Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2025, 10:48

nu va obliga nimeni sa cunoasteti viitorul si biologia se poate si fara ...dar mai greu...cu 16lei pret de prod :lol:

nu aveti cum sa scoateti maxim daca nu cunoasteti toate datele problemei....adica daca sunt mecanic tre sa cunosc tot ce tine de un autovehicul....foarte multi nu cunosc sistemul electric si degeaba sunt mecanici ca nu pot repara masina...ei fiind "experti " doar in mecanica"

lafel si in medicina ..."doctor de cap" de "inima"....nu poate insanatosii pacientul find ca ei cunosc doar o nisa ..iar pacientul e un intreg

la albine de asemenea ...tre sa stim tamplarie...biologie..etc...lucram cu vietuitoare si tre sa le cunoastem comportamentul....
cunoscand comportamentu si stilul lor de viata putem eschiva toate bolile ..roirea...valorifica un cules ma MAXIM...evida pierderile pe timp de seceta si iarna...etc ...cunostintele aduc dooar beneficii

cand spuneti ca nu ma intereseaza ...cred ca va referiti mai mult la faptul ca nu intelegeti...(porobabil ca nu ati studiat)...si asta nu e o problema....
dar cand discutam despre albine apar multe argumente false pentru ca nu sunt bazate pe realitate ci pe cea ce intelege fiecare...

un apicultor care ajunge la un nivel destul de bun(dupa cum vad ca sunteti) ultima etapa fireasca in completarea cunostinteleor este biologia si prdictibilitatea conditiilor climatice si economice...pentru ca mai departe nu e decat schimbarea meseriei cu una mult mai buna... :lol:

legat de matci ..mie imi vine mai usor sa le fac eu decat sa le cumpar...de ce as da banii pe ceva ce am in stupina la 1-2 ore distanta de munca(grea :D )...si fac cate vreau ..

mereu lucrurile noi sunt luate ca offensive..asa par comentariile mele(din cate vad) ...

facand o analogie la ce a ce inseamna pentru un apicultor complet ...cunostintele logistica si baza m,elifera trebuie sa fie cat mai aproape de perfectiune ...altfel daca una lipseste este echivalentul cu un organism cu un handicap ce nu poate valorifica ..
ce numim noi un stup complet sau cu structura ideala pentru cules este echivalentul unui apicultor cu detoate (cunostinte si logistica)....

rezultatele intodeauna vor venii la organism( sau apicultor)complet...si mai rar sau din greseala la cele incomplete....
imaginativa un rulment care nu are joc...va rula mult mai mult si in parametri ..spre deosebire de unul care are deja lipsuri...la o groapa (sau o seceta) pote face poc....
cam asa s a intamplat si cu apicultura romaneasca ...multi au lipsuri...dar daca ar fi din perspectiva celor care au pierdut stupii..ar zice ca boli..varooa etc...neavand cunostinte automat si argumentele si raspunsurile sunt eronate...
dar eu zic ca raspunsurile sunt mereu in rezultate ...

si acum intrebare pentru acasa...credeti ca daca ati intelege perfect (aproape perfect) biologia si comportamentul albinei ...cu aceste informatii veti putea scade costul de productie la kg de miere ???dar trebuie sa raspundeti sincer...si nu mie.....si nici public...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2025, 10:51

ca sa ne intelegem mai bine cred ca ar trebuii sa vorbim depre lucrurile care suntem deacord si vem aceiasi parere...exemplu :coletoare polen...adaugarea caturilor...mecanizare...sau ?? :o ...sincer nu sunt multe subiecte care suntem deacord :lol: ..asta nu inseamna ca trebuie sa avem atitudine offensiva....succes...!!

din pacate cand suntem deacord nu vom progresa...deloc...lafel si in cealalata extrema cand sunte complet in contradictie si o dam in politica /mistouri etc...
yuonyuon

Mesajde mausica » 23 Mar 2025, 11:53

yuonyuon scrie:n ...dar mai greu...cu 16lei pret de prod :lol:

Adica cu vetre fixe,cu nr optim de stupi ajungi la 16 ron cost de productie?
Cand pe engro se da 9-10 ron poli sa zicem,si acolo ai trebuii sa ai ceva marja de profit.
Asa pret(ma refer de 16 ron) poate sa scoata cineva care a investit masiv din buzunar in utilaje,masini,reclame,tratmente scumpe..etc si costul amortizarii lor e inclus in acei 16,insa acum lumea ia medicamete prin pns,motorina prin apia,scule pe fonduri si uite asa costurile se reduc semnificativ.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2025, 13:03

mausica scrie:
yuonyuon scrie:n ...dar mai greu...cu 16lei pret de prod :lol:

Adica cu vetre fixe,cu nr optim de stupi ajungi la 16 ron cost de productie?
Cand pe engro se da 9-10 ron poli sa zicem,si acolo ai trebuii sa ai ceva marja de profit.
Asa pret(ma refer de 16 ron) poate sa scoata cineva care a investit masiv din buzunar in utilaje,masini,reclame,tratmente scumpe..etc si costul amortizarii lor e inclus in acei 16,insa acum lumea ia medicamete prin pns,motorina prin apia,scule pe fonduri si uite asa costurile se reduc semnificativ.
Balian era cu costurile acestea ridicate de peste 10 lei si nu am inteles de ce....

la mine investitia pe stup ..sa zicem 50 kg miere :....tratament cu varachet 3 fumigatii ...5 kg zahar (maxim)...50 borcane si o masca de apicultor(asta e la total)...si munca care inseamna profitul impartit la ore...
daca facem o socoteala pe 5 ani e mai mult ...dar in medie nu da in nici un caz peste 10 lei sub nici o forma...

esti obligat sa stai sub 5 lei altfel daca e mai mult se justifica ca vinzi la borcan si chelytuielile extra sunt in acea directie :promovare etc...
dar in majoritatea cazurilor sunt costuri legate de necunoscutele apicultorilor...

am 5 clienti car vor roi destui de multi ...pentru ca au avut pierderi asta inseana ca la ei se socoteste si pretu de achizitie al familiilor de albine....
deci si pierderile se adauga in procent mare la costul de productie...
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 23 Mar 2025, 13:10

Balian scrie:Viitorul nu cunosc. Iau azi decizii care vor avea efect în viitorul apropiat. Valoarea deciziilor de azi voi afla în viitor. Apicultorul poate acționa empiric (bazat pe experiență) sau științific. Personal urmăresc producere și vânzare de miere. Pe acest segment mă concentrez și neglijez tot ce nu mă interesează. Ex. nu mă interesează tehnicile de crescut mătci (le cumpăr) . Nu mă interesează genetica apicolă, nici biologia albinei. Când apar întrebări pe această temă întreb pe științifici. Răspunsul este că nu înțeleg aceste lucruri. Este perfect adevărat. Afirmația ca fără conoașterea acestori informații, nu se poate îndeplini obiectivul de întreținere albine pentru producere de miere este perfect fals. Argument simplu este bilanțul meu multianual.

Sunt un simplu deținător de albine necunoscător, care valorifică la maxim potențialul nectarifer a razei de 10km. Bilanțul pe care v-am arătat pe diagrame reflectă tot ce aparține obținerii acestui obiectiv. Tehnica de întreținere, gestionare a stării de boli și de roire.

Potențialul polenifer este variabil de la satisfăcător până la nesatisfăcător (cum ați văzut vegetația uscată în plin sezon). Nu există stare optimă să iau când este și să dau când e lipsă. Pot să cânt cât vreau la acordeon, de valorificat pot numai cât am în zonă. Restul trebuie suplimentat. Cuvântul stimulare nu este potrivit. Suplimentarea pentru mine înseamnă o acțiune de ținere a familiilor în viață, nu stimulare. :)

Domnule draga, nu e nicio problema ca nu stii!
La fel, nu e nicio problema ca nu vrei sa stii!
Daca ai rezultate, felicitari!

Problema apare cand vine cineva care stie, incearca sa spuna ce stie, iar unii colegi, fara bun simt, incep sa "scuipe" acel om!

Si bunicii nostri n-au stiut anatomia si fiziologia corpului uman, dar au crescut copii sanatosi,
Dar NICIODATA nu au spus ca doctorii si profesorii sunt niste prosti, ori ca nu stiu ce vorbesc, chiar daca profesorii si doctorii au avut copii mai prosti sau mai bolnavi!

Bunicii, cand au avut necazuri, nu s-au dus la popa sau la dascal, ci la doctor sau profesor!
ignatov andrei

Mesajde mausica » 23 Mar 2025, 19:06

[quote="yuonyuon" ]Balian era cu costurile acestea ridicate de peste 10 lei si nu am inteles de ce....

la mine investitia pe stup ..sa zicem 50 kg miere :....tratament cu varachet 3 fumigatii ...5 kg zahar (maxim)...50 borcane si o masca de apicultor(asta e la total)...si munca care inseamna profitul impartit la ore...[/quote]
Eu tind sa cred ca la marea parte e calculul asta la fel.Hai ca pot fi diferente la cei care fac km multi prin pastorale(dara aia au medie mare atunci la miere),sau la cei care baga sirop mult. In rest ce poate sa coste atat ?
Balia cred ca ne-a expus odata aici o lista intreaga cu costurile lui,la mine unu nu se nimeresc multe din ele dar asta nu inseamna ca nu sunt la el.Totul depinde de cate culesuri ai pe o vatra !!!!
Eu personal stau in 3 culesuri/vatra si sunt multumit si fara pastoral
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2025, 23:11

mausica scrie:[quote="yuonyuon" ]Balian era cu costurile acestea ridicate de peste 10 lei si nu am inteles de ce....

la mine investitia pe stup ..sa zicem 50 kg miere :....tratament cu varachet 3 fumigatii ...5 kg zahar (maxim)...50 borcane si o masca de apicultor(asta e la total)...si munca care inseamna profitul impartit la ore...[/quote]
Eu tind sa cred ca la marea parte e calculul asta la fel.Hai ca pot fi diferente la cei care fac km multi prin pastorale(dara aia au medie mare atunci la miere),sau la cei care baga sirop mult. In rest ce poate sa coste atat ?
Balia cred ca ne-a expus odata aici o lista intreaga cu costurile lui,la mine unu nu se nimeresc multe din ele dar asta nu inseamna ca nu sunt la el.Totul depinde de cate culesuri ai pe o vatra !!!!
Eu personal stau in 3 culesuri/vatra si sunt multumit si fara pastoral[/quote][/quote]
daca faci pastoral deja costurile o iau in directa "fara numar"...utilaje..masina transport remorca...oameni...motorina...etc accesorii pe camp ...multe...
iar in stationar liniste si pace....

daca fac o paralela intr stationar si pastoral....
in pastoral te duci dupa flori si valorifici....in stationar ai posibilitatea sa te pregataesti "bomba " pentru culesurile cheie si aproape ca faci aceiasi productie....dar la stationar mai trebuie un pic de cunostinte in plus..la albine...
pe cand la pastoral un pic de mecanica pe camp...un liver o chinga :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2025, 23:32

legat de subiectul daca cunoasterea biologiei de catre apicultor este optionala sau nu....eu zic ca in situatia de fata cam face diferenta si devine obligatorie la BAC :lol:
putem spune cu usurinta ca "facutul de matci" este optoional; .....sau confectionarea de lazi rame..etc....dar totul are o limita....

domnu balian sustine ca nu i trebuie ca are rezultate....ok....dar ...
cea ce cred eu e ca oamenii au obiective diferite si asteptari diferite fata de acelasi domeniu.....eu personal.... de la apicultura nu ma intereseaza partea financiara aproape deloc...eu vreau sa vad caturi ..puiet sanatos ..abundeta si borcane pe raft...(si mai departe automat se fac si vanzari ca lumea cere)
poate pentru altcineva este interesat de estetica ..asezarea stupilor in linie ..culorile lor ...curatenia ordine......iar alta persoana ..profitul (doar profitul)...si tot asa
...perceptiile sunt foarte diferit si din cauza cunostintelor....

eu nu impun nici nu judec(sa nu se interpreteze)
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Mar 2025, 10:53

Cu anii activi în domeniu, cred că pot trage o concluzie (cu o voce mică). Activitatea am început cu un sistem, cu mătci crescute de mine și tehnologie învățată din cărți, după vorbe și pe paguba mea. La urmă am schimbat sistemul, mătci cumpărate și informații de la lumea largă, dialogând cu stupari experimentați. Pot spune că diferența la toate capitolele este cer și pământ. Legat de izestrarea științifică al simplului apicultor, sunt absolut convins că contribuția practică este net superior celei științifice. Dau un exemplu: să considerăm un crescător de mătci și un producător și furnizor de produse apicole. La primul este absolut necesar aprofundarea teoretică. Al doilea e bine dacă este ascuțit la tehnici practice. Cele două activități pot fi desfășurate și de o singură persoană, dar ajungem la capitolul vestitei practici ”multilateral dezvoltat” din care am avut parte. Dacă sunt diferiți pentru amândoi e de mare ajutor un spirit de inovare și o construcție de colaborare. Necesitatea/nevoia de colaborarea între apicultori este f asemănător ca între sectorul agricol cu cel apicol. Amândoi ar fi bine să se concentreze la activitatea lui, să nu creeze voit sau nu neînțelegeri și calificări reciproce inutile. Să ne respectăm și să ajutăm unul pe celălalt sau dacă nu este dorință la acest comportament, ar fi minimă cerință să lăsăm să acționeze și să exprime fiecare liber. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Mar 2025, 19:48

Nu ati inteles ca toti gresim...absolut toti...din cauza perceptiilor si asteptarilor diferite .....

"Ce nu e in zona mea de perceptie e gresit :lol: ...de parca toata lumea trebuie sa mearga pe drumul meu si doar ce fac eu e corect.... :lol: ..si pe motivu asta ajung sa port ura pe ceea ce e contra mea...asta e definitia conservatorului..ofensiv."

Fiecare face cat poate...asta e un lucru sigur iar cu ajutor din exterior poate si mai mult...pentru ca rezultatele vin pe baza a ceea ce sti si cea ce faci....nu pe baza a numelui din buletin.
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Mar 2025, 11:31

Rapița este în plină dezvoltare. Vremea este cât se poate de potrivită. Familiile de albine la fel. Se pare că vor fi la nivel potrivit la începutul înfloririi. Rapița an de an este un cules sigur care poate da o recoltă bună. Mierea de rapiță curată nu are căutare, deși gustul este superior mierii de fs. Așa sunt nevoit s-o procesez, să fac mixuri de diferite feluri. Vânzarea anului apicol în curs era surprinzător de bună. Prețul încă neschimbat și sperăm că măcar așa și va rămâne. La o mărire nu este nici o speranță. Totuși o organizare eficientă, o producție calculață și alegerea rațională a sursei melifere poate da un rezultat să nu fie lucrul albinelor și a noastră socotit în zadar. La începutul activității apicole a anului 2025 le doresc tuturor colegilor perseverență în a reuși să rămânem în zonă rentabilă și să putem continua această activitate pe care ne-am ales ca pasiune și sursă de venit. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2025, 21:31

Mierea de rapita e mai buna ca fs de 15 ori...mai slaba ca salcamul de 10 ori....iar ciresul Un fel de manuka de romania :lol:
Daca mai zici odata ca nu se vinde mierea chiar ramai fara clienti.....poate vrei sa zici " nu se vinde in felul meu"...

Sincer nu cred ...mai ales acum cand a scazut concurenta....
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Mar 2025, 21:50

Serios spun. Am făcut miere cremă de rapiță vreo 10 kg. Vindeam un jumat de an. Sunt clienți care vin în timpul stoarcerii de rapiță
și cer mierea aia brută nefiltrată, dar nu mai mult de 30-40kg și apoi pauză. Eu mă descurc dar asta e piața mea de miere rapiță.
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2025, 22:12

Daca nu ai multe sortimente nu faci clienti....asta e unul din secrete....
Clientii nu gandesc ca producatorii...ei sunt diferiti de toate categoriile...tu tre sa fi pregatit pentru toate variantele....
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Mar 2025, 22:46

E un lucru să ai un stand la târguri, la ceva reuniune sau magazin și altceva dacă țintești gusturi. Eu încerc multe lucruri noi
și sar pe ce este favorit. Altfel țin pe raft o grămadă de sortimente numai să fie numeroasă și decristalizez sortimente ocolite
de n ori. Sunt conștient că se poate dirija felul de alegere cu un anumit discurs, dar numai sortimente care sunt favorizate din
motive subiective alese de clientelă. Mă supun acestor subiectivisme și colorez puțin paleta. Las să aleagă clientul. La mine
clientul poliflora a ales. Îmi potrivește și lucrez să iasă socoteala mea care îmi potrivește cel mai bine. Dacă am posibilitate
să procesez și să amestec practic orice mix din sortimente ce îmi sunt disponibile. Nu vând miere monofloră. Nici salcâm.
Sunt fan al felului de vin cuvee adică amestec. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Mar 2025, 23:26

In calitate de vanzator trebuie sa aveti doar marfa...nu conteaza ce fan sunteti....eu nu mananc ciresh....dar am o parere foarte buna despre ea ...ca se vinde....
Deci cum vine asta...???
Recunosc ca ciresul e ceva superior dar ca parere personala nu imi place....
Va dati seama ca nu tin acest discurs...
Eu mereu sunt deacord cu clientul...

Lumea fuge de etichete si preturi umflate cu pompa ....
Is de parere ca o diferenta de 5 lei la pret poate speria toti clientii.....
O mare categorie de oameni apreciaza pretul si o alta calitatea....lafel si valoarea banului este vazuta diferit de diferite categorii sociale......daca nu te sincronizezi cu zona ta ...nu vinzi nimik...

Degeaba pui flori in gard si luminite la poarta magazinui ...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE