andrei_calinescu scrie:Mda,
Am prezentat candva in "Lucrul la ferma" stupii tour Eiffel pe care ii aveam in Franta.
Diferente sunt si in modul de abordare a recoltelor.
Pai da !
Atat timp cat ai cules continuu si faci in stationar 5 caturi, nu e o problema sa intercalezi cand e cazul si sa storci o singura data - toamna.
Asa rau cum a fost 2012 da`un stup care a indeplinit cei "4 daca" enumerati cu ceva timp in urma de Maestrul Nelu Guist, adica - daca a fost dus UNDE trebuia, daca a fost dus CUM trebuia, daca a fost dus CAND trebuia si daca a fost dus DE CATRE CINE trebuia -tot a dat si in Romania un 5 caturi de miere !
necazul nostru... pai le-a dat in pastoral, obligat storci cam de cate ori te muti, doar n-o sa incarci Eiffelurile in camion...
Canada... e o treaba cu rapita aia de primavara... o luna de cules intensiv pliat exact pe momentul de maxima dezvoltare a stupului (adica cum ar veni Iulie la noi... ) nu ar da si in Romania 5 caturi in stationar ?
Vedeti voi, Dan Margarit are norocul / meritul sa munceasca la una dintre fermele mari din Canada si beneficiaza pe langa tehnica apicola dusa "la bagaj" de acasa dar apdatata "la zi" cu informatia nord-americana, plus logistica angajatorului, vetre amplasate in apropierea lanurilor s.a. Cinste lui !
Numai ca... in Canada, pe langa imensele suprafete cultivate cu rapita, cu siguranta exista destule zone intregi in care "lanurile galbene" nu-s... si stupi sunt si acolo... oare cate caturi umplu intr-o vara aia "fara rapita"???
O sa-mi fac cont pe Youtube si o sa-l itreb si pe el direct, doar nu e nimic de suparare.