentare cu
10lei/kg. Așa nu mișc nici degetul și am pentru 10 lei. Altfel e trudă cu 16lei.
E fff important să îmi păstrez clientela. :!: :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Donbazil » 22 Ian 2025, 14:39

Salutare!

Monstrulețule mă uimești!...(Din nou)....

”În afara de forum, în cercul meu de prieteni, nimeni nu se " lauda" ca a pierdut familiei de albine!”

Pe bune, cam asta-i situația și în zona mea...(Vorbesc de stupari, nu de cei care deschid stupii săptămânal să vadă ei ce mai fac albinele, eventual să le mai pună încă o turtă)...
Donbazil

Mesajde Balian » 22 Ian 2025, 16:13

Donbazil scrie:Salutare!
Monstrulețule mă uimești!...(Din nou)....
”În afara de forum, în cercul meu de prieteni, nimeni nu se " lauda" ca a pierdut familiei de albine!”
Pe bune, cam asta-i situația și în zona mea...(Vorbesc de stupari, nu de cei care deschid stupii săptămânal să vadă ei ce mai fac albinele, eventual să le mai pună încă o turtă)...

E bine dacă așa este în zona d-voastră cum descrieți. O zonă însă este determinată de toți care au tangență cu albinele.
Indiferent dacă practică apicultura corect sau mai puțin corect. Situația de acum este potrivită să se curețe breazla.
Acel timp nu va trece întrun an. În acel timp însă va fi afectat și cel care procedează corect. Problema izvorește din
pierderea de motivație în apicultură. Din păcate și pentru ”stupari”. :?
Balian

Mesajde Donbazil » 28 Ian 2025, 21:38

Salutare!

Și ieri și astăzi au zburat tare bine. Am văzut că umblă pe ghioceii din curte. :D
Donbazil

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR