Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 29 Dec 2024, 09:04

Organizarea iernării poate fii de tip clopot sau horn. Pentru tip clopot trebuie fund deschis cu gratie, numit antivarroa. Nu se vorbește despre acest mod de iernre că majoritatea stupilor nu au fund deschis. Eu am, dar nu folosesc numai în timpul transporturilor și când temperatura nocturnă este peste 20 de grade (am un întreg corp 1/2 cu albine sub cuib). Fundul antivarroa folosesc mai mult pentru monitorizare tratamentelor, iarna să văd poziția ghemului urmărind amprenta de rozătură, precum gradul atacului de viespi prin volumul membrelor și aripilor roase căzute pe placă.
Organizarea stupilor mei este de tip horn. Tot timpul anului. CAerul mișcă prin urdiniș parcurge familia și iese sus. Sus am izolator format din folie de aluminiu și bule de aer în două staturi, gros de 10mm. Este decupat în dreptul intrării în hrănitor. Hrănitorul este de plastic cu grilaj de aerisire. Pe capacul stupului am orificii și site de aerisire.
Izolație cu hrănitor.png
Izolația (nu folosesc folie tot anul) și hrănitorul

Hrănitorul este tot timpul anului în stup. Diferența între situația de iarnă față de vară este mărimea dozării aerului cu izolația de burete pusă iarna peste hrănitor. Deasupra buretelui este umezeală din cauza aerului rece de afară(care treptat se sublimează), dedesupt unde (din cauza izolației) este mai cald e uscat.
Izolația de burete.png
Izolația de burete

Vara cu această organizare reușesc să extrag miere în continuu (bineînțeles când am cules). Din cauza mișcării aerului/ventilației și spațiului mare dat pentru depozitare, mierea este gata înainte să fie în mare parte căpăcită. Spre marea mea bucurie. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 29 Dec 2024, 10:07

As adaugă eu ca dezavantaj, condensul mare în stup pe timp de iarna, atunci când structura familiei este dezechilibrata. Acest tip de iernare, clopot sau horn, sau " în curu' gol"( cum ii spun eu), oferă rate mici de supravietuire spre deloc , familiilor slabe. Un fel de triaj natural al familiilor de albine. De aceea, toamna unific roiurile cu familii slăbuțe sau care " s-au tarat pe c***e, toată vara.
Avantajul fundurilor av, asa zise av, ca nu au nici o contribuție la lupta contra varoua, este consistent mai ales pentru monitorizare, cum spunea și balian, dar și pentru a schimba fundurile( când sunt detasabile), atunci când din varii motive, mortalitatea peste iarna, depășește capacitatea albinelor de a curați stupul. Timp câștigat ce poate fi folosit la alte" activitati"!
Shrek

Mesajde Balian » 29 Dec 2024, 12:25

Shrek scrie:..... toamna unific roiurile cu familii slăbuțe sau care " s-au tarat pe c***e, toată vara. ...

Nu știu dacă este o obțiune bună. O familie care nu a funcționat vara, probabil are ceva probleme. Un roi este o unitate tânără
de aia nu este încă populată. Dacă unificăm cele două poate exportăm problema la roi. Eu spun așa: care nu a atins un nivel de
trai potrivit mediei pe timpul verii sau merită lichidat sau în cel mai bun caz unificat între ele slabe și va ieși ce va ieși. Să nu
stricăm speranța de la un roi. Dau un exemplu: în acest an un stup mi-a ieșit din iarnă cu un pumn de albine. Avea matcă tânără.
Nu o ramă, nici o jumătate nu a fost. Am zis așa: dacă ai ieșit din iarnă viu, îți dau o șansă și am început să ajut cu rame de puiet
căpăcit. Total vreo 4 pe rând. S-a remediat și mi-a dat 4 magazii de miere până în toamnă. Și acum se simte bine merci. Dacă s-ar
fi întâmplat toamna lichidam precis. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 03 Ian 2025, 08:40

Peste 8 locații iau în calcul în fiecare an pentru vetre temporare de producție. Dealungul anilor am conoscut bine
caracteristicile fiecărei locații. Din punct de vedere a bazei melifere pot fi diferite în funcție ce este semănat
în jur (rezultat din activitatea mea zilnică, sunt în legătură directă cu fermierii/proprietarii parcelelor din jur).
Cunosc f bine mișcările stupinelor apicultorilor din zonă. Știu locurile preferate de stuparii veniți din altă parte în
pastoral. Conosc valoarea/fertilitatea pământului zonelor în jurul orașului. Cunosc, modul de lucru a apicultorilor
cu care pot fi în contact în timpul pastoralelor. Cu aceste informații locațiile sunt diferențiate în funcție de punctajul
pe care le au. Unul dintre criteriile de sortare este tendința unei vetre ca familiile să adune varroa. Am o locație
care este în frunte din mai multe puncte de vedere. Este f aproape de locuința mea, are capacitate meliferă bună,
umbră, copaci nu f mari în jur, accesibilitate la culturi agricvole și la o limbă de salcâm în jur, dar păduchiosă. Așa
dintre cele trei platforme pe care le am, întotdeuna pun pe această locație platforma cu familii cele mai vechi. Nu
cu mătci cele mai bătrâne, ci familii cu timpul pardurs de la inființarea. Aceste familii le scot obligatoriu din schemă.
Nu voi păstra familie mai bătrână de 3 ani. Le vând, dau cadou sau lichidez. Nu mă complic cu ele. Anul aceasta totuși
încerc o restartare a lor să văd cum vor arăta.
Balian

Mesajde Balian » 08 Ian 2025, 12:28

În zona de câmpie pregătirea pentru iernare ar putea fi cât se poate de ușoară. Avem un cules insemnat (fs) chiar înainte de începerea
perioadei de pregătire de iernare. Dacă mă organizez din timp și asigur o configurație potraivită pentru iernare (lăsând miere suficientă,
dar nu mult mai mult cât ar consuma familia, proteine suficient pentru formarea corpului gras din natură sau adăugată și loc suficient
pentru creșterea puietului din care va crește albina de iernare), atunci intrarea în iarnă practic este automat. Mă aprovizionez cu F40
să aibă toți stuparii dacă chiar vor hrană din timp. Și totuși este o categorie care vin să ducă extrem de târziu (în octombrie). La acestă
categorie permanent aud pierderi. Sunt colegi care spun ca mierea de fs nu este potrivită pentru iernare. Nu știu. De n ani iernez familiile
pe miere de fs, fără probleme. Motivul întârzierii poate fi ca stuparul este sătul de lucru la această perioadă și neglijează lucrul de
pregătire de iarnă. Poate august/septembrie este perioadă de vacanțe. Poate fi simplă lăcomie de a stoarce tot la fs sau nevoia de loc în
stup pentru puiet. Asta din urmă este altfel o deficiență a sistemului Dadant. Modul organizării cuibului pentru iernat. Se vrea cocentrarea
rezervelor pe un volum cât mai apropiat configurației de iernare. În timpul pregătirii, acest volum nu este deajuns și pentru hrană și pentru
puiet întins. Așa dau hrană când puietul este în restrângere. Atunci însă este extrem de târziu și se produc pierderi. Părerea mea. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 09 Ian 2025, 13:27

Mai exact ce perioada considerati ca e prea tarziu de completarea hranei pentru iernare?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 09 Ian 2025, 13:48

Octombrie. Și decembrie este prea devreme. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 09 Ian 2025, 16:17

OK. La multi ani. :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 09 Ian 2025, 17:17

Ms! La mulți ani! :)
Balian

Mesajde Balian » 10 Ian 2025, 16:45

Suntem în plină iarnă și deja de la tot mai mulți aud pierderi semnificative. Dacă întreb de cauză nu aud explicații. Consider că ne
vom diviza în două tabere. O tabără, care a avut pierderi va rămâne tăcut, și cealaltă care ieșit din iarnă cu inventar întreg, va spune
că tot ce a făcut era perfect. Eu nu cred că situația este așa de simplă. Ca să avem informații utile pentru viitor, prima tabără ar trebui
să analizeze ce nu a făcut bine și la ce ar trebui să fie atent în viitor. Cealaltă tabără ar trebui să fie reținută și să analizeze real, ca
starea pe care îi are, este chiar rezultatul muncii lui sau întâmplător așa s-a nimerit. În contextul situației prezente de rentabilitate a
apiculturii, cei care au avut pierderi substanțiale se mai reiau activitatea, sau părăsesc breazla? E f trist să spun, dar această ultimă
categorie ar descărca piața. Depinde însă ca cei care părăsesc sectorul vor fii din rândul celor care practica apicultura fără pasiune și
nu au depus mare efort pentru a depăși problemele, sau vor pleca pasionații care urmăreau practicile tradiționale și erau convinși de
lucruri sfinte valabile în trecut și nerealiste în prezent? Oricum ar fi anul apicil 2024-2025 va fi un an de cotitură. Părerea mea.
Depinde de noi toți care mai rămânem, cum vom desfășura activitatea apicolă pasionat sau nu. Cum ne vom formula planurile pentru
viitor, ca sectorul să continue activitatea pe picior realist sau să ne menținem visători?
Balian

Mesajde mausica » 10 Ian 2025, 20:24

Balian scrie: Oricum ar fi anul apicil 2024-2025 va fi un an de cotitură. Părerea mea.
Depinde de noi toți care mai rămânem, cum vom desfășura activitatea apicolă pasionat sau nu. Cum ne vom formula planurile pentru
viitor, ca sectorul să continue activitatea pe picior realist sau să ne menținem visători?

plan de afaceri,plan de afaceri si iar plan de afaceri.
In aceste momente totul tine de managementul fiecaruia,de cat de bine tine in frau cheltuielile si de cum gestioneaza veniturile.orice lafaiala,orice abatere de la planul pe care il faci acum te poate duce in partea extrema.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 14 Ian 2025, 17:03

Se spune, cine nu cunoaște trecutul, este condamnat să repete greșelile lui. Afirmația este valabilă și pentru apicultură. Contrar fb care are postări
pe moment, forumul îl consider o bază de date. Am timp, citesc topicul ”Iernarea albinelor”. Rezultatul iernării e o oglindă ce au făcut și ce au
observat stuparii dealungul anilor. Dacă am răbdare pot urmări până în 2011. De aici pot trage comcluzii. Mă concentrez pe tema pierderi peste
iarnă. Aproape în toate cazurile sunt probleme cu familii de producție mai bătrâne. Și dacă erau populate în toamnă. E repetată întrebarea de toți,
”de ce nu sunt probleme cu roiurile slabe pe 3 rame și familii puternice pică?” Răspunsul rezultă aproape de la sine: o familie în vârstă a putut
acumula tot ce este mai rău dealungul anilor. Mai ales dacă are matcă bătrână, suportată de n tratamente, faguri vechi, lada, fundul, capacul
neschimbat de ani de zile, fagurii vechi, nedezinfectați schimbate între familii. Astea sunt surse sigure de infecții de orice fel. Roiurile sunt un
fel de unități restartate, cu matci tinere sănătoase, inventar nou (dacă erau dezvoltați să crească foițe noi, ladă dezinfectată).
Concluzia mea este ca să nu țin familii cu istoric mai mare de 3 ani. Îmi iau în calcul mai multe variante de rezolvare. O variantă relativ rapidă și
radicală să le vând, să donez sau să le desființez. Ar mai fi și o rezolvare mai cu lucru. Restartarea familiilor. Restartare consider:
schimbarea mătcii deodată cu schimbarea integrală a inventarului de faguri vechi cu foițe sau faguri nou crescute, schimbarea completă a hranei
și de miere și de polen/păstură. Curățirea cât posibil a familiei de varroa, de nosema și de orice boală. Ca să nu influențeze producția e bine dacă
opareația este planificată pe o perioadă lipsită de cules cu hrăniri substanțiale energetic (sirop) și proteic (turtă proteică). Dacă procedăm bine,
la următorul cules putem obține o unitate complet renoită cu vitalitate crescută și cu factori perturbanți eliminați. Condiții pentru ca următorul
cules (fs la mine) să fie cât mai bine valorificat. Părerea mea. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Ian 2025, 23:20

mai lipsea sa dam noi cu matura pe fundul stupului si poate si un ....(un pic sa vad cu se numeste :lol: :lol: ) =>AIR Freshner :lol: ....ar imbunatatii mult moralul albinelor in luptele de 1000 de ani cu varooa :lol:

am pierdut 3 roi anu asta ...pacat ii puteam da de pomana vecinilor care nu mai au nimic...si cred ca orcum le a pus capac ...
yuonyuon

Mesajde unincepator » 18 Ian 2025, 14:50

yuonyuon scrie:mai lipsea sa dam noi cu matura pe fundul stupului si poate si un ....(un pic sa vad cu se numeste :lol: :lol: ) =>AIR Freshner :lol: ....ar imbunatatii mult moralul albinelor in luptele de 1000 de ani cu varooa :lol:

am pierdut 3 roi anu asta ...pacat ii puteam da de pomana vecinilor care nu mai au nimic...si cred ca orcum le a pus capac ...

Bunaziua,si la multiani tuturor care cresc albine.O intrebare;in apropierea stupinei o stina de oi iarna vara cu un miros foarte greu si combinat si cu cal (distanta de 60-70 metri)dauneaza sanatatii albinelor?.asta de vre-o 5 ani instalat aici.Multumesc.
unincepator

Mesajde yuonyuon » 18 Ian 2025, 19:18

unincepator scrie:
yuonyuon scrie:mai lipsea sa dam noi cu matura pe fundul stupului si poate si un ....(un pic sa vad cu se numeste :lol: :lol: ) =>AIR Freshner :lol: ....ar imbunatatii mult moralul albinelor in luptele de 1000 de ani cu varooa :lol:

Bunaziua,si la multiani tuturor care cresc albine.O intrebare;in apropierea stupinei o stina de oi iarna vara cu un miros foarte greu si combinat si cu cal (distanta de 60-70 metri)dauneaza sanatatii albinelor?.asta de vre-o 5 ani instalat aici.Multumesc.

nuprea...
yuonyuon

Mesajde Donbazil » 18 Ian 2025, 22:13

Salut!
Fă gard să nu ajungi să plătești caii...
Nu contează care a fost primul pe amplasament. Trebuie respectat Codul Civil și Legea Apiculturii...
(Mirosul nu e prevăzut de lege! Și sincer nu deranjează cu nimic albinele. Ele au alte simțuri față de noi)...
Donbazil

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE