Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 20 Ian 2012, 10:25

Pct.2
Nu am facut nimic pana acum pentru impiedicarea roirii.Pentru ca am avut nevoie de roiuri.
Pct.4
Nu pot face nici o comparatie deocamdata.Deoarece stupii au roit liber si repetat doar doua familii au construit corpul 3 si au completat corpul de sus cu miere.Unul dintre caturi e prezentat in cateva poze in urma.Intr-un corp sunt cam 15-20 kg.Al doilea stup l-am lasat cu mierea pe el.De ce? Pentru ca pe forumul warrebeekeeping se discuta si practica extragerii de primavara, pentru a fi siguri ca albinele au rezerve suficiente peste iarna.Am mai spus ca discutam de un experiment.Daca treaba merge bine, un corp extras pe familie in stationar este mai mult decat satisfacator.
Pct.5
Stupul Warre are interventii zero.In afara de tratamente.Riscul este ca la interventii zero sa fie si recolta zero.
O varianta de discutat este preluarea zburatoarei de catre un dadant in perioadele de roire.Ma astept ca si alti stupari sa se preocupe in acest sens.
Pct.6
Nici una nici alta.Sa se porneasca cu un roi primar puternic.Adica sa se citeasca bine cartea scrisa de Abatele Warre si sa se respecte ce scrie acolo. Roi primar puternic inseamna , roi cu matca batrana si 1,5-2kg albina insotitoare.
Un asemenea roi poate fi artificial obtinut prin scuturare, matca tanara imperecheata fiind de dorit.
Stupul Warre poate fi folosit in conditii excelente ca rezeerva de matci. Iernarea pe un corp este suficienta.

Eu am extras mierea prin centrifugare.Fara probleme.Fagurii fiind neinsarmati se presupune o manipulare mai atenta.Cand ai foarte mult de extras cred ca varianta prezentata in film, cu presa este mai buna.

Stupul Warre nu e conditionat de existenta nici unui altui stup in preajma. Cine a inceput cu Warre este bine sa ramana cu Warre.
Nu m-a preocupat lemnul neprotejat.Desi nemtii dau sa ne spuna ca un lemn protejat rezisata 12 ani pe cand unul neprotejat numai 144 luni.La stupi ma refer. Ca in cazul gripei tratate in 7 zile si a unei netratate care trece intr-o saptamana.
Nu am apucat sa pun in practica tot ce scrie in cartea Abatelui.Daca voi fi sanatos, am tot timpul la indemana.
In primavara trecuta am avut Warre /roiuri de cu vara, care au ramas fara mancare si cadeau pur si simplu pe jos de foame.Desi initial am zis ca fiecare pasare pe limba ei piere, dupa ce am vazut scena, mi-am reamintit ca si ele au suflet si fac parte din proprietatea mea.Am folosit mici hraniri cu hranitorul de fund.Nu am regretat.Ba chiar m-am bucurat.Chiar acele familii mi-au dat unul din magazinele puse in poza.
Nu am stimulat in vre-un fel roirea.O roire totala am facut insa acum trei ani cand am scuturat complet o familie dadant intr-un stup Warre plasat pe locatia dadantului.Nu a fost nevoie de nici o hranire si completare a gusei deoarece tocmai incepuse culesul la rapita.
12 kg pentru iernare este o cantitate mai mult decat realista.Cum spune Abatele, nu poti lasa insa familia exact cu cantitatea necesara iernarii.Iernarea presupune si premize bune pentru inlocuirea albinei uzate nu numai supravietuirea acesteia.
Acum sa parafrazez pe Pavel.O mie de vorbe doi bani nu fac.O discutie extrem de precisa cu cineva care nu are albine nu este prea utila.Odata pentru mine pentru ca nu pot fi contrazis si ca atare sa ma corijez, a doua ca cel care primeste informatiile este asemenea copilului din vacanta care spune somnoros da, da, la tot ce ii zice mama cand pleaca de acasa iar cand se trezeste a si uitat tot.Chiar si faptul ca a discutat.
Stupul Warre este un start bun.Ai facut cutia ca la carte (musai!) si gata.Nu mai faci cheltuieli si nu mai depinzi de nimeni.Decat de albina.....
Fişiere ataşate
IMG037.jpg
Un grup de Warre.La unul se vede inca ziarul folosit la unificare.Unul a ramas pe 3 corpuri.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde catalinn » 20 Ian 2012, 15:13

multam mult pentru explicatii akm!
te asigur ca nu suntem pe speta copilului somnoros, observatiile, cunostintele si sfaturile tale nu sunt in van. Consider ca teoria este fundamentul pe care cladesti ulterior, evident ca fara practica nu are nici o finalitate (decat poate ajuta creierul la secretia endorfinelor si te face fericit) insa combinatia optima si bine "sincronizate" dintre cele 2 este cea care faciliteaza succesul. Cel putin asa am citit si observat din practica in anii de viata de pana acum :)


“Daruieste si ti se va da. Pentru orice lucru cat de mic daruit sau impartit de tine cu altii, vei primi inzecit.”


toate cele bune!
catalinn
 
Mesaje: 20
Membru din: 02 Ian 2012, 15:19
Localitate: Ploiesti

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde trintorache » 27 Ian 2012, 20:28

Cred ca pentru multi stupari fani Warre consemnez aparitia forumului Warre.Adresa forumului: http://warreforum.forumotion.com/
Puteti invata multe daca urmariti forumului.
"More important than talent, strength or knowledge is the ability to laugh at yourself and enjoy the pursuit of your dreams"
trintorache
 
Mesaje: 39
Membru din: 16 Ian 2012, 13:01
Localitate: Avram Iancu, jud Bihor

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde warre2012 » 30 Ian 2012, 21:40

am gresit dimensiunile la 5 corpuri warre,ce sa fac ,le stric?N-am fost atent si le-am dat ext.30/30,pot sa le folosesc ca roinite.Multumesc anticipat pentru sfaturi.
warre2012
 
Mesaje: 31
Membru din: 18 Ian 2012, 20:10
Localitate: campina

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde amd » 31 Ian 2012, 07:24

Pentru Warre 2012.Daca piesele au ramas de 30/20 cm puteti folosi niste sipci pusi in colturi pe exterior de 20 cm lungime si 3/3 sa zicem ori mai grosi.Prinsi in holtzsuruburi lungi cu aracet.Gauriti initial sipci.Eu as pune sipcii decalat in jos cu 2....3 cm si astfel obtineti ceva de efectul faltului.Ca sipci sa fie prinsi la aceiasi inaltime folositi o piesa de 2...3 cm drept sablon.Masurati temeinic diagonalele .Decalajul sipcilor o sa va incurce daca separati corpurile cu asa numita coarda de pian ori ata de mamaliga pe romaneste :) .



ps Daca le modificati pentru nuclee folositi jumatati de rama 1/2.Spor
Avatar utilizator
amd
 
Mesaje: 57
Membru din: 13 Iun 2011, 16:30
Localitate: Curtea de Arges

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde balu » 31 Ian 2012, 09:53

warre2012 scrie:am gresit dimensiunile la 5 corpuri warre,ce sa fac ,le stric?N-am fost atent si le-am dat ext.30/30,pot sa le folosesc ca roinite.Multumesc anticipat pentru sfaturi.

daca au 28/ 28 cm in interior, merge ss asa de inceput, parerea mea ;)
balu
 
Mesaje: 545
Membru din: 20 Iul 2011, 10:27
Localitate: berbesti vl

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 31 Ian 2012, 10:01

warre2012 scrie:am gresit dimensiunile la 5 corpuri warre,ce sa fac ,le stric?N-am fost atent si le-am dat ext.30/30,pot sa le folosesc ca roinite.Multumesc anticipat pentru sfaturi.

Fetele de 30x20cm pot fi folosite pentru alte corpuri noi.(celelalte fete 34cm, daca scandura s=2cm)
Fetele de 26x20cm pot fi bucatite pentru manere/scandura de zbor/cutia podisor(dupa inadire, cum a aratat amd)
Nu recomand ca roinite.Nu se pot folosi fagurii de la unii la altii, leaturile fiind mai scurte.
E pacat sa se inadeasca toate cand doua pot fi refolosite ca atare.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde warre2012 » 01 Feb 2012, 15:08

buna ziua,rasfoind putin stirile despre evolutia disparitiei albinelor,intreb pe cei cu experienta in" warre" si in stuparit ce sanse dati albinei cu stupul WARRE .STUPARI SAU NU AVEM O DATORIE IMPAGABILA FATA DE ALBINA.
warre2012
 
Mesaje: 31
Membru din: 18 Ian 2012, 20:10
Localitate: campina

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde pin » 01 Feb 2012, 18:38

Desi colegul cred ca se refera la mortalitate, aveti idee daca manifestarea CCD in state s-a produs si la cei cu stupi warre si daca sunt diferente (procentual) fata de CCD in stupii clasici?
Avatar utilizator
pin
 
Mesaje: 415
Membru din: 08 Aug 2011, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 02 Feb 2012, 11:42

Dincolo de orice speculatie, cu ocazia acestei ierni voi avea ocazia sa va aduc la cunostinta cum se prezinta stupii Warre fata de Dadant, in primavara.
Stupul Warre a ajuns la cunostinta anglo-saxona acum 4 ani, atunci cand David Heaf a tradus din franceza cartea Apicultura pentru toti si a postat-o pe net.
Cum apicultura sistematica presupunea interventii ca la carte, multi dintre cei numiti birocrati si care cu o suta de ani in urma faceau apicultura, odata cu Stupul Warre au inviat si ei.Cei mai multi nu trateaza deloc stupii, si asta nu din ignoranta, deoarece daca intri in discutie si afli profesia lor, te gandesti de cateva ori inainte de a posta ceva.
Pur si simplu duc mai departe arta stuparitului, dar de data aceasta nu in stiubee ci in stupi din lemn. Entuziasmul provine si din faptul ca fata de bunicii lor, prin aceasta metoda ei nu mai sunt nevoiti sa sufoce albinele pentru a intra in posesia mierii.
Comparatia dinter stupii Warre si cei sistematici, CCD si alte boli e un pic fortata.Stupii Warre sunt perceputi ca hobby. Stupii model Warre destinati productiei/exploatatiei intensive sunt Delon.
Daca insa, asaltul bolilor asupra stupilor cu rame mobile va continua, este posibil ca tehnologia biologica reinventata pe Warre/Delon sa fie o solutie de viitor.
Constatam cum in SUA, efectul polenizarii este perceput si rasplatit ca benefic, si ca parte din beneficii provine si din aceasta activitate. E drept, mirajul productiei de miere si veniturile din munca depusa de albina fac o tentatie deosebita din aceasta activitate.
Stupul Warre face apicultura accesibila oricui doreste acest lucru fara un bagaj de cunostinte la baza.
Daca la stupul sistematic exista un calendar al exploatatiei, la stupii Warre nu exista decat sezonul de primavara cand se adauga corpurile sub cuib si sezonul de toamna cand se face extractia surplusului.Cei ce nu au surplus sunt lasati in pace si eventual pier in prima iarna sau formeaza o familie teapana in anul urmator.
Primavara ciclul se reia.
Evident ca omul poate complica situatia si interveni oricand doreste.Poate deschide stupul, poate scoate faguri cu miere ( in special daca are copii mici), poate pune colector de polen, poate monta hranitor, etc.Ideea de baza este ca stupul Warre este de sine statator.Un stup care nu are nevoie de apicultor.
In ce masura si acarianul varroa este de aceeasi parere, ramane de vazut.
Sa nu uit totusi de eventualele roiuri de peste vara. E sansa/ghinionul fiecarui stupar.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde catalinn » 03 Feb 2012, 14:15

"ei mai multi nu trateaza deloc stupii, si asta nu din ignoranta, deoarece daca intri in discutie si afli profesia lor"
Akm: ne dai si noua adresa respectiva sa ne "destupam" si noi putin?
Vorba aia: "Stiu ca sunt prost dar incerc sa ma tratez" :)

multam
catalinn
 
Mesaje: 20
Membru din: 02 Ian 2012, 15:19
Localitate: Ploiesti

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 03 Feb 2012, 16:11

http://warre.biobees.com/
gasiti recomandarea:
An English language e-group for Warré beekeeping can be joined via http://uk.groups.yahoo.com/group/warrebeekeeping or by sending an email to warrebeekeeping-subscribe@yahoogroups.co.uk
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde andronicescu » 03 Feb 2012, 17:07

Domnul Nicolaie , incerati sa faceti si un warre cu rame artificiale -un Delon si atunci cred ca se vede si eficinta !
andronicescu
 
Mesaje: 4
Membru din: 07 Aug 2011, 20:38

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 04 Feb 2012, 20:04

andronicescu scrie:Domnul Nicolaie , incerati sa faceti si un warre cu rame artificiale -un Delon si atunci cred ca se vede si eficinta !

Pe moment nu se pune problema.Eu am migrat spre Warre pentru simplitate.Un Delon inseamna sa o iau de la capat cu ramele.M-as bucura sa aflu ca altcineva a pornit pe Delon.Asa am putea afla mai multe.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde catalinn » 05 Feb 2012, 18:05

domnule Akm, dvs ati pus startere de ceara pe ramele warre? Am incercat sa folosesc tehnica din filmuletul de mai jos dar nu pot spune ca e tocmai simplu. Dvs cum procedati?

multumesc

http://www.youtube.com/watch?v=31ovKSO- ... _embedded#!
catalinn
 
Mesaje: 20
Membru din: 02 Ian 2012, 15:19
Localitate: Ploiesti

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde Liviu Sarbu » 05 Feb 2012, 18:58

Catalin. filmul tau m-a lasat masca. Credeam ca eu am inventat metoda asta si cand colo ... Filmul se suprapune 75% peste modul meu de a monta starterele. Diferente: Eu nu fabric fasiile de ceara, ci iau un fagure artificial Dadant 1/1, din care tai fasiile. In primul rand tai fagurele la lungimea de 29 cm, dupa care tai din el 10 fasii de 2,6 cm ( pe latime ). Bucata de fagure pe care am taiat-o din lungimea fagurelui Dadant o tai de asemenea in fasii de 2,6 cm, dar acestea vor trebui adaugate exact ca in film. Leaturile din lemn arata exact ca in film au latimea de 22mm, grosimea 9mm si un canal adanc de 6mm. Atentie adancimea canalului de 6 mm este importanta. Initial am facut canalul adanc de 3 mm si imi era foarte greu sa fixez fagurele. O alta diferenta este ca eu nu incalzesc leaturile ( nu am unde si nici nu cred ca e nevoie ). Introduc pur si simplu fasiile de fagure in canalul din leaturi si torn ceara topita pe o parte si pe alta a fisiei exact ca in film. Sper ca m-am facut inteles. Eu sunt foarte multumit de metoda asta, merge usor si rapid. Albinele au fost si ele multumite si au cladit frumos. Inainte de metoda asta am incercat sa o iau pe scurtatura si am montat in leaturi bucati de fagere artificial mai mari, dar cand le-au cladit acestea s-au cam deformat si nu aratau prea bine. Nu cred ca albinelor le pasa dar pentru mine conteaza si aspectul. Va salut !
Avatar utilizator
Liviu Sarbu
 
Mesaje: 76
Membru din: 05 Iul 2011, 10:47
Localitate: Oradea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 41 vizitatori