Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Legea apiculturii - proiect

Mesajde alt stupar » 18 Noi 2012, 15:53

E... bine. E foarte bine !
avem un draft de lege, avem un interval de timp (scurt... ce e drept! ) avem posibilitatea sa venim cu propuneri concrete de inbunatatire. Stim ca cel putin vor fi citite de initiatorii proiectului de lege.
Si noi, practicantii celei mai "nobile" meserii din lume, oameni numai unu` si unu, cum ne place sa ne credem 8-) ce facem ?
Propunem macar un amendament concret si logic, cu utilitate certa in practica apicola ?
Aş ! Nu ne stresam noi neuronu` pentru nimicuri d`astea... mai usor ne e sa facem si pe mai departe ce oricum stim atat de bine... injuram vartos clasa politica dar asteptam in continuare sa ne dea tot ei mura`n gura... si la urma zbieram din toti bojocii.... huoooo, hotiiii, distrugerea apiculturii...

Poate-o scoate altcineva, in oras la o cafea,
Si-o sa-i spuna despre tine
Doar asa va afla ce-i in mintea ta
Asculta-ma pe mine ...

. "Bere Gratis"
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nicus » 18 Noi 2012, 16:02

Alt stupar, mi am exprimat "multumirile" celor ce vor sa faca o lege a apiculturii si nu dau o definitie corecta a apicultorului.

Ideea lui Kostas de a bloca pt 24h accesul pe forum si a permite doar accesul unui topic dedicat mi se pare ok.
Prima regula este instiintarea.

In ziua urmatoare gasirii acestui topic, am postat. (neavand o asociatie..)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde mircea » 18 Noi 2012, 16:14

nicus scrie:Ideea lui Kostas de a bloca pt 24h accesul pe forum si a permite doar accesul unui topic dedicat mi se pare ok.
Prima regula este instiintarea.
Cand faceti propuneri de genul asta va ganditi mult ?
Excludem faptul ca imi ia cateva ore sa bochez toate celelalte sectiuni apare urmatoarea problema :
Pe un forum blocat , cum vor sti potentialii participanti ca numai pe subiectul Legea Apiculturii se poate discuta ?

Sa fim practici si sa nu ne lasam purtati de val.

Asta se poate face :
mircea scrie:Ce se poate face rapid :
- Un subforum provizoriu dedicat, pozitionat primul pe forum.
- Un vot asupra legii, care sa apara in toate sectiunile, inclusiv in subforumul dedicat (daca trebuie infiintat) . Adica un anunt general pe forum.

Daca ajuta cu ceva, vreau formularile...intrebarile, etc. pentru vot.
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde filip » 18 Noi 2012, 16:25

Exista posibilitatea ca fiecare apicultor sa sezizeze nemultumirea pe blogul parlamentarului din zona ori a altui parlamentar.
Eu am facut deja demersuri,am trimis link catre acest subiect .
sa vedem ce va fi!
filip

Mesajde mircea » 18 Noi 2012, 16:38

Pentru o mai buna accesibilitate am pus subiectul Legea apiculturii - proiect ca ANUNT GENERAL.
Acum apare in fiecare subforum.
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde Dila Daniel » 18 Noi 2012, 16:48

cateva sugestii

CapitolulII
art.2
e)...asi adauga si fagurii cu puiet

Capitolul III
art. 9
d)-ul...l-asi elimina
g)-ul...doar nr de inregistrare sanitar veterinara,ar fi suficient.
art. 10
(4)...asi adauga,pe langa nectar si polen,si apa.

Capitolul V
-de ce se face diferentza intre persoane fizice si juridice? peste tot sa fie...apicultor
-o referire si la cei ce "ne"stropesc sau nu anuntza deloc sau cu 3 zile inainte.Cu trimitere la legile ce le incalca si cum pot si sanctionati.

Generale
-legea ar trebuii sa atinga cumva si "durerea"noastra...privind polenizarea
-ar trebuii creat un "cadru legal"firmelor de asigurari si banciilor,sa fim si noi bagati in seama de'adevaratelea...
-caietul de stupina...o evidentza mai simplificata si accesibila tuturor.(asta discutat cu dsv-ul)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde kamy » 18 Noi 2012, 18:59

si decand pana cand hotareste primaria la 15 martie care va fi baza melifera pentru sezonul apicol sant cumva clarvazatori?
kamy

Mesajde filip » 18 Noi 2012, 19:08

http://www.capital.ro/detalii-articole/ ... 74339.html
În acest sens consumatorul va avea de ales între două produse cu acelaşi nume, sigure din punct de vedere sanitar veterinar, dar unul fiind de calitate certificată şi unul neavând această calitate
filip

Mesajde lucky5strike » 18 Noi 2012, 19:21

kamy scrie:si decand pana cand hotareste primaria la 15 martie care va fi baza melifera pentru sezonul apicol sant cumva clarvazatori?

Vai de capul lor, doar insamantarile la floarea soarelui se fac in aprilie!

Or sa declare fermierii in avans cu o luna primariei strict ce si cat cultiva??? Nu depind si ei de conditii meteo, de capital, de subventii?

Si asta e de indreptat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapi » 18 Noi 2012, 19:46

Ar trebui postata legea in vigoare, daca o are cineva la indemana...cea cu modificari.
La obiectul legii sa se explice pe larg rolul albinei, f. importanta si pentru cei ce ne privesc din afara sectorului...spete de mediu, de asigurari, juridice, etc...
Sa se explice termenii apicoli folositi in textul legii, restul de termeni se gasesc in manuale, ghiduri, cursuri, etc...
proapi

Mesajde peterneamt » 18 Noi 2012, 20:56

Pentru a nu deranja pe nimeni am sa tratez problema in situatii ipotetice :
1. Am luat autorizatie de pastoral si ma deplasez 100-150 km cu stupina la destinatia aleasa si acolo nu este cules fie a dat bruma, fie a fost furtuna, fie sa intors cultura , sau se stropeste in zona etc.
2. In timp ce ma deplasez cu stupina in trafic, sunt oprit alaturi de alti participanti la trafic, de un echipaj de politie, timp de o ora si cind ajung la destinatie constat ca cinci familii sau topit.....
3. Sunt anuntat de primarie ca se fac stropiri dar nu se stie :de catre cine, sau ce nr. de telefon are, cu ce se fac tratamentele cit timp dureaza stropirile si ce remanenta au......
4. Am fost afectat de tratamentele cu stropiri pentru ca .............cum ma protejeaza legea conform primei fraze a ei.
5. Un cetatean are LA in familii si nu ia nici o masura din diferite motive, de exemplu : "au fost a lu bunicu si eu sunt alergic la albine si ......."
6. Sunt cu stupina in pastoral si imi roieste un stup iar roiul il prind dar nu am la mine placute de identificare suplimentare pentru ca asa sunt regulile si tocmai atunci vine un control si ma intreaba de unde am familia de ce nu este identificata si de ce nu este mentionata in carnetul de stupina.
7. Detin mai multe vetre de stupina si mai sunt plecat si in pastoral cu o parte din familii, cum va decurge un control inopinant.
8. Sunt in pastoral si sunt plecat la magazin sa cumpar pine si cineva imi fura plancarda de identificare a stupinei si atunci vine controlul chemat de un binevoitor sau nu, sunt bun de plata .....
9. Mi se vandalizeaza stupina de niste copii, sau mi se fura stupii sau sunt tilharit in padure sau pe cimp.............
10. Cumpar faguri artificiali si constat ca sunt falsificati...
11. Tratez cu medicamente conform prospectului si imi mor stupii......
ps. pauza mi-e foame....
peterneamt

Mesajde ilalexandru » 18 Noi 2012, 21:11

In vechea lege scria ca veniturile din apicultura sunt scutite impozitarii. In preiectul de fata e trecut acest lucru? Sau asa se trece la impozitare
ilalexandru

Mesajde peterneamt » 18 Noi 2012, 21:23

ilalexandru scrie:In vechea lege scria ca veniturile din apicultura sunt scutite impozitarii. In preiectul de fata e trecut acest lucru? Sau asa se trece la impozitare

Sau ca medicamentele, biostimulatorii, amplasarea stupilor in paduri sau pe alte vetre este gratuita........ ;)
peterneamt

Mesajde pedro » 18 Noi 2012, 21:26

Asa cum spunea si DD un aspect esential al legii trebuie sa fie :

POLENIZAREA ca activitate reglementata

Trebuie definita de lege
Trebuie legata de cultivatori( culturi si livezi)
Fermele care primesc subventii (sau unde nu primesc sa primeasca cu acest scop)ar trebui/sa fie obligate sa incheie contracte de polenizare.
Pentru ca:
In momentul de fata polenizarea se face .
Nu se face pentru toate suprafetele de culturi si livezi (anual raman sute de ha de rapita si floarea soarelui fara o polenizare suficienta si controlata)
Sunt studii despre cum influienteaza polenizarea ,cresterea productiei la ha
Trebuie sa recunoasca (statul/ministerul) ca acea plusvaloare se obtine din munca APICULTORILOR fara ca acestia sa fie platiti
Rezulta de aici ca PLATA POLENIZARII ESTE UN DREP
Un calcul (pe care sa-l faca ministerul)ar reflecta ca Statul ar beneficia din cresterea de productie, la ha cu x valoare(prin impozite si taxe pe diferenta de profit)
IN LEGE ar trebui sa se prevada plata polenizarii din bani alocati special in acest scop de STAT/UE..cu precizarea ca normele pentru acest lucru sa fie elaborate de MINISTER in termen de…
Pentru ferme (diferentiat pe culturi si specii de plante mai mari de un nr de ha….sa primeasca un bonus de ..ron…cu care sa se plateasca polenizarea …binenteles doar celor inregistrati ca ferme apicole ..
Fermele apicole vor plati din acesti bani evident odata si odata impozite si astfel se inchide circuitul banilor
Va creste real numarul de familii de albine ,pentru ca va exista un supracontrol – cel al fermierului care incheie contract pe numar real de familii aduse in ferma lui.
In fiecare an trecem nepasatori prin ziua mortii noastre!
pedro

Mesajde stupar » 18 Noi 2012, 21:29

Ipotezele de mai sus se poate intampla in cursul sezonului apicol.Politia nu actioneaza din contra incearca musamalizarea furturilor.Tine dosarele la post motivand,ca este subcercetare-urmarire,nu inainteaza la procuratura.Asa curge timpul in favoarea hotilor. :roll:
stupar

Mesajde peterneamt » 18 Noi 2012, 21:38

Proiectul de lege incepe asa :Obiectul prezentei legi îl constituie crearea cadrului legal privind reglementarea activităţii apicole în scopul protejării albinelor.......
Care sunt articolele care protejeaza albina ? :roll:
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA