Continuare la prepararea hidromelului:
Unii crescatori de albine confunda modul de preparare al hidromelului cu prepararea vinului.Se crede ca daca se anesteca o cantitate de apa cu miere si drojdie de bere in 3 saptamani prin fermentare se obtine un bun hidromel. [Asemenea retete gasiti cate vreti pe internet].
n realitate lucrurile nu stau chiar asa intrucat componentii fizico chimici ai celor doua materii prime difera:
- Mustul din struguri are o compozitie echilibrata in mod natural,are o cantitate de zaharuri cuprinsa intre 180-300 g/l,o aciditate corespunzatoare,contine taninuri,compusi de azot si fosfor pentru hrana drojdiilor,arome specifice si altele,componenti care dau vinului in urma fermentatiei dupa limpezire un gust armonios si ii asigura limpiditatea si rezistenta in timp.
- Mierea de albine in afara de zaharurile ei este lipsita de o serie de componente indispensabile obtinerii unei unei bauturi armonioase si durabile.Compusii de fosfor si azot care formeaza hrana fermentilor se elimina in timpul fierberii mierii in apa.Pentru a echilibra mustul de miere dupa fierbere si racire se impune a se adauga urmatorii corectori: acid citric,tanin,hrana pentru fermenti (fosfat de amoniu),si o maia puternica de fermenti.
In cazul cand se prepara hidromel cu sucuri de fructe se tine seama ca acesta preia o parte o parte din acizi si tanin din sucul fructelor.