Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 04 Iul 2011, 07:27

Bun venit tuturor
Acesta este noul spatiu in care ne spunem oful.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde Liviu Sarbu » 05 Iul 2011, 12:28

Bine ati venit domnule Akmm ! Asteptam cu interes deschiderea si in acest forum a unui topic pe tema stupului Warre, dar mi s-ar fi parut incorect ca aceasta deschidere sa o faca altcineva in afara de dumneavoastra. Va salut !
Avatar utilizator
Liviu Sarbu
 
Mesaje: 76
Membru din: 05 Iul 2011, 10:47
Localitate: Oradea

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 06 Iul 2011, 07:41

Iata cam cum lucreaza dis de dimineata o familie Warre la cules de tei.
Familia are 5 corpuri in total.Trei construite si al patrulea in derulare.

Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde stefeug » 08 Iul 2011, 09:41

Va salut!
greu am dat de noul forum ....
am extras si eu acum doua zile miere din corpuri warre. metoda a fost improvizata si greoaie, dar am scos cca 8 l (12kg) miere de corp. am taiat fagurii si apoi i-am dat prin masina manuala de facut bulion, dupa care am lasat la decantat mierea cu ceara. pe viitor ma gandesc la un zdrobitor de fructe cu care sa zdrobesc fagurii si sa scurg apoi amestecul printr-o sita!
este o miere de calitate superioara, pentru ca nefiind centrifugata isi pastreaza toate aromele!
toate cele bune!

PS: pentru administrator: ar trebui pus un link sau un anunt in prima pagina a fiecarei sectiuni din vechiul forum cu trimitere la noua adresa. la o cautare pe google vechiul forum este cel care apare, acesta e mai greu de gasit!
stefeug
 
Mesaje: 85
Membru din: 09 Mai 2011, 22:46
Localitate: Focsani

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 08 Iul 2011, 11:52

La aceasta adresa aveti pozat un zdrobitor de faguri, varianta franceza.
Consider ca o faramitare cu un pisalog intr-o cratita mai mare si scurgerea gravitationala ar fi mai uzuala.
http://vetnavet.blogspot.com/2011/04/le ... st-la.html
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde Liviu Began » 08 Iul 2011, 14:38

Eu unul sunt incepator. Explicati-mi si mie, va rog, ce este familia warre??? :roll:
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began
 
Mesaje: 67
Membru din: 09 Apr 2011, 20:52
Localitate: Brasov

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde horia_ch » 11 Iul 2011, 10:36

Stupii Warre sunt stupi in care albinele se dezvolta natural, fara a li se oferi faguri artificiali sau rame. Sistemul prevede doar corpuri asemanatoare intrucatva corpurilor uzuale de stupi, insa in locul ramelor albinelor li se ofera doar niste sipci asezate orizontal, pe care vor construi fagurii necesari.
Mai multe detalii se gasesc pe vechiul forum:
http://stuparitul.3xforum.ro/post/3068/ ... fara_rama/
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: Warre cu leat, fara rama, roitul

Mesajde stoican.c » 12 Iul 2011, 19:25

Cu privire la tendinta familiei de a roi atunci cand au atins doua corpuri Warre constrite complet imi aduc aminte ca am citit acum cativa ani o lucrare de licenta sau doctorat in care se arata ca la 8 rame ,dadant, familia a atis punctul optim de a roi.......Ma surprinde coincidenta, tinand cont ca doua corpuri Warre sunt echivalentul a 8 rame dadant. Daca tinam cont de modul in care se lucreaza cu acesti stupi ,intotdeaua corpurile se adauga sub familie, nu se sparge cuibul....rezulta faptul ca este foarte greu sa fie impiedicat roitul....se poate schimba chiar anual regina(prin formarea de roisori in acest scop), sau eliminarea puietului
stoican.c
 
Mesaje: 1
Membru din: 12 Iul 2011, 19:15

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde Liviu Sarbu » 14 Iul 2011, 11:57

Pe la mijlocul lunii mai am pus un roi f. f. mare intr- un stup Warre. In trei zile au cladit primul corp, dupa care s-au oprit si in loc sa treaca la corpul doi si-au tras botci de roire. Am facut rocada cu un nucleu. Pierzand o parte din albina au renuntat la roit, si au trecut in corpul doi. Acum se dezvolta frumos, dar au ratat sansa de a fi o familie f. puternica.
Intr-un alt stup Warre am pus un roi extrem de mic, atat de mic ca nu ar fi avut nici o sansa intr-un stup Dadant. Ocupa doua leaturi intr-un colt al stupului Warre. Acum are cladit un corp complet. Ieri i-am pus al doilea corp.
In alti doi stupi Warre am pus roi secundari, ceva mai mici, dar totusi frumosi. Sunt multumit de cum se dezvolta.
Concluzie: pentru anul viitor, roii naturali primari vor fi pusi in stupi Dadant, roii mai mici vor fi pusi in stupi Warre.
Avatar utilizator
Liviu Sarbu
 
Mesaje: 76
Membru din: 05 Iul 2011, 10:47
Localitate: Oradea

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde stefeug » 16 Iul 2011, 11:47

Rrevin cu un subiect mai vechi. zilele trecute am citit cartea lui Antonescu in care face referire la stupul sau. M-a surprins sa constat ca stupul sau este, de fapt, stupul popular cu rame. acesta are 9 rame (1/2 layens) cu 4 corpuri, familia ierneaza pe doua corpuri, iar primavara se adauga alte doua corpuri in partea inferioara, iar la sfarsitul verii se ridica cele doua corpuri superioare. modalitatea de intretinere seamana izbitor cu cea recomandata de Abatele Warre, cu diferenta ca discutam de stup cu rame si faguri artificiali.
ce spuneti?
mai cunoasteti in tara oameni care folosesc stupul Antonescu? rama acestui stup este de 316X216mm (cu interiorul de 300X200mm) in corpuri cu sectiunea patrata?
cine stie cu precizie cotele acestui stup?
am sa incerc sa atasez extrasul din cartea sa ... am arhivat rar in 3 fisiere ... cele 4 pagini din cartea sa.
Ultima oară modificat de stefeug pe 17 Iul 2011, 09:23, modificat 1 dată în total.
stefeug
 
Mesaje: 85
Membru din: 09 Mai 2011, 22:46
Localitate: Focsani

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde flavian » 17 Iul 2011, 00:08

Bine v-am regasit. La mine cele patru familii puse in warre merg binisor. Nu chiar ca in filmul pus de akmm dar sunt inca familii mici de anul asta. Doua din ele au inceput si al doilea cat, dar merg cam timid cu constructia.

Cu umezeala am in schimb ceva probleme. Vremea pana saptamana trecuta stiti cum a fost. Iar la Brasov e cu atat mai rece si umed cand ploua.

Rumegusul pus deasupra in podisor isi face datoria in a retine apa. Chestia este ca o atrage atat de tare si de multa incat se simte ud la mana si carpele cu faina de pe leatzuri incep sa prinda mucegai. La voi n-au fost probleme in vara asta ?

Eu am schimbat deja cate un rand de carpe la fiecare familie, la unele chiar doua randuri. Am mai scos si rumegusul la uscat in zilele cu soare, dar parca tot degeaba. Ma bate gandul sa renunt la treaba cu podisorul si sa trec la varianta franceza simpla: http://www.ruche-warre.com/albumphotos.htm

Ma gandesc ca daca acum vara deja sunt probleme cu mucegaiul, la iarna ce-o sa fie ?
Avatar utilizator
flavian
 
Mesaje: 66
Membru din: 14 Apr 2011, 11:09
Localitate: Brasov

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde traian-cj » 18 Iul 2011, 13:07

Salutare tuturor si multumiri domnului akm pentru efortul depus.
In copilarie bunicul a avut o stupina de 40 de familii. Intotdeauna mi-a placut sa-l ajut in stupina dar de zece ani n-am mai avut acest noroc. Imi doresc sa-mi fac o mica stupina doar ca stau destul de prost cu timpul liber, avand program de lucru pana seara la 18.
Apoi am auzit de stupul acesta Warre si am citit saptaman trecuta toate cele 34 de pagini ale forumului vechi precum si traducerea cartii. Din ce am vazut in practica mai sunt cateva probleme de rezolvat, cum e cea cu roirea.
Planul meu era sa incep cu 5 Warre la Baisoara, jud Cluj unde am spatiu pentru stupi. Zona e chiar la poalele apusenilor, putin mai friguroasa decat Clujul si mult mai friguroasa decat in Dobrogea de exemplu. Totusi la 500m se afla o padure mica de salcam. Zona nu e tocmai bogata in cules. E plin de faneata si padure. Agricultura nu se prea practica in zona.
Avand in vedere ca nu este o zona cu cules bogat si nici nu prea are cine sa fuga dupa roi credeti ca se potriveste stupul Warre?
traian-cj
 
Mesaje: 2
Membru din: 18 Iul 2011, 12:49

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde stefeug » 18 Iul 2011, 13:55

Buna ziua!
intradevar mai sunt ceva probleme de rezolvat cu stupii warre, mai ales ca noi suntem la inceput si mai suntem si obisnuiti cu managementul stupilor cu rame, cu tot ceea ce implica aceasta! In mica experienta capatata in acesti 3 ani, am ajuns momentan la concluzia ca e mai bine de adoptat o varianta cu rame, de tip delon sau gatinau sau ... de ce nu .. chiar stupul warre cu rame ... care nu este descris in editia a 12- a a cartii sale, ci il gasiti mai bine descris in editia a 5-a. daca intelegeti franceza este la urmatoarea adresa: https://sites.google.com/site/stupiwarr ... ects=0&d=1
stupul warre cu 9 rame este similar cu stupul Antonescu, inclusiv ca mod de management, cu doua interventii pe an, primavara si toamna, cu un management care respecta biologia coloniei de albine!
Asa ca va puteti indrepta si spre acesta!
Vedeti in posturile anterioare si extrasul din cartea lui Antonescu despre stupul sau.
Numai bine!
stefeug
 
Mesaje: 85
Membru din: 09 Mai 2011, 22:46
Localitate: Focsani

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 20 Iul 2011, 08:46

traian-cj scrie:Salutare tuturor si multumiri domnului akm pentru efortul depus.
Avand in vedere ca nu este o zona cu cules bogat si nici nu prea are cine sa fuga dupa roi credeti ca se potriveste stupul Warre?

Tinand cont de ceea ce zice abatele in carte ca in Saint-Symphorien productia medie era de 15 kg, vreau sa cred ca da. Explicatia era o comparatie cu locatia Somme, unde productia medie era de 25 Kg.Sa tinem cont ca e vorba de medie.Adica sunt stupi care nu produc nimic si trebuie sa impartim pana ne da 25 kg media.
Cat priveste locatia Babadag sunt increzator ca in acest an voi experimenta extractia la cativa stupi.Sunt doi care in aceasta perioada stau afara ca si cum ar fi pregatiti de roit.
Eu mai degraba trag nadejde ca nu au loc din cauza mierii.
Sunt poate si persoane care m-ar indemna sa deschid stupii si sa ma uit.Iti trebuie oarece ani de apicultura pana atingi performanta sa astepti sfarsitul sezonului.Si acesta chiar este inamicul oricarui incepator.Dorinta de a interveni neaparat in cuib.
Cand am pornit acest topic, mai degraba m-am gandit la o familie de albine ca la ea acasa.In padure.Iar eu drumet norocos, sa gasesc scorbura cu miere si grijuliu din fire sa iau tot ce este surplus, fara sa ma ating de acele 12 kg minime rezerva.
Poate e doar un simplu vis.Stiu insa ca viata de zi cu zi ne sufoca cu problemele ei si oricate din ele ai avea putere sa rezolvi, altele vin peste tine.Cum sa scapi din acest cleste?
Un refugiu la margine de timp.Un loc unde o mana de suflete lucreaza sa-ti linisteasca gandul.Cu siguranta un stup Dadant sau orizontal, sau oricare altul cu rame, nu-ti va permite lucrul acesta.Si asta pentru ca mereu ceva va ramane nefacut la timp.De la o stimulare cu sirop pana la o adaugare de rame.Vorba Lui Ioan Gura de Aur: De la varful buzelor pana la marginea paharului multe taine sunt.Asa si in apicultura.Vrei un Ware cu rame sau oricare altul cu rame, atunci fii multumit.Esti un dumnezeu.Cu d mic.Vreu sa fi un spectator care gusta miere daruita si nu furata? Ramai la Warre cu faguri ficsi. Eu am 70 Dadant si stiu ce inseamna acest lucru.E acea situatie in care planifici bugete si-ti faci planuri ca nu cumva sa ramai in urma vecinului.Stupul Warre este pentru suflet.M-as bucura sa ramana asa.
Stiu si ca poti tine Dadant fara sa atingi media abatelui.Din orice locatie.De aceea revin si zic.Fara iluzii.Stupul Warre iti da diagnoza melifera a zonei in stationar. Parerea mea.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde gica » 20 Iul 2011, 12:35

Salut din suflet iubitorii albinei si pe cei care folosesc acest model de stup.Imi permit o interventie care sper sa fie binevenita.
Am citit cu atentie tot ce a scris colegul akmm,munca multa care prin multumiri din suflet ii va fi rasplatita.
Am stupii pe sistem ME si asa voi ramane.Inteleg cum se lucreaza cu acest model de stup,e de necrezut dar si cu ME se lucreaza aproape la fel la noi.Difera foarte putin.
A trebuit sa treaca aproape 20 de ani de cand am renuntat la inversarea corpurilor ca sa citesc la modul de lucru cu acest tip de stup ca hotararea luata a fost buna.
Interventia mea este in alt scop insa.Pe prima pagina un coleg descrie modul cum a (extras ?,stors ?, separat ?) mierea de la acest model.Fac precizarea ca prin stors se intelege separarea mierii din faguri prin distrugerea fagurilor iar prin extractie se intelege scoaterea mierii din faguri prin centrifugare,fagurii ramanand intacti in rame.Iar de exprimari gen ''am dat la centrifuga si am stors...''' sunt satul.
Eu sunt mai in varsta si am mai prins si asa zisii stupi primitivi.Stoarcerea mierii se facea simplu,trei butoaie + un butoi mare,un sac de canepa mai micut,doua blani prinse la un capat,o incapere si gata.
Sa le luam pe rand:
- butoaiele erau desfacute la un capat din constructie.Unele aveau sus doua locase mai ridicate pentru manevrare.Pe la mine se numesc hardaie.Unul avea fagurii care mergeau la stors,in altul se storcea mierea iar al treilea era cu apa.
- sacul era de forma dreptunghiulara,avea aprox. 40 X60 cm,in el se baga unul sau doi faguri la stors.
- blanile erau prinse la un capat cu piele de oaie tabacita aveau cam 30 X30 cm apoi erau ingustate prin cioplire si se asemanau cu doua lopeti fixate la capatul lat.Se realiza din ele o parghie dubla de gradul doi.La partea lata se punea sacul cu faguri si se storcea deasupra unul butoi.Se rotea sacul de capatul de care era tinut si se realiza o stoarcere completa.
- dupa stoarcere sacul era pus in butoiul cu apa,era spalat si restul de faguri era indepartat.
- se relua operatia.Din amintirile mele se scoteau 300-500 kg de miere pe zi.
- incaperea era o bucatarie de vara care avea un avantaj imens.Daca obturai geamul in ea se facea semiintuneric si albinele ieseau prin crapaturile dintre blani.

Cam asta cu scosul mierii din stupii primitivi.Sper sa fiu cat de cat inteles ca eu dupa ce am citit nu am inteles mare lucru.
Mai am o observatie de facut referitor la cele scrise de un coleg referitor la roire.Dar azi este Sfantul Ilie,patronul ploiilor,al tunetelor si trasnetelor.Pe calendarul vechi cadea pe 3 august cand se sarbatoreste Ziua Ursului,zi in care se cercetau stupii primitivi si se luau hotarari in privinta lor.
Dar astea-s de demult cand nu se umbla in stupi cum se umbla iarna la butoiul cu varza la care umbli si cand te doare capul si cand nu.
Sper sa nu fie cu suparare.Voi reveni.Va salut pe toti.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde un OM » 24 Iul 2011, 20:16

D-l akmm va citesc postarile cu atentie si incerc sa gasesc tot ce se poate dintr-o afirmatie. Mereu ma tenteaza sa incerc si eu varianta Warre, dar din cauza Dadantilor nu am timpul suficient sau oboseala, sau lenea? Banuiesc ca stupul Warre este mai natural, merge pe o minima participare a stuparului. L-as dori in gradina, dar deocamdata merg pe rentabilitate cu toate dezavantajele aferente.Fiti atent la ce postati, ca va urmaresc !
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 60 vizitatori