Am gasit retetele acestea:
gica a scris:
Reteta de sirop invertit:
- oala de 10 litri curata
- 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi care nu au miros).
- 5 gr.acid citric (sare de lamaie)
Preparare:
-se pune 1,1 litri de apa la fiert
-cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie
-se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa scada(2-3 minute)este gata.
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine
Nota.Nici cele doua sorturi de zahar nici sarea de lamaie nu au miros.Daca stuparul se misca repede si lucreaza cu grija nu este pericol de furtisag.Personal fac aceste hraniri in mijlocul zilei fara teama.Albina se orienteaza dupa miros asa ca aveti grija.
gica a scris:
Intr-o oala de 10 litri se pune 1 litru de apa la fiert.Cand este gata sa fiarba se pun 5 kg de zahar si se amesteca bine.Se adauga 10 gr. sare de lamaie si se amesteca din cand in cand.Cand da sa fiarba se adauga inca 5 kg. de zahar si se continua incalzirea pana fierbe.Se fierbe 2-3 minute.Se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca putin si de aici incolo apar variante.Eu pun in pungi la ochiometru cate 800-900 gr. apoi videz si lipesc.
Le pun pe o suprafata dreapta si orizontala sa iese de grosime egala si sa se raceasca. Reci se indoaie ca un cauciuc mai tare si pot fi mulate ca chitul.Placile au o grosime de 7-9 mm.
Cand se pun la albine se fac cateva gauri in punga cu acul sau furculita de descapacit.
gica a scris:
...Sa le luam pe rand:
5 kg zahar +1,1 litri de apa 6,1 kg= 4,1 litri sirop (va rog sa ma credeti).
6,1kg : 4,1 litri = 1,48 kg/litru (putin mai greu ca mierea).
Rece este putin mai vascos ca mierea.
1,1litri apa : 6,1kg = 0.18 ( amestecul are 18% apa)
5 kg zahar : 6,1 kg sirop = 0,82 (amestecul are 82 % substanta uscata)
Teoretic,asta iese din reteta.Practic iese un amestec putin mai dens deoarece la fierbere se mai evapora din apa.
Acum:
- vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece sau ceai si obtii 8 litri de sirop 1/1
- vrei sirop 2/1 pentru hranire de completare vara mai pui imediat 1,5 litri apa rece.
Pus in PET-uri si inchis ermetic tine mult si bine.
Acum chestii de finete:
- puneti apa la fiert (1 litru),cand incepe sa fiarba puneti zaharul si amestecati.Cand zaharul se topeste si incepe sa fiarba puneti 100 ml apa in care ati dizolvat 5 grame sare de lamaie.Cand fierbe cu spuma si incepe sa scada puneti imediat apa rece.
Daca doriti sa faceti placi de zahar candi la 1litru de apa puneti 10 kg de zahar si 10 grame sare de lamaie,fierbeti ca la sirop si lasati sa se raceasca un timp.Puneti in pungi pe care sa le asezati pe suprafete plane.Cand se raceste are proprietatile duroflexului.Din acest amestec nu arunca nimic afara cum se intampla cu serbetul.
(stima si multumiri domnului Gica)
In loc de incheiere:
Vi se pare ok (la cei interesati) daca voi experimenta pe un lot Apifonda, pe altul turta dupa reteta domnului Gica, iar pe altul miere de rapita cristalizata (sau de floarea soarelui)? – 3 loturi experimentale a cate 6-7 familii/lot cu repetare anul viitor (iarna 2011-2012).
Ar mai fi posibile:
- Serbet de zahar dupa reteta:
http://www.stuparitul.com/serbet_zahar_albine.html- Coca de zahar pudra cu miere topita
- Coca de zahar pudra cu sirop (de zahar, de zahar invertit cu acid citric, chiar cu Apiinvert)
(nu mi se par prea atragatoare nici una dintre ultimele 3)
Si ca idee, cu nea Gica am vorbit ultima oara aprox. 150 minute nationale si 7,5 euro cost suplimentar din partea mea ,noi oltenii santem mai vorbareti
,iar in retete scrie 5 gr ., nu 5 % ,iar la cantitati mai mari se mai adauga ,asta nu ca as vrea sa ne contram ,ca santem destul de ,,maturi '' sa nu zic batrani ca e prea mult ,dar unele contraziceri sant bune pentru sanatatea fam. de albine . Cum zice proapis , hai pe sirop .