Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde kamy » 24 Feb 2012, 17:25

horia_ch scrie:Vroia să spună cum că, adicătelea, mătcile împerecheate pe vreme nasoală sunt numai bune... de pus în insectar, nicidecum de vânzare.

SANT SI EXCEPTII!
dati-mi voie sa va povestesc una de la stan patitul adica io.
m-am luat dupa nenea rutner si mi-am spart capul cu ewk-ul propovaduit de dansul,asta prin 2000,dupa ce am recoltat matcile din nuclee,si musai trebuie sa va spun ca aveam sticla la nuclee,un nucleu mai incapatanat si-a tras o matca din botca de salvare,in septembrie,ori trebuie sa va spun ca daca folositi sticla la ewk in diminetile racoroase gasiti albinele ghem.mi-a iesit o matca galbena de marimea unei viespi fara exagerare,s-a imperecheat,si primul impuls a fost sa-i sucesc gatul,dar am zis hai sa-i dau o sansa,am introdus-o intr-o familie fara matca si pot sa va spun ca mi-a depasit toate asteptarile,nu a mers mai mult de 2 ani,dar va spun sincer ca a fost deasupra mediei.
alt caz in santul celalalt:
in 2003 am avut o familie care a umplut lada de 24 rame si mi-a dat fara exagerare si am 2 martori 150 kg de miere cand media anuala a fost 50.mare bucurie acum de la asta transvazez si sa vezi ce treaba fac la anu.dar din pacate nu s-a mai repetat fenomenu.
de aceea in cresterea matcilor hazardul are o mare greutate,datoria stuparului e sa faca tot ce stie el mai bine,chiar si in cea mai buna sarja de matci vor fi rebuturi care doar daca ai cunoaste viitorul ai putea sa le identifici,principal ar fi sa gasesti o cale de a rezolva reclamatiile ameabil pentru a pastra clientii.
kamy
 
Mesaje: 1879
Membru din: 18 Dec 2011, 15:30

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde cristi_vidican » 24 Feb 2012, 22:38

kamy scrie:mare bucurie acum de la asta transvazez si sa vezi ce treaba fac la anu.dar din pacate nu s-a mai repetat fenomenu.

Eu cand cresteam porumbei si daca aparea ceva ce-mi placea, regula era sa trag nu din ce imi placea, ci din parinti. Stiu ca la albine e putin diferit, dar daca ai o matca buna, pararea mea e ca trebuie tras din mama ei. O parere teoretica pt ca nu am prea multa experienta in cresterea reginelor.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde mihai cl » 29 Mar 2012, 18:41

De ce nu spuneti si dezavantajul matcilor cumparate ex.(de curand o matca de a mea de institut a fost furata ,omorata si desfintata linistit)atat de proaste au sost albinele ca s-au lasat furate hal mostenire genetica in schimb la cele salbatice care le tin pentru crescut rame nu au avut sanse.
mihai cl
 

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde eugendragomir » 29 Mar 2016, 11:58

janese scrie:in legatura cu matcile de la maximus..a lasat de dorit transportul si hrana din cushca..atat!!!!

cand cumperi matci..trebui sa accepti o perdere la acceptare de 30%...deci din zece raman sapte...si apoi dupa acceptare..din sapte doua vor fi sub media celor pe care le ai tu in stupina..deci sa faci un plus de calitate eventual in stupina ta...mai raman cinci..din care potzi sa iei in atentie doua...si eventual dupa ce le urmaresti sa vezi din care tragi samanta!
dar numai daca te nemultumeste linia ta!!!!

varianta:
1. ori ai familii tari si te induri sa bagi una in friguri(controlat)...si faci botci
2.ori esti pus pe inmultire(automat nu prea ai roi tari,familii tari )..si atunci nu ai de unde sa faci ceva de luat in seama calitativ,si iei de undeva
am mai zis...daca esti pus pe inmultire...nu te uita sa iei neaaparat matci pe spranceana!!!!ca vei constata ca orice ai cumpara..nu te astepti...nu te alegi cu minuni!..apoi dupa ce tia-ai facut efectivul incepi sa cauti una-doua...cinci pe spranceana!!!
ce vreau sa zic?...un incepator cand se hotaraste sa bage bani in matci...se asteapta ca matcile cumparate de la ,,x"sa-i suplineasca lipsa lui de experienta...si stupii sa infloreasca!!...
in general cand nu esti multumit de ,,linia ta" si vrei ceva ..,,mai bun"... si cumperi,vei obtine in cel mai fericit caz o crestere de calitate cu 10-20 de procente plus,in stupina ta!...restul tine de ,,priceperea ta!!!!.minunile in stupina incepatorului,nu vin de la cine stie ce shusha de albine...grosul minunilor vin de la ce face el in stupina!..asha zice janese!!..nu vreau clinciuri.!..contre!..este o parere...bazata pe ce am vazut eu la matcile carpatine!!!! :P

ps...in legatura cu procurarea de matci neimperecheate...eu ash sfatui sa-si procure..dar vezi pretul...in asha fel incat asa iesi la vopsea daca ai 50-60% perderi la acceptare plus imperechere!...dar fii atent!!!...experienta pe care o vei castiga mergand pe procurare matci neimperecheate,valoreaza infinit mai mult decat cele 60% pierdere de bani!!!!sunt comportamente,lucruri care trebui sa le vezi cu ochiitai ca sa-ti ramana in cap!!!!ca dealtfel 95% din apicultura.


Salutare,

Nenea Janese, am ametit cautand pe forum metoda dumneavoastra de facut matci pentru incepatori...o mai poti posta aici inca odata?

Te rog frumos!?

Eugen
Nu te certa niciodata cu un prost!
Te va duce la nivelul lui si te va bate cu experienta sa!
eugendragomir
 
Mesaje: 14
Membru din: 16 Ian 2014, 13:31

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde Mircea_63 » 29 Mar 2016, 14:25

eugendragomir scrie:Nenea Janese, am ametit cautand pe forum metoda dumneavoastra de facut matci pentru incepatori...o mai poti posta aici inca odata?


Incearca aici http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/3 ... e_si_roii/
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde csaa » 21 Apr 2016, 07:17

Vremea asta zapacita v-a influentat in cresterea matcilor?
Imi e frica sa pornesc procedura din cauza vremii reci.
csaa
 
Mesaje: 2256
Membru din: 26 Aug 2012, 11:37
Localitate: Oltenita

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde gica.mosu » 23 Apr 2016, 22:24

In viat ai n varianti....doar 2=doua,,,cere si vei primii=cumpara...si,incearca si vei reusi...P.S-rezultatele vorbesc...Am deja 20 de roiuri formate si in cateva zile vor incepe ponta primele matci...Merita incercat-SI-SI..Spor Gica.Mosu :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2658
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde BUNKA » 25 Ian 2022, 10:05

gica.mosu scrie:In viat ai n varianti....doar 2=doua,,,cere si vei primii=cumpara...si,incearca si vei reusi...P.S-rezultatele vorbesc...Am deja 20 de roiuri formate si in cateva zile vor incepe ponta primele matci...Merita incercat-SI-SI..Spor Gica.Mosu :!:


Mai trăiești moșule?
Părăseală mare pe forum!
La mulți ani pe 2022!
Un an bun!!
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 25 Ian 2022, 14:55

La multi ani!
A revenit Bunka. Chiar ma gandeam ca are numai albine cu VSH si nu vrea sa impartaseasca si altora secretul obtinerii albinelor imune la varroa. :)
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: sa cumpar sau nu regine

Mesajde daffid mihailov » 25 Ian 2022, 15:05

Bunka, cum mai sta treba Acu Albinele pe celula mica? Chiar suntem curioși. :) bine ai revenit! Acum poți sa dai din casa liniștit ca am rămas câțiva pe-ici.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Anterior

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator