janese scrie:baiul este ca sunt la apusul vietii si nu mai am timp de toate care-mi trec prin cap!!!!!!!..mai vorbim.....
Cu asta nu sunt de acord!! In rest iti dau dreptate.
Mie incubatorul imi foloseste; sunt mai sigur pe sarja cand o stiu acolo. De asemenea, economisesc timp. Bag botcile dupa capacire, iar in finisor introduc altele.
Referitor la matci!
In zona Craiovei sunt cativa apicultori( cu peste 300 de familii fiecare) care folosesc ligustica adusa din Italia. Merge cate unul acolo, din doi in doi ani si cumpara pentru toti. Din aceste matci se face multiplicare, F1 fiind folosite in productie. Am luat si eu intr-un an 5 bucati. Am facut multiplicare si am facut 50 roiuri, care s-au dezvoltat foarte bine pana-n toamna, iar in anul urmator au dat miere bine. Intamplator am descoperit intr-un coclau un apicultor mai in varsta, cu aproximativ 50 de stupi orizontali, cu albina carpatina. Modul de exploatare era clasic si simplu( inmultire numai prin botci de roire, iernare pe miere buna, tratament antivarrooa, stimulare, cand era cazul, cu miere diluata). Stupii erau beton!! Cantarul de control la salcam arata 26 kg(atunci cand majoritatea se vaita ca nu baga la salcam). Acesta a fost momentul cand mi-am dat seama ca nu are rost sa mai folosesc ligustica(desi are multe atuuri) si am ras-o. Chiar mi-a parut rau ca am cam infestat zona, dar am indreptat gresala prin donarea a zeci de matci la stuparii din zona, eu folosind numai carpatina de la ICDA.
In literatura se spune ca in bunul mers al unui stup, matca are o pondere de 20%, iar tehnologia de lucru de 80%. Acest lucru ne spune ca avem sanse mai mari de reusita daca lucram in plaja celor 80 de procente. Dar ce sa-i faci daca spiritul ce "cercetator" nu te lasa sa lucrezi simplu....