nu aveti cum sa scoateti maxim daca nu cunoasteti toate datele problemei....adica daca sunt mecanic tre sa cunosc tot ce tine de un autovehicul....foarte multi nu cunosc sistemul electric si degeaba sunt mecanici ca nu pot repara masina...ei fiind "experti " doar in mecanica"
lafel si in medicina ..."doctor de cap" de "inima"....nu poate insanatosii pacientul find ca ei cunosc doar o nisa ..iar pacientul e un intreg
la albine de asemenea ...tre sa stim tamplarie...biologie..etc...lucram cu vietuitoare si tre sa le cunoastem comportamentul....
cunoscand comportamentu si stilul lor de viata putem eschiva toate bolile ..roirea...valorifica un cules ma MAXIM...evida pierderile pe timp de seceta si iarna...etc ...cunostintele aduc dooar beneficii
cand spuneti ca nu ma intereseaza ...cred ca va referiti mai mult la faptul ca nu intelegeti...(porobabil ca nu ati studiat)...si asta nu e o problema....
dar cand discutam despre albine apar multe argumente false pentru ca nu sunt bazate pe realitate ci pe cea ce intelege fiecare...
un apicultor care ajunge la un nivel destul de bun(dupa cum vad ca sunteti) ultima etapa fireasca in completarea cunostinteleor este biologia si prdictibilitatea conditiilor climatice si economice...pentru ca mai departe nu e decat schimbarea meseriei cu una mult mai buna...

legat de matci ..mie imi vine mai usor sa le fac eu decat sa le cumpar...de ce as da banii pe ceva ce am in stupina la 1-2 ore distanta de munca(grea

mereu lucrurile noi sunt luate ca offensive..asa par comentariile mele(din cate vad) ...
facand o analogie la ce a ce inseamna pentru un apicultor complet ...cunostintele logistica si baza m,elifera trebuie sa fie cat mai aproape de perfectiune ...altfel daca una lipseste este echivalentul cu un organism cu un handicap ce nu poate valorifica ..
ce numim noi un stup complet sau cu structura ideala pentru cules este echivalentul unui apicultor cu detoate (cunostinte si logistica)....
rezultatele intodeauna vor venii la organism( sau apicultor)complet...si mai rar sau din greseala la cele incomplete....
imaginativa un rulment care nu are joc...va rula mult mai mult si in parametri ..spre deosebire de unul care are deja lipsuri...la o groapa (sau o seceta) pote face poc....
cam asa s a intamplat si cu apicultura romaneasca ...multi au lipsuri...dar daca ar fi din perspectiva celor care au pierdut stupii..ar zice ca boli..varooa etc...neavand cunostinte automat si argumentele si raspunsurile sunt eronate...
dar eu zic ca raspunsurile sunt mereu in rezultate ...
si acum intrebare pentru acasa...credeti ca daca ati intelege perfect (aproape perfect) biologia si comportamentul albinei ...cu aceste informatii veti putea scade costul de productie la kg de miere ???dar trebuie sa raspundeti sincer...si nu mie.....si nici public...