Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Cristian IONITA » 29 Noi 2024, 17:31

@Bailant - bineinteles ca va alintati :) .... putini sunt oamenii care reusesc sa si expuna ideeile atat de clar si mai ales obiectiv asa cum reusiti dumneavoastra.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 05 Dec 2024, 10:55

Dacă luăm în calcul o vânzare de miere la nivelul cerințelor de azi, din analiza calculul meu de preț de cost reiese un aspect spectaculos (pentru mine). Mărimea costului ambalajului. Este singurul component care afectează direct fiecare kg de miere. Considerând un simplu ambalaj de sticlă (borcan) cu capac, etichetă, acest component poate ajunge la 10% din prețul de vânzare. Dacă vânzarea se face la un gramaj mai mic decât 1kg (ex. 0.4-0.5kg), costul poate să mărească la aproximativ 15%:
https://magazinulapicultorului.ro/107-ambalaje
Dacă se folosește ambalaj special cu pânză pe capac și pungă de nylon personalizat pentru 2 borcane, prețul final se mărește încă cu cca. 5%:
https://depozituldeambalaje.ro/set-panza-de-iuta/
ajungând la un total de 5lei/kg. Calculat cu un preț mediu de 25lei/kg miere, costul ambalabului, la punctul de vânzare fără nici un cost de transport, este cca. 20% din prețul final preconizat. Enorm de mult! Și dacă cu astfel de prezentare este posibil o vânzare la preț mediu(!) mult mai mare să zicem 45lei/kg acest procent se ridică peste 10%. Oricum socotesc, este mult și e de luat în seamă!
PS: Ambalajul de plastic de obicei este mai ieftin, decât cu borcan. Momentan e mai scump. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 05 Dec 2024, 12:25

Investiția în aceste mici elemente de marketing, precum ambalaje dedicate, etichete și mici detalii specifice mierii sau orice alt produs apicol este justificata de o creștere estimata a vânzări ca urmare a acestor bliț-blizuri! De exemplu, printr-o cunoștință care are pe cineva intr-o " corporatie" și care dorește sa facă angajaților cosuri-cadouri de sărbători ( de iarna sau primavara) și speri sa " dai" câteva zeci de borcane-borcanele, da, este chiar necesar sa investești, de fapt sa respecți indicațiile de prezentare specificate de beneficiar. Poți " depăși" aceasta solicitare adăugând mici elemente de personalizare a stupinei, cum ar fi o fotografie discreta a stupinei luată din drona, o poveste scurta scrisa pe un bilețel atașat, etc.
Altfel, investind bani mulți doar în prezentare, ca apoi marfa sa rămână în stoc, este nerentabila. Sau pe românește, pierdere. Zic și io!
Shrek

Mesajde Balian » 05 Dec 2024, 14:47

Prezentul este caracterizat în creare de stoc, vânzare sub preț la procesatori sau vânzare sincronizată cu puterea
de vânzare. Fiecare dintre noi, avem posibilitate să alegem din astea trei variante. Voit sau întâmplător.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Dec 2024, 08:34

Un borcan = 1 leu....de unde scoateti 10% din pretul de vanzare.....

Salcam e 30...poliflora25....

Eu nu inteleg deloc cum faceti socotelile....probabil pentru ca se vorbeste mult despre " ce trebuie" si nu despre" cum trebuie" ...etape exacte...si costuri....
yuonyuon

Mesajde Shrek » 06 Dec 2024, 10:20

Aici, în partea de vest a tarii, un borcan nou costa 1,4, 1,5 ĺei minim. Un capac cu desen apicol este 60-80 de bani. Dacă mai pui o eticheta sau un sigiliu, ori o bucata de sac de cânepă, încă un leu. 3 lei din 40 de lei se apropie de 10 %.
Dar am aflat ca sunt borcane de pe la restaurante, firme de catering, cantine, care se vând la preț minim. Sterilizarea lor și îndepărtarea etichetelor presupune timp și cam tot pe acolo ajungi.
Zgârcenia în marketingul apicol nu își au locul doar dacă crezi ca vânzările se fac doar prin metoda " din gura în gura" ca acum 30 de ani. Acum , trebuie sa vii înaintea potențialilor cumpărători cu oferte care " sa ia ochii", pe lângă o calitate premium a mărfii oferite! Zic și io!
Shrek

Mesajde Balian » 06 Dec 2024, 10:47

yuonyuon scrie:Un borcan = 1 leu....de unde scoateti 10% din pretul de vanzare.....

Eu nu inteleg deloc cum faceti socotelile....probabil pentru ca se vorbeste mult despre " ce trebuie" si nu despre" cum trebuie" ...etape exacte...si costuri....

Până ce nu am și calculat și mie mi s-a părut mai puțin.
Când încep să calculez apar probleme. Fără calcule lumea este roz. Sau nu? :lol:
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 06 Dec 2024, 12:11

yuonyuon scrie:Un borcan = 1 leu....de unde scoateti 10% din pretul de vanzare.....

va rog .... cu bani pe loc .... sa-mi vindeti (sau sa-mi recomandati de unde pot cumpara) 5000 de borcane (noi nu "recuperate") cu 1 leu pe borcan - sunt dispus sa fac deplasare de pana la 100 km ptr ele.

daca nu o face-ti .... aveti grija la lingurita :)

borcane la pret si livrare decenta nu se gasesc la mai putin de 1,3 lei
nu consideram livrare / transport (ca nu le gasim la colt de strada - acolo gasim la peste 2 lei)
mai punem capac cam 0,5 lei/bucata (la fel nu mai punem transport / livrare);
mai punem eticheta .... zic eu ca un 0,5 ar fi suficient
nu mai socotim "carca" de imbuteliere .... ca vorba aia "pasiune"

oricum ai considera sari bine de 2 lei / borcan .... daca nu e 10% nici departe nu este
Cristian IONITA

Mesajde yuonyuon » 06 Dec 2024, 21:31

Eu am luat ( nu personal) cu 1 leu cu tot cu capac simplu...fara picturi...auriu
Etichete sunt cam 100 lei 1000 de bucati...dar trresa le si colorati...cu imprimanta...
Eu nu mai folosesc etichete demult...

In bacau dar nustiu adresa...sa va dau pm cand aflu...
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Dec 2024, 11:20

Să rămân la capitolul vânzare miere. Și în acest an se adeverește că mierea polifloră de culoare închisă are o trecere mai bună decât cea deschisă. Putem spune că avem ce avem. Nu este chiar așa. Cum procedez eu: la începutul lui august asigur suficientă hrană familiilor sau din culesul de fs sau administrând F40, cât au nevoie până în primăvară. La ultima intervenție în octrombrie scot toată mierea adunată după august. Acest sortiment se compune din suc de fructe, mană, iulișca și (atenție!!!) mierea adunată din furtișag latent. Cu această ocazie scap familia de surplusul de miere, de un sortiment care nicicum nu este bun pentru iernare și pot folosi la diversificarea sortimentelor oferite clienților. Nu este o cantitate f însemnată, dar de obicei e de culoare f închisă. Am putera vinde așa cum este. Eu procedez altfel. Mixez cu poliflora făcută din 50% rapiță și 50% fs. Sortimentul nou devine special la culoare și la gust și trece cel mai bine. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 10 Dec 2024, 13:00

Nu prea inteleg. Daca la inceput de august se da f 40 care sa ajunga pana in primavara ce fel de miere se extrage in octombrie?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 10 Dec 2024, 14:03

Vasile_Bucovineanu scrie:Nu prea inteleg. Daca la inceput de august se da f 40 care sa ajunga pana in primavara ce fel de miere se extrage in octombrie?

Completările pentru iarnă eu fac la începutul lui august. Ea trebuie (obligatoriu!) să fie gata până în 15 august până când mai
fac și tratamente non acizi organici. Până pe 15 august totul este gata căpăcit. Din 15 august încolo mai poate apare cules
moderat și furtișag de care am scris. Din octombrie nu mai sunt culesuri (numai furtișag :lol: ). Ultima intervenție este
extragerea mierii de după15 august și tratament final contra varroa cu acizi. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Dec 2024, 16:05

Bailan ai face bine si ai spune adevaru!!!.... :lol:
Adevaru e crunt ca nu mai e nimeni pe forum si ne racim gura de pomana.....cu persoane care nu dau doi bani pe informatii apicole ...care pentru unii ar insemna totul....
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Dec 2024, 16:08

Recunosc. Aveți perfectă dreptate. Asta este motivul să scriu. Am putea scrie și pe fb.
Acolo sunt destui. Aici este lipsă de cine să scrie. :)
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 10 Dec 2024, 17:23

Nu va pripiti in concluzii.
Cel putin eu prefer informatia de pe forum.
Asa ca va rog sa nu fiti timizi si sa continuati.
Cristian IONITA

Mesajde Shrek » 10 Dec 2024, 17:26

Pentru cine citește pe sărite ori începutul sau sfârșitul, postarea poate crea nedumeriri. La fel și pentru cei situați în alte zone geografice sau de relief. Culesul se cam termina pe la sfârșitul lui august. Sfârșitul normal, natural zic. Albinele capacesc ce-i de capacit apoi...croșetează ciorapi. În unele zone, cum este și zona mea, inceputul lunii septembrie, în anumiți ani mai tracneste un pseudocules, de fapt cules de struguri și alte fructe târzii de toamna ( anul acesta a fost potop de pere). Acest cules depinde de condițiile meteo, existenta unei toamne lungi, călduroase și un an cu multe fructe. Eu nu o extrag din comoditate dar mai ales ca rămâne în rame ce vor " sparge" cuibul primăvara. Culoarea mierii însă este impresionanta, un curcubeu de culori în lumina soarelui, putând fi vândută fără nici un fel de probleme sub " brandul" miere de mana. Diferența de compoziție însă extrem de mare chiar dacă seamans la culoare și vâscozitate.
În plus, în "portofoliul" meu de clienți, nu am solicitanți de poliflora, fructe sau mana.
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE