Mircea_63 scrie:. Sesibilule!
Eu incerc sa nu storc miere insuficient ventilata de albina, iar odata pusa in vas, "capacesc" imediat.
Paul, daca poti, cantareste butoiul si calculeaza volumul mierii. Pi x R^2 x Inaltimea.
Apoi calculezi densitatea. Dar si mai simplu. Pune butoiul pe cantar si "matureaza" mierea. Ia vezi, scade sau creste in greutate? La 200 kg miere, trebuie sa piarda 2 kg de apa ca sa scada umiditatea cu 1%. Dar daca creste?
Mirceo, daca ma pricepeam la formule ma faceam ... inginer !
Cum am facut eu ... in 2012 la tei mi-au blocat totul cu miere , 2 caturi de 1/2 si vro 5,6,7 rame chiar, in cuib ! Nu am extras ca deh, nu era capacita !Asa am piedut inca o anumita cantitate de miere din cauza de ... somaj tehnic !
Ca sa nu se mai repete istoria (partea cu extrasul necapacitei) m-am gandit eu ca ... asa ar trebui sa fac ! Indiferent de gradul de capacire, sa extrag si s-o pun la maturat cum am zis (butoi larg la gura si cu tifon in 3-4 straturi pus deasupra !
Ce-am observat ... dupa ce-am extras am pus-o intr-un butoi din plastic cu tifon deasupra. S-au ridicat la suprafata resturile din ceara. Dupa ce le-am curatat, am facut un semn cu carioca, tocmai pentru a ma convinge daca elimina apa, daca eventual creste volumul sau ramane asa ! Pana in toamna cand am pus-o in borcane a mai scazut cu aproximativ 2 degete (veche unitate de masura ) . In concluzie,procedura e buna, locatia e uscata (un garaj fara masina). Asa am sa fac numai sa am cu ce ... (la butoi ma refeream )
LE ... prietenii ma alinta ..."Sensiblu" !