Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: intrebare incepator

Mesajde ionut13 » 30 Mai 2012, 22:13

Da, fratele meu....~l-am intzepat si pe el cu veninul asta~ care merge de 2 ori pe sapt la casa parintilor unde sunt stupii. Problema e ca el acum a inceput sa puna mana pe carte sa citeasca.Imi trimite poze/filme deocamdata. Are el un coleg de serviciu care are albine, si maine merge cu asta sa le vada. Abia astept feedback de la el.

Referitor la divizare....ar mai fi solutia ca sa fac un roi din familia mai puternica, cu mai multa albina....sal las cu botca, sal vad cum evolueaza...eventual sal mai ajut cu puiet de la familia actual mai slaba?
Io dupa cum iam vazut si dupa cum zicea si nenea de la care iam cumparat....la stupul mai tare,imi zicea sa fac ceva cu el musai...ca altfel o sa roiasca....cai futernic.

Ce ziceti??

Va multumesc
ionut13

Mesajde ionut13 » 30 Mai 2012, 22:19

oho....ce tineri e uni pe aici....16 ani....io am atata de cand am inceput sa f** :))))

btw, am un messenger: roman_ioan_etc@yahoo.com pt cine vrea/are timp, sa chetuiasca cu mine. Pana spat viitoare cand vin acasa vrea sa aflu cat mai multe pareri

Va multumesc
ionut13

Mesajde cantemir » 30 Mai 2012, 22:25

ionut13 scrie:....cai futernic.

Ce ziceti??

Va multumesc

Ce sa mai zic? Daca asa zice nenea... O sti el ceva. Ma doare la lingurica de atata ras in seara asta! O faci intentionat, sau e de la tastatura?
cantemir

Mesajde ionut13 » 30 Mai 2012, 22:32

ma bucur sa va amuzati, sa zicem ca asa mi-o iesit cum tapez.....

Revenind la harnicutzele mele....sa incerc sa le divizez si sa le cumpar o matca fecundata.....de unde gasesc so cumpar?

cemi sugerati?....:D
ionut13

Mesajde aliuta2000 » 31 Mai 2012, 15:18

ionut13 scrie:ma bucur sa va amuzati, sa zicem ca asa mi-o iesit cum tapez.....

Revenind la harnicutzele mele....sa incerc sa le divizez si sa le cumpar o matca fecundata.....de unde gasesc so cumpar?

cemi sugerati?....:D

1.sa ramai asa amuzant , dar fara sa maltratezi chiar asa gramatica limbii tale nu ma refer la mancat o litera ici colo .

2. Citeste mult si vezi cu ochii tai ca este puternic , ca asa fiecare om isi lauda marfa . In acest timp , nu albina foarte multa impune divizarea , pentru ca aceasta albina dispare relativ repede ~o luna .
Acum dupa culesul de salcam e albina imbatranita si epuizata care dispare . te uiti in cuib si vezi ce puiet ai acolo si in ce stadiu e .

FFF Important cand faci roiul cel mai USOR mod Posibil e sa imparti stupul si sa duci unul din ei cam 5-7 KM departare in linie dreapta .
Altfel e greu sa imparti albina culegatoare intre ei si vei avea unul depopulat .
Si daca il faci doar cu albina fara rame de puiet , dar albina si matca gen roi la pachet , cu atat mai mult trebuie sa ii duci departe ca acea albina are locul intiparit si se va intoarce la stupul de unde ai luat-o .

De la introducerea matcii in stup chair fecundata dureaza 21+~18-20 zile pana cand o sa ai albina din acel stup culegatoare , ceea ce e destul de mult . Bafta multa la citit .
A.D.
aliuta2000

Mesajde ionut13 » 31 Mai 2012, 21:49

dragilor.....ce parere aveti de aceasta metoda de inmultire/divizare : http://stuparitul.3xforum.ro/post/3316/ ... _divizare/

alte avantaje?
alte dezavantaje?
ionut13

Mesajde ionut13 » 31 Mai 2012, 22:59

hihi....cateva poze...calde....primite azi.

O seara buna tuturor
Fişiere ataşate
DSC02549 (Small).JPG
DSC02552 (Small).JPG
ionut13

Mesajde aliuta2000 » 01 Iun 2012, 08:05

prima rama din prima poza , arata albina multa , dar miere putina , cea de a 2-a are pastura pe ea si cam atat .
sa nu te superi dar e parerea mea , care am zis ca fac 2 super roi /familii pana in toamna , dar nu am unde sa le deplasez km aceea departare , si acum incerc sa vad daca pot sa ii aduc pe linia de plutire , sau depopulat , si salcamul a fost varza =0
Familiile de baza cred ca si-au revenit chiar bine si se dezvolta normal nu le-am desfacut zilele acestea , dar ritmul de lucru este OK
A.D.
aliuta2000

Mesajde ionut13 » 01 Iun 2012, 10:30

da...eu acum le-am cumparat....apoi na..nu sti ce cumperi..dat fiind faptul ca sunt si incepator....o sa vad...sapt viitoare merg si eu la ele...sa vad ce e de facut...Ma astept ca din florile de fan( cam singurul cules ramas pe anul acesta) sa isi asigure macar "mersul normal" apoi mai pe toamna ma astept ca trebuiel sa le ajut.

Toate cele bune!
ionut13

Mesajde aliuta2000 » 01 Iun 2012, 20:49

se asigura . tu fiind in zona de deal ai destul de multa fanete care ofera destula floare(variata ... una dintre cele mai bune fiind trifoiasul salbatic care e bunsi ofera si nectar si polen de calitate ) pentru cules de intretinere si pentru hrana de iarna . prin august vezi cum sta treaba si daca nu au mai le ajuti
A.D.
aliuta2000

Mesajde ionut13 » 02 Iun 2012, 10:46

s-a inteles :)
ce zici....daca vad ca le trece prin cap sa roiasca ( isi fac botci) sa le divizez...sau sa merg asa cu ele anu asta?
ionut13

Mesajde aliuta2000 » 02 Iun 2012, 12:11

daca vor sa roiasca , sa sti ca roiul este dovada cea mai buna ca acea albina este 100%sanatoasa ., si nu prea ai ce sa le faci , decat sa culegi roiul primar si apoi sa incerci din toate puterile sa previi roiul secundar tertiat etc ... . si asa o sa in roiul primar matca veche (conform cartilor )nu va zbura prea departe , si o botca capacita + puiet de toate varstele in stupul ramas + albina suficienta in interior .
La roi sa ii dai de construit , sa nu adaugi rame construite , doar FA pe care sa fie albina bine ... nu larg ..

Mai citeste si tu si vezi ce crezi ca te avantajeaza cel mai bine .
A.D.
aliuta2000

Mesajde ionut13 » 02 Iun 2012, 13:22

da....de citit tot citesc ( am citit 2 carti si forumul asta si ala vechi ). In situatia mea, adica 2 familii (fara alti stupi ca sai folosesc ca si ajutor,matci imperechiate sau alti faguri cu/fara puiet), in cazul in care vad ca vor sa roiasca, cea mai prudenta metoda de prevenire roit natual respectiv inmultire mi se pare divizarea, descrisa si aici http://stuparitul.3xforum.ro/post/3316/ ... _divizare/ . Problema mea este ca am o singura vatra.In acest caz unul o sa se depopuleze. Ce sfaturi imi dati in acest sens?
ionut13

Mesajde aliuta2000 » 02 Iun 2012, 16:51

pentru noi roiutul natural e o metoda buna de inmultire . Stuparitul comercial sau intensiv ... cum vrei sa ii zici previne roitul , pentru ca roitul nu aduce venit . Familia care roieste nu da miere ci impune munca de colectare , si de supraveghere in loc de productie .

Daca faci divizare a .... in cazul in care te hotarasti verifica bine situatia stupilor si poti sa faci din 2 stupi un roi , daa nu sunt puternici sa ii imparti in 2 pe fiecare .
1 urmaresti daca ai botca sau nu .
2 daca ai rama aceea se va da cu siguranta roiului. .
3 puiet capacit cat mai caramiziu , nu crem la culoare ... cu cat e mai caramiziu rosiatic e mai aproape de eclozionat si te va ajuta in noul roi .
il faci cam pe 3 rame 1 botca si 2 puiet capacit . apoi pui 1 rama hrana si una cu pastura .
albina acoperitoare se ia dintr-un singur stup , sa nu le amesteci . Puiet aduci din ambii , nu conteaza , dar albina doar dintr-un stup .. Poti sa iei rama cu botca cu tot cu albina + inca o rama cu puiet capacit tot cu albina , din stupul celalat iei o rama cu puiet capacit mai proaspat eventual si larvar , dar aproape de capacire , si mai scuturi albina din primul stup cat ai nevoie .
Stupul unde faci roiul sa ife dat cu tuica pe fund si pe pereti .
Faci roiul , dai hrana s ieventual si un hranitor in care bagi hrana cam 200 -500 ml cum ti se pare si il bagi la intuneric si la o temperatura rece (beci de preferat 2-3 zile ).
La urdinis pui plasa ca sa existe ventilatie si aer . dupa aceste 3 zile il scoti si ii deschisi urdinisul sa poata iesi albina afara . Eu am pus si rengute la urdinis in prima si a doua zi ca sa iasa mai greu albinutele afara si sa isi ia repere noi .
Acum cara polen la greu .

citeste la inmultire si vezi ca si eu am luat sfaturi de Adi Hodis .

Daca divizezi , sa nu umbli prea des in ei si operatii rapide ca sa nu starnezti furtisag
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 02 Iun 2012, 16:54

deci daca vor sa roiasca mai bine lasal sa faca primul roi pe care il culegi si il bagi la munca (are o forta foarte mare de cosntruit si de munca ... dar sa bag idoar FA nu si construit sau ouat si mai grav . Roiul principal are matca fecundata , cea batrana , deci va incepe sa ouao imediat ce va avea spatiu construit )
Tratament antivaroua dupa ce s-a asezat la casa lui .
si stupul de unde a plecat intros la 90 grade conform folclorului il potoleste de roit + ii dai de lucru chiar in cuib FA .
Inca nu am ajuns in aceasta situatie .
A.D.
aliuta2000

Mesajde ionut13 » 02 Iun 2012, 23:50

multumesc...asa voi face daca va fi cazul.
aliuta2000 ai o adresa/telefon unde te pot contacta mai "personal" daca v-a fi cazul?
Multumesc tuturor de sfaturi.
ionut13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR