@Emi ... ai umblat in cuiburi cand ai extras mierea ? ...daca nu, atunci e de vazut cum sta cu gruparea rezervelor pt. iernat, in cazul ca baza melifera a fost cam saraca.
Organizarea cuibului o faci ca la stupii ME, folosind si diafragma dar in catul de sus.
Ce iti recomand eu in plus e sa pui un cat cu rame sub cuib, sa aibe atitea rame cate are catul de deasupra lui.
Daca trebuie sa scoti rame din centrul catului cu miere deoarece au miere putina, atunci ramele care vor ramane in centru sa aibe 2 -3 randuri de celule goale.
Ramele care vor fi in marginile cuibului/ ghemului in iarna ( deci tot la catul cu miere ma refer, catul III ), sa fie pline cu miere. Astfel, cand se formeaza ghemul, va fi majoritar in catul II si va cuprinde si partea inferioara a ramelor din catul de sus.
Deci vei avea urmatoarea configuratie, catul I cu rame cladite dar fara miere, catul II cu majoritatea ghemului si catul III cu mierea + o parte din ghem, ( acum ghemul este rasfirat dar asa va fi in iarna ).
PS
Orice colonie care e lasata sa-si faca rezervele si daca are de unde aduna, isi face ea singura depozitarea asa cum a-i trebuie.
Acum zici ca nu-ti permiti sa faci unificari ... te inteleg ... dar tre' sa faci munca ...
Pe viitor asigura-te sa iti permiti sa faci unificari imediat dupa extrasul de la floare si sa elimini matcile care nu mai tzin pasul cu "armata" ... si sa le asiguri un cules de intretinere ( stiu ca ai unde ).
Apoi o sa vezi o mare diferentza intre ce vrei tu si ... cum va fi atunci, cu munca vreau sa zic.
PPS
Oare de ce "simt" ca alea 4 intervale nu-s chiar la 70 % ? ... si ca unele sint sub 4 int. ... si ca nu prea sta bine nici cu mierea, alea care au sub 4 int. ... a ?
Las' ca rezolvi tu !.
@Lucian ... nu mai fac inversari, am renuntzat la ele ... dar daca vrei sa stii neaparat, iti "spune" albinele.
Atunci cand au coborat pe cel putin o treime din ramele de sub ghem sa faci inversarea.Daca verifici, matca ponteaza acolo, am gasit-o adesea.