Perioada inactivă a albinelor poate fi activă pentru stupari. E timpul lucrărilor de atelier. Mai topim ceara, mai facem foițe, mai reparăm
inventarul și cine poate produce rame. Eu am moștenit de la senoirii mei un tip de ramă 435x320 Ramă Universală Transilvăneană standardizat
în 1945. Arată așa, ca cea din dreapta:
Rama avea două umere unul sus și unul jos. Am folosit 35 de ani. Dezavantajul ei era ca la introducere în locul restrâns zdrobea albina. Înpărțit
în două și tăiat umărul de jos (ca să elimin dezavantajul), folosesc momentan pentru ramă de clădit. Umărul cum vedeți este scurt. În prezent
se folosește tipul din stânga cu un singur umăr, dar lung. E forma standardizată. Puse una lângă alta arată așa:
Intervalul dintre rame cu umărul lung formează o casetă. Dacă folosim folie și curățim punțile de ceară (scărițele) deasupra ramei, nu punem
distanțier între folie și spetaza de sus, iarna în ger dacă se termină eventual hrana întrun interval, aceea albină va muri, neputând schimba
intervalul. Dacă confecționăm noi piesele ramelor să ținem cont de acest aspect. Până acum am scris despre rama de 1/1. La MER este altfel.
Ghemul este format la limita celor două corpuri și albina poate circula în intervalul dintre corpuri.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.