Cred ca peste 5 ani asa cum avem acum straini care au cumparat pamant aici vom avea manageri de ferme apicole straini in principal francezi si italieni din motive de limba apropiata, stil similar si interese de varf..stiti voi. Cred ca sunt foarte putini stupari in momentul de fata, stupari in zona 100 pana la 300 familii care sunt capabili emotional sa "duca" din punct de vedere manegerial ferme de 1000-1500-2000 stupi. Sa explic un pic:
- stuparul roman s-a forma de la un numar de 1-5 sau mai multi stupi si incet-incet a crescut la sute..dar foarte rar peste 3-400 familii in general ( poate e o parere gresita asta) stuparul "de top" roman a ajuns prin forte proprii pe la un 250-300 de familii. Chiar si cu fondurile europene romanul va merge tot pe scheme "clasice" sa ii zicem: cateva pavilioane, camion cu remorca/tir inchiriat..si cam atat. Sunt cateva exceptii, de acord...dar sunt cazuri izolate, majoritatea sunt chiar in zona "sub 100" ca sa fim cinstiti.
- nu cred ca sunt multi care sa poata face ruperea sufleteasca astfel incat de la a avea grija de albine sa ajungi sa FACI BANI CONSTANT, ANUAL din albine. Si nu vorbim de 20-30 000 euro ci mai mult..peste 100-200 000 euro/an profit. In momentul in care te ocupi de o intreprindere, de o activitate economica in calitate de manager tu te ocupi cu hotararile ce se iau si cu directia pe care merge businessu-ul. Adica nu te mai atingi de stupi, rame, etc decat in calitate de verificator de procese. Exemplu: primavara , punem caturi. Dar punem caturi nene, dai drumul la dube/camioane + caturi + oameni la lucru, le definesti traseele, stupinele si timpul in care vor pune caturi. TU ca manager poti cel mult sa te consulti cu cei 1-2 apicultori mai meseriasi eventual sa deschizi cativa stupi sa vezi ca intr-adevar trebuie puse caturi. Ca manager nu mai iei nici un fel de decizii pe baze emotionale ci doar pe baze economice: iese banu, facem. nu iese, sanatate neica, nu miscam un deget
- Romania are o baza melifera foarte buna care este exploatata cumva...secvential. Adica cu siguranta putem dubla sau chiar tripla efectivul de stupi si cu siguranta putem dubla productia. Dar pentrua asta trebuie sa existe in tara un fel de "carpet bombing" cum zice americanul adica puse stupine peste tot unde exista un cat de mic potential melifer. Asta inseamna management. Si inca unul serios pentru ca ai de luat in calcul: bazinul melifer, distantele parcurse de albine pentru a acoperi bazinul melifer, distantele parcurse de oamenii la lucru, starea drumurilor, starea vremii, pozitiile si miscarile celorlati stupari ( concurenta, deh) si multe altele.
Poate am creionat un pic firav gandurile mele dar in linii mari cred ca fenomenul "pestele mare inghite pe cel mic" va incepe sa se faca simtit si la noi in urmatorii ani. Poate nu in 5 ani dar in 10 ani cu siguranta activitatea asta nu va putea fi facuta decat in sistem industrial, pur si simplu nu vei mai avea loc de aia mari. Inca o chestiune: cand ai 200-300 familii faci X mii de euro. Cand ai 1000-2000 faci de N ori mai mult. Cand faci mai mult, vrei mai mult. Avem destula tehnologie incat sa inventam sisteme de a coordona zeci/sute de stupine si zeci de angajati/auto pentru a trage din albina tot pana ramana ca in somalia. Nu de alta dar fondurile astea europene sunt investitii nu bani dati pe gratis ca ajutoare sa nu murim de foame si ca orice investitie cei care le fac se asteapta la PROFIT.