Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 10 Dec 2024, 17:49

Albina nu are dinți. :lol: Nu sparge fructele. Spargerea bobului sau a fructelui provine de la viespi.
Numărul lor în ultimul timp a crescut alarmant. E f mare pericol nu numai la fructe. Tot mai mulți
plâng de atacul lor în stupi. Se spune, unitatea care este atacată nu întâmplător este aleasă. Acolo
este ceva problemă. Deci poate fi un indiciu ca să fiim mai atenți! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 10 Dec 2024, 19:39

Nu am spus ca albinele culeg miere de ...nuci! Nu știu cine la înțeapă fructele dar le gasim împreună cu viespile la struguri, desigur și alte fructe. Ceea ce vreau sa mai spun este ca" mierea de fructe" sau furtișaguri, are un gust deosebit! Nu chiar extraordinar de bun dar deosebit. Poate o sa râdeți, dar la un moment dat, avea gust de prune afumate/uscate! Desigur, nu au cules miere de la cazanul de rochie, dar asa era gustul. Iar culoarea era de un rubiniu închis, foarte frumoasa. Dar asta s-a întâmplat intr-o singura toamna! Atunci eram mai zgârcit, storceam tot!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 10 Dec 2024, 23:38

Balian scrie:Recunosc. Aveți perfectă dreptate. Asta este motivul să scriu. Am putea scrie și pe fb.
Acolo sunt destui. Aici este lipsă de cine să scrie. :)
da...acolo sunt multi....."da buni"...
Aci putini dar " greu de ucis" cum s ar zice... :lol:

Au soriciu gros...asta ar fi bun pe scara evolutiei dar cateodata e bine sa mearga cutia craniana ....de multe ori e destul sa te feresti din fata trenului si ai scapat ...iar soriciul nu e altceva decat kg in plus.....dar e bun sa fie acolo in caz ca pica curentul :lol:

Nu cred ca putem compara forumul cu facebokkul...totusi...avem o limita :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 11 Dec 2024, 10:21

yuonyuon scrie:...Nu cred ca putem compara forumul cu facebokkul...totusi...avem o limita :lol:

Din fericire da. În principiu am problemă cu fb. Inclusiv Tik-tok am încercat. Am urmărit cursiv toată ziua, numai din plictiseală și m-am dat seama că mă inghite (vedem ce se întâmplă în prezent). M-am ușurat când a trecut luna de funcționare trial. Puteam să instalez definitiv dar am avut discernământ să n-o fac. Fb am. Sunt logat pe mai multe grupuri apicole. Nu le urmăresc. Am încercat de mai multe ori. Nu mă satisface din mai multe puncte de vedere. Ex: -transmite și informație utilă, dar rezultat din mărimea volumului de informații și prezența fără număr a participanților, informația ”utilizabilă” este învăluită întun volum de balast așa de mare, de care nu am răbdare să parcurg și să selectez. Sau - nu pot relua informația că dispare, sau nu știu eu cum să folosesc fb. Nu mă complic. Folosesc numai pentru alegerea meniului zilei. :lol:
Forumurile sunt altfel. Au topicuri și utilizatori pe care pot selecta cum vreau. Unele topicuri sau postările unori utilizatori nici nu deschid. Mă lasă complet dezinteresat. Nu mă cordonează curiozitatea deloc. E important să primesc informație cu probabilitate să mă ajute la formarea gândirii. Citesc ziar pe hârtie, deși am putea citi pe gratis de pe net. Am fost abonat la Evenimentul zilei până la ultima zi de apariție (2008). Nu-l mai urmăresc. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 16 Dec 2024, 16:48

Pentru mine rama de clădit este o piesă f importantă în stup. Din mai multe puncte de vedere. Este un indicator despre starea/puterea/vitaliatatea familiei și o sursă de ceară de cea mai bună calitate. Despre statusul de indicator pot spune că mă ajută la aprecierea nivelului de dezvoltare, la aprercierea voinței de a produce sau a roi, precum posibilitatea de a dezvolta unitatea respectivă cu foițe. Am rama de clădit permanent în stup. Și iarna. Familia care primăvara ia în construcție rama de clădit știu că a sosit momentul introducerii foițelor. Care nu poate să urmărească un ritm de dorit, acolo e ceva problemă. Sau boală sau matcă nepotrivită, dar neapărat necesită o altă abordare față de restul. Așa împart stupina în două categorii, una normală și o parte care necesită o supraveghere sporită. Partea normală parcurge un drum normal. Pentru partea diferită pot lua decizia, simplu să desființez sau să i-le aplic o îngrijire spacială. Grosul lucrului dă îngrijirea acestor familii cu problemă. Natura rezolvă scurt soarta lor. Lasă să dispară. Apicultorul din n motive se ține de un număr de familii. De orgoliu să spună că are o cantitate anume, de obligația proiectului accesat, de sparanța să obțină producție mai mare...Obțiuni cât se poate de greșite. Părerea mea. Din mai multe puncte de vedere. Ne facem singur de lucru și mai scădem și media la producție. Natura este cruntă, de acolo ar trebui să luăm model. Să fiim nemiloși și să lichidăm ce nu ține pasul cu media. Nu o facem. Nici eu, și greșesc. Mie mi drag albinele. Asta e sursa principală a problemelor. :?
Balian

Mesajde Shrek » 17 Dec 2024, 10:07

Astăzi, în sud, se anunță 14 grade! Cei ce au timp, pot face " un exit pol" la urdinis! Sau pot viziona expoziția de " pictura" naiva a albinelor pe capacul și pereții exteriori ai stupului. Sau de grafiti! Pe cei" curiosi" ii va mana în....podul palmei sa ridice capacul. Moment de bucurie sau inimaginabila tristețe. Cert este ca din acest moment, cei ce au observat ca....nu se mai vad morcovii, pot pune " în cap" turte energetice sa poată dormi liniștiți în continuare. Cei cu experienta, se duc la stupina cu....furtunu' în mana și nu pentru a pritoci zaibaru'!
Obervam însă că vremea s-a cam dat peste cap. Aceasta fereastra, din câte îmi amintesc eu, era cam pe la jumătatea lu' ianuarie! Tot ce știam mulți dintre noi despre calendarul albinelor, nu mai este valabil. Modificările climatice, vor afecta și apicultura obligandu-ne sa adaptam " tehnologia"!
În rest, sa ascultam cu atenție cântul albinelor din stup! Este cât se poate de frumos pentru " vremile" ce le trăim astazi!
O zi faina, precum sufletul vostru!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 17 Dec 2024, 10:57

Balian scrie:
yuonyuon scrie:...Nu cred ca putem compara forumul cu facebokkul...totusi...avem o limita :lol:

Din fericire da. În principiu am problemă cu fb. Inclusiv Tik-tok am încercat. Am urmărit cursiv toată ziua, numai din plictiseală și m-am dat seama că mă inghite (vedem ce se întâmplă în prezent). M-am ușurat când a trecut luna de funcționare trial. Puteam să instalez definitiv dar am avut discernământ să n-o fac. Fb am. Sunt logat pe mai multe grupuri apicole. Nu le urmăresc. Am încercat de mai multe ori. Nu mă satisface din mai multe puncte de vedere. Ex: -transmite și informație utilă, dar rezultat din mărimea volumului de informații și prezența fără număr a participanților, informația ”utilizabilă” este învăluită întun volum de balast așa de mare, de care nu am răbdare să parcurg și să selectez. Sau - nu pot relua informația că dispare, sau nu știu eu cum să folosesc fb. Nu mă complic. Folosesc numai pentru alegerea meniului zilei. :lol:
Forumurile sunt altfel. Au topicuri și utilizatori pe care pot selecta cum vreau. Unele topicuri sau postările unori utilizatori nici nu deschid. Mă lasă complet dezinteresat. Nu mă cordonează curiozitatea deloc. E important să primesc informație cu probabilitate să mă ajute la formarea gândirii. Citesc ziar pe hârtie, deși am putea citi pe gratis de pe net. Am fost abonat la Evenimentul zilei până la ultima zi de apariție (2008). Nu-l mai urmăresc. :)
internetu si mai ales social media reprezinta echivalentul unui cancer pe creier....stati departe de tic-tock...si tot ce tine de social media.....

...nu balastul e problema ...ci mai degraba efectul " spam" ...care ataca rabdarea si curiozitatea omului ...si il transforma intr o leguma fara simturi....

Din punctu meu de vedere informatia corecta este ingropata si astupata demult.....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 17 Dec 2024, 11:28

Tocmai am asistat ...in ultima luna...la cum se face o campanie agresiva a " social media"...in special tick toc..
De rezultat nu zic nimic :lol:

Ma refer la schema cu alegerile care defapt este o promovare a mediului social virtual intro tara in care oamenii erau in dubii daca sa isi spelw creierul sau nu...

Stiti cum se zice dilarii vand droguri dar nu consuma ...

Imaginativa o campanie de genu la consumul de miere.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Dec 2024, 16:02

yuonyuon scrie:...Din punctu meu de vedere informatia corecta este ingropata si astupata demult.....

Am trăit aproape 30 de ani în era de dinainte, am trăit mineriadele, crizele, destinul…. informația ”corectă” niciodată
nu ne-a fost dată ”mura-n gură”. Trebuia lucrat, informat, judecat, cântărit, gândit și mai ales selectat ca s-o obținem.
La urmă obținem ce ne este potrivit. Totul este subiectiv. O informașție pentru unul e corect pentru altul nu. În avalanșa
de informații care curge peste noi, să alegem ”informația corectă” noi internauții suntem depășiți . Obiectivul cred că
asta și este! Să reușim să strecurăm totuși ceva din oceanul de informații este muncă seroasă. Părere mea. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Dec 2024, 17:53

Depinde de pretentiile fiecaruia....
Unii se multumesc cu putin....altii cu mult (adica deloc :lol: )

Altii sunt atrasii in propaganda si nui mai scoate nici draq la lumina...
E foarte important sa sti ve vrei si cum sa arate stupina / afacerea/ ferma/ etc ...sa avem viziunea....in minte...

Pentru a avea o viziune mai clara e nevoie si de un bagaj de cultura generala si poate multe iesiri pe teren( in lume) pentru a vedea ce e posibil si ce nu....pentru ca internetul distorsioneaza realitatea...
Practic mediul online fabrica o perceptie gresita aspura tuturor lucrurilor ce ne inconjoara ...si informatia de care zice e falsa....
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Dec 2024, 18:28

Părerea mea despre rețele îmi mențin. Despre internet în general am o părere diametral opusă.
Cum mă gândesc în general, ce scriu aici despre economia exploatației apicole, despre tehnologia
pe care urmărasc în stupină, metodele de analiză a mierii, sursa de realizare a diferitelor probleme
și inclusiv metode de rezolvare a problemelor în viața de zi cu zi în majoritatea cazurilor nu de la
facultate provin, ci le am din informația obținută de pe internet. Dacă nu ar fi internet, consider
că am fi sau mai slab pregătiți sau mai puțini manipulați în minte. Varianta depinde de judecată!!! :)
Balian

Mesajde Balian » 20 Dec 2024, 07:21

Perioada inactivă a albinelor poate fi activă pentru stupari. E timpul lucrărilor de atelier. Mai topim ceara, mai facem foițe, mai reparăm
inventarul și cine poate produce rame. Eu am moștenit de la senoirii mei un tip de ramă 435x320 Ramă Universală Transilvăneană standardizat
în 1945. Arată așa, ca cea din dreapta:
WhatsApp-kép, 2024-12-06, 14.59.11_a1197aa5.jpg

Rama avea două umere unul sus și unul jos. Am folosit 35 de ani. Dezavantajul ei era ca la introducere în locul restrâns zdrobea albina. Înpărțit
în două și tăiat umărul de jos (ca să elimin dezavantajul), folosesc momentan pentru ramă de clădit. Umărul cum vedeți este scurt. În prezent
se folosește tipul din stânga cu un singur umăr, dar lung. E forma standardizată. Puse una lângă alta arată așa:
Rame[1].png

Intervalul dintre rame cu umărul lung formează o casetă. Dacă folosim folie și curățim punțile de ceară (scărițele) deasupra ramei, nu punem
distanțier între folie și spetaza de sus, iarna în ger dacă se termină eventual hrana întrun interval, aceea albină va muri, neputând schimba
intervalul. Dacă confecționăm noi piesele ramelor să ținem cont de acest aspect. Până acum am scris despre rama de 1/1. La MER este altfel.
Ghemul este format la limita celor două corpuri și albina poate circula în intervalul dintre corpuri. :)
Balian

Mesajde Shrek » 20 Dec 2024, 22:17

Imaginile sunt pentru a înțelege " unii" care sunt componentele prețului de cost la miere!
Revenind la rama claditoare, as dori sa aflu când recoltați fagirele: înainte de postare, cu larve, după capacire? Și eu folosesc rama claditoare, dar ceara nu o recoltez. Eu o îndepărtez când ii plina de larve. Mai îmi arunc un ochi sa vad potirase pe RC. Și eu o las în stup tot anul. De cele mai multe ori, la sfarsitul sezonului ii plina cu miere.
Shrek

Mesajde Balian » 21 Dec 2024, 09:03

Shrek scrie:Imaginile sunt pentru a înțelege " unii" care sunt componentele prețului de cost la miere!
Revenind la rama claditoare, as dori sa aflu când recoltați fagirele: înainte de postare, cu larve, după capacire? Și eu folosesc rama claditoare, dar ceara nu o recoltez. Eu o îndepărtez când ii plina de larve. Mai îmi arunc un ochi sa vad potirase pe RC. Și eu o las în stup tot anul. De cele mai multe ori, la sfarsitul sezonului ii plina cu miere.

A doua poză nu este a mea. Am preluat de la un prieten. Nu folosesc ramă de 1/1 numai la RC.
Despre RC: o folosesc pentru monitorizare stării familiei și obținere de ceară de cea mai bună calitate pentru ceruirea foițelor de plastic.
Pentru monitorizarea stării ciclului dintre două intervenții, în majoritatea cazurilor 10-14 zile, tai la fiecare intervenție. Nu cred în rărire
de varroa cu RC. Intervenția nu înseamnă neapărat lucru în cuib, numai dacă trebuie. Intervenție poate fi și o simplă adăugare de magazie.
Cum magazia goală întotdeauna o pun deasupra gratiei, (stupul este demontat până la gratie) monitorizarea cuibului constă în a verifica și
a tăia RC. În cuib intervin numai dacă pe RC găsesc problemă sau vreau să pun foițe în cuib în funcție de informația de pe RC. Dacă găsesc
miere în costrucția RC înseamnă că am întârziat cu punerea magaziei. :)
Balian

Mesajde Balian » 23 Dec 2024, 07:55

WhatsApp-kép, 2024-12-22, 15.32.24_935f6dcd.jpg

Sărbători fericite vă urez tuturor!
Balian

Mesajde Balian » 27 Dec 2024, 11:18

Despre confecționarea ramelor. Cum fac eu. Nu refolosesc niciodată ramele reformate. Topesc ceara din faguri și ramele le ard. Pentru a micșora cheluielile stupinei, nu cumpăr niciodată material pentru rame. Folosind numai rame de 1/2 micșorez dimensiunile la minim. Lețul superior și inferior fac la 20mm lățime. Motivul, ca să dau posibilitate cât mai ușoară la descăpăcire, posibilitatea croirii deșeului de scândură cât mai rentabilă (grosimea unei scânduri, prelucrat este cca. 20mm) și pentru că nu justifică nimic să fie mai lată. Prinderea pieselor în ramă fac cu capsator cu capse lungi de 40mm. La fiecare imbinare dau o singură capsă, deci 4 capse pentru o ramă. E și economic și merge f rapid.
Lép nélkül.jpg

Dacă ar fi și lețul lateral din brad prinderea cu o singură capsă nu ar fi suficientă. Bradul fiind moale ar desprinde ușor imbinarea. Așa am ajuns la concluzia că lețul lateral e bine să fie din material de esență mai tare. Fag, mesteacăn, plop sau ce folosesc eu, de tei. Așa fixarea la o eventuală demontare, capsa mai repede se rupe decât să pot scoate. Lețul lateral fiind o piesă destul de mică, găsesc ușor deșeu de tei. Depinde de sursă. Folosesc deșeul unui atelier de tâmplărie care face binale (uși și ferestre din tei). Lățimea umărului (hoffman) diferit de standard (37mm) fac la 35mm. (Gestionarea căldurii în cuib este mai bună.) Pentru descăpăcire mai ușoară, folosesc 9 rame în loc de 10 în magazii. Astfel dau posibilitate albinei să lățească fagurii din magazie. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE