Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde Mishu05 » 28 Feb 2011, 01:25

Salutare,
Deschid acest topic cu speranta unui an mai bun toate punctele de vedere si in special cel apicol. As propune urmatorul subiect:
- Cum vedeti anul 2011 din punct de vedere al profitabilitatii? Mai exact cum vi se pare impactul fondurilor europene din punct de vedere al cresterii interesului pentru apicultura? Din punctul de vedere personal al fiecarui stupar cu un numar mediu sau insemnat de familii de albine ( de la 50-60 in sus spre 200-300) v-ati gandit la o eventuala trecere macar temporara ( 1-2 ani) si macar partiala de la productia principala ( miere,polen) la cea de familii de albine?
DIn ceea ce vad pe anunturile de vanzare preturile au tendita sa urce spre 300-400 lei/familia si 200-250 lei/roiul. Vi se par normale aceste preturi atat din punct de vedere al unui potential cumparator cat si al dvs ca potential vanzator?
- Vom ajunge oare la o crestere cu 30-50% a numarului de familii de albine in acest an? Mie mi se pare un scenariu demn de luat in seama argumentele ar fi:
- avem un procentaj 10-15% din stupari relativ profesionisti cu un numar insemnat de familii ( peste 100 sa zicem) care vor fi atrasi de o inmultire partiala
- avem un procentaj insemna de stupari ( grosul) de 50-70%) cu un numar de 50-100 familii care poate ar prefera un castig mai solid prin vanzarea de familii si roiuri decat sa alerge prin pastoral dupa mierea care stim cu toti cat de greu se obtine
- si la final avem pe cei tineri in domeniu, incepatori care au bineinteles un singur scop: sa vada cum creste stupina.
Cum credeti ca se vor desfasura lucrurile?
Pronosticuri pentru un pret real de vanzare sa zicem undeva in perioada 20 aprilie -5 mai?
Avatar utilizator
Mishu05
 
Mesaje: 365
Membru din: 21 Feb 2011, 11:18
Localitate: Bucuresti

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde mechenici » 28 Feb 2011, 17:55

Salut.Eu cu un oki pling shi cu unu rid.1pling ca nu pot accesa fonduri -lipsa fonduri de demarare,pling ptr.albine ca sau aruncat o gramada ptr.bani au cumparat 25 de stupi sa ia fonduri dar nu au citit nimic sunt paraleli deci in doi ani vor ucide o gramada de familii de albine nevinovate.(sa ma contrazica aia care asta primavara cumparau 15-30 de familii shi sa spuna citzi mai au acum shi daca ishi dau shanse sa scoata miere anul acesta.)2rid ptr. k atragem fonduri shi sa dezvoltam aceasta ramura shi daca ceara shi mierea nu sar duce in ind.cosmetica ar fii si mai ok.BAFTA
Avatar utilizator
mechenici
 
Mesaje: 58
Membru din: 24 Feb 2011, 21:04
Localitate: ORSOVA-MEHEDINTI

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde Nicolaus » 28 Feb 2011, 18:55

mechenici scrie:Salut.Eu cu un oki pling shi cu unu rid.1pling ca nu pot accesa fonduri -lipsa fonduri de demarare,pling ptr.albine ca sau aruncat o gramada ptr.bani au cumparat 25 de stupi sa ia fonduri dar nu au citit nimic sunt paraleli deci in doi ani vor ucide o gramada de familii de albine nevinovate.(sa ma contrazica aia care asta primavara cumparau 15-30 de familii shi sa spuna citzi mai au acum shi daca ishi dau shanse sa scoata miere anul acesta.)2rid ptr. k atragem fonduri shi sa dezvoltam aceasta ramura shi daca ceara shi mierea nu sar duce in ind.cosmetica ar fii si mai ok.BAFTA

Cate familii ai ?
Nicolaus
 
Mesaje: 86
Membru din: 23 Feb 2011, 22:42
Localitate: Orsova

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde mechenici » 01 Mar 2011, 19:31

SALUT.Am avut 50 am cumparat lazi duble(2 fam in lada) shi cind mama shi tata iam dus pe rind la spital dupa o singura mushcatura miam dat seama ca nu ma poate ajuta nimeni iam unificat din 2 am facut 1 shi anul trecut am primit 2 lazi orizontale am 27fam.Daca ash vrea sa am familii multe ash pune din nou separatoarele shi iash face din nou.Probabil va referitzi la treaba cu fondurile . trebuie bani ptr.dosar pe care nui am
Avatar utilizator
mechenici
 
Mesaje: 58
Membru din: 24 Feb 2011, 21:04
Localitate: ORSOVA-MEHEDINTI

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde Bambucha » 03 Mar 2011, 01:30

Urmeaza un hei-rup apicol ce va tine circa 3 ani, perioada in care multa lume, datorita diverselor masuri europene/PNA coroborat si cu actuala perioada de recesiune prin care trecem, isi va face planuri, va visa catre o adevarata dezvoltare. Ce se va alege vom vedea din 2014 incolo odata incheiate programele actuale.
Deocamdata constat cu nu mica uimire o adevarata inflatie la tot ce tine de albine... de altfel si tamplarii nu mai fac fata comenzilor si asta pe timp de iarna (sezon considerat dintodeauna mort) in comparatie cu alti ani cand stateau degeaba. Spune multe...
Personal vad in 2011 o infrastuctura apicola foarte scumpa (de la albine, roi pana la unelte si utilaje apicole) cu produse apicole mai ieftine decat 2010 (miere, polen etc). Cu alte cuvinte vad mai castigat un tamplar ce face lazi decat un stupar.
Din 2014 se va tria adevarata patura de apicultori care vor face urmatorul pas in apicultura romaneasca.
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde MyBees » 04 Mar 2011, 00:12

Parerea mea este ca anul acesta, poate si anul viitor, se vor face ceva afaceri cu materialul biologic si echipament apicole. Dintre acestia marii castigatori vor fi cei care au capacitatea acum sa realizeze volume cat mai mari si apoi sa faca pasul inapoi atunci cand balonul se va mai dezumfla(sa nu se arunce cu capul inainte cu alte cuvinte. de exemplu ca la anul sa ia de bun trendul si sa bage zeci/sute de mii de euro in utilaje pentru cresterea productiei)

Castigatori vor mai fi apicultoii care vor cu adevarat sa faca treaba in acest domeniu si care au pasiunea si capacitatea necesara.

Ce se va intampla cu tinerii(si nu doar tineri, sa fim intelesi) care sunt atrasi ca un magnet de aceste programe? Pai se va intampla la modul ca unii mai cu capul pe umeri vor incerca o dezvoltare sanatoasa, pompand acum in dezvoltare fiecare banut de care dispun si fiecare banut care poate fi atras. Si acesta ar fi un lucru bun.

Teama imi este insa pentru cei care inteleg ca acesti bani sunt siguri si singuri(singurii care trebuie bagati in proiectul lui). Ganditi-va la tanarul care vede in aceasta sansa vietii sale, se arunca cu capul inainte(pot fi cazuri in care chiar sa imprumute sumele necesare) si se apuca acum sa cheltuie niste bani(mai mult decat poate sustine) in ideea ca la toamna ii recupereaza. Banii de cele mai multe ori nici macar nu vor fi ai lui ci imprumutati, de cele mai multe ori(si daca e norocos) de la cei 3 p(parinti, prieteni si ceilalti prosti )
Ca sa poata accesa una din variante trebuie sa bage bani in cel putin 25 de familii. Valul actual face ca toate preturile sa urce. Familii, roiuri, regine, cutii, etc. Va da acesti bani pentru a fi eligibil si apoi va mai da alti bani pentru dezvoltare in speranta ca pe acestia ii va recupera.
Ce se va intampla in cazul scenariului in care se va deconta 60-70% de exemplu si nu 100% asa cum inteleg si cum se asteapta majoritatea? Care va fi impactul in randul acestora cand dupa 1-2-3 ani vor descoperi ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple? Nu cumva, asa cum acum se ingramadesc cu capul inainte, atunci se vor feri de aceste programe ca "necuratul" de tamaie?

Mai este de retinut ca finantarile nu se termina in 2013 asa cum gresit s-a inteles de multi. Banii vor continua sa vina insa probabil ca atunci vor fi directionati cu precadere catre cei care vor trece cu bine de acesti ani.

PS. Mishu, faceai la un moment dat o paralela cu criza lalelelor olandeze. Traim acum momentul perfect pentru asta.
Ultima oară modificat de MyBees pe 04 Mar 2011, 12:50, modificat 1 dată în total.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1285
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde Mishu05 » 04 Mar 2011, 01:36

My Bees, Bambucha sunt de acord cu ceea ce ati scris. As mai avea insa de adaugat un aspect cred eu important:
- majoritatea celor care incep nu dispun totusi de fonduri insemnate pentru treaba asta . Un calcul grosier imi da undeva la 120-150 euro/stup complet (lada, albine, ceara) + un minim de 500-1000 euro restul echipamentelor. Vorbesc de stupine de incepator care se pune pe treaba pentru masura 141 ( 25 familii minim) nu de cineva care vrea 3-5 stupi de hobby sa ii tina in gradina. Sa zicem ca faci cumva rost de bani pentru echipamente insa cred ca majoritatea se bazeaza pe PNA pentru achizitia de familii de albine ceea ce pana la urma e normal, cred ca la toate sedintele ACA si nu numai in toata tara se striga de 2 ani treaba asta: PNA, PNA, PNA :D ( parca vad ca iar sunt cereri de 10-12-14milioane euro pentru PNA si sunt alocati doar 7mil ).
- cred ca in aceasa schema vom asista la o gramada de achizitii "pe vorbe" fix ca in cazul mentionat mai sus , criza lalelelor cand se achizitionau practic viitorii bulbi din primavara si nu bulbi reali, tangibili. Asa cred ca va fi aici dar din alta perspectiva: cumparatorul va trebui sa se inteleaga cu vanzatorul pe un pret, un avans in primavara si de abia in toamna sa ii restituie restul de bani. Acum intervine faimosul stil romanesc si neincrederea cronica. Vanzatorii vor fi pusi in situatia ingrata de a accepta chestia asta sau de a vinde cu taraita in numar mic pentru ca deh..lumea nu are acum zeci de milioane de aruncat in aer. Daca anul va fi prost si incepatorul nu isi va scoate banii din miere si prin PNA se deconteaza partial intreb si eu: de unde va avea bani sa ii restituie suma in toamna vanzatorului ce i-a dat albine pe incredere? Repet: nu cred ca sunt multi care sa dea "banu jos" de exemplu pe 10-20 familii de albine care la preturile actuale inseamna de la 30-35 milioane spre 60-75 milioane. Adaugam la asta pretul diverselor scule si dispozitive, ceva combustibil pentru transport..si ajungem lejer la peste 100-120mil lei vechi.
- in continuare incepatorul nostru se va confrunta cu o acuta lipsa de rame de cat, in care albinele proaspat achizitionate sa ii stocheze mierea mult dorita.
Si atunci? Oare nu va fi deziluzia foarte mare? Oare dupa un sezon "la limita" incepatorul isi va face calculele si va ajunge la concluzia ca pana nu ajunge la un numar de X familii ( pot fi si 50 si 200) cu tot ce trebuie la ele nu va putea face profit serios( si asta in anii buni, nu mereu) Asa ca as vrea sa dau un mic sfat/parere apropo de inceputul in domeniul asta: daca tintiti spre numar de stupi mai mare, vreti sa faceti din asta o afacere chiar daca porniti de la un nivel mic de 10-15-20 stupi sa stiti ca investitiile sunt totusi substantiale, chiar si in stationar. Asa ca pregati-va macar un 1000-1500 euro pusi de-o parte pentru:
- niste cutii/roinite in plus, ceva hrana suplimentara, ceva ceara, rame in plus fata de estimarile initiale, tratamentele de toamna, etc.
Cred cu tarie ca cine va reusi sa dubleze anul asta nr de familii de albine si daca anul va fi unul bun va avea parte in primavara 2012 de un adevarat asalt al cumparatorilor atat incepatori cat si stupari care vor sa isi mareasca numarul de familii. Si stim cu totii ca este cea mai rapida si eficienta metoda ( chiar daca cea mai costisitoare) achizitia de familii cu totul.
Cand scriu randurile astea imi vine in cap Janese si "intrarea" lui puternica pe forum in care parca arunca cu tunete si traznete in toata lumea:
- de ce ii invatati ma pe astia mici ca e lapte si miere cand eu vorba aia , pavilion , munca, nu aveam bani de zahar, etc, etc
- nu le mai spuneti ma ca din apicultura poti sa traiesti cand eu ma chinuiam prin dobrogea fara bani de transport, etc, etc, etc.
Avea dreptate nea Janese..avea mare dreptate.
Suntem totusi in voia vremurilor si vremii..:) E an bun..va fi cu noroc la anu tare mi-e teama ca ajunge in 2012 5-6 milioane familia, indiferent cat se vor inmulti ( si se vor inmulti la greu) pentru ca toti vor tine la pret. Cred ca 2011 e an de adunat "trupele" de abia in 2012-2013 se va da marea batalie.
Avatar utilizator
Mishu05
 
Mesaje: 365
Membru din: 21 Feb 2011, 11:18
Localitate: Bucuresti

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde Bambucha » 04 Mar 2011, 08:41

MyBees scrie:Ce se va intampla in cazul scenariului in care se va deconta 60-70% de exemplu si nu 100% asa cum inteleg si cum se asteapta majoritatea? Care va fi impactul in randul acestora cand dupa 1-2-3 ani vor descoperi ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple? Nu cumva, asa cum acum se ingramadesc cu capul inainte, atunci se vor feri de aceste programe ca "necuratul" de tamaie?

Mai este de retinut ca finantarile nu se termina in 2013 asa cum gresit s-a inteles de multi. Banii vor continua sa vina insa probabil ca atunci vor fi directionati cu precedere catre cei care vor trece cu bine de acesti ani.


Nu se termina finatarile, ci doar masurile de finantare actuale. Din 2014 vor fi finantari la alt nivel, pentru cel ce a reusit sa treaca de perioada asta, sa se dezvolte in pofida timpului bun/rau, pretului de achizitie a produselor apicole s.a.m.d.
Raman in continuare pe ideea ca pana la urma cel mai greu e sa vinzi... Fiindca mai vine un hop, multi vor produce miere de exemplu, dar nu vor sti sa vanda, vor capata preturi mici, mici, mici.
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde costinelblagniceanu » 09 Mar 2011, 19:30

mechenici scrie:SALUT.Am avut 50 am cumparat lazi duble(2 fam in lada) shi cind mama shi tata iam dus pe rind la spital dupa o singura mushcatura miam dat seama ca nu ma poate ajuta nimeni iam unificat din 2 am facut 1 shi anul trecut am primit 2 lazi orizontale am 27fam.Daca ash vrea sa am familii multe ash pune din nou separatoarele shi iash face din nou.Probabil va referitzi la treaba cu fondurile . trebuie bani ptr.dosar pe care nui am

Salut mechenici tu cam cit crezi ca te-ar costa sa faci dosarul?S-au poate are cinevao idee! :cry: :cry: :cry:
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
Avatar utilizator
costinelblagniceanu
 
Mesaje: 216
Membru din: 08 Mar 2011, 20:00
Localitate: Vinatori-MH

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde trandafir v » 09 Mar 2011, 22:35

costele ma-ti facut curios,stiu ca curiosi mor repede dar asta e ,vreau sa stiu .ne poate raspunde cineva? va salut forumistilor.
Avatar utilizator
trandafir v
 
Mesaje: 16
Membru din: 24 Feb 2011, 15:13
Localitate: sat.SUSITA jud.MEHEDINTI Dr.Tr.Severin

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde proapis13 » 09 Mar 2011, 22:46

Dosarul in sine nu te costa cine shtie ce insa e alergatura shi timp
plus ca intre timp se poate modifica din mers termenul de depunere
sau legislatzia in vigoare cum au facut anul trecut cand de vineri
pana luni s-a modificat de 2 ori dupa care s-a ,,modificat''modificarea ;)
O sa postez intr-o zi ce shi cate itzi trebuie
salve
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde costinelblagniceanu » 14 Mar 2011, 18:09

Salutari proapis13 dv. ca mai tot timpul saritor dar asteptam.....!!! : :lol: :lol: :lol:
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
Avatar utilizator
costinelblagniceanu
 
Mesaje: 216
Membru din: 08 Mar 2011, 20:00
Localitate: Vinatori-MH

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde antal_bee » 14 Mar 2011, 21:00

masura141 pe intelesul tuturor se gaseste in revista lumea apicola nr.21 din 2009. SALVE
Nu te osteni sa ajungi bogat; nu-ti pune iscusinta ta in aceasta. Pilde cap. 23 vrs.4
Avatar utilizator
antal_bee
 
Mesaje: 207
Membru din: 28 Feb 2011, 02:53
Localitate: Sighetu Marmatiei

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde costinelblagniceanu » 15 Mar 2011, 08:12

Si care nu o are si nu pot sa faca rost de ea ?? :D :D :D
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
Avatar utilizator
costinelblagniceanu
 
Mesaje: 216
Membru din: 08 Mar 2011, 20:00
Localitate: Vinatori-MH

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde MyBees » 15 Mar 2011, 17:21

Salutare! putem reveni la subiect?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1285
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: Tendinte 2011 - familii, miere, profitabilitate

Mesajde Geangu Cristian » 29 Mar 2011, 23:47

Si eu sunt un incepator tin stupi din dragoste ptr albine nu sunt profesionist ,am albine de vreo 6ani dar nu am timp mult de ei am 35 de stupi poate sunt multi k numar dar nu sunt asemanatori cu ai profesionistilor sunt mai slabuti locuiesc intr-o zona in care nu bate soarele tuata ziua si nu se dezvolta repede primavara .Din putina mea experienta am mai facut si cite un banut "cinstit"din asta si a fost binevenit in familie.Am avut un atelier de timplarie si ma descurc cu rame lazi etc dar degeaba ,imi trebuie meserie ,deci cine investeste in apicultura din dorinta de pricopseala o sa renunte repede si o sa se trezeasca mai sarac decit inainte de a investi poate pirde tot in citeva minute. As dori si eu informatii despre accesarea fondurilor dak cineva imi poate spune sincer dak nu cumva obligatiile care ti le asumi sunt mai mari decit avantajele?? ce risc dak nu pot tine pasul cu prtentiile lor? eu intotdeauna mai pun si raul inainte.Nu am luat nimic din tot ce am fara sa platesc cred k ar fi mai bun un an productiv si un pret bun la produse si sa investim din banul nostru.Sper sa impartasesc si eu din eperienta dumneavuostra vad lucruri interesante aici dak nu deranjez mai intreb si eu cite ceva
Avatar utilizator
Geangu Cristian
 
Mesaje: 93
Membru din: 29 Mar 2011, 20:46
Localitate: Valenii de Munte jud PH

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori