Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: O altfel de lisa

Mesajde peterneamt » 13 Ian 2019, 00:17

peterneamt

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2019, 16:53

peterneamt

Mesajde peterneamt » 17 Ian 2019, 12:49

peterneamt

Mesajde peterneamt » 17 Ian 2019, 13:12

peterneamt

Mesajde peterneamt » 19 Ian 2019, 00:53

peterneamt

Mesajde Balian » 19 Ian 2019, 09:02

Sunt primitor de noutăți. Mi-am construit și am folosit apilift de acest fel. În exploatare se comportă altfel ce se vede pe film.
Săriturile în filmare sunt clipe în care te chinuiești să rezolvi probleme ce apar în folosință.
Cea mai mare problemă este stabilitatea aparatului creat de terenul ondulat nu mai vorbesc de noroi.
Este f greu poziționarea corpului pe cel de jos. Mai ales dacă ai falț pe corpuri.
Când se așează cu greu la loc dacă mai dai o jumătate de tură să-l poziționezi mânerului la loc, șnurul a și sărit de pe rolă și
ața se încurcă.
Dacă lași moale prinderea corpurilor, (ele fiind în consolă) poată să desprindă în aer (!) dacă strângi prea tare e în stare să
rupă sau să smulgă peretele din spate. (depinde de construcția și de uzura corpului)
Dacă roțile sunt de diametru mic, aparatul încărcat îl tragi f greu în iarbă, noroi, teren denivelat .
Închipuiți-vă dacă aceste probleme apar noaptea în întuneric.
Totuși aparatul poate fi de folos, dacă ținem cont de aceste inconveniente.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2019, 11:57

Mulțumesc de sfaturi

peterneamt

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2019, 18:33

peterneamt

Mesajde daffid mihailov » 20 Ian 2019, 23:10

Balin, interesant feedback. Chiar ma intrebam cum merge ca pe net apar numai cutii goale in transport. Poate cel cu tractiune pe roti e fiabil.

Ideea e, am 20 de familii pe interval. Nu am oblon hidraulic. Daca iau un apiloft sa ridic si sa cobor si eventual sa ii deplasez 5-10 metri, crezi ca functioneaza? Ceva de genul din clipul postat mai sus de peterneamt. Pare ca merge. Cred ca la multi stupi te prinde dimineata. Dar la 20-30? Ce parere ai?

P.s pentru stabilitate nu conteaza distanta dintrw roti? Am citit ca se pot pune pe interior si pe exterior.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde daffid mihailov » 20 Ian 2019, 23:29

Costin a facut un video demonstrativ cu o cutie plina cum ar trebui. Nu prea sunt incantat cum merge, dar sa fie problema rotile la centru? Departate nu ar fi mai bine?

https://youtu.be/CgzuMj46z0g
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Balian » 21 Ian 2019, 00:22

daffid mihailov scrie:... Daca iau un apiloft sa ridic si sa cobor si eventual sa ii deplasez 5-10 metri, crezi ca functioneaza? ...Cred ca la multi stupi te prinde dimineata. Dar la 20-30? Ce parere ai?
P.s pentru stabilitate nu conteaza distanta dintrw roti? Am citit ca se pot pune pe interior si pe exterior.

Am vorbit despre experiența mea. Poate nu am reușit să prind bine ideea.
Părerea mea că pentru 20-30 de familii merge orice.
Pe filmulețe se deplasează sau pe beton sau pe teren amenajat. În exploatare este complet altfel. Mai ales în intuneric.
Pentru stabilitate contează f mult distanța dintre roți.
Încă ceva. E bine să fie roata cu cauciuc plin. E mai greu dar nu are pană și nu se dezumflă. ;)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 21 Ian 2019, 00:30

daffid mihailov scrie:Costin a facut un video demonstrativ cu o cutie plina cum ar trebui. Nu prea sunt incantat cum merge, dar sa fie problema rotile la centru? Departate nu ar fi mai bine?

https://youtu.be/CgzuMj46z0g

Acest video e făcut mai degrabă cum să nu fie un apilift. Nu văd rostul apropierii roților.
Cu ăsta te apucă dimineața și de poimâine. :lol:
(Pe filme trambalează lăzi goale de obicei. La acest video se cam vede care este diferența.)
Balian

Mesajde daffid mihailov » 21 Ian 2019, 01:15

Da. Corect. Bine zis. Lazi goale plimbate. Dar un compromis trebuie facut. Eu nu mai vreau sa ridic nici o cutie dar 20. Daca nu merge macar ii cobor din camion si acolo ii las :)). Deci roti pline si cat mai late.

Presiuneq pe cutie o poate deteriora? Deci mai bine cu furca ridicat?
daffid mihailov

Mesajde Balian » 21 Ian 2019, 07:15

daffid mihailov scrie:... Eu nu mai vreau sa ridic nici o cutie dar 20. Daca nu merge macar ii cobor din camion si acolo ii las :))...
Presiune pe cutie o poate deteriora? Deci mai bine cu furca ridicat?

Ca prinderea laterală în consolă să fie sigură trebuie o forță mai mare de apăsare.
Îl poate deteriora dacă corpul nu este suficient de rezistent.
Pe furcă practic stă numai stupul.
Dacă corpurile au mânere laterale (din lemn), atunci apiliftul îl poate servi și la intervenții,
putând ridica în diferite nivele a stupului. Vă poate scăpa de ridicări. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 21 Ian 2019, 11:21

Vorbesc și eu din experiență ...
Nu am apilift, dar am lisă.
Dacă mergi cu stupii pe teren perfect, fără denivelări, atunci e ok cu două roți depărtate.
Dar, asta nu există în realitate.

Părerea mea, o singură roată pe mijloc, evident :lol:
Am două lise, cu două feluri de roți.
Cel mai mult îmi place lisa cu roata cu balon mai mare și mai elastic puțin. Cealaltă are o roată puțin mai mică și mai tare, fără elasticitate. Când dai în gropi mai mici, trebuie mai multă atenție. Scutură mai tare.

Asta e părerea mea.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE