Eu zic că e bine când îţi pui întrebări, mai ales când o faci din timp (în cazul ăsta întrebarea trebuia să vină pe la început de iulie - da acum, e bine şi aşa). Şi atunci:
1. Se poate creşte populaţia prin stimulări?
- Da, experienţa spune asta, iar noi n-am parlamenta altfel atât pe marginea subiectului.
2. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o familie pentru ca să ajung cu ea la rezultatul dorit? Sunt mai multe:
- Să ai populaţie, care să acopere puietul ce va rezulta prin stimulare; altfel matca nu va ponta decât în limita posibilităţilor, indiferent ce stimulare primeşte. În caz de greşeală aici rezultă pierderi de bani. De asta unii spun că întrebarea a venit puţin cam târziu pentru a ataca anul viitor. Au dreptate.
- Să ai cuibul strâns pe un număr potrivit de rame, astfel ca în caz de forţă majoră să nu te trezeşti cu puiet răcit. În caz de greşeală aici poate să iasă urât. Problema se pune în majoritatea regiunilor la stimularea de primăvară. La mine... tot timpul anului.
- Familia să aibă hrană din belşug (siguranţa alimentară). Acest belşug poate varia (după observaţiile mele) de la o familie la alta. Unele îl văd pe la o ramă şi jumătate de miere căpăcită, altele doar după două rame. E la fel ca la oameni: nu te-apuci să faci copii dacă nu ai cu ce să-i creşti. În caz de greşeală aici, stimularea se transformă în completare şi nu are efect decât într-o foarte mică măsură.
- Matca trebuie "să poată". Degeaba ne apucăm să stimulăm o familie a cărei matcă e pe ducă. În caz de greşeală aici facem risipă.
- Boala nu are ce căuta în această familie. O familie bolnavă nu va reacţiona la stimulări.
3. Cu ce stimulez?
La prima vedere, răspunsul e simplu: cu glucide şi proteină, eventual vitamine. Însă după părerea mea, aici este "bătaia peştelui".
Poate fi hrană lichidă sau solidă (discuţii largi), dacă în natură există proteină mergem doar pe glucide, dacă nu băgăm proteine. De care? Iarăşi discuţiile pot să se lungească. Proporţiile de glucide şi proteine în hrana de stimulare pot varia, iarăşi în funcţie de unele condiţii concrete.
4. Care ar fi condiţiile în care familia respectivă este întreţinută, astfel încât să iasă treaba bună? Aici omul poate face doar puţin, condiţiile ţinând mai mult de Mama-Natură (nu aia de la TV!

)
- În cazul stimulărilor de primăvară vremea trebuie să permită zborul, măcar câteva ore la 2-3 zile. Ochii pe prognoze!
- Unii fac stimulări începând din ianuarie. Părerea mea este că nu e bine, odată că se deranjează, a doua că fără zboruri de curăţire intestinul albinei se umple prea repede şi nu ştim cât ţine lipsa de zbor, a treia că albina eclozionată prea devreme este mai mult pagubă decât câştig. Da', mă rog, e doar părerea mea şi probabil depinde mult de climă.
- Trebuie ţinut cont de ce urmează să se întâmple cu acea colonie, adică la ce culesuri va participa (perioadă, durată, abundenţă). Dacă se stimulează prea devreme, prea târziu ori prea puternic (nepotrivit pentru culesul "ochit", care e în viitor, nu-i aşa, şi nu ştim exact cum va decurge din punct de vedere al secreţiei) iar măsurile luate urmare acestei "greşeli" nu sunt cele corecte, se ajunge la ratarea culesului şi roire (sau invers, cum doriţi).
Scuzaţi mărimea postării, da' nu cred că se poate trata stimularea doar în câteva cuvinte.