Se spune, cine nu cunoaște trecutul, este condamnat să repete greșelile lui. Afirmația este valabilă și pentru apicultură. Contrar fb care are postări
pe moment, forumul îl consider o bază de date. Am timp, citesc topicul ”Iernarea albinelor”. Rezultatul iernării e o oglindă ce au făcut și ce au
observat stuparii dealungul anilor. Dacă am răbdare pot urmări până în 2011. De aici pot trage comcluzii. Mă concentrez pe tema pierderi peste
iarnă. Aproape în toate cazurile sunt probleme cu familii de producție mai bătrâne. Și dacă erau populate în toamnă. E repetată întrebarea de toți,
”de ce nu sunt probleme cu roiurile slabe pe 3 rame și familii puternice pică?” Răspunsul rezultă aproape de la sine: o familie în vârstă a putut
acumula tot ce este mai rău dealungul anilor. Mai ales dacă are matcă bătrână, suportată de n tratamente, faguri vechi, lada, fundul, capacul
neschimbat de ani de zile, fagurii vechi, nedezinfectați schimbate între familii. Astea sunt surse sigure de infecții de orice fel. Roiurile sunt un
fel de unități restartate, cu matci tinere sănătoase, inventar nou (dacă erau dezvoltați să crească foițe noi, ladă dezinfectată).
Concluzia mea este ca să nu țin familii cu istoric mai mare de 3 ani. Îmi iau în calcul mai multe variante de rezolvare. O variantă relativ rapidă și
radicală să le vând, să donez sau să le desființez. Ar mai fi și o rezolvare mai cu lucru. Restartarea familiilor. Restartare consider:
schimbarea mătcii deodată cu schimbarea integrală a inventarului de faguri vechi cu foițe sau faguri nou crescute, schimbarea completă a hranei
și de miere și de polen/păstură. Curățirea cât posibil a familiei de varroa, de nosema și de orice boală. Ca să nu influențeze producția e bine dacă
opareația este planificată pe o perioadă lipsită de cules cu hrăniri substanțiale energetic (sirop) și proteic (turtă proteică). Dacă procedăm bine,
la următorul cules putem obține o unitate complet renoită cu vitalitate crescută și cu factori perturbanți eliminați. Condiții pentru ca următorul
cules (fs la mine) să fie cât mai bine valorificat. Părerea mea.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.